Onsdag 23 Juli 2014 - Dubrovnik
Resealbum: Semester 2014 - Kroatien
Vaknar kl 6 då kyrkklockorna börjar ringa i Dubrovnik!Försöker sova en halvtimme till.Bad hyresvärden om hjälp med taxi igår och det visade sig att de hade en egen transfer till flygplatsen för 230 kuna, lite billigare än taxi.
De rekommenderade också att vi skulle åka 7:20 istället för 7:45 som vi tänkt eftersom vägen är smal och hårt trafikerad så det händer en del olyckor som gör att man inte kan komma fram.Resan till Dubrovniks flygplats går bra, chauffören är trevlig, svarar gärna på frågor och berättar en del vi inte vet om Kroatien.T ex om den stora muren i staden Ston som ska vara bredare än kinesiska muren men knappt marknadsförs alls och som användes till försvar på den tiden salt var mycket dyrbart.Han berättar också att det regnat ovanligt mycket den här sommaren, vilket som vi misstänkte förklarar varför det är så grönt och blommigt överallt samt att vintern i södra Kroatien är ungefär som i Skåne, inte mycket snö utan kanske en eller ett par snöoväder per säsong och att ingen kan sova på den lilla ön Lokrum utanför Dubrovnik eftersom den enligt sägnen har blivit förbannad av de munkar som tidigare bodde där.
Vi tar en fika på flygplatsen och den här gången lyfter Norwegian enligt tidtabell kl 9:55.
Landar i Köpenhamn strax efter 12 och ett par timmar senare är vi hemma igen!
Sammanfattningsvis kan man säga att vädret,mat och dryck har varit väldigt bra, sängarna sköna, luftkonditioneringen tyst och effektiv på alla boenden och havet, ja det måste man ju uppleva själv samt att de flesta hotell hade infravärme i badrummen!
Om vi saknade bilen? Inte en enda gång!
De rekommenderade också att vi skulle åka 7:20 istället för 7:45 som vi tänkt eftersom vägen är smal och hårt trafikerad så det händer en del olyckor som gör att man inte kan komma fram.Resan till Dubrovniks flygplats går bra, chauffören är trevlig, svarar gärna på frågor och berättar en del vi inte vet om Kroatien.T ex om den stora muren i staden Ston som ska vara bredare än kinesiska muren men knappt marknadsförs alls och som användes till försvar på den tiden salt var mycket dyrbart.Han berättar också att det regnat ovanligt mycket den här sommaren, vilket som vi misstänkte förklarar varför det är så grönt och blommigt överallt samt att vintern i södra Kroatien är ungefär som i Skåne, inte mycket snö utan kanske en eller ett par snöoväder per säsong och att ingen kan sova på den lilla ön Lokrum utanför Dubrovnik eftersom den enligt sägnen har blivit förbannad av de munkar som tidigare bodde där.
Vi tar en fika på flygplatsen och den här gången lyfter Norwegian enligt tidtabell kl 9:55.
Landar i Köpenhamn strax efter 12 och ett par timmar senare är vi hemma igen!
Sammanfattningsvis kan man säga att vädret,mat och dryck har varit väldigt bra, sängarna sköna, luftkonditioneringen tyst och effektiv på alla boenden och havet, ja det måste man ju uppleva själv samt att de flesta hotell hade infravärme i badrummen!
Om vi saknade bilen? Inte en enda gång!
Tisdag 22 Juli 2014 - Dubrovnik
Resealbum: Semester 2014 - Kroatien
Går upp 8:30 och äter vår frukost på balkongen.Vädret är fint trots att väderprognosen varnat för regn och åska. Vi skippar ändå bad idag för vi vill se mer av stan.Tar oss ner för trapporna ännu en gång och köper biljetter till muren för att få gå i lite fler trappor! I och för sig verkar hela den här gamla staden full av trappor och katter vilket vi gillar (mest katter alltså). Muren är lång och hög men man får en fantastisk utsikt över staden som är så otroligt välplanerad med raka linjer överallt.Vi passar även på att besöka akvariet men det är som akvarium brukar vara, små ytor med många fiskar som inte känns helt rätt även om det är kul att se dem.Äter en lätt lunch, pasta med räkor och sallad Caprese på Konoba “Pupo”.Efter lunchen går vi runt lite till men det är väldigt varmt så vi går upp på rummet några timmar.Ännu en gång ser vi den lilla fågeln på väg uppåt, den här gången med en jättestor, levande gräshoppa i näbben! På kvällen försöker vi att hitta lite andra gator igen och lyckas bättre nu. Det finns flera små folktomma och skuggiga gränder men inser också att gränderna i många fall är fulla med restauranger.Passar bra för rätt vad det är så är man hungrig igen.Det här är resans sista kväll och vi väljer en av restaurangerna vi gått förbi tidigare, Z.O Arka.Beställer Double Shrimps som på deras bild är ett par rätt ordinära räkspett mer risotto men när vi får in rätten blir vi glatt överraskade för räkspetten består av stora räkor med skal och en helt fantastisk krämig risotto full med småräkor, det ligger även en stor klick aioli på tallriken så det blir verkligen en fin sista middag i Dubrovnik.Köper en bok om Kroatiens historia, lite bullar och juice innan det bär av uppför trapporna igen.
