Dag för dag: Resealbumet "Indonesien" av Legusta

18 juni 2011 - Indonesien
Indonesiens sista utposten - den östligaste delen av den stora indonesiska övärlden, täcker denna region den västra halvan av ön Nya Guinea, världens största tropiska ö.

Resenärer kommer till Papua för att uppleva äventyret - vandring i orörda regnskogar, dykning världens mest mångsidiga tropiska reven runt Raja Ampat, och uppleva primitiva stammar. Papua har även det högsta berget i Sydostasien - Puncak Jaya, på 5030 meter!

[Västra Papua] - tidigare känd som Irian Jaya är ansluten till Papua Nya Guinea en suverän stat.

Lorentz nationalpark, upptagen på UNESCO: s världsarvslista och det största skyddade området i Asien-Stillahavsområdet, sträcker sig från Papua sydvästra kust till dess centrala bergen och innehåller Puncak Jaya (Carstensz Pyramid), som på 4884 meter är det högsta berget mellan Himalaya och Anderna och öns högsta topp i världen. Puncak Jaya är omgiven av ekvatorn & glaciärer.

Nästan alla besökare kommer till Baliem Valley , hem för några av de mest anmärkningsvärda traditionella kulturer på jorden, medan andra dras till konst Asmat region, eller fågellivet och korallrev i norra kust och öar.

De flesta besökare flyger direkt till Jayapura via Biak och / eller Makassar ( Sulawesi ) för en anslutning till Wamena i Baliem Valley , men det finns ett antal andra intressanta sätt att komma in Papua. Du kan flyga till Port Moresby (huvudstaden i PNG ), och vidare till Vanimo innan chartra en båt eller korsar till fots till Jayapura, ta en Pelni liner till Timika eller Merauke och flyga till Jayapura, ta en båt eller flyg mellan Sorong eller Fak-Fak och andra indonesiska öar, eller ta en båt och / eller flyg längs norra kusten till Jayapura, stannar vid Manokwari, Biak, Nabire och / eller Serui.

Sevärdheter: Irian Jaya (Västra Papua)

[Jayapura]
Jayapura är huvudstad och den största staden i det östligaste provins. Det är en snygg och trevlig stad, byggd på sluttningen av en kulle med utsikt över bukten. General Douglas Mc Arthur världskriget fjärdedelar stå stilla här. Museet för Jayapura ligger på Cenderawasih universitetsområdet. Tanjung Ria Beach, känd som bas G av de allierade under andra världskriget, är en populär semesterort med faciliteter för vattensporter.

[Lake Sentani]
En kort resa från Jayapura, Lake Sentani är fortfarande nästan orörd av turism. De människor som kallar stranden av denna magnifika sjö hem lever fortfarande på traditionellt sätt, och är kända för sin trä-arbete och keramik.

[Biak]
Biak, en stad på en ö med samma namn i Cenderawasih Bay är Irian Jayaâ främsta gateway. Den har en bättre infrastruktur än de flesta andra platser i provinsen. Det finns några bra stränder på Biak Island, den mest populära av dessa är Bosnik på östkusten, vilket är bra för bad och hud-dykning, och Korem på den norra kusten, där man kan se unga män dyka efter pärlor. Supiori Island, strax norr om Biak, har en vildmark reserven och traditionella byar där besökare är välkomna.

[Kasuarina Cape]
Uppkallad efter den stora casuarinaträd som växer i området, är Kasuarina Cape bara två kilometer från Sorong, på fågelns huvud halvön i norra Irian Jaya. Bra för bad och rekreation.

[Asmat]
Den Asmat människor som bor längs den avlägsna sydöstra kust, aloe berömd för sina konstnärliga träsniderier. Modern civilisation nådde inte detta område tills nyligen. Agats har ett intressant museum fyllt med träsniderier och andra föremål. Asmat hantverk fick ett uppsving i slutet av 1960 under ett FN-stött projekt uppmuntra lokala hantverkare för att hålla sin konst vid liv. Mycket av området är fortfarande otämjda vildmark.

[Wamena och Baliem Valley]
Wamena är administrativt centrum för Irian Jaya högländerna och utgångspunkten för besök i området och att verkligen uppleva dalen och Dani vardagen ett måste lämna staden. Vägar leder norr, söder och väster från Wamena till andra tillgängliga platser i dalen och vidare för mer äventyrliga resor man tvingas att vandra.

[Källa:] http://www.indonesiskaambassaden.se

[Båt]
Om du inte har gott om tid på dina händer och inte har något emot att ta en långsam båt till Indonesien, skulle jag säga att det bästa sättet att ta sig till det är med flyg.

För att komma till antingen Sumatra eller Java med färja, måste du resa första till Batam, en del av Riau öarna i Indonesien. Därifrån finns det PELNI färjor till Belawan (hamn i Medan, Sumatra) och Tanjung Priok (hamnen i Jakarta, Java). PELNI står för PT Pelayaran Nasional Indonesien, ett statsägt sjötransporter företag. De har en hemsida där man kan kolla tidtabeller och biljettpriser.

Den båtresa från Singapore till Batam är ca 45 minuter, och det enkelriktade kostar biljett om S $ 25. Det finns flera färjerederier, varav Penguin färjetrafiken har fått bra recensioner för sin tillförlitlighet. Du kan fånga deras färjor till Batam från World Trade Centre färjeterminal i Singapore.

Flera Pelni liners, särskilt Tatamailau, Ciremai, Doro Londa och Nggapulu, länk norra och södra kuster Papua med Maluku, Sulawesi och Java varannan eller var fjärde vecka. Några Perintis båtar länken regelbundet norra kust Papua med Sulawesi och norra Maluku och anslut sydkust Papua med sydost Maluku. Sjötransporter till Jakarta och andra mindre avlägsna punkter finns också.

- KM Dorolonda
(Route: Ambon - Bau-Bau - Fak-Fak - Jayapura - Makassar - Manokwari - Nabire - Serui - Sorong - Surabaya)
- KM Laborar
(Route: Batam - Jayapura - Makassar - Manokwari - Nabire - Sorong - Surabaya - Tg Priok)
- KM Nggapulu
(Route: Balikpapan - Biak - Bitung - Jayapura - Manokwari - Nabire - Pantoloan - Serui - Sorong - Surabaya - Ternate - Tg Priok)
- KM Sinabung
(Route: Banggai - Bau-Bau - Biak - Bitung - Jayapura - Makassar - Manokwari - Semarang - Serui - Sorong - Ternate - TG Priok)

Alla större passagerarfartyg i reguljär rutter i indonesiska vatten drivs av PT Pelayaran Nasional Indonesien (Pelni), de nationella indonesiska rederiet, och denna webbplats, som är på väg att genomgå en rejäl ansiktslyftning under de kommande veckorna, är dedikerade till att ge korrekt scheman.

Om man jämför normer och priser som reser med fartyg någonstans i Sydostasien (t.ex. kryssningar i Thailand eller Bangkok), kommer man finna troligt att boka en hytt på en ny Pelni fartyg är mycket prisvärd.
Man kan styrelsen Pelni fartyg antingen i syfte att överbrygga avståndet från punkt A till punkt B i Indonesien, eller ett får nämndens Pelni fartyg för nöjet att havet reser sig. Hursomhelst, vinner den handen ner över vad alternativen kan vara.

Traveling hytt klass på Pelni fartyg är så bekväm som bor på ett lyxigt hotellrum. För den som har tid, resa hytt klass på Pelni fartyg är betydligt bekvämare än att åka med flyg eller buss. De flesta av fartygen är mycket stora och håller tusentals passagerare. Havet i de flesta indonesiska vatten är sällan grovt. Vanligtvis är segling så smidig, känner man knappt någon skillnad att vara på land. Och för dem som kan få sjösjuk, det alltid finns en läkare ombord, och han kan ordinera och ge lite sedering läkemedel såsom Valium.

Självklart kan det faktum att det alltid finns en läkare ombord ger viktig komfort även vid små olyckor, som ombord kliniken även är utrustad för mindre kirurgiska ingrepp under lokalbedövning.

För dem som färdas på Pelni fartyg som inte för att få till en viss destination, men bara för nöjet att sjöresa rekommenderar vi en av de nyare fartyg, såsom MV Kelud som går mellan Medan på Sumatra och Jakarta.

Klass A-1 ger en två-bäddsstuga med ett modernt badrum och toalett (tyska beslag), ett skrivbord och TV. Samtliga A-1 hytter är en övre däck och har fönster, som vanligtvis inte kan öppnas, dock.

Lunch och middag på klass 1 på Pelni fartyg är utmärkt indonesisk mat. Frukost är en blandning av holländska och indonesiska morgon mat. Den holländska delen är rostat bröd, marmelad och choklad spridning, medan den indonesiska delen är stekt ris eller ris gröt. Det brukar också kokta ägg.

För dem som anser reser utan specifika mål, bara för skojs sjöresa Pelni passagerarfartyg slå lätt kryssningsrederier och internationella lastfartyg, bara för underhållning av att vara med hundratals vänliga indonesier. Kryssningsfartyg kan erbjuda alla typer av underhållning ... men den sort-av ganska kostymer rika pensionärer. Det är också alltför organiserad. Och de människor du möter är ... Jo, rika pensionärer.

På Pelni fartyg, finns vanligtvis en biograf (som kallas "bioskop" på indonesiska) visar mestadels engelskspråkiga actionfilmer och det finns kvällsunderhållning med levande musik (oftast från 20:00 till 22:30), men den verkliga underhållning gör indonesiska vänner.

- http://www.pelni.co.id
- http://www.pelni.com

[Flyg]
Kolla http://www.airfares.com.sg för flygbiljetter till olika destinationer från Singapore.

Du kan också välja att ta ett inrikesflyg från Batam till olika destinationer i Indonesien. En användarvänlig webbplats för denna skulle vara http://www.travelindo.com/search/flight

Såvida du inte har massor av tid, flyger det bästa sättet att ta sig till och runt Papua. Merpati Nusantara Airlines länkar regelbundet Papua viktigaste regionala centra (Sorong, Biak och Jayapura) med större städer på andra håll i Indonesien , som Makassar och Jakarta . Garuda Indonesia flygbolagen också länkar Biak och Jayapura med västra Indonesien . Jayapura har goda förbindelser med flyg till resten av Indonesien. Inom provinsen lokala flygbolag förbinder de största städerna medan mindre flygplan landa på mer avlägsna luftremsorna.

Flygbolag som flyger till Irian Jaya via Malaysia, Jakarta & Surubaya:
- http://www.merpati.co.id (Sorong, Biak, Jayapura, Tembagapura, Merauke, Nabire, Fak Fak, Kaimana, Manokvari, mm)
- http://www.batavia-air.com via Malaysia & Surubaya eller Jakarta: (Sorong, Manokvari, Jayapura)
- http://www2.lionair.co.id via Malaysia & Jakarta: (Sorong, Fak Fak, Kaimana, Jayapura)
- http://www.expressair.biz via Jakarta (Sorong, Jayapura)
- http://www.garuda-indonesia.com via Jakarta (Biak, Jayapura)
- http://www.pelita-air.com via Jakarta (Sorong)
- Sriwijaya Air
- http://www.susiair.com (Inrikes)

Mer info sök på: http://www.skyscanner.se

[Ta sig dit:]
Jayapura är Sentani Airport är den största flygplatsen i västra Papua, med flyg som kommer in från Jakarta, Bali och Makassar. Det finns flera andra flygplatser som tar emot flygningar från indonesiska städer, inklusive Manokwari flygplats, Fak-Fak och Sorong. Sorong och Fak-Fak är också viktiga hamnar i Västra Papua, som tar emot färjor från Maluku och Sulawesi öar.

Jayapura på den norra kusten och de stora öarna norr om Cenderawasih Bay är de enklaste delarna av Irian Jaya att besöka, med en väl utvecklad kommunikations-och transport och gott om hotell och restauranger att välja mellan.

Den största berget i västra Papua är Puncak Jaya, 4884m, en del av Sudirman bergskedja. Puncak Jaya, som betyder seger topp. Majoriteten av Västra Papua topologi är bergigt så resa runt kan vara svårt.

Västra Papua har de rikaste koncentration av växtliv i hela Indonesien och kanske i världen. Forskarna uppskattar att det finns över 16.000 arter av växter, inklusive hundratals arter som är av medicinska betydelse.

Biologer har identifierat 643 fågelarter, bland annat Victoria krönt duvan (världens största duva), vackra fåglar i paradiset, och den stora, Cassowary. Den fauna Västra Papua anses vara en del av den australiska faunan provinsen på grund av förekomsten av pungdjur och monotremes liknande den som finns i Australien. Under istiden var det en broförbindelse mellan Australien och Nya Guinea som resulterat i nästan samma djurarter.

