Stöd Ukraina

Peroeriks blogg

Torsdag 14 Juli 2011

Rättvik i juli 2011

En tågresa.

Det här skulle kunnat vara min examensuppsats i Realskolan för mer än 50 år sedan. Ett av ämnena vi hade att välja på den gången var just detta.
Nu är detta ingen uppsats utan en alldeles vanlig vardagsblogg och därmed kortare än en examensuppsats.
Hustrun och jag har vid flera tillfällen tidigare i år sagt att vi vill åka tåg, för att det är ett trevligt sätt att färdas.
Vi har haft diverse idéer om vart vi skulle resa, men inget har blivit bestämt. Så en dag för några veckor sedan fick vi hjälp med beslutet. Vår dotter och hennes man skulle på en begravning i Dalarna och behövde barnvakt, begravningsdagen.
Vi beslutade att ta uppdraget. Första tanken var att ta bilen till Rättvik, men så kom vi på att nu har vi chansen att göra vår tågresa. Minst två flugor i en smäll. Vi kan vara barnvakt. Vi får åka tåg. Det är miljövänligare och det blir billigare än att ta bilen.

Tåget avgår från Stockholm C kl. 07.40. vädret är strålande.
Jag älskar att åka tåg, men gör det alltför sällan. Det är avkopplande att åka tåg. Gott om plats jämfört med på flyget är det också, och man kan koncentrera sig på att titta på det man åker förbi. Samhällena man passera ser man dock ibland inte så mycket av eftersom järnvägen ofta byggts in med bullerplank.
Tåget körde via Arlanda, vilket var en nyhet. Vi for förbi Uppsala, Sala och Avesta – Krylbo.
Krylbo som en gång i tiden var en av Sveriges viktigaste järnvägsknutar såg idag inte ut att vara så speciellt viktig ur trafiksynpunkt. Det var fortfarande väldigt många spår på rangerbangården men de flesta var tomma.
Vi for vidare upp genom ett sommarfagert Dalarna via Hedemora, Säter och Borlänge. Där var vi tvungna att invänta mötande tåg. Det är enkelspårig järnväg långa sträckor. Vi blev sju minuter försenade i Borlänge och förseningen ökades på ytterligare vid ett annat ställe utmed vägen. Det var dock imponerande att höra tågklarerarens positiva högtalarmeddelanden till de resenärer som hade anslutande tåg och bussar längre fram. Han meddelade att han varit i kontakt med dessa stationer och talat om att han hade resenärer ombord vilka skulle med anslutningarna. De hade lovat invänta tågets ankomst.
Vi anlände till Rättvik 19 minuter försenade, men vad gjorde det. Vi hade ingen tid att passa.

Rättvik

Vi anlände alltså till Rättvik vid lunchtid. Blev upphämtade vid stationen av dottern, som med sin familj var där med anledning av den stundande begravningen. Vi fick skjuts till vårt boende som ligger ca 1,5 km från stationen, intill Rättviks kyrka.

Vi hade via Internet sökt boende för denna vistelse. Av ren slump valde vi Stiftsgården som hade ett ledigt dubbelrum. Det visade sig vara ett riktigt lyckokast. Stiftsgården var en mycket positiv upplevelse. Stiftsgården i Rättvik är en hotell-, konferens- och lägeranläggning belägen alldeles vid Siljans strand intill Rättviks kyrka. Anläggningen drivs av Svenska Kyrkan. Rummen har hög standard. Frukosten, som ingår i rumspriset, är av hög klass med mycket att välja på. Servicen är mycket god och det är en fantastiskt lugn och trivsam miljö. I matsalen serveras under sommaren också både lunch och middag om man så önskar.
Nere vid Siljans strand finns sandstrand med omklädningshytter och en badbrygga.
Är man inte bilburen men vill färdas lite längre, finns cyklar att hyra på Stiftsgården.

Rättviks kyrka ligger mycket vackert på en udde i Siljan. Värt att besöka här är förutom själva kyrkan, de gamla kyrkstallarna. Det är små grå träbyggnader, de flesta från 17 - 1800-talet. De användes för sockenbornas hästar vid gudstjänstbesöken.
På andra sidan kyrkan finns Wasastenen. Ett minnesmärke som restes i slutet av 1800-talet till minne av Gustav Vasas första tal till dalkarlarna.

Promenadväg utmed Siljan finns in mot samhället. Andra promenadvägar i de vackra omgivningarna finns också. Gammelgården med ekologiskt café ligger bara ca 500 meter bort i riktning mot Vikarbyn.

Är man husvagns- eller husbilsägare eller campare finns en stor campingplats mitt i samhället mellan Siljan och järnvägen. Campingplatsen var nu i veckan mycket välbesökt. Inte att undra på med det läget.

Vad kan man då göra vid ett besök i Rättvik? Är man inne i samhället ska man givetvis gå ut på Långbryggan. Det är en 628 meter lång träbrygga. Den byggdes 1895 som tilläggsplats för en ångbåt och nyinvigdes 1992 efter en omfattande renovering.
Ett annat besöksmål är Vidablick, ett 28 meter högt gammalt utsiktstorn i trä med fantastisk utsikt över Siljan. Vidablick ligger på ett berg 352 meter över havet. Vidablick bör man besöka i klart väder och inte som när vi var där denna gång, i regndis.
Vill man efter dessa utflykter ha en kopp kaffe med gott bröd kan man med fördel besöka Fricks Konditori, men under turistsäsongen får man bereda sig på att köa för att beställa. Det är ständig kö i lokalen oavsett när på dagen man kommer.

Ska man besöka Rättvik eller trakten omkring i vecka 31 bör man ta med i beräkningen att det kan vara svårt att passera samhället. Då pågår nämligen Classic Car Week. Det är Sveriges största träff för Veteranbilsentusiaster. Vissa kvällar är det då så kallad ”cruising” genom stan. Cruisingen pågår på den enda genomfarten, riksväg 70 och den går mycket långsamt. Även kvällar då det inte är officiell cruising är det många som denna vecka kör fram och tillbaka här för att visa upp sina vackra bilar.

Gillar man fart, ochom man vågar, kan man ta sig upp till slalombacken i Rättvik för att åka sommarrodel. Det är ett 725 meter långt fartfyllt äventyr med hänförande utsikt. För barn finns en kortare bana.

En annan attraktion i Rättvikstrakten är förstås Dalhalla, ett gammalt kalkbrott som numera är en fin musikscen vilken drar allt från Diggiloo till världsstjärnor som Malena Ernman denna sommar.

Det är också gott om ställen där man kan titta på, och inköpa konsthantverk. Ett exempel är keramik från Nittsjö.

Siljansbygden är också full av vackra gårdar som man, om man är bilburen, kan njuta av bara genom att köra långsamt på de smala vägarna genom samhällena.

Hela Siljansbygden är definitivt värd ett besök. Jag har upplevt denna del av Sverige från cykelsadeln under tiotalet långlopp på cykel Siljan Runt.
Dela med andra:    

Kommentarer
Bibchen säger:
Trevlig upplevelse att få "vara" i Rättvik. Tack för den. Orsa var mors hemvist på somrarana. Så lite "kulla" är man väl. :-)
Postat 2011-07-17 15:10  Anmäl

Skriv kommentar
Arkivet