Sitter och njuter på balkongen en stund innan vi går och lägger oss, ska upp tidigt i morgon.
Sitter och njuter på balkongen en stund innan vi går och lägger oss, ska upp tidigt i morgon.
Måndag 21 Juli 2014 - Dubrovnik
Resealbum: Semester 2014 - Kroatien
Upp 7:45 gör oss i ordning och äter frukost.När vi checkar ut får vi en lavendelpåse som present och receptionisten berättar att vi sovit i det gamla biblioteket och att byggnaden är 500 år gammal, här hade nog ett förvånat “amazing” passat bättre!När vi köpte bussbiljetter sa tjejen som sålde dem att bussen ofta är sen men vi vill ändå vara i tid så när vi betalat hotellet och det tog ju en stund eftersom deras kortuppkopplingen strular så går vi mot busstationen men köper lite vatten och läsk på vägen.Går också in på ett bageri för att köpa några bullar.När vi står i kö så kommer en kvinna in och ställer sig framför oss i kön och jag kan ju inte låta bli att kommentera med typ, vad tänkte hon nu, smet hon bara förbi eller syns vi inte?? Gissa om jag tappar hakan när det blir vår tur och hon vänder sig om och säger Varsågod, på svenska! Bussen är sen, ca 20 minuter efter planerad avgång kommer den in och allt är lätt hysteriskt med alla som ska av och hämta sina väskor och alla som ska på och vill lägga in sina väskor.Men busschauffören ryter till och det visar sig att han vill ha 7 kuna/väska. Vi ser att han har små lappar som också sitter på de väskor som plockas av men vi får inga såna på våra.Alla biljetter är platsbiljetter men de flesta bryr sig inte om det vilket också skapar viss förviirring, inte blir det bättre av att några ser bussarna från Promet som lokaltrafik och inte har några biljetter alls.Strax efter 11:00 har det i alla fall blivit hyfsat ordning och vi kommer iväg.Det är naturligtvis mest bergsvägar igen men vilken utsikt, allt ifrån små städer vid havet till bördiga odlingar med kanalsystem och mussel/ostronodlingar.Efter ett tag kommer vi fram till gränsen för den lilla havsremsa som Bosnien-Hercegovina har och det blir passkontroll. 2 svenska kvinnor bakom oss har inga pass med sig och hade inte koll på att dagsutflykten till Dubrovnik också innebär att man passerar ett annat land.De kommer undan med sina körkort och får åka vidare.Man hoppas ju att det gick lika bra tillbaka. Strax efter passkontrollen stannar vi för fika och så gott som alla rusar in på restaurangen vi stannat vid och in på toaletten. Det är antagligen något bussbolagen sponsrar för så många toaletter har jag aldrig sett vid en vägkrog.De har även fina mackor men vi passar på att äta våra medhavda bullar.Framme vid Dubrovnik vid 14:30 och skulle ni åka med de här bussarna någon gång kan kan jag nämna att armstödens position ändras genom att man drar stödet i bussens färdriktning och sen fäller det upp eller ner.Vållade huvudbry för de flesta. Samma väskkaos här och när båda bagageutrymmena är så gott som tomma har vi inte sett någon av våra väskor och börjar bli lite nervösa.Visar sig att det fanns ett utrymme till som chauffören av någon anledning väntat med att öppna och minsann där är väskorna, puh! Letar reda på en taxi och frågor vad det kostar till vårt boende och får till svar 70 kuna vilket känns helt ok.Men sen pratar föraren med sina kollegor och kommer tillbaka och säger att det är ju “in the mountains” så det blir 100 kuna, är det okej? Det tycker vi och så är vi på väg igen.Rätt upp går det och det känns som föraren är lite osäker på om det är rätt men plötsligt tar vägen slut och vi ser att numret på det huset stämmer strax innan taxiföraren också ser det och drar en lättnadens suck. Han är väl värd sin hundring.När vi bokade rummet så bokade vi balkong med havsutsikt och trodde att det automatiskt skulle innebära stadsutsikt men det inser vi när vi får vårt rum att det inte gör. Ägaren som är väldigt trevlig säger att de har ett rum till men att det är mindre i fall vi vill se på det. Det vill vi och det är perfekt, litet men med en stor balkong med fin utsikt över Dubrovnik. När vi bestämt att vi tar det så frågar hon om hon får bjuda på varsin öl och vi velar lite först med sen tackar vi ja och det är inte helt fel att sitta på en balkong i solen, dricka öl och titta på Dubrovnik som ser ut som en liten modellstad här uppifrån.