Staden Sorong, som ligger på "näbb" i fågelns huvud halvön i västra Papua är utgångspunkten för ditt besök i den fantastiska Raja Ampat Marine Park. På Kabra ö, det finns en japansk gård för odlade pärlor, medan hajfenor och sjögurkorna "trepang" levereras till Hong Kong, Taiwan och Kina.

[Logi (bland lokalbefolkningen):]
Jayapura är väl försedd med ett antal luftkonditionerade hotell, samt losmens catering till budgetresenären.
[Hotel:]
http://www.trivago.se
http://www.agoda.se
http://www.expedia.se
http://www.tripwolf.com
[Vandrarhem:]
http://www.hostels.com
http://www.hostelworld.com

Sauwandarek Turist By är beläget i den västra delen av Waisai, huvudstaden i Raja Ampat distriktet, Västpapua provinsen. Denna by är en del av Meos Mansar distrikt. Boende i denna traditionella by med 46 familjer eller omkring 179 invånare har original blad tak.

I denna by, kvinnor, särskilt mödrar, producera hattar och påsar av havet Pandan blad. Denna by är känd för sina vackra koraller. Dessutom finns det en salt sjö lokalt kallas Telaga Yenauwyau, som ligger bakom byn.
http://www.indonesia.travel/en/destination/140/sauwandarek-tourism-village

[Snorkling och dykning i Västra Papua]

Runt Triton Bay nära Kaimana, utanför Raja Ampat öarna, och runt öarna i Cendrawasih Bay är några av de ostörda finaste korallrev i hela världen. Dessa korallrev stöd över 3000 arter av fisk, några av de mest varierande i världen, perfekt för snorkling och dykning.

Raja Ampat "Fyra Kungar", är namnet på dessa öar och kommer från en lokal myt. De fyra största öarna finns här är Waigeo, Misool (som är hem för gamla hällmålningar), Salawati och Batanta.

[Visum]
Nordiska medborgare får 30 dagars visum vid gränsen. Kostnad c:a 25 USD
Ta med 1 Passfoto

Vill du söka visum före avresan krävs följande för turistresa.
- 1 Pass som ska vara giltigt minst 6 månader vid hemresan och innehålla 2 ostämplade sidor. Passet får inte vara sprucket eller trasigt någonstans
- Provisoriskt pass accepteras om detär giltigt minst 1 år med kvarvarande giltighet på 7 månader
- 1 Foto
- Bokningsbekräftelse (Itinerary eller kopia på biljett)

Behandlingstid + Ambassadavgift
- C:a 3 arbetsdagar = 350 sek/visum för 1 inresa
- Det går att få expressbehandling
- Visumet måste användas inom 90 dagar med en vistelsetid på 60 dagar
- Visumet går att förlänga på plats hos Immigrations-myndigheterna upp till 180 dagar

[Att ta sig till Västra Papua]

Det finns flygplatser i Sorong, Fakfak, Manokwari, Jayapura, Wamena, Merauke, Agats, Tanika i västra Papua.

Det finns inga internationella flyg till Västra Papua så du kommer dit ifrån Jakarta eller Surabaya.

[Landvägen]
Den enda landgränsen är med Papua (Irian Jaya), Indonesien , och korsa det innebär en del förberedelser men är inte så svårt som det kan ha varit. I Jayapura , Indonesien hittar du en PNG konsulatet för att ansöka om ett turistvisum. PNG konsulatet ligger i Mendi, en tio minuters grön PMV (offentlig motorfordon) bilresa från Jayapura huvudstad. Priset är 2000 Rupiah på någon PMV.

Beroende på din indonesiska visum finns det olika alternativ att passera gränsen. Om du har ett Visa-on-Arrival, som du får till exempel på Jakarta Airport, kan du passera bara gränsen med hjälp av en båt eller genom utslaktning vid tullen i Jayapura och sedan omedelbart resa till gränsen 30 km bort. Västerländska resenärerna försöker den senare bör räkna med att betala lite diverse avgifter och hoppa måttlig byråkratiska fälgar före avresan. Båtar kan hyras från Hamedi. Någon annan typ av visum kan du hyra en bil, eller en ojek och över landgränsen. Om man hyr ett fordon för passage bör man räkna med att betala cirka 300.000 Rupiah från Jayapura stan och resenärer bör räkna med att betala uppåt på 500.000 Rupiah att återvända från gränsen till Jayapura.

* Tidsskillnad: +9 timmar.

* Bästa tid: Mars till september.

* Visum: Svenskar får stanna i 30 dagar med turistvisum. Alla som vill besöka Baliemdalen måste även ha ett speciellt intyg som utfärdas av polisstationen i Jayapura. Det är oftast en enkel process som tar cirka en timme.

[Åka hit]

Prisexempel: Flyg Stockholm–Kuala ­Lumpur 6662 kr t/r i mitten av augusti med Thai Airways via Bangkok.

Från KL flyger du vidare till Jayapura, via Makassar med Air Asia och Lion Airlines, 3200 kr t/r. Flyg från Jayapura till Wamena i Baliemdalen,med Trigana Air, cirka 900 kr t/r.

[4 x fakta]

Den västra delen av världens näst största ö, Nya Guinea, tillhör Indonesien och heter i dag Västra Papua (Papua bagian barat på indonesiska).

Jämfört med övriga delar av Indonesien är Västpapua ett mycket glesbefolkat område och terrängen är på många håll mycket oländig. Här finns Indonesiens högsta berg Puncak Jaya och en tät, delvis ännu outforskad regnskog.

Baliemdalens största stad heter Wamena och har 10 000 invånare.

Här finns en liten flygplats och enklare hotell för omkring 100 kronor per natt.

Wamena är utgångspunkten för alla turer och bergsvandringar till Dani-, Lani-, eller Yali-stammarna, tre folkgrupper som alla tillhör ursprungsbefolkningen. Guider håller till på ­lygplatsen eller vid polisstationen, och de skräddarsyr resan utifrån dina önskemål. Du kan välja att vara borta från en dag till en månad.

Priserna startar på 700 kronor per dag, inklusive guide, kock, bärare, mat och ­sovsäck. Ge gärna en rejäl dricks.

[Källa:]
http://www.walkaboutindonesia.com
http://www.papua-diving.com
http://www.rajaampatcruises.com
http://www.pelni.com
http://explore-id.blogspot.com/2010/06/see-cenderawasih-bird-attraction-dance.html
http://www.utsidan.se/blogs/explorermikaelstrandberg/papua-nya-guinea-en-resa.htm
http://travelingluck.com/Asia/Indonesia/Papua/_1626542_Sorong.html#local_map
http://www.lonelyplanet.com/indonesia/papua-irian-jaya
21 juni 2011 - Papua Nya Guinea
[Klimat:]

Bästa tiden (torraste) att besöka Papua är mellan maj och oktober, men man får dock alltid räkna med regnskurar när man besöker Papua. På ön Biak regnar det i genomsnitt 25 dagar per månad.
De bästa månaderna för trekking är juni till september.

I provinsens norra del får man räkna med hårda vindar och regn från november till mars.

Längs sydkusten är det regnigt och blåsigt från april till oktober.

Bästa tiden att besöka Baliemdalen på höglandet är mellan mars och augusti då dagarna är torrare och svalare.

I september / oktober kan hettan och fukten vara besvärande i kustområdena. I Baliemdalen kan det regna varje dag, dock för det mesta på kvällen eller under natten.

PNG är inte speciellt billigt, därför kan det vara bra att vara minst två och dela på kostnaderna. Räkna med ~10.000kr för tre veckor inkl. två inrikesflyg och om man ska ha en guide på Sepik river. Däremot bör man få en natur och kulturupplevelse utöver det vanliga.

[Resa till Papua Nya Guinea] Gör man lättast med Air Niugini (http:www.airniugini.eu och http:www.airniugini.com.pg) Finns kontor i Stockholm, Oslo. De flyger från/via Singpore, Manila, Tokyo eller Hongkong. Alternativt resa via Australien.

Tänk på att landet är stort och att resor inom landet till största delen sker med flyg. De stora vägarna drabbas hårt av vädrets makter och är ofta "trasiga". Varierande väder, men oftast varmt +15-20 i höglandet dagtid, närmare 0 grader kvällstid. Kuster och öarna bidrar med värme och mestadels värmande sol. Malaria är ett problem i hela PNG, utom höglandet. Sjukhusen kan vara långt borta så ta med lite extra medicin och lös en bra försäkring innan avresa utifall flygdoktor måste tillkallas. Undvik om möjligt de lokala sjukhusen/vården.

[Att ta med sig till Papua Nya Guinea]
Malariaprofylax, ev. myggnät, lätt packning, pennor, t-shirts (ev. byteshandel), medicin, bra skor vid besök i höglandet, ficklampa, extra toapapper och annat "förnuftigt".

[Att ta med sig från Papua Nya Guinea]
Trämasker...ett måste. Främst från Sepikflodens område och eventuellt höglandet.

[Festivaler]
De mest populära aktiviteter för turister här är festivaler såsom The Sing-Sing föreställningar vid den årliga Goroka och Mt. Hagen shows. Hagen visar. Under dessa visar, finns det oftast mer än femtio ensembler som dyker upp. Festivalerna är konkurrenskraftiga och den vinnande ensemblen belönas genom att vara inbjuden för att ge konserter på många restauranger och hotell under det kommande året. Detta skönhet och färgrikedom av Nya Guinea festivaler är både glädjande att se för turister och hjälper lokalbefolkningen ekonomiskt.

[Hälsovården]
Det finns inget ömsesidigt avtal om socialskydd och sjukförsäkringar mellan Scandinavien och Papua Nya Guinea varför det lönar sig att skaffa en täckande försäkring före resan. Det är dyrt och svårt att arrangera hemtransport vid sjukdoms- eller dödsfall utan privat reseförsäkring.

Europeiskas semesterförsäkring är ett komplement till reseskyddet i hemförsäkringen. Den kostar 825 kr för 19 dagar. Extradagar kostar 35 kr per dygn.

Hälsovårdsservicen på Papua Nya Guinea är begränsad.

Malaria är vanligt i många områden, särskilt under regnperioden från november till april. Denguefeber förekommer också, speciellt i kusttrakterna. Tuberkulos förekommer allmänt. Även kolera och dysenteri förekommer. Antalet hiv-/aidspositiva är högt, det samma gäller andra könssjukdomar.

[Säkerhet:]
Säkerheten är bra i större delen av PNG. Det förekommer en hel del rån och stölder i större städer, så var lite vaksam. De flesta problem i landet är bråk mellan de lokala stammarna, som även bråkar med varandra i storstäderna. Det drabbar sällan besökare, näst intill noll tillfällen. Nattetid rekommenderas att man håller sig inomhus. Ta hänsyn till lokala seder, som avviker väldigt från våra, och le ofta.

[Boende:]
På större hotell och restauranger kan de ta kort men man skall inte räkna med det. Det finns inte bankomater utan uttag måste göras på banken där det kan vara en del köer. Man skall alltid vara försiktig med att visa hur mycket pengar man har.
Hotell är riktigt dyrt där men det finns vandrarhem man kan boka ifrån:
- http://www.bokavandrarhem.com
- http://www.hostels.com

[Med flyg:]
Det går reguljärflyg till Port Moresby med Air Niugini från Australien, Singapore, Manila, Hong Kong och Tokyo. Flyget från Singapore går två gånger i veckan, medan det från Brisbane, Australien går oftare. Se till att passa in flygningen så att det inte blir alltför lång väntan vid mellanlandningen. Tänk även på att det kostar en inträdesavgift att komma in i Papua Nya Guinea som måste betalas kontant i tullen. Den kan bara betalas i australiensiska dollar (AUD) eller Kina, vilka är i princip omöjliga att växla till sig någonstans än på flygplatsen i PNG.

[Visum till PNG:]
Affärsresa + Turistresa
Nordiska medborgare får visum vid ankomsten till Port Moresby eller Mount Hagen med vistelse max 60 dagar inom en 12 månadersperiod. Tänk på att första inresan måste ske i Port Moresby eller Mount Hagen mot uppvisande av tur och returbiljett
Kostnad c:a PGK 250
Du kan söka visum före avresan om du vill

Passet ska vara giltigt minst 6 månader vid hemresan och innehålla 2 ostämplade sidor. Passet får inte vara sprucket eller trasigt någonstans
Söker du visum före avresan så måste passet vara giltigt minst 1 år

[Med båt:]
PNG hamnar inkluderar Madang , Lae och Port Moresby på fastlandet, Kieta på Bougainville, och Rabaul och Kimbe på New Britain. Men dessa enda tjänst interna färjor. Internationella färjor är tillgängliga.

