Stöd Ukraina

Thebrazilianways blogg

Måndag 3 November 2014 - Rio de Janeiro
Man behöver inte vara fotbollsfantast för att uppskatta ett besök på den legendariska fotbollsarenan Maracanã. Om man råkar vara i Rio under det brasilianska ligaspelet- grattis! Ännu bättre! Att se en match live på Maracanã är något jag varmt rekommenderar alla. Själva arenan har hängt med i över 60 år. 1948 påbörjades bygget av Maracanã inför ett stundande fotbolls -VM, som gick av stapeln två år senare. Arenan hade då plats för 200.000 åskådare (enligt rykten sågs finalen mellan Brasilien och Uruguay av en mycket större publik än så - självklart på plats på arenan)Efter att Maracanã blivit helt färdigbyggd fick arenan åldras och vittra sönder i fred fram till1992, då en läktarsektion rasade och tre åskådare omkom. Efter detta har Maracanã genomgått åtskilliga förändringar och renoveringar mycket på grund av stora event som de Panamerikanska spelen 2007 och senare fotbolls - VM 2014.Idag känns Maracanã ultramodernt och bekvämt. Arenan är tipp topp med luftiga läktare där publiken sitter nära fotbollsplanen och andlöst kan följa sitt favoritlag på kort avstånd. Publikkapaciteten är minimerad till 78.838 sittplatser, ståläktarna är alltså ett minne blott. Säkerheten är även den så hög att till och med barnfamiljer numer vågar sig till matcherna. Man har satsat på att fördubbla polis, säkerhetsvakter och funktionärer. Inne på arenan tillika utanför råder ett strikt förbud av alkoholförsäljning. Man kan med andra ord inte köpa öl på någon närliggande bar eller mataffär vid Maracanã två timmar före och två timmar efter match.

Var köper man biljetter? På Maracanã, det är hälften så dyrt än om man till exempel går till Botafogos biljettkassa. Vid derby, se till att köpa biljetter någon dag innan annars är risken stor att matchen redan är slutsåld.

Vad kostar en biljett? Beror på vilka lag som möts, men vid derby räkna med 100 BRL. Vanligt ligaspel cirka 40-50 BRL

Hur man tar sig lättast till Maracanã? Tunnelbana är det absolut smidigaste sättet då arenan ligger precis precis vid t-stationen Maracanã. Man slipper då även allt trafikkaos. Det tar ca 30 minuter från Copacabana eller Ipanema med ett byte i Botafogo.

Annat att tänka på? Ta med cash, kortbetalning funkar nämligen inte på arenan.
Måndag 3 November 2014 - Rio de Janeiro
Det är ju inte så att man direkt har gått runt och frusit de senaste månaderna, jag menar det blir ju knappt kallt här i Rio. Vintern (som sträcker sig mellan maj - september) var ändå helt okej, även om man ibland fick trilskas med deprimerande regnoväder och snålblåst. Dessutom letar fukten och det råa sig in genom märg och ben. Men vad gör det nu, våren är ju här, hurra! Dagarna har blivit längre och vädret börjar bli precis så som jag vill ha det. Jag är ju som många andra svenskar - solgalen. Solen är min drog, I can't get enough. I 30-35 grader mår jag som allra bäst och skulle aldrig komma på tanken att klaga på värmen. Till min och många andra Rio-bors glädje bjöd helgen på ett efterlängtat sommarväder. "Farmor, vi kan tyvärr inte komma på söndagsmiddagen idag" Stranden kallar. Tusentals människor, iförda sina bästa badkläder, tillsammans i ett 32-gradigt underbart Rio de Janeiro. Total lycka.
Fredag 28 Mars 2014 - Rio de Janeiro
Något som jag blev varse om under min första resa i Brasilien för 10 år sedan var hur dyrt det var med kläder och elektronik. Efter att ha besökt ett megastort shoppingcenter i Sao Paulo blev jag uppriktigt förvånad över de överdrivet höga priserna på de få ting som jag precis inhandlat; en portabel cd spelare av märke okänt och en puderrosa klänning i ett halvtaskigt polyester material. Jag insåg snabbt att jag hade betalat mycket mer här i Brasilien än vad jag någonsin skulle göra för exakt samma varor i Sverige. ”Ja, ja” tänkte jag med en axelryckning. Jag hade ju åtminstone min svenska lön att falla tillbaka på till skillnad från majoriteten av den brasilianska befolkningen. Lönerna här i Brasilien har visserligen stigit under decenniet som gått. Men vad gör det när priserna också fortsätt stiga? Produkter som jag i Sverige ansett ganska oansenliga som till exempel en ketchupfalska från Heinz eller Lancoms mascara har blivit rena rama lyxartiklarna nu när jag bor i Brasilien.Så sent som 2013 låg medellönen här i Rio på cirka 1800 RS (5433 SEK med dagens växelkurs), dessutom är landets inflation i nuläget mycket högre än Centralbankens målnivå. Det är mycket mer lönsamt för brasilianarna att göra sina årliga inköp av mode och elektronik i utlandet. Förra året shoppade man tillsammans upp 23,3 miljarder USD utomlands enligt nyhetstidningen Folha de S.Paulo. Trots att många brasilianare väljer att sätta sprätt på sina reais i utlandet så stiger konsumtionen även i Brasilien. Detta har bland annat att göra med den växande medelklassen. Det som även hjälper konsumtionshysterin på traven är att allt i Brasilien går att köpa på avbetalning. Detta är ytterst effektivt då alla har möjlighet att handla, även om man råkar vara pank.

