Stöd Ukraina

Alfios blogg

Fredag 25 Juli 2008 - Rom

Tiokilos skolväska

Halva sommarlovet har snart gått och även om de italienska skolbarnen ännu inte vill bli påminda om skolstart så har tillverkarna av skoltillbehör inlett sin massiva marknadsföring inför höstterminen. Glittriga färgpennor med inbyggt läppglans? Gymnastikskor med lampor och infällda hjul? Pennskrin med hemligt fack och radio? Och skolväskan, hur ska den se ut i höst?

Skolväskan har fått en speciell roll i den italienska skolan. Inte nog med att det gäller att välja ”rätt” färg och modell till sina barn, väskan ska även vara både praktisk och ergonomisk. I Italien pågår nämligen sedan ett par år tillbaka en debatt om de mycket tunga skolväskorna som barnen bär på. Varje terminsstart skrivs tusentals klagobrev från föräldrar som med gråten i halsen ser sina barn släpa på böcker som väger nästan lika mycket som dem själva.
Skolorna har replikerat att det är överdrifter och om väskorna väger så mycket är det på grund av elevernas personliga tillhörigheter (mobiler, leksaker) som packas ner. Ett par snillrika journalister bestämde sig för att ta reda på sanningen och ställde sig och väntade utanför en skola med en våg under armen. Med föräldrarnas tillstånd öppnade de barnens väskor och kontrollerade innehållet. Resultatet av undersökningen var inte särskilt uppmuntrande. Endast böcker, skrivhäften och pennskrin vägde i genomsnitt sju kilo för skolbarn som själva vägde mellan 20-30 kilo. Det påträffades även väskor som vägde så mycket som tio kilo.

Förra året nådde debatten sin kulmen och en lag var tvungen att skrivas för att reglera skolväskans maxvikt. Det blev bestämt att en skolväska inte ska väga mer än tio procent av elevens kroppsvikt (femton procent om barnet har en ”klen kroppskonstruktion”).

Problemet med de mycket tunga väskorna beror först och främst på att det inte finns vare sig bänkar eller skåp i skolan varuti eleverna kan förvara det material de för tillfället inte använder. Istället bär barnen nästan alla böcker de äger fram och tillbaka mellan hem och skola, varje dag. Skåp skall byggas men många skolor väntar fortfarande på finansiering och än så länge finns de bara på pappret. Andra åtgärder som har diskuterats är att helt enkelt använda färre böcker i skolan och nyttja datorer istället. Men även här är pengarna ett problem och många kommuner har inte råd att införskaffa sådana hjälpmedel.

En temporär lösning för att minska barnens börda är skolväskorna på hjul. Det finns alla möjliga varianter att välja på: små rosa saker med hjul skimrande i guld, väskor med actionmotiv och självlysande handtag och alla de ändlösa modellerna med fotbollstema. Men hur tufft är det egentligen med trolleyväskor? Inte särskilt, enligt skolbarnen. De brukar inte göra någon succé i klassen och om man vill bespara sina barn från glåpord är det ändå bättre att satsa på en ryggsäcksvariant.

Olika läkare har uttalat sig i media om problemet med elevernas orimliga fysiska belastning. De är överens om att eftersom det finns föreskrifter för vuxna om hur mycket de får bära och lyfta inom olika yrkesområden, ska självfallet också barnens belastning i skolan regleras. Skolväskorna i ryggsäckmodell ska vara förstärkta i ryggen och de ska bäras på båda axlarna så att tyngden fördelas lika. Dessutom ska ryggsäcken gärna vara utrustad med en rem över magen för stöd. En ytterligare rekommendation från läkarnas sida är att distribuera en instruktionsfilm som visar barnen hur de ska ta på sig väskan (helst från ett bord så de inte behöver böja sig) och hur den ska packas (tunga föremål först). Vidare råder de eleverna att ta av sig väskan så fort de får möjlighet: på bussen eller på hållplatsen när de väntar till exempel. Det som läkarna kanske inte har tänkt på är att det finns stor risk att en åttaåring glömmer sin ryggsäck på bussen om de en gång har tagit av sig den.
De omfattande pennskrinen som de italienska skolbarnen bär på underlättar inte heller situationen. Här ordinerar fröken eleverna till att ta med minst ett par pennor, tippex och linjal; för i Italien börjar man skriva med bläck redan i unga år. På mattelektionen ska entalen skrivas i blått, tiotalen i rött, hundratalen i grönt och tusentalen i svart bläck - och ännu fler pennor måste packas ner i skrinet.
Därefter kan vi lägga till ett musikinstrument och en eventuell lunchbox och själva räkna ut att det inte alltid är så kul att gå till skolan.

Vi får hoppas att det blir ändring i höst.
Dela med andra:    

Kommentarer
Volpe säger:
Otroligt intressant och dessutom så skriver du på ett väldigt underhållande sätt :-)
Postat 2008-09-27 13:51  Anmäl
Gullsing säger:
Stackars barn.

Gilla
Postat 2008-07-26 12:46  Anmäl

Skriv kommentar
Arkivet
Visa alla

Senaste inläggen

Tre stämningsförstörare i Rom
15 år sedan
Ett alldeles speciellt mode
15 år sedan
Påhittighet
16 år sedan
En tur till Padre Pio
16 år sedan
La Madonna della Neve
16 år sedan