Det finns även kryssningar till exempel Coral Princess och Aurora Expeditions
- http://www.coralprincess.com.au/newguinea.html
- http://www.auroraexpeditions.com.au/expeditions/category/papua-new-guinea

[Att ta sig till Västra Papua:]

Det finns flygplatser i Sorong, Fakfak, Manokwari, Jayapura, Wamena, Merauke, Agats, Tanika i västra Papua. Det finns inga internationella flyg till Västra Papua så du kommer dit ifrån Jakarta eller Surabaya.

[Länkar:]
http://www.worldtravelguide.net/papua-new-guinea
http://www.bugbog.com/maps/australasia/papua_new_guinea_map.html
10 augusti 2011 - Indonesien
Bali är ett resmål som fått förnyad aktualitet genom filmen Eat, pray, love. På verklighetens Bali kan tättbebyggda Kuta Beach få drömmarna om ett exotiskt paradis att slockna. Men det mer opåverkade östra Bali väcker dem till liv igen.

Jungfruliga stränder, tropiska blommor, färgstarka batiktyger och vulkaner i fjärran. Det räcker att säga "Bali" för att liknande föreställningar ska uppstå på näthinnan. Kanske inte konstigt, då västvärlden ända sedan 1920-talet haft den indonesiska ön som sinnesbild för det perfekta, exotiska paradiset.

Den som anländer till Bali med förhoppningen om att få kliva rakt in i den bilden riskerar att bli besviken när han eller hon sitter i en taxi som krånglar sig fram genom de tutande trafikstockningarna i det tättbebyggda och lätt kaotiska Kuta Beach.

[Kaotiskt myller]

Kuta Beach är den största och mest populära turistorten på Bali. Här finns en magnifik strand, öns längsta, hotell och restauranger i alla prisklasser och ett nattliv som troligen är Indonesiens bästa. Kuta har också tappert kommit tillbaka som turistmål efter de hemska terrordåden på orten 2005.

Samtidigt är Kuta en plats med ett myller av människor och hus på en för liten yta. McDonalds och Starbucks kämpar om utrymmet med oräkneliga souvenirbutiker, barer och reseagenturer. I gränderna bakom stranden måste man ständigt kliva åt sidan för förbipasserande motorcyklar.

Ser man till helheten är det ganska lite som skiljer Kuta från vilken annan semesterort i världen som helst. Långt från det perfekta paradiset, således.

[Lugnet i öster]

Lyckligtvis existerar ännu det andra Bali, det man hade i sin fantasi när man beställde biljetten hit. Många besökare får glimtar av det under utfärder till berömda tempel som Uluwatu och Tanah Lot. Andra skymtar det uppe i bergen i Ubud med dess rika konsthantverkstraditioner.

Vill man uppleva ett mer genuint Bali bör man lämna den hårt exploaterade södra delen av ön. En god idé är att åka två timmar österut.

På östra Bali väntar en fascinerande och annorlunda verklighet. Besökaren välkomnas till en påfallande naturskön provins där bönder odlar sitt ris i terrasser och byarna hälsar förbipasserande med brokiga flaggor. Överallt finns tempel av olika storlek och det är svårt att inte passera åtminstone en tempelfestival på vägen. Det traditionella Bali är ett samhälle där religionen och gamla seder fortfarande har en dominerande roll i människors liv.

[Tid att prata]

I byn Candi Dasa finns en lågmäld turistscen, där hotell och restauranger i övre mellanklass smälter in i landskapet i stället för att dominera det. Vid bytemplet ligger en bedårande lagun omgiven av blomstrande träd. Utanför lagunen har fiskarna sina båtar upplagda på stränderna.

- I Candi Dasa tycker vi inte att ställen som Kuta är det riktiga Bali. Här har vi tid att prata, säger vänlige taxichauffören Wayan Printcul.

[Bekväm oas]

Candi Dasa är en bekväm bas för att utforska östra Bali. I bukten utanför orten ligger en rad av tre småöar vars vatten erbjuder spektakulär dykning och snorkling. Närmaste utflykt inåt land går till den sällsamma byn Tenganan. Folket i Tenganan hör till Bali Aga, den grupp som bekänner sig till den ursprungliga hinduismen på ön.

Tenganan ser nästan ut som ett utomhusmuseum. Inga synliga tecken finns på att byn befinner sig i 2000-talet. Bybornas kärlek till blommor och välskötta trädgårdar är desto mer framträdande. De smäckra husen i gammal balinesisk stil ligger till hälften dolda av höga murar, bara taken och familjetemplens torn sticker upp. Det hör till att två män med bara överkroppar går förbi med en stång där en levande gris hänger som ska offras till gudarna.

- Vi har tagit ett gemensamt beslut om att strikt hålla fast vid våra traditioner, säger byns huvudman Mangku Widia.

Besökare tas emot med värme. Faktum är att turismen är mycket viktig för Tenganan. Byn är känd för sitt konsthantverk som säljs i några affärer längst huvudgatan och som gjort Tenganan till en av Balis mest välmående byar.

[Rik kultur]

På östra Bali finns massor av annat att uppleva. Exempelvis har staden Ambalpura en intressant marknad som sprakar av färger och inte långt därifrån finns de två imponerande vattentemplen Puri Agung och Tirtagangga.

Ovanför den pastorala vykortsstranden Virgin Beach finns en begravningsplats där de dödas andar bor. Hur länge de får göra det är ovisst. Planer på att bygga ett femstjärnigt hotell på Virgin Beach har varit i omlopp på senare tid. Ett bevis för att inte heller östra Bali är immunt mot den storskaliga turismens framgångar. Den som skyndar sig hinner kanske uppleva Virgin Beach innan dess oskuld försvinner.

[Prisnivå]

Den som rest tidigare i Sydostasien känner igen sig; den lokala prisnivån är mycket låg men kan åka upp rejält på ställen riktade till turister. Även då äter man mycket bra för några tior.

[Säsong]

Maj-september har minst regn och mest sol. Men då regnen brukar vara kortvariga pågår turistsäsongen hela året. Mest regn faller i januari.

[Ta sig runt]

Hyrbil ger största frihet, var dock beredd på påfrestande trafik kring Kuta. Enklast är oftast att hyra en taxi för både kortare och längre sträckor. Lokala bussar är annars billigast, men trånga.

[Missa inte]

Kecak-dansen, eller ap-dansen. I denna traditionella ritual sjunger minst femtio män a capella i komplicerade rytmiska mönster, alla med en blomma bakom örat.

[Källa:] Anders Pihl/TT Spektra
13 augusti 2011 - Indonesien
[Raja Ampat]

Antal öar: fler än 1 500.
Huvudöar: Misool, Salawati, Batanta och Waigeo.
Tillhör: indonesiska provinsen Västra Papua. Öarna ligger nordväst om Nya Guinea.
Bästa tid: året runt, men havet är vanligtvis lugnast i okt–nov.
Visum: Svenskar får 30-dagars visum vid ankomst, avgiften är 25 US-dollar. Du måste ha en
utresebiljett att visa upp.
Vaccinationer: Papua är malariaområde, skydd rekommenderas. Notera att läkemedlet Lariam som ofta ordineras mot Malaria har begränsad effekt mot den sträng av malaria som finns här, konsultera
en vaccinationsklinik.
Besöksinfo: http://indonesia.travel.

SNORKLINGEN här slår dykningen i Sipadang.
* Sipadang: Klassats som en av världens bästa platser för dykning, på malaysiska borneo. För att få dyka där måste man ofta sätta upp sig på kö i flera månader innan.

Når du lättast ifrån staden Sorong, halvön i västra Papua via Jakarta och Singapore. Inrikes resenärer kan också flyga via Makassar eller Manado. Det är lättast att kolla med en lokal indonesisk resebyrå eller direkt med flygbolaget för det senaste inhemska flighter.

Raja Ampat "Fyra Kungar", är namnet på dessa öar och kommer från en lokal myt. De fyra största öarna finns här är Waigeo, Misool (som är hem för gamla hällmålningar), Salawati och Batanta.

Undervattensentusiaster flockas till denna region eftersom det erbjuder världens bästa marina sevärdheter.
Medan landskapet kan se ut som en dröm, detta är inte en illusion. Som du påbörja ditt dyk tar uttrycket "Uppmärksamhet på detaljer" om nya betydelse som pigmy sjöhästar simmar runt fingrarna. Mantor och wobbegongs kommer att glida rätt av dig. Tonfisk, jätte trevallies, snappers och även barracudor är där för att slutföra din undervattens sammanträder lista ". För att inte nämna den vänliga assistent dugong, och en livlig kollega, sköldpaddan. Naturliga och orörda skönhet är den främsta attraktionen här.

Det finns omkring 610 öar inom Raja Ampat och rev runt dessa öar stödja en mångfald av både mjuka och hårda koraller. För att nå Raja Ampat öarna du behöver för att först resa till Sorong i långt väster om Västpapua. Runt dessa öar finns Raja Ampat Marine Reserve, Batanta Island Reserve och N. Salawati Island Reserve som erbjuder bra snorkling och dykning.
Inträde i Raja Ampat Marine Reserve är 500.000 Rp (ca US $ 45).
http://youtu.be/yhhTI_eOrG0

Öarna är oförstörda och havet är fortfarande vacker se en otrolig turistermagnet. Även lan är värt att utforska speciellt "Bird’s Head" Nya Guinea. Fyra av dessa öar är den största ön, nämligen Waigeo Island, Island Misool, Salawati Island, Island Batanta.

Skärgården är en plats som har potential att fungera som en turistattraktion, speciellt för dykturismen. Raja Ampat Islands vatten enligt olika källor, är en av de 10 bästa vatten för dykning platser i hela världen. I själva verket kan det också bli erkänd som nummer ett för fullständighet undervattens flora och fauna vid denna tid. Dr John Veron, korall erfarna experter från Australien, till exempel på en webbplats är det avslöjat, har Raja Ampat öar som ligger i den västligaste spetsen av Nya Guinea, ca 50 miles nordväst om Sorong, den bästa revet områdena i Indonesien.

Indonesiska Institute of Sciences (Lipi) har gjort en snabb bedömning under 2001 och 2002.

Som ett resultat noterade de i dessa vatten finns det fler än 540 arter av hårda koraller (75% av den totala arter i världen), mer än 1.000 arter av revfisk, 700 typer av blötdjur, och den högsta posten för gonodactyloid stomatopod kräftdjur. Detta gör 75% av världens korallarter i Raja Ampat.

Ingen av de platser med samma område har ett antal korallarter så mycket som denna. Det finns flera områden med korallrev som fortfarande är mycket bra skick med andelen levande korall som till 90%, dvs i Dampier Strait (sundet mellan P. Waigeo och P. Batanta), Kofiau Öar, öar och sydöstra Misool Wayag öarna.

Olika typer av korallrev i Raja Ampat är generellt plymrev med lätt sluttning till branta kontur. Men det fanns också atoll typ och typ av brännskador eller Taka. På vissa platser som byn Saondarek, när den lägsta tidvatten, korallrev kan ses utan ett dyk och med sin egen anpassning, kan korallerna fortfarande vara vid liv trots att de i det fria och direkt solljus. Unika arter som kan uppstå under dykning är några av de pigmy sjöhästen arter eller kudalaut mini wobbegong och Manta Ray.

Det finns också fyra endemiska fiskar kung, nämligen Eviota kung, som är en slags fisk gobbie. På Manta Point som ligger i Dampier sundet Arborek kan du dyka i sällskap med några svansen Manta Ray är godartad som när man dyker i Derawan Islands, East Kalimantan.

Om du dyker på Cape Kri eller kyckling Reef, kan du vara omgiven av tusentals fiskar. Ibland kan en samling av tonfisk, jätte trevallies och snappers. På vissa platser som i Salawati, Batanta och Waigeo också sett dugong eller sjöko.

Raja Ampat är även känd som: Kepulauan Rajaampat är inte bara häpnadsväckande undervattnet också ovan öarna har en mycket varierad topografi med branta berg stränder och öde vita sandstränder. Området är långt utanför allfartsvägarna och är sällan besöks av utlänningar. Den råa skönhet av öarna kommer att fascinera dig. Det är tät djungel interiör är känd för sina många orkidéer och paradis fåglar. Waigeo och Batanta har Wilsons och Red Bird of Paradise båda endemiska för området, samt högst närvarande Lorikeets, papegojor, kungsfiskare, örnar och Näshornsfåglar.

Raja Ampat skärgården ligger utanför nordvästra spetsen av Västra Guinea. Det är ett avlägset och svårt område att nå, men de med tid, tålamod och pengar, belönas med snorkling och dykning i hav som innehåller världens största marina mångfald.

