Stöd Ukraina

Bejjan888s blogg

Måndag 29 Oktober 2018 - Melbourne

Fyra årstider på en dag...

Copyright © Bejjan888™

Dagen började med en sovmorgon och en sightseeing som började klockan 14.00. Vi som varit i Nya Zeeland i två veckor hade ju redan rätt tidsrytm i kroppen och kände att det var lite väl lyxigt att de fick sovmorgon för att ställa om kroppen. Vi fick minsann inte någon sovmorgon första dagen på Nya Zeeland, utan det var upp direkt på morgonen och iväg.

Nåväl, vi som varit i Nya Zeeland hade därför inga problem att ta oss upp till frukosten. Jag slog sedan följe med tre andra i gruppen.

Vi beslutade oss för att ta den spårvagn som går genom Melbourne och är helt gratis. Spårvagnen går nästan i en cirkel och kallas således för City Circle (nr. 35). Det tar ungefär en timme att åka ett varv.

Jag hoppade sedan av spårvagnen och gick längs Yarra River. Jag hamnade i en park och stannade till för att lyssna på fåglarnas sång. Så vackert och annorlunda jämfört med här i Sverige.

Tiden hade nu runnit på och det var dags att hitta ett lunchställe. Jag hittade en restaurang som hade lunchspecial just idag. För AUD$20 fick man en rejäl lunch och det ingick dryck, vin/öl/läsk. Det man ska tänka på om man när två eller flera som går ut och äter på restaurang här i Australien, är att många restauranger inte delar på notan. Här är det kutym att en person tar på sig att betala för hela sällskapet. Men allt fler restauranger har börjat ändra på detta då trycket att dela på notan från turister blivit allt större. Men för att vara säker, ska man alltid fråga innan man går in på restaurangen om de delar på notan. Har de dessutom få gäster, brukar det inte vara något problem.

Vi samlades i hotellreceptionen klockan 13.45 och mötte upp vår lokala guide, för att gemensamt gå till det intilliggande Eureka Tower.

Eureka Tower är ett 297 meter hög skyskrapa som är högsta byggnaden i Melbourne och näst högsta i hela Australien. Skyskrapan stod klar 2006 och var, vid den tidpunkten, det högsta bostadshuset i världen. Men tio år senare har Eureka Tower halkat ner på listan och var 2016 på plats 15 över de högsta bostadshusen i världen.
Skyskrapan namngavs efter Eureka Stockade, ett uppror under viktorianska guldrushen år 1854, vilket har avspeglats i dess design. Byggnaden har en topp med guldfärgat glas som representerar guldrushen och det röda strecket representerar det spillda blodet under revolten. Stockades flagga under revolten, är medtaget i designen genom de blåa glasrutorna (flaggans blåa bakgrund) och de vita strecken. Upproret Eureka Stockade var resultatet av de missförhållanden som rådde under guldrushen med polisbrutalitet, höga skatter och avgifter samt nedvärderande syn av arbetare och guldgrävare av de brittiska kolonisatörerna. Det finns endast ett exemplar kvar av Eureka-flaggan som förvaras i the Art Gallery of Ballart, som idag för många människor symboliserar Australiens oberoende och frihet från främmande herravälde.

Vi tog hissen upp till observationsdäcket, kallat Eureka Skydeck 88. Det upptar hela den 88:e våningen och man befinner sig då 285 meter över marken. Runtom våningen finns 30 utsiktspunkter som hjälper till att peka ut kända landmärken runtom i Melbourne. En liten utomhusterrass finns i anslutning till våningen, men den hålls stängd i blåsigt väder. Likaså finns en liten glaskub kallad The Edge, som går ut 3 meter från skyskrapan och hänger över kanten och ger lite mer spännande utsikter. I början är glaset dunkelt, men när hela kuben är utanför byggnaden blir glaset genomskinligt.