Ölen går åt och då är det dags att sticka ner och kolla stan, vi inser att det vi läste någonastans, att det är 400 trappsteg från Villa Perić ner till stan inte är någon överdrift. Tar ca 10 minuter och sen kliver man in i en annan tid men jösses vad mycket folk och hur man än försöker gå runt så hamnar man på huvudgatan hela tiden! Vi passar på att äta några sandwichar med ost och skinka och sen börjar det att regna lite och blir småkallt så vi köper med ett par miniflaskor vin och påbörjar trappvandringen tillbaka till rummet. Väl tillbaka sätter vi oss på balkongen med vinet och man förstår verkligen att vi är högt uppe när en liten gråsparv mellanlandar på pergolan under vår balkong med en stor spindel i munnen. Den gör ett par försök att flyga vidare uppåt innan den lyckas.Vid halvåtta-tiden lättar det upp så vi bestämmer oss för att gå ner igen (japp, 400 trappsteg….) för middag. Vi tar en restaurang lite på måfå, Restoran Cafe Royal och beställer musslor med pommes och ravioli med tryffelssås.Visar sig att raviolin har färsk hyvlad tryffel vilket är fantastiskt gott! Öl och vin till det och sen lite mer glass! Trots att vi gått ett par vändor i alla trapporna så går vi ännu mer i den här vackra gamla staden, den är ju unik för att den är så stor och välbevarad, man förstår att så många turister säker sig hit.Ungefär 22:30 börjar vi dra oss hemåt men passar på att köpa med oss mackor och juice för det finns ingen frukost där vi bor. När det är ca 30 trappsteg kvar börjar det regna och åska och när vi är precis framme vi huset börjar det ösregna, bra timing.Sittar på balkongen en stund och kollar blixtar!
Ölen går åt och då är det dags att sticka ner och kolla stan, vi inser att det vi läste någonastans, att det är 400 trappsteg från Villa Perić ner till stan inte är någon överdrift. Tar ca 10 minuter och sen kliver man in i en annan tid men jösses vad mycket folk och hur man än försöker gå runt så hamnar man på huvudgatan hela tiden! Vi passar på att äta några sandwichar med ost och skinka och sen börjar det att regna lite och blir småkallt så vi köper med ett par miniflaskor vin och påbörjar trappvandringen tillbaka till rummet. Väl tillbaka sätter vi oss på balkongen med vinet och man förstår verkligen att vi är högt uppe när en liten gråsparv mellanlandar på pergolan under vår balkong med en stor spindel i munnen. Den gör ett par försök att flyga vidare uppåt innan den lyckas.Vid halvåtta-tiden lättar det upp så vi bestämmer oss för att gå ner igen (japp, 400 trappsteg….) för middag. Vi tar en restaurang lite på måfå, Restoran Cafe Royal och beställer musslor med pommes och ravioli med tryffelssås.Visar sig att raviolin har färsk hyvlad tryffel vilket är fantastiskt gott! Öl och vin till det och sen lite mer glass! Trots att vi gått ett par vändor i alla trapporna så går vi ännu mer i den här vackra gamla staden, den är ju unik för att den är så stor och välbevarad, man förstår att så många turister säker sig hit.Ungefär 22:30 börjar vi dra oss hemåt men passar på att köpa med oss mackor och juice för det finns ingen frukost där vi bor. När det är ca 30 trappsteg kvar börjar det regna och åska och när vi är precis framme vi huset börjar det ösregna, bra timing.Sittar på balkongen en stund och kollar blixtar!
Söndag 20 Juli 2014 - Makarska rivieran
Resealbum: Semester 2014 - Kroatien
Idag går vi upp tidigt, 8:00 och direkt till bageriet, köper ost och skink-bulle,sätter oss i baren och beställer kaffe och färskpressad apelsinjuice. Fixar till oss, packar (och vi lyckas få ner allt, inklusive badskor och snorkel/cyklop) och går ner och betalar.Vi frågade igår om man kunde betala med kort och visst, det kunde man men helst inte för “ni vet, avgifter och så”. Det finns många bankomater så det går lika bra för oss med kontanter.Känns lite vemodigt att lämna lilla fina Milna men samtidigt spännande att åka i väg.Bussen till Supetar går på minuten 11:20 precis som den ska och i Supetar är det inga problem att köpa biljett för 12:25 bussen till Sumartin.Men sen har ingen av bussarna rätt skyltar, förarna yrar omkring och när vi går på vad vi tror är rätt buss säger föraren, oh no, till Sumartin sa man åka en annan buss märkt med Bol.På den bussen säger föraren att vi måste byta någonstans och att han ska säga till när.Spännande! Bussen kommer iväg först 12:40 och det är högt och läskigt men med fin utsikt.Vi får byta buss i Gornji Humac och faktiskt anländer vi Sumartin i tid, 13:40!