Du kan hyra en liten båt om du vill stanna och göra personliga upptäckter längs linjen av stränderna. Som Raja Ampat öarna har fyra bergiga öar och hundratals små öar i deras närhet, kan du passa på att utforska. Dessutom är det Karst området en vacker och originell naturligt fenomen, eftersom det har olika unika flora och fauna som dess attraktioner t.ex. Bird of Paradise (Cenderawasih) Botak, Red Cenderawasih, Maleo Waigeo, Kus-Kus, orkidéer, palmer etc. Du kan också vandra runt öarna för att hitta dolda skönheter, som vattenfall och urgamla grottor.

Dessutom finns det också exotiska platser såsom Ayau öarna består av små öar på en mycket stor atoll. Många öar i skärgården har vit sand med en stor havsbotten ansluta en ö till en annan. Men det finns också öar med unika sand som det lokala samhället kallar "zandplaat", som är en unik livsmiljö för lokala vegetationen. På dessa öar är det brukligt att mödrar och barn till lokala stammar kollektivt fångar havs-maskar (insonem).

För dykentusiaster den favoritdestination är oftast South Waigeo. Men medan du är här, varför inte ta chansen att besöka Kabui Bay med många Karst öar, Goa tengkorak (grottskallar) och historiska platser av Raja Ampat i Kali Raja. Du kan se en mängd fåglar i Yenwaupnor och Sawinggrai byn, Salay dans i Saonek och flätat hantverk i Arborek. I Arborek kan besökare dyka och titta på grupper av stingrockor.
I Sawandarek, det finns en vit sandstrand med änder och vackra koraller. Dessutom finns det en traditionell by där man kan vandra omkring i och njuta av den unika långsamma tempo atmosfär.

I östra Waigeo, särskilt framför Urbinasopen och Yesner byar, det finns en mycket intressant och unikt naturfenomen, som endast kan ses varje årsskifte. Ett ljus kommer ut från havet och vandrar runt på dess yta för ca 10 - 18 minuter. Därefter försvinner den och kan bara ses igen vid de följande åren slut. Lokala invånare i båda byarna kallar detta fenomen för "Sea Ghost". Detta är mer än bara en solnedgången.

Du kan också dyka i West Waigeo, Batanta och Kofiau. Dessa potentiella destinationer är bra ställen att besöka med husbåtar. Karst öarna i Wayag, i synnerhet, har mycket intressant naturliga attraktioner att njuta.

Turismen i Raja Ampat är nästan helt begränsad till resor på båtar liveaboard dykning.

[Bästa tid:]
Att besöka Raja Ampat (Sorong) är mellan Oktober - April (bäst för dyk)
Regn säsong: Maj - September
---------------------------------
Vanligtvis brukar besökare bo på en Diving Resort under sin vistelse i Raja Ampat öarna. För att komma åt dykplatser, kontakta och använda professionell dykning organisatörerna, som enklast hittas i Sorong.
Flera researrangörer erbjuder också möjligheten att liveboard turer:
- Raja Ampat Liveaboard
- Dyk Raja Ampat
- Raja Ampat

[Tillstånd:]
Innan du besöker Raja Ampat, måste du få tillstånd från den lokala Papua polisstationen. Du måste ta ditt pass och tre (3) kopior av passet sidan med den indonesiska Visa. Dykarrangörerna kan hjälpa dig med dessa formaliteter

Från Sorong finns det två typer av båtar:
Speedboat (40 minuter - 1 timme båttur, bär 15 passagerare och kostnader rp2 miljoner / US $ 208,55),
Lång båt (2-3 timmar båttur och kunde bära 10 passagerare för kostnaden för Rp1, 2 miljoner / US $ 126). Observera att alla priser är ungefärliga.

[Boende:]
För närvarande finns på Saonek Monde en turistort och hamn som byggs.
Inom en snar framtid finns det planer på tre orter som skall bebyggas: Nyandebabo och Batbitiem, Waiwo och Waigeo Selatan öarna.
Men under tiden kan du välja mellan alternativen nedan:
- Sorido Bay Resort, som är känd för huset rev
- Kri Eco Resort, en traditionell semesterort byggda över vattnet
- Ö läger
- Båthus (mest dykagenter tillhandahåller denna tjänst)

Och även om Raja Ampat öarna har bara ett fåtal besökare, det finns redan hotell och Homestays på Saonek, Mansuar och Yenwaupnor öar.

[Miniguide Raja Ampat]

[Resa dit]
Flyg till Sorong från Jakarta, Manado eller Bali. Avgångar finns med en handfull indo­nesiska bolag, till exempel Garuda, Lion Air och Wings Air. Flyget från Jakarta tar 6 tim med mellanlandning i Manado. Från Sorong på fastlandet går färjor och snabbåtar till Wasai på ön Waigeo, som är huvudort i Raja Ampat. Färje­turen tar 1,5 till 2 tim.

[Paddla]
Paddla kajak mellan byarna i Raja Ampat, finns all information på: http://kayak4conser­vation.com. Intäkter från kajakpaddlingen går helt till lokal­befolkningen.

[Dyka]
De allra flesta som reser till Raja Ampat gör det för dykningens skull och bor ombord på en dykbåt under vistelsen. Läs mer på exempelvis http://divinginrajaampat.com och http://diverajaampat.org. Dykare måste fixa tillstånd från den lokala polisen. Ta med pass och tre kopior på passidan med visumstämpeln, dykarrangören kan hjälpa till med det praktiska.

[Bo]
Eftersom de flesta besökare bor på dykbåtarna, finns bara ett fåtal hotell för turister än så länge. Tre nya hotellanläggningar är under uppförande. Sorido Bay Resort och Kri Eco Resort, är de vanligaste boendena på land.
Information och bokning på: http://papua-diving.com

[Källa:] http://indonesianbeach.com/raja-ampat-papua-indonesia.html
Kommentarer: 5 Skriv kommentar
14 augusti 2011 - Indonesien
[Grundläggande medicinska KIT]

Dessa är de medicinska förnödenheter som är brukliga på långa resor, tillsammans med anvisningar vi använder. Varumärken är inom citationstecken, generiska namn inom parentes.

[Receptbelagda mediciner:]
Ta tillräckligt för receptbelagda läkemedel till sista resan. Vid behov kan dessa Köpta utan recept i många utvecklingsländer, för att minimera risken för falska eller interna droger, använder de bästa apoteket finns och kontrollera utgångsdatum.

[Vitaminer:]
En resa kost kanske inte är tillräckligt balanserad, ta en multi-vitamin tablett minst varannan dag.

[Solskyddsmedel SPF 30] - för en förklaring av hur sol-block arbete och för att beställa utmärkta sol-blocket produkter: http://www.chinookmed.com
Använd myggmedel med minst 25-30% DEET - för en förklaring av hur myggmedel arbete och för att beställa utmärkt kontrollerad frisättning och bred myggmedel spektrum: http://www.chinookmed.com

Dessutom: långärmade tröjor för sol och bugg skydd, läppbalsam SPF 30, antihistamin (kan orsaka dåsighet) för kliande hud på grund av insektsbett, utslag, nässelutslag, allergier, anti-svamp kräm för fotsvamp, våtservetter för att förhindra blöja hudutslag, 1% hydrokortison salva att kontrollera klåda

[Smärta:] "Extra-styrka Tylenol" (paracetamol) 2 tabletter à 500 mg (max 4000 mg / dag), också bra för att minska feber

[STARKARE smärta:] "Tylenol # 3" (paracetamol med kodein) 30 mg 1 tablett var 3 timmar (eller) "Vicodin" 500 mg 2x/day

[Inflammation:] "Alvedon" eller "Motrin" (ibuprofen) 400 till 600 mg för mild smärta - var 6 timmar med mat, mer betydande smärta, speciellt med tecken på inflammation, använd 600-800 MGS. Om den används flera dagar, kan det höja blodtrycket.

[MAGSJUKA:] "Maxaran" (metoklopramid) * 10 mg var 6 timmar, pepparmynta och kristalliserad ingefära är bra för lätt illamående

Den bästa förebyggande av diarré under resa är att dricka kokt, filtrerat eller buteljerat vatten, äter bara kokta eller skalad frukt och grönsaker, och tvätta händerna ordentligt innan du äter. Lindrig diarré bör behandlas med vila, mycket vatten. Ät intetsägande livsmedel såsom ris, bananer, svagt te. Undvik att använda läkemedel mot diarré mediciner, vilket kan leda till förstoppning och att du känner dig sjuk längre eftersom bakterierna kvar i kroppen) Men om du behöver resa den dagen, ta "Immodium" (loperamid) 2 mg -. En tablett är ofta tillräckligt för att stoppa diarré.

Svår diarré Ciprofloxacin (fluorokinolon) 500 mg. 2 tabletter morgon och kväll i tre dagar. Ta 2 timmar före eller sex timmar efter intag av magnesium, aluminium eller kalcium, som hindrar en fullständig absorption. Svår diarré kan leda till farliga uttorkning. "Gastrolyte" (re-hydrering salter) återfukta snabbare än vanligt vatten. Hemlagad re-hydrering lösning : 1 liter kokt eller buteljerat vatten plus 6 tsk. sugar or honey and 1/2 tsp. socker eller honung och 1 / 2 tsk. table salt. bordssalt. (För bättre smak, använda denna formel:... 1 liter vatten, 3 / 4 dl apelsinjuice, 2 Tbl socker och 1 / 2 tsk salt) Om diarré kvarstår, kontakta läkare.

[Svåra kräkningar:] Som diarré, kräks naturens sätt att utvisa oönskade bakterier. Emellertid kan extrema kräkningar leda till uttorkning. Anti-emetic suppository: " Compazine " ( prochlorprazine ) 25 mg Antiemetiska stolpiller: "Stemetil" (prochlorprazine) 25 mg

[ÖLI] (övre luftvägsinfektion - förkylning): "Sudafed etc." (Pseudophedrine) 30 mg (om den används under flera dagar, akta er för urin blockering), ett antihistamin kan också användas som ett milt lugnande medel, hosta (om ihållande hosta förhindrar sömn, ta en tablett av "Tylenol # 3", ett digitalt termometer (feber är en temperatur på över 101 grader för tre eller flera dagar. Om 103 grader eller högre, se läkare omedelbart.)

[Antibiotika:] (alltid fullfölja hela loppet av antibiotika)
Bröst, hud, bihåleinflammation: "Zithromax" (azitromycin) 250 mg.
Fullständig kur är 6 tabletter: 2 tabletter Dag 1, 1 vardera för resterande 4 dagar,
Infektion - amöba: (blod i avföringen): "Flagyl" (metronidazol) En dos är tillräckligt ofta. Mer än en förekomst av blod i avföringen, sök omedelbart medicinsk hjälp. Colon infektion - bakteriell: Ciprofloxacin (se ovan)

[ÅKSJUKA:] För lätt illamående, kan kristalliserad ingefära eller pepparmynta godis vara till hjälp.

[HÖG HÖJDSJUKA:] "Diamox" (acetazolamid) Om du reser över 8000 meter, få utbildade på hög höjd sjukdom (även kallad akut höjdsjuka - AMS), det kan vara dödligt.

[Skärsår och sår:] Rengör snitt med tvål och vatten - skärsår och repor kan vara allvarliga i den tropiska, tillämpa "Betadine" eller andra icke-salva anti-bakteriell.

[Salvor:] (särskilt i varma och fuktiga områden) kan hindra sår från att läka och leda till infektioner.
Lätt täcka sår, och hålla rent och torrt. Carry "plåster" (eller generic) i flera storlekar. Ett nytt andra hud plåster som kallas "Advanced Healing" är dyrt, men andas, hastigheter healing. Bra för blåsor. (Vissa vandrare använder "mollskinn" för att skydda fötterna från blåsor, men det tenderar att dra av huden)

[Stukningar:] 4-5 ".. Rulle med elastiska eller tyg tejp att linda och stöd stukade området Re-wrap minst två gånger om dagen för stammar och stukningar, är nyckeln" Ris ": Vila, Is, Kompression och Elevation.

[Sprutor:] Om du är i ett avlägset område och behöver en spruta, men du vill en som är oanvänd. Du behöver ett recept för att köpa dem, ta en kopia av receptet med dig att undvika gränsen krångel. (Om möjligt, undvika att få en blodtransfusion i ett utvecklingsland,.

[ÖVRIGT:] en liten sax, nagelklippare, nagelfil, pincett och massor av zip-lock väskor. Även om denna praxis avskräcks av några, för att spara vikt och volym vi tar mediciner ur originalförpackningen och slägger dom i plaspåsar - noggrant märkta vardera (med en permanent märkpenna) med generiskt namn, styrka, dosering och utgångsdatum.