När vi kom ner från Eureka Tower gick vi ombord på en buss för en guidad tur genom staden. Melbourne är Australiens näst största stad med drygt 5 miljoner invånare, även kallade Melburnianer, och ligger i delstaten Victoria i landets sydöstra del. Det är en hamnstad som tillsammans med Sydney konkurrerade om guldet under mitten av 1800-talet när guldruschen var som mest intensiv. Som Australiens då största och viktigaste stad utsågs Melbourne till landets huvudstad år 1901. Men Melbourne och Sydney kämpade om makten fram till 1927 då all politisk makt flyttade till Canberra (som även blev Australiens huvudstad), en stad mitt emellan de två rivaliserande städerna.
Melbourne har blivit landets kulturella medelpunkt och dess brittiska influenser från kolonialtiden avspeglas på stadens arkitektur. Ett av de mest kända idrottsevenemangen i världen är Australian Open som anordnas årligen i Melbourne. Stadens platta topografi och stadens geografiska läge (på gränsen mellan den varma torra luften i norr och fuktig kall luft i söder) ger snabba väderomkast med kraftiga åskväder och hagelskurar, vilket gett upphov till frasen ”Fyra årstider på en dag”.
Melbourne är också känt som Australiens trädgårdsstad och en gång i tiden var även staten Victoria känt som ”Trädgårdsstaten”. Parkerna anses ofta vara de bästa offentliga parkerna i hela Australien. Det finns mängder av trädgårdar och parker i Melbourne och många hyser sällsynta växtarter bland trädkantade gångstråk och vackra anlagda utsikter.

Vi åkte förbi St. Paul’s Cathedral, en anglikansk katedralkyrka i Melbourne stift och sätet för Melbournes ärkebiskop. Katedralen byggdes i engelsk gotisk stil av William Butterfield och stod klar år 1891, utom spirorna som byggdes drygt 40 år senare. Utifrån ser inte katedralen ut att vara märkvärdig på något sätt, men väl inuti kan man se rika färger och kontraster som är typiskt för kyrkor byggda av William Butterfield. Kakelplattor importerade från England pryder katedralens golv medan den bakre väggen smyckas av persiska kakelplattor. Platsen för katedralen visar var den första den första kristna tjänsten hölls år 1835. St. Paul’s Cathedral har en framträdande plats i centrala Melbourne och omges av viktiga knytpunkter såsom Flinders Street Station och Federation Square. Flinder Street Station är en vacker gammal byggnad och knyter samman tåg, tunnelbana och spårvagn.

Den lokala befolkningen har även denna som en träffpunkt och säger ofta ”I’ll meet you under the Clock” och syftar då på att de ska träffas under den klocka som pryder Flinder Street Station.

Vi passerade även Federation Square, som ligger precis intill katedralen, vilket är ett stort torg som i princip upptar ett helt kvarter. Layouten ska förena den historiska delen av Melbourne med Yarra-floden och den nya parken Birrarung Marr. Melbourne byggdes utan ett centralt offentligt torg och ansågs länge vara en bortglömd beståndsdel på Melbournes citykarta. Många tappra försök under historiens gång har gjorts för att skapa ett torg på olika platser runtom i staden, men i slutet av 1900-talet påbörjades bygget av Federation Square som stod klart 2002. Här anordnas arrangemang för konst, kultur och olika offentliga uppträdanden men här finns också utbud av caféer och barer för den fikasugne.

Vi stannade till vid Albert Park, en sjö i Melbourne, varifrån man får en mycket fin skyline. Vi kom tillbaka till hotellet och samlades sedan kl. 18.00 för en gemensam middag. Vi hade platser bokade på den spårvagn som åker runt och samtidigt serverar middag. Tyvärr hade de hört av sig tre dagar tidigare och avbokat middagen då spårvagnen fått körförbud. Michael hade då bokat en tre-rätters middag på en restaurang, Meat and Wine, på gångavstånd från hotellet. Det var en trevlig restaurang och vi blev nog alla överraskade över att rätterna var så stora. Det började med en förrätt. Sedan, om jag inte minns helt fel så var det 400 grams köttbit till huvudrätten, med tillhörande strips. Och efter det skulle man klämma i sig en efterrätt också. Ingen gick från restaurangen hungrig i alla fall, den saken var ju klar.
Dela med andra:    

Skriv kommentar
Arkivet
Visa alla

Senaste inläggen

Sista biten hem!
19 veckor sedan
Indalsleden söderut
19 veckor sedan
På strövtåg i Vilhelmina
19 veckor sedan
Fatmomakke, Trappstegsforsen och Stalon
19 veckor sedan
Äventyret fortsätter!
19 veckor sedan