Stöd Ukraina

Iloveresas blogg

Måndag 15 Februari 2016 - Andalusien

Andalusien

Fördelen med tidigt flyg är att man är så pass däckad så man kan sova sig igenom den fyra timmar långa resan. Landar utvilad i Malaga klockan 11. Visst kan spanjorerna fortfarande leva upp till "Mañana, Mañana" men på Malagas flygplats kommer bagaget på bandet innan flyget har landat;-)
Åker den korta biten till en av de fina, spanska, vita byarna, Frigiliana.
Området runt Frigiliana är Nationalpark Sierra de Almijara med bland andra bergsområdena Almijara och Tejeda.
För ett tag sen greps två personer för att ha organiserat tjuvjakt här.
En skogsvakt kom på jaktlaget efter att ha hört skott och funnit en ihjälskjuten bergsget. Det är fråga om en fridlyst art och det dödade djuret var en vuxen hanne. Jaktlaget flydde från platsen i en terrängbil, men kunde senare spåras. De två gripna misstänks ha organiserat tjuvjakt för turister och den här gången var det två ryssar som tros ha betalat ca 70 000 kronor för upplevelsen.
Man har hittat arkeologiska fynd som bevisar att det har bott människor i Frigiliana redan för 3 000 år innan Kristus. Man har också hittat fynd från romarna som var här och även från arabernas dit här från ca 700-tal. Det var araberna som verkligen kom att lyfta området. De byggde ett fort uppe på klippan ovanför den nuvarande staden.
De anlade terrasser och odlade frukter, sockerrör, oliver, mandel, fikon. De fixade även med vattenledningssystem.
De odlade mullbärsträd, varför det? Vilka gillar att vara i de träden? Silkesmaskarna, invånarna hade fullt opp med att väva siden och exportera till Damaskus
Men sen var det slut på det roliga för de kristna ville återerövra Andalusien. De kom till Frigiliana 1485 och den som då bestämde i staden lämnade över makten utan minsta blodspillan. Sen dröjde det hela sju år innan de kristna även hade tagit över närbelägna Granada.
De araber som bodde i Frigilianaområdet levde sida vid sida av de kristna under en tid och fick utöva sin religion. Men efter några år tog de kristna andra beslut och tvingade araberna att konvertera till kristendomen, de förbjöds att bära vapen, de fick inte tala eller skriva på sitt egna språk, de fick inte bära traditionella kläder eller utöva sina traditioner. Många flydde istället till Afrika. Några gjorde uppror på 1500-talet så under en period var det åter arabernas fäste innan de kristna än en gång tog tillbaka området. Frigiliana var alltså arabernas sista fäste i Spanien. Mycket i staden idag minner om den tiden, titta ned i gatubeläggningen där man har återskapat mönster från arabernas tid här.

I slutet av 1500-talet kom en familj som hette Manrique de Lara till Frigiliana. De byggde sig ett för den tiden pampigt hus. Huset finns kvar än i dag och används till melassfabrik. Folkmängden var inte så stor i början av 1600-talet, ca 100 personer bor då här och inte ökar den nämnvärt heller under 1600-talet för staden drabbas av naturkatastrofer, pest och lite annat smått och gott.
Familjen Manrique de Lara kämpar på att utveckla staden och en familjemedlem utnämns till greve av kungen i Spanien och det bestäms att staden ska få styra och ställa med det mesta på egen hand, familjen bygger en kyrka och stadshus. Invånarantalet ökar, 1700-talet är ganska ok men så i början av 1800-talet kommer fransmännen och invaderade staden ett par år, epidemier härjade och det enda som växte var kyrkogården………..
På 1800-talet utökar man odlingarna och börjar i stor skala med lokala specialiteter som sötpotatis och russin. Man anlägger tvålfabrik, kvarnar med mera och när inkomsterna ökar så kommer vilka då? Banditerna! En olycka kommer sällan ensam så nu passade vinlusen på att ödelägga samtliga vingårdar runt staden. Trots det slog man rekord i invånarantal i slutet av 1800-talet med över 3 200 invånare, idag är det ca 3 000 invånare.
Under spanska inbördeskriget 1936-1939 var det hungersnöd och strider här i bergen mellan Francos motståndare och Guardia Civil (gendarmeri, militärt organiserad poliskår).
Vad kan man mer odla idag då? Jo, en Cannabisodling upptäcktes nyligen! Polisen hade fått ett tips och grep en 36-årig man som hade stort växthus och även flera kilo paketerad cannabis klart att sälja!