* VATTENRENING

NYHET 99,99 % RENT VATTEN !
Litet hett tips för er friluftsfolk..som vill ha 99.99% rent vatten.
Sjukvården använder detta så det skall inte vara humbug.
"Steripen" dödar dna i bakterier, virus, protozoer & parasiter genom ultraviolett ljus. Mycket bättre än vattenreningstabletter, kemikalier som smakar illa!
Se hur den används genom denna Youtubevideo:
http://youtu.be/ri3z-R6rVdU
---------------------------------------------------------------------
Rent vatten är avgörande för hälsan. När du är osäker dricker väl tillslutna vatten på flaska. Men detta resulterar i massor av plast avfall som inte återvinns i utvecklingsländer. "Puritabs" (klor tabletter) tillhandahålla grundläggande skydd. "Aqua Plus" jodtabletter ge mer, men kan påverka levern om de används längre än en månad. Bästa valet i utvecklingsländer är en lätt vattenfilter.

Nivå 1-filter skyddar mot både bakterier och virus och är särskilt bra när backpacking eller i mycket förorenade områden.
Nivå 2 och 3 är förmodligen tillräckligt för de flesta resor.
Söt vattensmodell (nivåerna 2 och 3), plus Viral stopp (detta leder vårt filter till nivå 1) för extrema situationer. Använd en Platypus vattenflaska, som vikas ihop för emballage. Samtliga finns tillgängliga på: http://www.rei.com
-----------------------------------------------------------------------------------
* Malariskydd

Malaria kan vara dödliga. Eftersom det hela tiden muterar till att bli resistenta mot anti-malaria medicin, kolla med en resa läkare för de mest effektiva mot malaria för det område du planerar att besöka. Anti-malaria kommer inte att hindra dej att få malaria, men kommer att minska dess effekter om man får den (dvs, du kommer inte dö).

Den viktigaste förebyggande åtgärden är att göra allt du kan för att undvika myggbett. I malariaområden områden, använda myggmedel som innehåller DEET (N, N-dietyl-3-methylbenzamide.) Forskningen rapporteras i New England Journal of Medicine - en av USA: s högsta medicinska tidskrifter - visar att endast DEET är effektivt nog att använda i malariaområden områden . lita inte på "huden så mjuk" av Avon, vitlök, B-12 eller homeopatiska läkemedel!

Bär byxor och långärmade tröjor, spray eller blöta kläder och nät i förväg med permetrin, och sover under nätet. Permetrin är ett insektsmedel som dödar myggor, fästingar, etc. på kontakt, det är ofta otillgänglig utanför USA Permetrin och topp myggmedel kvalitet (kontrollerad frisättning DEET och breda spektrum spray som dödar myggor, fästingar och sandflugor) är tillgängliga via: http://www.chinookmed.com

Om du inte vill behandla dina kläder själv köper Buzz Off!
Kläder som redan har behandlats med permetrin: http://www.exofficio.com

Ta en digital termometer i malaria zoner för att hjälpa att diagnostisera malaria. Om du kommer att vandra genom djungeln eller bort från tillförlitliga medicinska centra, överväga att ta med en malaria testutrustning. Om du testar positivt för malaria, få medicinsk hjälp snabbt. ) )

Hemma: Om du mår dåligt en tid efter hemkomsten från en resa till ett avlägset område: 1) får du be att kontrolleras för malaria eller andra sjukdomar, 2) blod testa för parasiter.

Malaria är vanligt i många områden och särskilt under regnperioden från november till april.
P.falciparum-malaria dominerar och klorokinresistens är vanlig.
Malarone®, meflokin eller doxycyklin rekommenderas.
Malaria medicin kan köpas på apotek.

Om biverkningar av medicin inträffar (överdriven yrsel, depression, mardrömmar), byta till en annan malariamedicin. Fortsätt ta medicinen upp till fyra veckor efter att ha lämnat malaria zonen.
--------------------------------------------------------------------------------------------
Denguefeber förekommer, speciellt i kusttrakterna.
Denguefeber liknar en influensa, och smittar genom ett virus som sprids av myggor av släktet Aédes. Personer som en gång varit smittade och sedan återinfekteras kan drabbas av ett mycket svårare sjukdomstillstånd, kallat hemorragisk dengue.

Dengue debuterar akut med feber, huvudvärk, rygg-, muskel- och ledsmärtor samt kärlsprängda ögon. Efter några dagars sjukdom uppträder ofta också ett mässlingliknande hudutslag. I ett senare skede kan punktformiga hudblödningar ses på främst fotryggar och händer samt i armhålor. Sjukdomen är i regel godartad och många får enbart en övergående feber.

Hemorragisk dengue är ett mycket allvarligare sjukdomstillstånd med en inte obetydlig dödlighet. Vid hemorragisk dengue ses blödningar i många inre organ liksom från mag- och tarmkanalen, och patienten kan dö i en blödningschock. Tillståndet uppstår hos patienter som återinfekteras med denguevirus och uppfattas i dessa fall som en "immunologisk katastrof".
Aedes-myggorna är, till skillnad från många andra myggor, aktiva även under dagtid.

Men det finns HOPP ÄNTLIGEN så är ett vaccin mot denguefeber på väg.
www. news-medical .net/ news/20110223/6678/Swedish.aspx
-----------------------------------------------------------------------------
Tuberkulos är allmän.
Tuberkulos är en luftburen smitta som sprids genom upphostningarna från en patient med tuberkulos i främst lungorna men ibland även i struphuvudet (larynx). De vanligaste symptomen är ihållande hosta, andnöd, avmagring, feber (främst nattetid) och trötthet. Tuberkulosbehandling är komplex och långvarig. Det är en kombinationsbehandling, bestående av flera sorters antibiotika, som kan vara upp till åtta månader.
-------------------------------------------------------------------------------
Bangkok klinik:
Travmin TMVC ligger ett kvarter från Skytrain är Chitlom Station, i Alma Link Building, 25 Soi Chidlom, Bangkok. Telefon: (662) 655-1024. Fax: (662) 655-1026.

Papua Nya Guinea privat sjukhus:
Jacobi Medical Centre
PO Box 1551 Boroko
Reke St Boroko, Port Moresby
Tel: (675) 325 5355

Pacific International Hospital
http://www.pih.com.pg/index.htm

4 Mile Medical Centre, Port Moresby klinik med 24 tim service.
Tel: (+ 675) 311 2272 / 325 4027
24 Hours Emergency (+ 675) 7686 2769
Fax: (+ 675) 325 3598
PO Box 5222 Boroko, NCD
Email: fourmile_mc@yahoo.com.au
http://www.nationwidepngpages.com/4%20MILE/4%20MILE%20MEDICAL.htm

International SOS Port Moresby Clinic (med helikopter service)
Airways Hotel, Jackson Parade, National Capital District
Port Moresby, Papua New Guinea
Öppettider: Måndag till Fredag 8.00 tom 17.00
Lördagar: kl.9.00 tom 13.00
Tel: (+675) 323 7981
Email: portmoresbyclinic@internationalsos.com

Bangkok privat sjukhus:
Bumrungrad sjukhus är en toppnivå privatsjukhus som även har en Starbucks! Engelsktalande personal, snabb service, rimliga avgifter. 33 Sukhumvit 3 (Soi Nana) nödsituationer: (662) 667-2999 http://www.bumrungrad.com

* Källa sjukvårdsartiklar

Chinook medicinsk utrustning säljer medicinsk utrustning, urindrivande behandling och filter, allt-spektrum myggmedel, kontrollerad frisättning myggmedel, permetrin spray eller vätska, permetrin-indränkt myggnät, hög höjd och marina medicinska förnödenheter och överlevnadsutrustning. Observera att permetrin blötläggning varar sex veckor eller sex tvättar, medan spraya varar två veckor eller två tvättar. (För att öka livslängden, använd blöt metoden, låt torka och blöta igen. Varje enskild blötläggning ger ytterligare sex veckor av livslängden.) http://www.chinookmed.com
18 februari 2012 - Papua Nya Guinea
Research för resa till Irian Jaya Barat (Västra Guinea) och "PNG" - Papua nya Guinea.

PNG är beläget i ett seismiskt aktivt område där jordskalv, tsunamivågor och kraftiga oväder kan förekomma alla tider på året. Cyklonsäsongen varar från november till april. Under regnsäsongen, november till maj, kan vägar översvämmas och bli oframkomliga.


Malaria är vanligt i många områden och särskilt under regnperioden från november till april.

Denguefeber förekommer, speciellt i kusttrakterna. Tuberkulos är allmän. Det finns en oroande tendens till ökning av det redan höga antalet hiv-/aidspositiva.

Det är klokt att inhämta lägesrapport och studera nyhetsbevakningen före avresa och under vistelsen samt att anmäla sin närvaro i landet till svenska ambassaden i Canberra.


Det finns inget ömsesidigt avtal mellan Sverige och PNG om socialskydd eller sjukförsäkringar varför en heltäckande reseförsäkring rekommenderas. Samråd bör ske med läkare före resa.

Att flyga i små plan kan vara mycket riskabelt. Knappt går det ett år utan minst en dödsolycka (den senaste i augusti 2009 då 12 människor dödades). Medan planen är oftast välskötta och piloterna tekniskt skickliga problemet är den bergiga terrängen. Många mindre flygfält ligger i branta dalar. När det finns moln plan har svårt att hitta dem och ibland kraschar in i ett berg. Det nationella flygbolaget, Air Niugini, som flyger internationellt och att större städer i landet har dock en opåverkad säkerhetsrekord under 32 års drift.

http://www.indonesienhotell.se

[Att resa i PNG kan vara en utmaning.]
Med nästan ingen turism infrastruktur och begränsad information som finns i böcker och på webbplatser, kan det kännas som att du kliva in i det stora okända. Men det är just därför resenärer tycker det här landet så övertygande. Ingenting är krystat för turister och varje erfarenhet är giltig - även den största ön Bougainville är en stor del reseupplevelse. Den slående vacker natur och otaliga komplexa kulturer erbjuda några nitning och verkligen livsbejakande erfarenheter. Ön Nya Guinea, varav Papua Nya Guinea är den östra delen, är endast en niondel så stor som Australien , men det har lika många däggdjursarter, och fler sorters fåglar och grodor. PNG är Australiens 's biologiska spegel-värld. Båda platserna har en gemensam historia som går tillbaka tiotals miljoner år, men Australien är platt och har torkat ut, medan PNG är våt och har blivit bergigt. Som ett resultat, australiska kängurur bundna över slätterna, medan PNG de klättrar i regnskogen.

Fakta 492 st flygplatser.

För en inblick i PNG fascinerande nomadkultur är det till högländerna du ska bege dig till (staden Tari är ett bra ställe att se traditionella Huli wigmen), medan Central, Oro & Milne Bay provinserna är hem till vackra rev och historiska krigstida platser - inklusive landets främsta attraktion, Kokoda Track . Också en del av dessa östra provinser, och ungefär lika långt från allfartsvägarna som du kan få den D'Entrecasteaux öarna är som det land som tiden glömde, bergigt, djungelartad och helt outvecklad.

Den skitiga huvudstaden Port Moresby , å andra sidan, är stor och spretig och även lite skrämmande tills du får under sin hud och se förbi den dåliga pressen.

PNG är ett av jordens megadiverse regioner, och det beror mycket av sin mångfald till dess topografi. Den bergiga terrängen har gett upphov till mångfald på två sätt: isolerade bergskedjor är ofta hem till unika flora och fauna som finns någon annanstans, medan i någon bergskedja hittar du olika arter som du går högre.
I låglandet är djungeln som träd är inte så annorlunda än i Sydostasien. Ändå är djuren är ofta olika - cassowaries istället för tapirer och pungdjur istället för apor.

Den största mångfalden av djurliv sker vid cirka 1500m över havet. Förfäder många av pungdjur som finns i dessa skogar härrör från Australien cirka fem miljoner år sedan. Som Australia uttorkade att de försvann från kontinenten, men de fortsatte att frodas och utvecklas i Nya Guinea, som producerar en mycket distinkta fauna. Birds of Paradise och bowerbirds överflöd också där, och skogen har många träd som är typiska för skogarna i gamla Gondwana. När du går högre skogarna blir mossier och luften kallare. Vid tiden du har nått 3000m över havet skogarna förkrympta och insvept i epifyter. Det är en formation som kallas elfin skogsmark, och i den finner man många ljusa honeyeaters, infödda gnagare och vissa unika reliker av förhistoria, såsom jättelika Långnäbbade Echidna. Ovanför elfinskogen träden faller ut, och ett sagoland med alpin gräsmark och herbfield dominerar, där vallabyarna och små fåglar, som den alpina robin, kan ofta ses. Det är en plats där snö kan falla och där tidiga morgontimmarna grupper med ispölar.

