I dag satt jag som vanligt i skolbänken för att göra ännu en dag på min språkkurs för invandrare i nederländska. Dagens ämne kretsade kring belgarna och deras matvanor.
Vi fick lära oss att belgarna äter frittjes MINST en gång i veckan och det är då dagens sanning.
Frittjes, frities är lika älskat som sill och köttbullar av svensken.Och frittjes är alltså helt enkelt pommes frittes.
I varje litet gathörn ligger en frituur, alltså belgiska motsvarigheten till korvmojen i Sverige. På fredagskvällarna lägger sig en dimma av os från frittöserna som arbetar för högtryck: Likaledes på söndagseftermiddagarna är köerna långa av matlagningsstrejkande fruar.
Frittjes äter man direkt ur pappret som det hela lindas in, till det hela är en stor klick majonäs tillsatt.
Tillbehören är många att välja på, fiskspett, korv, fläskkrokett, satéspett, spelar ingen roll vad man väljer, allt slängs ner i samma frittyrolja och smakar likadant.
Så inte vet jag, kultur är det helt klart för det har sina rötter från 1700 talet och ligger på belgarnas hit lista tillsammans med choklad och öl. Choklad och öl får bli en helt annan blogg.
Jag passar nog frittjes...möjligtvis kan man trycka ner det utan en hög majonäs.
Tillbehören verkar smaskigt, för att inte tala om ölen...väntar på din ölblogg!