Jag är med på provsmakning av traktens söta vin och stadens specialitet, ”Honung” baserad på sockerrör som är traktens specialitet. Vi förknippar gärna sockerrör och Rom med Västindien men det var Columbus som tog dit sockerrören från Andalusien!

Färden går vidare till underbara Nerja, en underbar och pittoresk stad belägen vid havet. Vi befinner oss fortfarande i regionen Andalusien (Spanien är indelat i 17 regioner) och provinsen är Malaga (en av 50 regioner i landet). Men vad är Costa delSol då? Jodå, kärt barn har många namn.Costa del sol sträcker sig 20-30 mil från Nerja och västerut med bl a Malaga, Torremolinos, Fuengirola och Marbella
Även kallad Costa del golf pga av sina många och fina golfbanor. Sen har vi Costa Tropical mer österut

Nerja, vars namn kommer från ett gammalt ord när araberna var här, Nerixa, vilket betyder ungefär vilt vatten. Det hade man i massor, forsande ned för bergen och i kombination med det salta havet gavs här enormt fina förutsättningar att skaffa anlägga boplatser. Idag bor ca 22 000 personer här, då räknar man in några omgivande städer som Torrox och Competa.
Icke att förglömma alla de hundratals svenskar som dels bor här året runt och alla de som flyr den svenska vintern.
Här trivs också exotiska frukter och grönsaker som papaya, mango, avocado, druvor, mandlar och oliver som är stora exportvaror.
Turisterna bidrar med sina 68,1 miljoner utländska turister under 2015, turistmarknaden växte med otroliga 4,9 procent jämfört med 2014.
Flest besökare kom från Storbritannien, Frankrike, Tyskland och de nordiska länderna.

Man kan också tjäna pengar på……………..
Spansk nationalpolis och Guardia Civil beslagtog under de elva första månaderna ifjol i provinsen Málaga 54 ton narkotika till ett värde av 100 miljoner euro.
90 procent av de beslagtagna drogerna på Costa del Sol är hasch.
Av samtliga kokainbeslag i Europa görs hela 40 procent i Spanien.

1884 drabbades Nerja av en jordbävning, stora materiella skador men bara en person omkom. Året därpå kom kung Alfonso II hit för att se förödelsen och uppbyggnad. Han blickade ut över havet och sa att detta var minsann Europas balkong. Uttrycket fick leva kvar så än idag står Alfonso II här (visserligen som staty) och blickar ut över havet.

Jämte honom finns två kanoner, sedan fästningen stod här som revs 1812 av engelska och spanska flottan för de ville inte att fransmännen skulle ta den.

Stränderna är många och fins, den mest kända är Burriana med restauranger, solstolar och en underbar Paella i ena ändan av stranden!

Nerjas borgmästare Rosa Arrabal (PSOE) har fattat ett beslut om att byta namnen på två gator i Nerja, nämligen Asensio Cabanillas och García Alted. Det finns en lag sen 2007 där det står att det inte bör finnas gator med namn efter befäl på Francosidan under inbördeskriget eller från den efterföljande repressiva diktaturen.

Om jag säger att vi på andra sidan Medelhavet i Afrika har två spanska områden så kanske ni tror jag är snurrig men så är det. Ceuta, spanskt sen 1580 och Melilla, 70 000 spanjorer på varje ställe. I Melilla har man bekostat ett 3 meter högt staket för att förhindra illegal invandring, staketet kostade 30 miljoner euro!

På torget i Nerja har vi kyrkan El Salvador från 1697. I Sverige är vi vana att många kyrkor är från 1100-talet men Andalusien var inte kristet under den tiden eftersom muslimerna kom hit på 700-talet och stannade till slutet av 1400-talet.

Att Spanska flaggan är röd och gul är överens om men att den under några år på 1930-talet även var lila kanske du inte visste? Den lila färgen symboliserade Granada.

På Spaniens riksvapen hittar vi symboler för bl a regionerna Kastilien (kastell), León (lejon), Aragonien (fyra stolpar) och Navarra(kedja).
Längst ned Granada i form av ett granatäpple,
Vidare är det spanska kungahuset Bourbons tre liljor placerade i en hjärtsköld.
Ovanpå skölden tronar den spanska kungakronan.
På var sida av skölden står Herkules två stoder, ett gammalt namn för Gibraltarsund som Herkules slog upp när han skulle utföra ett av sina 12 stordåd, nämligen hämta boskap från en trehövdad jätte i Oceanien. Vidare finns en inskription på latin: "PLUS ULTRA" – "ännu längre"; detta syftar på de tidigare spanska kolonierna.