[Resevarning:]
Papua Nya Guinea besväras av en hög grad av allvarliga brott, särskilt i Port Moresby , Lae och Mt Hagen . Resenärer bör använda sunt förnuft för att undvika problem - inte resa ensam, speciellt på natten och respektera någon lokal råd om säkerhet. Alla resor till Höglandsregionen, utom med resesällskap via lokal guide, bör omprövas på grund av höga nivåer av brottslighet och inter-tribal våld. Detta inkluderar Southern Highlands, Enga, Western Highlands , Chimbu och Eastern Highlands provinser. Resenärer bör hålla sig borta från no-go zon runt det förra Panguna gruvan i Bougainville . Kolla resor bulletiner och nyhetstjänster innan du reser. Läs på http://www.safetravel.govt.nz efter uppdatering ifrån regeringens varningar och säkerhetsläget.

Källa: Lonely Planet

[Hälsovården på Papua Nya Guinea är begränsad]
Malaria är vanligt i många områden, särskilt under regnperioden från november till april. Denguefeber förekommer, speciellt i kusttrakterna. Tuberkulos är allmän. Antalet hiv/aidspositiva är högt och ökar vilket är ytterst oroande, detsamma gäller andra könssjukdomar.

[Kriminalitet och personlig säkerhet]
Det finns anledning att undvika ensliga områden eller att röra sig utomhus utan sällskap, i synnerhet när det är mörkt. Värdeföremål bör gömmas och framför allt kvinnor bör inte klä sig uppseendeväckande.

[Trafiksäkerhet]
Det allmänna transportväsendet är opålitligt och vägnätet i allmänhet otillräckligt och i dåligt skick. Flyg är det viktigaste fortskaffningsmedlet.

[Försäkringsskydd]
Det finns inget ömsesidigt avtal mellan Sverige och Papua Nya Guinea om socialskydd eller sjukförsäkringar varför en heltäckande reseförsäkring rekommenderas. Samråd bör ske med läkare före resa.


[Visum till Papua Nya Guinea]
För information om visumregler hänvisas till
Papua New Guinea High Commission 3rd floor,
14 Waterloo Place
London SW1R4AR
Tel +44 (0)20-7030 0922-7
Kommentarer: 2 Skriv kommentar
22 februari 2012 - Indonesien
Raja Ampat (Fyra Kungar) är ett ö-paradis beläget pa indonesiska Papuas västra sida. Det sägs vara Indonesiens bästa plats för dykning. Med sin position på Indonesiens nordvästra spets flörtar det lite med Mikroindonesien samtidigt som det ligger rakt ovanför Australien. Biodiversiteten sägs på Papua påminna om Australiens där känsliga arter lyckats hålla sig kvar trots att de på många andra platser för längesedan petats bort från kartan.
När jag sitter i båten för att åka ut och snorkla i detta ö-paradis hör jag ett par tjeckier säga
"Dykningen här slår malaysiska Sipadan*".
Jag svarar med att SNORKLINGEN här slår DYKNINGEN i Sipadan.

[LONELY PLANET HAR ALDRIG VARIT PA PAPUA; BEVIS 1]
För att nå paradisöarna måste man först flyga in till Sorong. Jag och min vän läser i Lonely Planet att vi borde ta oss till ett turistkontor för att få information och att det där finns "Mycket trevlig och hjälpsam personal". Vem som än arbetade på detta turistkontor medan Lonely Planet besökte Papua måste ha slutat eller så är det helt enkelt så.... Att LP aldrig varit på Papua!
Personen på detta turistkontor talar om för oss att det finns två alternativ till boende i Raja Ampat och båda dessa alternativ är lyxresort. Båda resorten erbjuder dykpaket en vecka för cirka 20 000 Euro.

Min kompis: Heeey! Stopp ett tag! Det är vad vi tjänar ett år tillsammans i Europa. Glöm dykningen. Låt oss prata om snorklingen!
Mycket trevlig och hjälpsam personal: Okej...
Min kompis: Okej? Visst går det att snorkla?
Mycket trevlig och hjälpsam personal: Jag vet inte...
Min kompis: Du vet inte? Vadå? Vad har du att säga till alla backpackers eller studenter som kommer hit?
Mycket trevlig och hjälpsam personal: Ja det är ju dessa paket vi erbjuder...
Min kompis: Jaha? Så bara rika personer kommer till Raja Ampat?
Mycket trevlig och hjälpsam personal: hehhehe... ja...
Min kompis: Vad kostar hotellen då? Utan dykningen alltså
Mycket trevlig och hjälpsam personal: Just nu kan ni komma undan med bara 70 euro per person och natt!
Jag: MEN JÖSSES! Vi är STUDENTER. Vad kan du säga om homestay och lokala losmen i området?
Mycket trevlig och hjälpsam personal: Det finns enbart två resort.
Jag: Det betyder att du inte kan säga något för att hjälpa oss?
Mycket trevlig och hjälpsam personal: Hehehhee... Nej....

Både jag och min vän har varit länge i Indonesien så vi vet hur de lokala gillar att lura skjortan av den med vit hud. Vi går ut och bestämmer oss för att leta information på egen hand.

[BEVIS 2:]
Enligt LP finns det två alternativ att ta sig fran Sorong till Raja Ampat. Det första alternativet är att ta morgonbåten klockan nio eller fastboat klockan två. Så vi bestämmer oss för att ta oss till hamnen för att hinna den som går klockan nio. Taxichauffören tar oss förvirrat dit och verkar inte veta något om denna båt trots att han kör turister varje dag. På hamnen verkar inte någon annan veta något heller. Hamnkaptenen säger att han ringt alla bolag och att det eventuellt går ett kryssningsfartyg för 8000 SKR till Raja Ampat senare på dagen.
Jag: I var guidebok ska det gå en båt nio regelbundet varje dag. Hur kan INGEN känna till det?
Hamnkaptenen: Nej.... Det finns inte...
Jag börjar fundera på att leta en tändare så att jag kan bränna upp Hokus Pokus boken "Lonely Planet - Indonesia"...
Jag: Jaha... Så da finns det förstås ingen som går klockan 2 heller?
ALLA: JODÅ!!!
Taxichauffören vet absolut och säger att han ofta kör personer till den båten. Vi tar oss till den båten och betalar cirka 100 skr för att nå Raja Ampat.

[BEVIS 3:]
I Lonely Planet måste alla som når öarna betala Rp 500 000. Det nämnde inte någon om....

[PARADISET ÄR SMUTSIGT]
De där 70 euro per person och natt kunde vi snabbt glömma när vi kom till ett hotell där vi tillsammans betalade 35 euro per natt med AC, hot water, eget badrum och frukost. Vi sägs bo nära en fantastisk strand men när vi när dit ser vi bara stora stenblock fyllda med alla sorters sopor. Senare letar vi också snorkelpaket men de erbjudanden vi får ligger på 1500 SKR per dag och vi vägrar låta oss bli lurade på en sådan summa. Det verkade ettt tag som att vi skulle låsa in oss på hotellet under fyra dygn men så möter vi en herre som tycker synd om oss och lovar att göra allt han kan för att hjälpa oss. Men i slutändan ger han oss samma erbjudande 1500 SKR per dag så vi ger upp...
Dessutom säger han att vi kan få gratis snorkling om han kan få se på medan vi har sex.
GREAT! Antingen försöker de lura skjortan av oss eller så är de allmänt oseriösa och efterblivna.

Senare ser kvinnan i hotellreceptionen vår desperation så hon kontaktar en av hennes polare, Arif.
Jag var verkligen inte vänlig när jag mötte Arif och jag tänkte om att han försöker sälja något jävla snorkelpaket igen för 1500 SKR så ska jag spotta honom i ansiktet. Men han ger inget sådant erbjudande. Han säger istället att det är två bules som ska dyka med honom imorgon och undrar om vi vill följa med på båten och snorkla för 100 SKR per person och dag. Jag kvittrar JA men min kompis NEJ för att hon bränt sig på stranden tidigare.

Snart förvandlades Raja Ampat fran värsta till bästa platsen jag besökt! Med ett par tjecker och fyra dykinstruktörer åker vi sedan runt till öarna runt om. Jag ser under mina snorklingsturer skölpaddor, napoleonfiskar, nemos, sjöormar och: FYRA hajar! Alla firrar runt om är enormt oblyga och vi är de enda snorklarna och dykarna i vattnet. Raja Ampat har inte än fått allmänhetens dykare att öppna en ögonen och är ännu en dold skatt i havet. Senare lunchar vi på en vit sandstrand, en vit ö mitt i havet.
Vattennyanserna runt om denna strandö går från vitt, turkos och klarblå.
Runt om finns andra öar och vi ser en babyhaj simma runt oss medan vi äter.
Härifrån är en av Windowsbakgrunderna tagna.
Wow! Raja Ampat är inte bara den vackraste platsen jag sett i Indonesien. Även i världen.

[BEVIS 4:]
Tjeckerna som är med på turen börjar plötsligt att klaga över Lonely Planet. De tror inte att LP någonsin varit i Papua. Kvällen innan hade de gått till en restaurang som var rekomenderad i LP med "delikat och fantastisk mat". Maten de åt var mjöliga pommes och indonesiska köket var horribelt. Den värsta restaurangen de varit på.

Senare jämför vi även var LP fran 2010 med deras fran 2006. LP skall uppdateras varje år men vara LP-böcker är identiska.... Ja...

Lonely Planet har ALDRIG varit pa Papua...

* Sipadan: Klassats som en av världens bästa platser för dykning, malaysiska borneo. För att få dyka här måste man ofta sätta upp sig pa kö månader innan.

2011-08-02 @ 09:02:09
Källa: http://studentisultanstaden.blogg.se/2011/august/utkast-aug-2-2011.html
21 oktober 2012 - Bali, Indonesien
Bali knappt dubbelt så stor som Gotland och ligger strax söder om Ekvatorn och vädret varierar därmed inte så mycket under året. Temperaturen är kring 27 grader. I högt belägna områden kan det vara ganska svalt.

Restid: Varierar beroende på mellanlandning. Med Thai Airways via Bangkok tar det cirka 15 timmar.

Bästa tiden: Funkar året om, men april till oktober räknas till den svalare, torra perioden, regnperioden infaller oktober-mars.


Öl: 10 kronor (både i mataffären och på restaurang).

Middag: 10 kronor på små inhemska restauranger, 40-60 kronor på turistrestaurangerna och cirka 80-90 kronor på lite finare turist­restauranger.

Taxi: Beror på trafiken (som kan vara hemsk) men ofta 10-20 kronor inom Kuta Beach.

På Bali bor cirka tre miljoner invånare. Nästan hela befolkningen är hinduer och kallas ofta balineser (Indonesien i övrigt domineras av islam).

Först ut att marknadsföra Bali som turistparadis i väst var den tyske antropologen Gregor Krause som 1920 publicerade en fotobok med nästan 400 bilder från Bali. Krause skrev: "Allting är vackert, perfekt vackert." och "Jag var rasande på Gud att jag inte var född på Bali".

Bali är en ö i det sydostasiatiska öriket Indonesien. Ön är cirka 140 x 80 kilometer och den totala ytan (5 620 kvadratkilometer, knappt dubbelt så stor som Gotland). Bali ligger strax söder om Ekvatorn och vädret varierar därmed inte så mycket under året. Temperaturen är kring 27 grader. Regnperioden infaller oktober-mars, bästa tid anses vara maj-augusti. I högt belägna områden kan det vara ganska svalt.

Högsäsong här är under sommarmånaderna juni till augusti och då är priserna på flyg och hotell högre än övriga månader. Under lågsäsong finns det utrymme för att pruta, oavsett hur lyxigt hotellet är.

På Bali bor cirka tre miljoner invånare. Nästan hela befolkningen är hinduer och kallas ofta balineser (Indonesien i övrigt domineras av islam).

Öns huvudspråk är balinesiska, ett austronesiskt språk som kan skrivas både med det lokala och det latinska alfabetet. Engelska är det vanligaste främmande språket och som besökare klarar man sig med det.

Jordbruk är öns huvudnäring och man odlar främst ris, kassava, majs och kokosnötter.Turismens betydelse ökar snabbt och konsthantverk är en annan betydande inkomstkälla.