Färjan till Makarska går först 16:30 så vi bestämmer oss för att passa på att äta lite.Det blir cevapcici och tomatsallad som hos den här restaurangen betyder att man skivat tomaterna och lagt dem i en skål men gott var det. Tur hade vi också för det satt ett större sällskap där när vi kom och när vi och flera andra bord fått sin mat så ilsknar de till och undrar var deras mat är!Servitrisen ursäktar sig och det verkar som deras beställning “kommit bort” och när det väl kommer in ett par pizzor 10 minuter senare så är en av dem fel!Det blev droppen så under tiden som barnen trycker i sig så mycket pizza de kan så betalar man för ölen och går därifrån.Och vi sitter kvar och undrar varför det lät som som de sa André Pops hela tiden? Färjan går i tid och tar knappt en timme, när vi närmar oss staden ser vi vårt hotell, Porin som ligger väldigt centralt.Nästan lite chockartat att kliva i land i Makarska, mycket folk och mycket handel trots att en del affärer är stängda på grund av att det är söndag.Rummet är häftigt, sängen är liksom på ett etage och fönstren är höga så man kan se ut över havet från båda våningarna.Trots att det är fint så bestämmer vi oss för att bada innan vi går ut och tittar mer på stan.Väl där hittar jag ett par fina örhängen i en av butikerna och jag har ju tänkt byta mina ett tag men inte hittat rätt. De gamla är 15 år i år så det är väl dags.Går in och tittar på dem och säljaren frågar lite rart om jag fattar att det är guld och ja, det hade jag ju utgått ifrån.De är väldigt fina och har rätt storlek för att jag ska kunna sova med dem.Hon väger dem och priset är 1080 kuna vilket verkar rimligt.Ska jag? Vi bestämmer oss för att äta middag så länge, testar först vid hotellet men det tar en evig tid att få menyn och sen när servitören äntligen kommer för att ta upp beställingen så säger han “this is the situation”, det kommer att ta minst en halvtimme att få mat, han mumlar något om kocken och rycker på axlarna.Vi bestämmer oss för att ta en annan restaurang där vi äter ost och prsut och sen grillade havskräftor med öl som omväxling.Allt är jättegott men tiden springer iväg så 22:50 (butiken stnger 23:00) sticker jag tillbaka till affären för att titta på örhängena igen.Säljaren har lagt undan dem till mig men visar även ett par andra i samma storlek men de är mer traditionella och ointressanta för mig.De jag tittade på känns fortfarande rätt och jag dubbelkollar priset, hon väger dem igen och nu blir det 1070 men med discount blir det 1000 kuna vilket känns helt okej. Så jag slår till, hon hjälper mig att byta och när de nya är på plats så tar jag fram mitt kort och ska betala men då kommer det ett nytt oh no för här är det kontanter som gäller! Jag är beredd att ta av mig dem för att hämta pengar men hon säger att bankomaten finns strax utanför så hon följer med mig ut och ser att jag påbörjar ett uttag sen går hon in igen!Säger att hon litar på mig och att hon löptränar varje morgon. Så jag tar ut pengarna och går in och betalar.Tack säger hon och jag inser att jag inte får något kvitto, vilket är konstigt eftersom man t o m får kvitto när man köper en glasskula men jag gör ett snabbt överslag i huvudet och inser att jag väl inte behöver något kvitto för hur stor är sannolikheten att jag skulle åka tillbaka och klaga om jag blivit lurad.Känner mig nöjd för de är verkligen jättefina.Efter det äventyret tar vi en promenad genom jättemarknaden som ligger mot den större stranden och passar på att avrunda med en god glass.Vi passar också på att leta reda på busstationen för att kolla biljetter till Dubrovnik i morgon och hur mycket tur kan man ha? Vi får tag på de sista 2 biljetterna till 10:30 bussen, den vi helst ville åka med för att komma fram i bra tid.Tillbaka på hotellet strax innan midnatt.
Färjan till Makarska går först 16:30 så vi bestämmer oss för att passa på att äta lite.Det blir cevapcici och tomatsallad som hos den här restaurangen betyder att man skivat tomaterna och lagt dem i en skål men gott var det. Tur hade vi också för det satt ett större sällskap där när vi kom och när vi och flera andra bord fått sin mat så ilsknar de till och undrar var deras mat är!Servitrisen ursäktar sig och det verkar som deras beställning “kommit bort” och när det väl kommer in ett par pizzor 10 minuter senare så är en av dem fel!Det blev droppen så under tiden som barnen trycker i sig så mycket pizza de kan så betalar man för ölen och går därifrån.Och vi sitter kvar och undrar varför det lät som som de sa André Pops hela tiden? Färjan går i tid och tar knappt en timme, när vi närmar oss staden ser vi vårt hotell, Porin som ligger väldigt centralt.Nästan lite chockartat att kliva i land i Makarska, mycket folk och mycket handel trots att en del affärer är stängda på grund av att det är söndag.Rummet är häftigt, sängen är liksom på ett etage och fönstren är höga så man kan se ut över havet från båda våningarna.Trots att det är fint så bestämmer vi oss för att bada innan vi går ut och tittar mer på stan.Väl där hittar jag ett par fina örhängen i en av butikerna och jag har ju tänkt byta mina ett tag men inte hittat rätt. De gamla är 15 år i år så det är väl dags.Går in och tittar på dem och säljaren frågar lite rart om jag fattar att det är guld och ja, det