Vem är kung idag då? Ja, inte är det Juan Carlos, han lämnade över till sin som Felipe VI den 19 juni 2014.
Pappa Juan Carlos hann uppleva både statskupp 1981, korruptionshärvor, tvivelaktiga upphandlingar och avtal.

Lite matprat:

Risrätten Paella vars namn kommer från den panna som användes, fortfarande vanligt till söndagsmiddag, 60 cm.

Tapas, från gamla ordet tapar som betyder "att täcka". Från början var det smårätter som serverades gratis i barerna. serverade på ett litet fat som ställdes ovanpå ölglaset (för att täcka...), skyddade mot flugor och annat som kunde komma ned i glaset. Oliver, skinka och annat smaskigt ökade ju också törsten;-)
Idag är vanliga tapas: Calamares, friterad bläckfisk, chorizo, serranoskinka, gazpacho, tortilla, manchego, oliver i alla dess former

Till mellanmål kan man ta kaffe med lite rom i Carajillo. Carajo är ett vanligt sätt att svära- ett sätt att kalla på den lede själv. Carajillo betyder alltså "en liten djävel".

eller lite rödvin kanske går ned, då gärna med den klassiska druvan Tempranillo som lätt kan kännas igen då den ger lite av tennsmak i munnen. Lite festligare kanske det blir med Cava, katalanska för källargrotta (där man lagrade flaskorna).

Klassisk Sherry som är uppkallat efter staden Jerez de la Frontera i sydvästra Spanien.

Sangria – vinbål med rött vin, fruktbitar, kanel, brandy, lite sött som honung t.e.x.

Naturligtvis måste vi ha en solfjäder när vi är i Spanien men se till att du kan Solfjäderns språk;-) Beroende på om du har den uppfälld/ihopfälld, tryckt mot ditt bröst eller axel så signalerar du olika saker som exempelvi: Jag älskar dig, hatar dig, jag är singel mm;-)

Passar på att shoppa lite och då blir det främst läder och keramik.

Sen drar jag till Malaga, som är både stad och provins och den näst största staden i Andalusien både till folkmängd och yta (störst är Sevilla).
Provinsen Malaga har 16 mil kustlinje så det är inte konstigt att sol- och barturister trivs här!
Och vi befinner oss fortfarande i regionen…. Andalusien.
Staden Malagas historia kan vi följa ca 3 000 år tillbaka, då fenicierna började bygga en stad, men här har även bott bland andra greker, kartager, visigoter och området har även varit en del av det romerska riket (ca 200 efter Kristus).
Namnet Malaga kommer troligen från arabiska Malac – att salta och det var något man gjorde, man saltade fisk och skeppade ut från hamnen.
Man exporterade också olivolja, säd, trä, russin, vin, koppar från gruvor i närbelägna staden Ronda och så lite slavar också för att dryga ut inkomsten!
På 700-talet kom araberna med moderna jordbrukstekniker och började odla grödor som man inte tidigare hade haft i regionen. Det är då som området Andalusien får sitt namn Al Andalus.

Malaga blev en viktig hamn för muslimerna. Under flera århundraden levde muslimer och kristna sida vid sida utan problem.
Men så………slutet av 1400-talet erövrade de katolska monarkerna området 1487, morernas egendomar konfiskerades och en otursförföljd period kom med naturkatastrofer, översvämningar, epidemier och dåliga skördar!
I början av 1800-talet invaderade Napoleons styrkor Malaga och det var en tuff tid men så i slutet av 1800-talet vände det med industriell utveckling, sockerbruk, textilproduktion, tobaksodlingar, varvsindustri. Många av de familjer som stod för välståndet har fått ge namn åt gatorna i Malaga.
Men lyckan varade inte så länge……..Under första halvan av 1900-talet var Malaga en av de mest fattiga områden i Spanien och drabbades hårt under inbördeskriget 1936-1939 med bombningar och massavrättningar.
Men så kom en drös med glada turister!
Det var under 1950-talet som turismen tog fart.
Den tidigare lilla sömniga lilla fiskebyn Torremolinos, ca 1 mil från Malaga blev den första turistorten här nere. Franco marknadsförde Solkusten!