På 1930-talet fick världen upp ögonen för Bali, det var då som det första turisthotellet på Kuta Beach öppnades och det var då som en koloni europeiska konstnärer slog sig ner här och började bygga upp myten om Bali som det sista paradiset på jorden. Fortfarande är det traditionella sättet att leva mycket viktigt på Bali. Alla individer tillhör såväl en familj som en klan, en kast och en by. Alla delar i livet styrs och påverkas av den hinduiska tron. Balineser tror på att andar är närvarande överallt, något som påminner om bali-hinduismens rötter i de gamla animistiska religionerna. Och som besökare märker man att religionen verkligen finns med överallt på ön, i form av tempel, små helgedomar och offer (att skänka gåvor till andar och gudar är mycket viktigt).

Synen på döden är mycket annorlunda mot vår egen. En begravning är en glädjens fest då den representerar själens frigörelse och dess förening med den högste av gudar.

[Balis storflygplats]
Ligger nära öns största och mest kommersialiserade badort Kuta Beach, i närheten av öns sydspets. Även huvudstaden Denpasar ligger i närheten, liksom de andra badorterna Sanur och Nusa Dua. Det är till området söder om Denpasar som man lyckats begränsa massturismen på Bali.

[Huvudstaden Denpasar] har 400 000 invånare och har karaktären snarare av indonesisk storstad än av en stor stad på Bali. Många av invånarna är inflyttade eller ättlingar till inflyttade javaneser, kineser, araber och indier. Trafiken är intensiv, luften kan vara dålig och det finns inte så mycket att se.

När du flyger hit landar du på flygplatsen i Denpasar. Det är en sorlig stad med mycket trafik. Sammanväxt med staden ligger Jimbaran, som framför allt är känt för sina många fisk- och skaldjursrestauranger som ligger utmed en lång sandstrand. 20 minuters bilresa därifrån ligger Seminyak, som är ett exklusivare turistområde med flera ruskigt bra restauranger och lyxhotell. 30 minuter österut från Denpasar ligger Sanur, som är öns äldsta turistdel, med en barnvänlig strand och många restauranger. Lite längre söderut ligger Kuta. Det är det mest kända strandområdet på Bali och här ligger turistaffärerna tätt med försäljning av t-shirtar, solglasögon, surfkläder med mera. Här finns en långgrund strand som är bra för nybörjarsurfaren och ett stort utbud av restauranger, barer och nattklubbar. Här finns också minnesplatsen efter bombningarna av en nattklubb 2002 som tog många ungdomars liv, varav flera svenska.

Längre söderut ligger halvön Nusa Dua. Här ligger lyxhotellen tätt och de flesta hotell är byggda i amerikansk stil. Bali är känt för sin surfning och de riktiga proffsen hänger vid legendariska surfplatserna Dreamland och Ulu Watu på Balis södra udde.

[Byn Mas]
Har tillverkning av masker som specialitet. En av de mest besöksvärda byarna är Sukawati där det tillverkas tempelparaplyer, vindklockspel och palmkorgar. Batubulan. Säljs stenstatyer av gudar, hjältar och demoner som alla finns i Balis rika mytologi. Östra Bali ligger kring den väldiga vulkanen Gunung Agung som är öns högsta och även mest helgade berg (3 142 meter). Vid dess fot, i spektakulär omgivning, ligger Balis heligaste tempelkomplex Pura Besakih.

[Östra Bali]
Ligger kring den väldiga vulkanen Gunung Agung som är öns högsta och även mest helgade berg (3 142 meter). Vid dess fot, i spektakulär omgivning, ligger Balis heligaste tempelkomplex Pura Besakih.

[Det smala västra Bali] finns vackra scenerier (inte minst terrasserade risfält) och svindlande vägar. Nationalparken Bali Barat dominerar västra delens inland och där finns det olika arter av apor, hjortar och ormar, men framförallt ett rikt fågelliv.

[Centrala Bali] är bergigt och här ligger bland annat det spektakulära Gunung Batur-området där man kan vandra upp till kraterkanten.

[Norra Bali] ligger den intressanta staden Singaraja. Staden kan vara trevlig att besöka eftersom den inte påverkats särskilt mycket av turismen. Dessutom är Singaraja avvikande även på så vis att här märks en del muslimskt, kristet och kinesiskt inflytande.

I norr finns även badorterna Amed och Lovina. Här består stränderna av svart lavasand. Amed är ett turistområde som är avslappnat och med ganska få turister än så länge. Det finns bra dykning här, utanför Amed ligger nämligen vraket USS Liberty. Det passar bra även om du är nybörjare, då vraket ligger grunt och du kan gå i direkt från stranden. I Lovina kan du åka ut med båt tidigt på morgonen för att se på delfiner. Tyvärr kan det bli ganska många båtar som åker efter delfinerna, då det är en populär aktivitet.

[Ubud (konstnärscentrum)] ligger ganska nära badorterna och har mycket att erbjuda när det gäller hantverk och kultur. Ubud är också svalare än badorterna eftersom staden ligger en bit upp i bergen. Precis utanför Denpasar mot Ubud ligger Batubulan. Längst vägen dit möts man av stenstatyer av gudar, hjältar och demoner som alla finns i Balis rika mytologi. Hela vägen från Kuta upp till Ubud är kantad av hantverksstånd (man ska försöka se hantverket utföras i någon av familjeverkstäderna på bakgatorna). En av de mest besöksvärda byarna är Sukawati där det tillverkas tempelparaplyer, vindklockspel och palmkorgar. Byn Mas har tillverkning av masker som specialitet. Bedugul är känt som lantbruksområdet där du kan köpa fina frukter, grönsaker och blommor.

Ubud är omgivet av landsbygd, med gröna risfält, tempel och små byar. Rakt genom Ubud går den större gatan Monkey Forest Road som är en stimmig gata med butiker och restauranger. Den är döpt efter parken med samma namn, som är känd för sina heliga statyer och för de många aporna som bor här. I Ubud finns också några av öns lyxigaste hotell, de flesta med spa och infinity-pool som sträcker sig ut mot den omgivande grönskan.

[Yoga och meditation i Ubud]
Ubud har länge varit sökarnas mecka, ett centrum för både konst, religion och – inte minst på senare år – en plats där hälsa och själslig harmoni blivit big business. Säkert har Elizabeth Gilberts bok Lyckan, kärleken och meningen med livet (Eat, Pray, Love) lite med saken att göra. Film­atiseringen, med Julia Roberts i huvudrollen, har ytterligare kablat ut Ubuds förmåga att få de själsliga pusselbitarna att falla på plats. De personer som figurerar i boken och filmen finns på riktigt, och köerna till medicinmannen Ketut Liyer, som delar ut teckningar och läser händer på löpande band, ringlar långa. Det arrangeras till och med speciella resor med boken och filmen som tema.

Yoga finns som en del i flera retreatprogram i Ubud. För drop-in-lektioner, se ställena nedan. Ofta kostar det cirka 70–90 kronor för ett pass på 1,5–2 timmar. Klippkort om fem eller tio gånger gör det billigare. Se till exempel Yoga Barn http://www.theyogabarn.com och Intuitive Flow http://www.intuitiveflow.com

[Celuk]
Har mycket silversmycken och guld hantverkare, Celuk uppvisar ett ett stort urval med invecklade designade objekt. Gianyar östra sidan av Bali, Gianyar är en centralort när det gäller tyger med många fabriker som du kan besöka och se när dom väver sarongtyger. Du kan köpa direkt från fabriken men priserna är nedsatta under turistsäsongen.

[Klunkung]
Är hemvist med dom äldsta antika affärerna i Bali. En traditionell marknad finner du här också i Klungkung. Tegalalang är välkända för sina trädsniderier.

[Öarna]
De sydöstra öarna som Lembongan är bra för dykning och snorkling. Penida är en vild och otämjd ö, och Ceningan, den minsta av dem, har gott om platser för dykning och snorkling.

Giliöarna ligger utanför ön Lombok, några timmar med båt från Bali. Gili är ett riktigt strandparadis och här lever du bohemiskt ö-liv till hundra procent. Trawangan är den ö som är mest utbyggd, men paradiskänslan är kvar. Här finns inga bilar eller asfalterade vägar. I stället tar du dig fram till fots, hyr en mountainbike eller tar en taxi – en häst- och vagn. Huvudgatan är kantad med bra restauranger och ett par uteställen, samtliga med en avslappnad atmosfär.

Bara ett par timmars båttur från Bali, strax utanför Lombok, väntar tre öar som fortsätter vägra biltrafik. Ön närmast Bali, Gili Trawangan, gör visserligen visst väsen av sig ändå, med technopumpande hög­talare och en och annan moped.

Mellanön, Gili Meno, är så sömnig och tyst att smekmånadsparen skulle kunna viska ömma ord till varandra på flera meters avstånd om de ville.

Och så har vi Gili Air, ett stenkast från Lombok. Ön där hängmattorna vaggar i takt till gnisslande ponnykärror som vinglar fram på sandiga stigar. Följ den smala, finkorniga stranden ön runt, och hitta din egen lilla plats, där orädda havssköldpaddor seglar förbi under en kristallklar vattenyta.

[Resa dit:] Från Bali tar det ett par timmar med snabbåt till Giliöarna. En billigare variant är att ta en långsammare färja från Padangbai på Bali till Lembar på Lombok, och sedan vidare till färjeläget Bangsal på norra Lombok. Därifrån går billiga båtar till Giliöarna.

[Resa dit]

Flyg. Flyg från Sverige till Denpasar kostar runt 7 000 kr tur-och-retur. Dyrare i juli–augusti. Lågprisflygbolaget Air Asia flyger också hit från flera destinationer i Asien, samt från Paris.
Båt. Från Kepanang på Java går färjorna i skytteltrafik till Gilimanuk på västra Bali.
Paketresor. Flera arrangörer, bland andra Ving, Apollo, Temaresor och ABC Tours anordnar också paket­resor till Bali. Temaresor har bla en rundresa med tema Eat, Pray, Love – som är titeln till Elizabeth Gilberts bok. Missa inte avreseavgiften. Spara 150 000 rupier för att betala departure tax på flygplatsen när du ska flyga hem.

[Ta sig runt]

Att hyra bil med chaufför/guide för en dag kostar runt 350–400 kronor. Hyra motorcykel kostar från 20 kronor per dag, om du hyr i Kuta. Om du ska över till grannön Lombok och känner dig som en säker förare – ta med dig motorcykel från Bali. Kollektivtrafiken på Lombok har en del att önska, och det är billigare att hyra motorcykel på Bali än på Lombok. Hyr en bil med chaufför. Du hinner se mycket av ön på en dag. Där det skyltas om utflykter kan du normalt också hyra en chaufför med bil, även biluthyrningsfirmor har ofta den servicen. Kostar ca 350–400 kr/dag.

[Bo]

Det billigaste budgetboendet kallas "losmen" och är en enklare form av guesthouse. Ofta serveras en lätt frukost som toast eller pannkaka. Utanför högsäsong bör du kunna hitta dubbelrum på ett losmen för runt 70 000 - 100 000 IDR, eller cirka 55-80 kronor per natt. Fråga om att få se olika rum och glöm inte att pruta.

Det finns ett stort utbud av villor och bungalower att hyra i och runt Ubud, i olika prisklasser. På nätet finns flera sökplatser för detta, till exempel hotubudvillas.com, ubudvillasonline.com, ubudvillas.net, villaubud.com.
Vårt val: Billiga, välkomnande Sudana Homestay, 10 Jalan Gaotama, drivs av äkta paret Made och Made (en man och en vinna). Kostar 80 kronor för ett enkelt dubbelrum med eget badrum, inklusive frukost.

[Äta]

Gillar du den inhemska maten kan du äta riktigt billigt. Kika efter skylt med ordet "warung", som är små mobila matvagnar eller hål-i-väggen-restauranger. Snäppet över warung är "restoran" eller "rumah makan". Lokala risrätter kan köpas för under 10 000 rupia, som är ungefår 8 kronor. Går du till turistrestaurangerna behöver du sällan lägga mer än 30 000 rupia på en rätt, vilket är ungefär 23 kronor.

Lokala restauranger kallas warung och erbjuder risbaserade indonesiska rätter, ibland så kallad padang-mat, som lagas till på morgonen och sedan ligger i ett glasskåp. Sedan är det bara att peka på vilka rätter man vill ha till riset. En lokal specialitet är babi guling – krispigt helstekt gris. Missa inte tillfället att smaka beef rendang, en indonesisk kötträtt som långsamt kokas i kokosnötsmjölk och kryddor.
Förutom den indonesiska maten finns ett stort utbud av västerländsk mat i turist­områdena.

[Prisläge]

Kuta är ön största turistcentrum och det är också här det är enklast att hålla nere budgeten.