hade jag ju utgått ifrån.De är väldigt fina och har rätt storlek för att jag ska kunna sova med dem.Hon väger dem och priset är 1080 kuna vilket verkar rimligt.Ska jag? Vi bestämmer oss för att äta middag så länge, testar först vid hotellet men det tar en evig tid att få menyn och sen när servitören äntligen kommer för att ta upp beställingen så säger han “this is the situation”, det kommer att ta minst en halvtimme att få mat, han mumlar något om kocken och rycker på axlarna.Vi bestämmer oss för att ta en annan restaurang där vi äter ost och prsut och sen grillade havskräftor med öl som omväxling.Allt är jättegott men tiden springer iväg så 22:50 (butiken stnger 23:00) sticker jag tillbaka till affären för att titta på örhängena igen.Säljaren har lagt undan dem till mig men visar även ett par andra i samma storlek men de är mer traditionella och ointressanta för mig.De jag tittade på känns fortfarande rätt och jag dubbelkollar priset, hon väger dem igen och nu blir det 1070 men med discount blir det 1000 kuna vilket känns helt okej. Så jag slår till, hon hjälper mig att byta och när de nya är på plats så tar jag fram mitt kort och ska betala men då kommer det ett nytt oh no för här är det kontanter som gäller! Jag är beredd att ta av mig dem för att hämta pengar men hon säger att bankomaten finns strax utanför så hon följer med mig ut och ser att jag påbörjar ett uttag sen går hon in igen!Säger att hon litar på mig och att hon löptränar varje morgon. Så jag tar ut pengarna och går in och betalar.Tack säger hon och jag inser att jag inte får något kvitto, vilket är konstigt eftersom man t o m får kvitto när man köper en glasskula men jag gör ett snabbt överslag i huvudet och inser att jag väl inte behöver något kvitto för hur stor är sannolikheten att jag skulle åka tillbaka och klaga om jag blivit lurad.Känner mig nöjd för de är verkligen jättefina.Efter det äventyret tar vi en promenad genom jättemarknaden som ligger mot den större stranden och passar på att avrunda med en god glass.Vi passar också på att leta reda på busstationen för att kolla biljetter till Dubrovnik i morgon och hur mycket tur kan man ha? Vi får tag på de sista 2 biljetterna till 10:30 bussen, den vi helst ville åka med för att komma fram i bra tid.Tillbaka på hotellet strax innan midnatt.
Lördag 19 Juli 2014 - Milna
Resealbum: Semester 2014 - Kroatien
Idag sover vi till strax innan 10! Sticker till hotell Sidro och testar deras frukost.Vi vill gärna ha deras “söta” frukost med marmelad men ber att få ost till också, vilket vi får. Efter frukosten sticker vi direkt till stranden, vår sista dag i Milna för den här gången i alla fall.I morgon ska vi testa bussar och färja till Makarska.Lunchpizza på Slika igen, det är ju nära hem och vi behöver lite eftermiddagsvila.På kvällen sjunger, om vi fattar det rätt talanger från Split, smöriga duetter på mest italienska, de är duktiga men efter en stund tröttnar vi och börjar fundera på middag.Tar samma Konoba som i förrgår och får 2 nya fantastiska fiskrätter, en med havsaborre och en piggvar med honung och apelsinsås.Till dessert får det bli den där goda vit chokladmoussen med roseperpparsås igen.När vi går hem börjar en livespelning vid “vår” frukostbar, trots välisolerade fönster hörs de rätt bra men slutar vid 2-tiden.
Fredag 18 Juli 2014 - Milna
Resealbum: Semester 2014 - Kroatien
Uppe vid 8:30 idag och äter frukost vid kaféet.Köper med bullar från bageriet och sätter oss vid vattnet och beställer in kaffe och varsitt stort glas färskpressad apelsinjuice för 16 kuna.En söt liten hund kommer fram och vill dela min croissant och det får han ju efter en stund, vem kan motstå ett par hundögon? Efter frukosten sticker vi till stranden igen, det är en fin sträcka att gå och det är skönt att röra lite på sig. Stannar på stranden till lunch som vi äter på Hotel Sidro som är några hundra meter från vårt boende och det visar sig att de har 3 olika frukostvarianter för 38 kuna styck, vi testar det i morgon.Äter spagetti med räkor (varför variera sig?) och cevapcici med fina stekta potatisar, ajvar och lök. Det finns massor av svalor i Milna och de flyger så tätt inpå vår balkong att man nästan kan ta på dem.Även båtarna verkar ha ökat i antal, kanske för att det fina vädret håller i sig.Det är verkligen varmt men vi bestämmer oss ändå för att ta en promenad bort till marinan och kolla in en restaurang där samt om och hur man kan ta sig till Hotel Milna som ligger på andra sidan viken.I marinan finns det också en liten butik som säljer snorklar och cyklop men de tar 99 kuna mot de 85 som vi betalade i minimarketen. Så vi slösade bort de sparade 28 kuna på varsin glasskup för 40 och lite till på Orangina. Helt slut efter det så vi tar och vilar oss ett tag i vårt fina, svala rum.Tog inte lång tid innan det blev party igen, den här gången techno på högsta volym men eftersom klockan bara är fem så var det kanske knattedisco på hotellet! Vii njuter lite av balkongen och gör oss i ordning för middag.Tar en ny promenad för att se om man kan ta sig till hotell Milna, det ser ut som om man kan gå in på fiskfabrikens (eller vad det är) område men det verkat ju lite skumt, precis när vi tänker att vi inte vågar så kommer det några och går den vägen så då passar vi på.