Något som just nu verkar vara på allas läppar här i Rio är de ständigt stigande matpriserna. Så gott som varje dag hör man någon knorra över priserna i livsmedelsbutiken där vi bor. Det verkar inte finnas några ”fasta” priser längre. Varje gång man ska handla är det alltid någon vara som har prishöjts sen senast. ”Vi borde göra som i Argentina” säger en gammal dam till mig en dag när jag står vid grönsaksdisken och inspekterar de omogna tomaterna. De kostar 5.99 Reias kilot. ”Där bojkottade argentinarna grönsakerna tills de ruttnade och affärerna tvingades att sänka priserna”, fortsätter hon. Jag nickar instämmande. Grejen är den att jag inte har något emot att betala för kvalitet eller ännu heller – ekologiskt. Tomaterna som ligger framför mig är gröna och luktar lite kemiskt. Jag kan inte neka till att det tar emot att hosta upp 5.99 Reais per kilo. Butikschefen i sin tur skyller på torkan när vi en dag orkar ifrågasätter priset på ett paket ägg som gått upp 2 reias på någon dag. Torkan har varit den värsta i Brasilien på flera decennier och gjort att man fått införa vattenransonering i 142 städer. I nordöstra Brasilien har det varit en konstant torka under två års tid. Detta har bidragit till att hundratals av hektar av gröda förstörts och hundratusentals nötkreatur dött. Vi kan ändå inte låta bli att misstänka att matbutikerna här i Zona Sul rider på "tork vågen". Att dom har torkan som en ursäkt och höjer priserna även på matvaror som inte alls är berörda. ”Typiskt Brasilien” säger vi till varann samtidigt som vi undrar om priserna kommer eskalera lagom till fotbolls -VM eller om det kommer ske förr.

Varför är Brasilien så dyrt? Jag upptäcker att ämnet är vida diskuterat på nätet när jag formulerar frågan i Googles sökfält. De flesta av artiklarna är skrivna av frustrerade brasilianare som vill kunna köpa ett Sony Playstation 4 eller en I Pad för samma pris som varorna kostar i resten av världen. Vad är det då som gör att det är orimligt dyrt i Brasilien om man ser till populationens låga löner? Fenomenet jag gång på gång stöter på kallas Custo Brasil – Den brasilianska kostnaden. Från lite olika håll så förklaras den brasilianska kostnaden enkelt såhär; Efter åratal av diktatur och giriga, korrupta politiker som misskött landet så är det mycket som bromsat Brasiliens potential och utveckling. Byråkratin är fortfarande komplicerad och ålderdomligt utformad, landets infrastruktur är under all kritik, det finns inga järnvägar, korruptionen är alltjämt utbredd. Brasilien har världens högsta importskatter och att starta nya företag och industrier är kostsamma historier. Avsaknaden av effektivitet gör att produktionen är liten. Utbyggnader av till exempel vägar, flygplatser och hamnar tar även extremt lång tid. Brasilien saknar dessutom arbetsför kompetens inom många områden beroende på att grundskoleutbildningen är så undermålig att få ungdomar lyckas ta sig in på universitetet. Allt detta, samt statens skattesystem med höga skatter på alla import -konsumtions och kapitalvaror bidrar till varför det är så dyrt i Brasilien. De brasilianska kostnaderna är onekligen dyra att betala. Det görs av invånarna själva, genom konsumtionen. Konsumtionen gör att samhället hålls upprätt - på ett åtminstone kortsiktigt plan.

Om du vill läsa mer finner du fler repotage här: http://thebrazilianway.blogg.se