Stöd Ukraina

Peroeriks blogg

Onsdag 24 Oktober 2012 - Stockholm

Hallwylska Museet

Hallwylska Museet på Hamngatan i Stockholm är en pärla som man inte bör missa. Jag var där för någon vecka sedan med ett gäng andra seniorer.

Vi möttes redan i porten till museet av vår fantastiska guide Eva iförd tidstypisk klädsel, ty i det Hallwylska palatset har tiden stått stilla sedan grevinnan von Hallwyl avled 1930.

Efter att vi fått hänga av oss ytterkläder och i låsbara skåp ställa ifrån oss väskor, samlades vi i palatsets kök där Eva gav oss en introduktion till palatsets historia.

Palatset byggdes på beställning av greveparet Wilhelmina och Walther von Hallwyl efter ritningar av en av tidens mest kända arkitekter, Isak Gustaf Clason. Bygget tog fem år och greveparet von Hallwyl flyttade in 1898.

Grevinnan som var enda barnet till, Sveriges på den tiden rikaste man, Wilhelm Kempe var samlare av allt möjligt. Allt katalogiserades och det var redan då palatset byggdes grevinnans avsikt att det skulle bli museum efter hennes död.

Det var grevinnan som hade pengarna även om hon var satt under förmyndare i och med att hon var gift. Greven kom från Tyskland men bidrog inte med pengar men med adligheten.

Efter genomgången av historien gick vi ut till garaget och tittade på den fantastiska bilen som var en Daimler-Benz kombinerad med en täckt kaross från en Fiat.

Vi tog sedan en snabb runda genom paradvåningen där det för närvarande pågår en tillfällig utställning av scenkläder från inspelningen av Downton Abby.
Därefter fortsatte vi upp till den privata delen av palatset. Här finns sovrum, damrum och herrum.

Det mest fantastiska rummet var dock ett även med dagens mått mätt modernt bad- och duschrum i marmor.
Vidare besåg vi den stora samlingen av kinesiskt porslin innan vi gick upp till vinden för att titta på konstsamlingen och kägelbanan.

Hela tiden fick vi massor med intressant information från vår guide Eva som på ett lättsamt och humoristiskt sätt berättade om hur det livet hade tett sig i det Hallwylska palatset genom åren.

Som avslutning återvände vi till paradvåningen som vi på egen hand i lugn och ro kunde beskåda.

Hallwylska palatset har också dramatiserade visningar då man med hjälp av skådespelare gestaltar livet i palatset.
Vi var dock mer än nöjda med den guidning vi fick denna dag.
Dela med andra:    

Kommentarer
Bibchen säger:
Visst är det ett spännande palats med alla hennes samlingar noga katalogiserade. Roligt att gå med större barnbarn!
Postat 2012-11-08 20:34  Anmäl

Skriv kommentar
Arkivet