Hotellet ser fint ut men det känns som det ligger helt fel och långt från centrum så vi går tillbaka och börjar känna oss hungriga. Det är fortfarande varmt och vi är lite veliga på vad och var vi vill äta.Till slut väljer vi Restaurang Palma och det ångrade vi inte.Restaurangen var rätt fullsatt så vi fick ett bord där det var väldigt varmt men när vi klagade lite satte de på luftkonditioneringen trots att alla fönster var öppna.Vi beställer dalmatinsk ost, havskräftor och bläckfisk.När servitrisen frågar om vi “behöver” bröd så säger vi ja och tur var det för vi får in ett fint bröd som är svartmarmorerat av bläckfiskbläck, coolt! Till det dricker vi alldeles för mycket vin så vi är mätta och belåtna när vi traskar hemåt.Stannar bara för att ta en glass och kolla lite folk.Somnar som en stock efter att ha spanat vidare på balkongen en stund.
Hotellet ser fint ut men det känns som det ligger helt fel och långt från centrum så vi går tillbaka och börjar känna oss hungriga. Det är fortfarande varmt och vi är lite veliga på vad och var vi vill äta.Till slut väljer vi Restaurang Palma och det ångrade vi inte.Restaurangen var rätt fullsatt så vi fick ett bord där det var väldigt varmt men när vi klagade lite satte de på luftkonditioneringen trots att alla fönster var öppna.Vi beställer dalmatinsk ost, havskräftor och bläckfisk.När servitrisen frågar om vi “behöver” bröd så säger vi ja och tur var det för vi får in ett fint bröd som är svartmarmorerat av bläckfiskbläck, coolt! Till det dricker vi alldeles för mycket vin så vi är mätta och belåtna när vi traskar hemåt.Stannar bara för att ta en glass och kolla lite folk.Somnar som en stock efter att ha spanat vidare på balkongen en stund.
Torsdag 17 Juli 2014 - Milna
Resealbum: Semester 2014 - Kroatien
Vi sover till halv tio men är ändå trötta.Hade hoppats på att någon av restaurangerna skulle ha frukost som vi sett på andra ställen tidigare men icke. På den kombinerade kafé/cocktailbaren Mille Naves säger servitrisen att man kan köpa bröd hos bagaren bredvid och de har coffe to go! På bageriet hör vi någon beställa bullar med ost och skinka så det tar vi också. Vi får även med oss bullar med plommonmarmelad och choklad. Efter vår lite annorlunda frukost sticker vi till stranden och förvånas än en gång av den totala avsaknaden av shopping och utflyktsförsäljare.Troligen kommer det att se annorlunda ut om några år när fler turister hittat lilla mysiga Milna. Många svenskar har i alla fall redan hittat hit för var och varannan människa vi hör pratar svenska.Här finns potential och precis som på så många andra turistorter i Kroatien ser man en hel del övergivna hus som ser ut att ha varit hotell i en annan tid. Kanske är den på väg tillbaka även om den här säsongen inte riktigt kommit igång än.Man märker att man är lite längre söderut för det finns massor av kaktusar, en av dem ser precis ut som den amerikanska jag köpte på Ebba Blom i Malmö i början av sommaren och som nu sitter i min trädgård! När vi gick hem från stranden såg vi också en liten vit trana som spatserade och fångade små fiskar vid strandkanten och lite senare gick den omkring inne i byn och plockade krabbor i kaj kanten.Lunch idag fick bli dyr pasta med räkor och alldeles för stora portioner på Konoba Dupini. Gott men för mycket. Efter lunchen som blev lite sen gick vi upp på hotellet och slappade lite innan vi gick ut och strosade runt i stan.Gick in på posten för att köpa frimärken och det är så klart där man hittar allt, böcker, snorklar och cyklop,leksaker, souvernirer och faktiskt också frimärken.Äter godaste middagen hittills, någon fiskfilé med tryffelsås och ostpanerad polenta samt en annan fiskfilé med ris, flamberade räkor med lime och pepparsås på Konoba Gajeta..Rätt middag för att slå till på en hel flaska vin, från Brač.Flaskan har en helt vit etikett på framsidan och svart på baksidan, kanske använder de samma vin oavsett vilket man beställer? Blir dessert också, vit chokladmousse med rosepeppersås, låter det konstigt? Det var fantastiskt gott! Märkligt nog så var det livemusik även i kväll men de spelade inte riktigt så högt och inte heller så länge, bara till ca 02:00.Vem hade trott det om lilla Milna!