Kommer ni ihåg Hasse Eriksson:
LO uppmanade sina medlemmar att bojkotta Spanien vilket gjorde att LOägda Reso hamnade i en besvärlig situation.
Nästa problem blev Transportarbetareförbundets ordförande Hasse Ericson som lät sig fotograferas i badbyxor och med en fet cigarr på Svenska Arbetsgivarföreningens semesterby Rocas Rojas trots pågående LO-bojkott av Spanien. En fackpamp i Francos Spanien, bilden på Hasse Ericson blev en stor nyhet som även blev hans fall. Bojkottdebatten hölls vid liv vilket inte gynnade Reso som gick i konkurs några år senare. Reso hade trycket på sig och ville tjäna pengar men hade sina politiska kopplingar till LO.
Staden delas av floden Guadalmedina, där den rinner ut i havet har man anlagt en fin park och sen kommer hamnområdet. Det finns också stränder, 16 stycken men då får man gå en bit.

I staden finns historiska byggnader, Alcazaba på höjden, här fanns från början romerska byggnader men det vi ser idag är från muslimernas tid här. Byggstart på 700-talet som försvar mot pirater, till och ombyggt på 1 000-talet men det mesta vi ser idag är palatset från 1200-1300-talen. Om går in så finns ett arkeologiskt museum.
Gibralfaro (ännu högre upp på höjden). Från början fanns här under romartiden en fyr som araberna senare gav namnet Jabal-Faruk vilket betydde ”Fyrtornets berg”. Jabal-Faruk – Gibralfaro.
Även hit upp kan man gå om man vill och orkar för en fin utsikt.
Gibral kommer ju också igen i Gibraltar och då betyder Gibral fortfarande berg och Tar kommer från mansnamnet Tarik, alltså Tariks berg….

Rester av Romerska teatern från Kejsar Augustus tid. Användes till 200-talet och stod sen och förföll i århundraden. När araberna kom på 700-talet så tog de sten härifrån för att använda till bygget av Alcazaba.
Så sent som på 1950-talet upptäcktes den och man började gräva ut området.
Så 2011 öppnades den för allmänheten efter 27 års utgrävningar!
Katedralen Sankta Maria, när katolikerna tog över i slutet av 1400-talet så var det inte högsta prioritet att bygga en kyrka utan istället att underhålla stadsmuren till skydd för fiender. Man nöjde sig med att välsigna moskén som fanns och använde den till kyrka istället.
Först på 1500-talet började katedralen att byggas. Det fick bli en blandning av en massa stilar eftersom bygget drog ut på tiden, man hittar gotisk stil, barock, renässans och rokoko. Den tog lång tid att bygga, på 1700-talet tog pengarna slut och den fick vara klar vare sig man ville eller inte….det var tänkt att man skulle ha två torn men det blev bara ett och katedralen kallas därför ”Den enarmade kvinnan”.
Käkar lunch på El Pimpi, belägen precis vid romerska teatern. Finns också en massa restauranger på Plaza de la Merced. Här föddes Pablo Picasso 25 oktober 1881. En av Picassos drömmar blev verklighet, ett museum I sin hemstad, värt ett besök.

Passa på att se Marbella, prisnivån ligger lite högre men det är det värt. Supermysig gamla stad och underbara stränder med fina strandpromenader. Staden hade en gång en kontroversiell borgmästare som hette Jesus Gil, även ägare av Atlético Madrid. Han bjöd ned alla med pengar, rysk maffia, arabiska vapenhandlare m fl. Pengar spenderades och Marbella blomstrade. Han gav kompisar tillåtelse att bygga hus utan bygglov, viket resulterade i ca 30 000 svartbyggen! Arabiska prinsar kom på månadslånga besök och hade med sig sina entourage med 2 000 kompisar, lade 25 000 Euro i dricks mm. En av polarna hette Banus som byggde ett helt område, idag de rikas tummelplats Puerto Banus!

Tillbaka i Nerja passar jag på att göra ett besök i de berömda Nerjagrottorna som precis som Lummelundagrottorna på Gotland upptäcktes av äventyrliga killar 1959! ett enormt grottsystem med gigantiska salar som även används som konsertlokaler!

En dag går färden längs mäktiga och berömda bergsmassivet Sierra Nevada med dess snötäckta toppar! Fascinerande att kunna åka skidor en timmes bilresa från den soliga kusten!
Besök i Granada och ett intressant besök i Alhambra, ett stort borg- och palatsområde spektakulärt beläget på sin höjd. Den uppfördes av Morerna från 1250-talet till 1300-talets slut och är en unikt bevarad byggnad som är upptagen på UNESCOs Världsarvslista.

Jag rekommenderar verkligen en resa till Andalusien, åk förslagsvis med Larssons resor som har ett fint program:

http://www.larssonsresor.se/index.cfm?pg=2&site=reseinfo&whatID=1410&landID=22


Dela med andra:    

Skriv kommentar
Arkivet