Onsdag 16 Juli 2014 - Supetar
Resealbum: Semester 2014 - Kroatien
God frukost med mycket att välja på.I dag lämnar vi Supertar för att ta oss till Milna där vi ska stanna i 4 nätter. När vi ska betala fungerar det inte med kort och då blir man ju lite orolig men det är deras maskin som strular, inte våra kort.Kontanter fungerar bra som tur är!Lite orolig blir man ju men med hotellets WiFi tar det bara några sekunder att logga in på banken och där ser allt ok ut, skönt. I år verkar alla hotell och rumsuthyrare ha fritt WiFi.Bussen till Milna går exakt efter tabell, 10:10 och biljetten kostar 28 kuna per person. Vi får en hisnande sightseeing i bergen och i vissa städer är det så smalt mellan husen att bussen knappt kommer fram.På Villa Slika får vi rummet med balkong precis som vi bokat, det är t o m så att vi kan få välja mellan de två rummen med balkong som finns, dålig säsong hittills säger ägaren.Vi tar det översta rummet som är fint med lite marin känsla och högblankt, lackat mörkt trägolv.Balkongen har utsikt över havet och byn och under balkongerna finns en pizzeria som kan öppna sitt tak så vi kan sitta och titta ner på de som äter. På tal om att äta, det är dags för lunch och vi testar pizzerian som har härliga pizzor, bl a en med korven kulen som jag brukar köpa på ICA Maxi i Malmö! Det finns 3 olika storlekar på pizzorna, liten, stor och X-L. Det är bra för även om de är supergoda så räcker en liten till mig för lunch. Man ska ju få ner lite glass också! Visar sig att glassförsäljaren pratar lite svenska och glassen kostar några kronor mer här än i Supertar men det verkar bero på att man får betala lite extra för en större strut. Gott är det ju hur som helst. Annars verkar det vara ovanligt dåligt med shopping i Milna, traditionell turistshoppning saknas i alla fall på dagtid, tur vi köpte badskor igår för nu ska det badas. Snorkel och cyklop saknas men på vår ca 800 m långa promenad till stranden hittar vi en minimarket som säljer set för 85 kuna styck, perfekt! Stranden är klippor, stenar och plattor som väl är den vanligaste typen i Kroatien.Det är gott om plats och även om botten inte är så dramatisk här så finns det rätt gott om fiskar. Vid 17:30 kommer det in lite mörka moln och vi hör lite åskmuller så vi bestämmer oss för att dra oss hemåt och fixa till oss lite för middag.Svårt att slita sig från vår härliga balkong, det händer ju något hela tiden, båtar som kommer in, båtar som åker iväg och människor på väg.Till slut kommer vi ut i alla fall och hittar en mysig restaurang, Fontana. Beställer en färskost till förrätt och den är helt fantastisk, inrullad i en smördegsrulle och toppad med honung.Kyparen rekommenderar räkor med bacon och bondbönor och det var gott men jag lovar att jag aldrig sett så mycket bondbönor på en enda tallrik! Till det tog vi vatten och vin på karaff, gott som vanligt. Strax innan vi fick in maten så hör vi plötsligt sång och runt hörnet kommer en procession med präster, nunnor och troligen hela byn.Några av kyrkans män bär en ståtlig Jungfru Maria-staty.Mäktigt! Precis vid sidan av restaurangen har man byggt upp en scen och rätt vad det är så kör de igång med soundcheck på hög volym. När vi lämnar restaurangen går ett band upp och spelar men de kör bara en låt innan de går av igen. Såg lite ut som om de inte riktigt var överens om vad de skulle spela.Vi tar en kvällspromenad och köper mera glass.Runt 23 är vi rätt trötta så vi går hem och sätter oss en stund på balkongen med lite vin som vi köpte med oss.Folklivet har ökat dramatiskt från lugnet tidigare idag och ungefär nu drar livemusiken igång på allvar.Trots att vi har ljudisolerade fönster så låter det nästan som om de är inne i huset och inte förrän 4 på morgonen slutar de att spela.Man undrar ju lite för vem de spelar så länge, vi har mest sett seglare och barnfamiljer men vi är alldeles för trötta för att gå upp och kolla!
Tisdag 15 Juli 2014 - Kroatien
Resealbum: Semester 2014 - Kroatien
Upp klockan 5, ut i bilen och kör till vår parkering på Kastrup som vi bokade i slutet av maj, då det var halva priset i ett av de närmaste parkeringshusen, perfekt.Lugnt vid incheckningsautomaterna, ingen kö vid bagageinlämningen så vi har gott om tid att äta frukost innan vi går till gaten.Planet vi ska åka med kommer från Cypern och det kommer in lite sent, så vi kommer iväg 7:50 istället för 7:15 men vi är ändå framme 9:30 enligt plan.Passkontrollen går snabbt och vi hittar lätt bussen till Split som kostar 30 kuna per person.
Så grönt det är överallt, man förstår att det regnat en hel del här för det brukar vara betydligt torrare i mitten av juli. När vi kommer in till Split börjar man fatta att man redan är här, lite konstig känsla.Vi får ca en timme till godo innan vi ska åka med Jadrolinijas färja över till Brač så vi går in i närmaste affär och köper plommonmarmeladbullar och läsk.Färjan tar ca 45 minuter och det blåser rätt frisk så man får hålla i sakerna men det är skön svalka i värmen.Framme går vi direkt till Hotel Osam som är helt nytt eller helt nyrenoverat, väldigt flott! Vi hade bokat rum med balkong och havsutsikt men det får vi inte, däremot en svit som är helt fantastisk, badrummet är nästan lika stort som rummet så vi bestämmer oss för att inte bråka om det.Sängen är superskön och man kan ligga i den och titta på en jättestor platt-tv eller havet genom 2 stora fönster.Fast vi skippar det och går ut och äter lunch på Bistro Palute räkrisotto och musslor med massor av vitlök.Promenerar en stund i Supertar som var lite mindre och mysigare än vi förväntat oss.Sen är det ju dags för bad, vi testar utan badskor med det är verkligen inte att rekommendera, även om det är rätt små stenar så gör det ont i fötterna.Vattnet är härligt som vanligt.Tiden går fort så rätt vad det är så är vi hungriga igen.Går tillbaka till hotellet och i receptionen frågar en kille om allt är ok och när vi säger ja, helt ok så svarar han “amazing” med ett lite frågande tonfall vilket kändes helt fel men vi ler och sticker upp på rummet.När vi ska gå ut igen så går vi fel och hittar en glasdörr rätt ut på gatan.Det är då vi inser att vårt rum är i ett helt annat hus än det vi gick in i från början.Dörren stänger sig inte riktigt som den ska och rumsnycken funkar inte så när vi går tillbaka till rummet lite senare öppnar vi den från insidan, stänger den igen och bestämmer oss för att använda receptionen i fortsättningen.Till middag blir det torra lammkotletter och grillade havskräftor som var ok men inte mer, dessutom får vi be om våtservetter ett par gånger innan servitören på Restoran-Pizzeria Riva kommer ihåg att ta ut dem.Med lite gott öl och vin går det ner och vi blir mätta.Glass och en promenad ut efter stranden på det och plötslig hittar vi massor av aktivitet, marknadsstånd, affärer, småkaruseller, radiobilar och ponnyridning.Vi är rätt trötta så vid 22 somnar vi gott i vår svit!
Så grönt det är överallt, man förstår att det regnat en hel del här för det brukar vara betydligt torrare i mitten av juli. När vi kommer in till Split börjar man fatta att man redan är här, lite konstig känsla.Vi får ca en timme till godo innan vi ska åka med Jadrolinijas färja över till Brač så vi går in i närmaste affär och köper plommonmarmeladbullar och läsk.Färjan tar ca 45 minuter och det blåser rätt frisk så man får hålla i sakerna men det är skön svalka i värmen.Framme går vi direkt till Hotel Osam som är helt nytt eller helt nyrenoverat, väldigt flott! Vi hade bokat rum med balkong och havsutsikt men det får vi inte, däremot en svit som är helt fantastisk, badrummet är nästan lika stort som rummet så vi bestämmer oss för att inte bråka om det.Sängen är superskön och man kan ligga i den och titta på en jättestor platt-tv eller havet genom 2 stora fönster.Fast vi skippar det och går ut och äter lunch på Bistro Palute räkrisotto och musslor med massor av vitlök.Promenerar en stund i Supertar som var lite mindre och mysigare än vi förväntat oss.Sen är det ju dags för bad, vi testar utan badskor med det är verkligen inte att rekommendera, även om det är rätt små stenar så gör det ont i fötterna.Vattnet är härligt som vanligt.Tiden går fort så rätt vad det är så är vi hungriga igen.Går tillbaka till hotellet och i receptionen frågar en kille om allt är ok och när vi säger ja, helt ok så svarar han “amazing” med ett lite frågande tonfall vilket kändes helt fel men vi ler och sticker upp på rummet.När vi ska gå ut igen så går vi fel och hittar en glasdörr rätt ut på gatan.Det är då vi inser att vårt rum är i ett helt annat hus än det vi gick in i från början.Dörren stänger sig inte riktigt som den ska och rumsnycken funkar inte så när vi går tillbaka till rummet lite senare öppnar vi den från insidan, stänger den igen och bestämmer oss för att använda receptionen i fortsättningen.Till middag blir det torra lammkotletter och grillade havskräftor som var ok men inte mer, dessutom får vi be om våtservetter ett par gånger innan servitören på Restoran-Pizzeria Riva kommer ihåg att ta ut dem.Med lite gott öl och vin går det ner och vi blir mätta.Glass och en promenad ut efter stranden på det och plötslig hittar vi massor av aktivitet, marknadsstånd, affärer, småkaruseller, radiobilar och ponnyridning.Vi är rätt trötta så vid 22 somnar vi gott i vår svit!
Måndag 14 Juli 2014 - Köpenhamn
Resealbum: Semester 2014 - Kroatien
Så varför inte njuta av Köpenhamn några timmar.
Vi tar metron och tåg till en utställning med modeller gjorda efter Leonardo da Vincis ritningar.
Det var lite spännande att se hans ritningar komma till liv, vi var ju i Vinci för några år sen och kanske trampade i hans fotspår! När vi kom ut från utställningen ösregnade det och vi som tänkt sitta ute och äta middag.
Nåväl, bussresan var lång från Charlottenlund så när vi anländer Nyhavn skiner solen igen.
Det blir en spännande lax med strimlad zucchini och en mer traditionell Entrecôte på Ved Kajen.
Sen tar vi metron tillbaka till hotellet, ska upp tidigt i morgon.
Vi tar metron och tåg till en utställning med modeller gjorda efter Leonardo da Vincis ritningar.
Det var lite spännande att se hans ritningar komma till liv, vi var ju i Vinci för några år sen och kanske trampade i hans fotspår! När vi kom ut från utställningen ösregnade det och vi som tänkt sitta ute och äta middag.
Nåväl, bussresan var lång från Charlottenlund så när vi anländer Nyhavn skiner solen igen.
Det blir en spännande lax med strimlad zucchini och en mer traditionell Entrecôte på Ved Kajen.
Sen tar vi metron tillbaka till hotellet, ska upp tidigt i morgon.