Bali är dyrare än många andra öar i Indonesien, speciellt i turistkvarteren. På en del enklare gatukök kan du äta för tio kronor, en huvudrätt kostar annars 35–50 kronor på medeldyr restaurang och 100–150 kronor på en finare krog. En kopp vanligt svart »balikaffe« kostar cirka 6,50 kronor, medan en caffe latte ligger på ungefär 20 kronor. En stor flaska (62 cl) av den lokala ölsorten Bintang kostar runt 25 kronor. Men vin är ofta dyrare än i Sverige. Boende finns för cirka 80 kronor per rum på guesthouses och homestays. Den övre prisgränsen är oändlig – på Bali finns en mängd lyxhotell.

(10 000 IDR är i dagsläget cirka 8 kronor).
Varmrätt på warung, veg/kött: 6-12 kr / 10-16 kr
Pizza på restaurang: 24-40 kr
Frukost (tex. toast, pannkaka, frukt) på restaurang: 10-15 kr
Fruktjuice: 6-12 kr
Stor öl på flaska på restaurang/bar: 10-18 kr
Cocktails, restaurang/bar: 20-35 kr

[Varning !]
Att bli hundbiten, eller slickad på ett sår av en hund. På Bali råder sedan ett par år en rabiesepidemi. Skulle du bli biten, uppsök genast läkare!

[Måsten i Bali]

Strandhoppa. Kuta Beach är fest, surf och span, men lugnare och vackrare stränder hittar du strax söderut, på Bukithalvön. Där finns till exempel små surfstränder vid Uluwatur och fina sol- och badstränder i exklusiva Nusa Dua. I norr finns sömniga Lovina, med svarta stränder och närhet till bra dykning och delfinturer. I öster ligger mysiga Amed och i sydost, familjevänliga Sanur.

Gå på bröllop. Att bli bjuden på bröllop, eller till och med kremering, är inte helt ovanligt. Fråga en lokal guide om vilka ceremonier som är på gång, som du kan få närvara vid. Hör efter hur du ska uppträda, klä dig, och vad som kan vara en lämplig gåva.

Några av höjdpunkterna på Bali är en cykeltur bland risterasser och kanaler samt en vandring genom monsunskog och bevattningskanaler till Banjaras heta källor.

De som vill kan besöka medicinmannen Ketut Liyer, känd från boken, i hans hem i Ubud.

[Tempelregler:]
Om man ska besöka något av oändligt många tempel på Bali så måste man acceptera deras regler. När man kommer till templet så måste man täcka skuldror, armar, ben mm, Det finns saronger att hyra i templet till minipris. Kameran kan man ta med sig men inte ta kort hela tiden vilket kan störa ceremonin. Är man kvinna får man inte gå in om man menstruerar, jag vet inte varför och inte hur man kan kontrollerar detta heller.

[3 andra Indonesiska öar]

1. Lombok.
På Balis östra granne har massturismen uteblivit. Strandorten Kuta på sydkusten är något helt annat än sin namne på Bali. Där Balivarianten har surf, sand, rusningstrafik och skränande barer har Lombokvarianten surf, sand, kor och dammiga vägar. Lombok är lite krångligare att resa på, och det krävs tålamod för att ta sig från a till b. Vul­kanen Gunjung Rinjani är en publikdragare, men framför allt har Giliöarna i nordväst blivit en riktig favorit, med fina dykvatten, lugna stränder och hästskjutsar istället för motortrafik.

2. Flores.
Grannön Komodo drar turister som vill få en snabb titt på världens största ödlor, men Flores är värd sin egen resa. Den största attraktionen är Kelimutu, en vulkankrater som innehåller tre sjöar som ändrar färg på grund av kemiska reaktioner. Men Flores är framför allt guppiga vägar, lummiga berg och små byar med välkomnande männi-skor. Det var också här som forskarna tog glädjeskutt när man 2004 upptäckte kvarlevorna av en mycket liten, sedan länge utdöd människotyp, homo floresiensis, som var bara en meter lång.

3. Sulawesi.
Öster om Borneo ligger denna spretiga ö, vars fyra utsträckta armar skapar så mycket kust att det räcker och blir över. Dykningen i det kristallklara vattnet är ett dragplåster, men även en och annan annorlunda kulturyttring lockar besökare. Eller vad sägs om att se torajafolkets begravningsritualer där djur offras? Vissa turister ser det som en fruktansvärd handling, andra som en intressant upp­levelse. Infrastrukturen lämnar en del att önska på Sulawesi, och emellanåt har blodiga strider utspelats mellan kristna och muslimer på ön. Uppdatera dig om läget innan du far dit.
http://www.reseguiden.se/forum/resor/indonesien-6680

[Länkar:]
http://www.indo.com
http://www.bali-tours.com
http://www.hotellbali.se (Boka på svenska)
http://www.baliguiden.nu
http://www.baliresa.se
http://www.jimbaranpuribali.com
http://www.bali.se (Möbler i Sverige)

[Boende:]
Söker ni superbilliga rum har jag flera tips till er
http://www.latestays.com
http://www.hostelworld.com
http://www.worldhostel.com

Sök på Indonesia och respektive ort så hittar ni flera superbilliga ställen.
Kommentarer: 4 Skriv kommentar
25 december 2012 - Indonesien
[Fakta:Bukit Lawang]

Ta sig dit: Flyg går bland annat från Kuala Lumpur och Jakarta till staden Medan på norra Sumatra. Därifrån tar man vanlig lokalbuss (4–5 timmar) eller minibuss till bussterminalen i utkanten av Bukit Lawang, och sedan motorcykeltaxi de sista kilometerna till själva byn.
Bo: Det finns flera små hotell längs floden. Garden Inn, http://www.sumatra-indonesia.com/gardeninn.htm, är ganska enkelt, men väldigt trevligt och billigt. Ett standardrum kostar ca 50 kr.

[Mer natur på Sumatra]

[Bukittingi]
Marknadsstad med närhet till naturen. Du behöver bara gå till Sianokkanjonen i utkanten av stan för att få en riktig naturupplevelse. Varje kväll seglar horder av stora fladdermöss, »flygande hundar«, över kanjonen från en sida till en annan, medan aporna vid utsiktspunkten i Panorama park tigger läsk och nötter. För den morgon­pigga finns arrangerade vandringsturer upp på vulkanen Merapi (ej att förväxlas med den explosiva Merapi på Java) i gryningen och om du har tur kan du hitta »världens största blomma«, rafflesia, under en djungelvandring i närheten.


[Danau Toba]
Sumatras stora vulkansjö Danau Toba är minst lika känd för sitt klara, friska badvatten som för det musikälskande batakfolket, en kristen mino­ritet på en till största delen muslimsk ö. I huvudorten Tuktuk på ön Samosir, mitt i sjön, finns gott om hotell och restauranger. Vill du uppleva riktigt lantliv bland risfälten och fiskodlingarna – välj Danau Maninjau istället – mindre turister, men också mindre badvänligt vatten, längre söderut på Sumatra.


[Aceh]
Staden Banda Aceh och Acehprovinsen har länge varit förknippat med ett långdraget gerillakrig och våldsam för­störelse i flodvågskatastrofens spår. Nu har staden fått både fred och nyuppbyggd infrastruktur, och en långsamt ökande turistström som vågar sig hit. Pionjärerna Aceh Adventure (http://www.aceh-adventure.org) har cykel- och vandrings­turer i regionen, och på ön Pulau Weh, en kort färjetur bort, väntar förstklassiga dyk- och snorkelvatten. Här råder dock sharialagar, och det där med att slänga sig ut i bikini på första bästa strand är ingen bra idé.


[Siberut]
Man åker till Siberut, en av Mentawaiöarna, av två anledningar: surfing eller djungelliv. Färjan från kuststaden Padang tar ungefär tio timmar över natten. Du kan ordna din djungelvandring med boende hos
en familj i deras traditionella longhouse redan på fastlandet, i Padang eller Bukittingi, men att skaffa en guide vid ankomst i Muara Siberut kan ofta vara billigare. För mer info om både surfing och djungelvandringar, se http://www.mentawaisurftravel.com
25 december 2012 - Java, Indonesien
Stor som Grekland, men med 120 miljoner invånare - det är jätteön Java som därmed är ett av världens mest tätbefolkade områden. Marken är bördig och runt 70 procent bor på landsbygden. Ingenstans på jorden finns fler aktiva vulkaner i förhållande till landyta.

[Yogyakarta]
Megastaden Jakarta, med unge­fär tio miljoner invånare, är mer än flerfiliga vägar och tung trafik. Nationalmuseet (http://www.museumnasional.or.id) ger en komprimerad bild av Indonesiens komplexa kulturer, spridda från Sumatra i nordväst till Papua i öster. För konst, dans och teater, besök t.i.m (http://www.tamanismailmarzuki.com). För lite rockigare kulturupp­levelser av varierande kvalitet, besök någon av stans livemusikbarer, till exempel Oscars, i området Blok M.

Staden Yogyakarta har drygt 500 000 invånare och ingår i en provins med samma namn. Den styrs sedan år 1755 av en sultan och har en unik ställning i Indonesien. Yogyakarta har alltid varit en symbol för kamp mot kolonialväldet: När holländarna ockuperade staden 1948 låste sultanen in sig i palatset och lät motståndsrörelsen använda det som högkvarter. Holländarna vågade inte protestera - i rädsla för att väcka miljontals javabors ilska. För många hade sultanen en närmast gudalik status. Den nu styrande sultanen heter Hamengkubuwono X och är 62 år. Efter tio är på tronen är han nu enligt indonesiska nyhetsbyrån Antara redo att ställa upp i presidentvalet 2009.

Yogyakarta brukar kallas Javas kulturella centrum, tack vare sina traditioner inom batiktillverkning, musik, dans och teater. Staden utgör också landets minsta provins, och den enda som fortfarande styrs av en kunglighet. Den tionde sultanen i ordningen, Hamengku Buwono x, bor fortfarande i sitt palats mitt i stadens hjärta, och i de omgivande gränderna innanför murarna bor många av de anställda, »abdi dalem«, som bär Kratons traditioner vidare.

Bo: Yogyakarta kan erbjuda allt från billiga hostel (de flesta i om­rådet Sosrowijayan) till lyxhotell. Rumah Eyang, http://www.rumaheyang650.blogspot.com, är ett litet, hemtrevligt guesthouse (dock nyligen bytt manager) strax söder om centrum.
Via Via är ett nyöppnat, fräscht boende i samma område, http://www.viaviacafe.com/en/yogyakarta/hotel

[Prambanan]
Ett av två makalösa Unesco-världsarv strax utanför Yogyakarta. Det tilltagna området består av ett stort antal rikt utsmyckade hinduiska tempel och palats från 800- och 900-talet. Det högsta når 47 meter och är tillägnat Shiva. 27 maj 2006 drabbades området av en jordbävning som skadade flera tempel - återuppbyggnad pågår.

[Borobudur]
Indonesiens svar på Angkor Wat. Borobudur är byggt som en stupa i flera våningar, som ska beträdas medsols. Längs hela promenaden runt – och uppför – templet, är buddismens historia inkarvad som reliefer i stenväggarna. Översta våningen symboliserar Nirvana, och bjuder på en bonus i form av utsikt mot vulkanen Merapi.Världsarv nummer två. Spektakulärt buddistiskt byggnads-monument av vulkanisk sten. Uppförd på 800-talet och byggd efter en strikt geometrisk plan i nio avsatser som symboliserar mahayanabuddhismens universum, beläget ungefär fyra mil utanför Yogyakarta. I fördjupningar på terrasserna finns 92 buddhor i varje väderstreck. De kilometerlånga murarna och balustraderna är dekorerade med 1 300 reliefer.

[Indonesien i miniatyr i Jakarta]
Om du vill få en liten föraning av vad Indonesien har att erbjuda när det gäller hantverk och souvenirer, kan du gå till det stora varuhuset Sarinah, som ligger i närheten av Jalan Jaksa (varuhuset ligger vid gatorna Jalan Wahid Hasyim och Jalan Thamrin).

På tredje/fjärde våningen av Sarinah säljer de kläder, sniderier och hantverk från de olika regionerna av Indonesien. Det är bara att gå runt och titta (men handla inte här, det är tämligen dyrt).

I närheten finns turistinformation, affärer, shoppingcenter och en McDonalds.

En bit utanför centrala Jakarta finns Taman Mini Indonesia. Här kan du "resa" genom landets alla olika provinser på bara några timmar. Från Sumatra och Kalimantan i väster till Irian Jaya längst bort i landets östra delar.

På varje område i parken får besökaren en försmak av vad de olika provinserna har att erbjuda. Det är karakteristiska byggnader, uppträdanden och info för dig som vill besöka provinsen.

För förstagångsresenären kan det vara en riktigt bra aptitretare på vart man vill åka i landet. Även för den som tidigare rest i Indonesien finns möjligheter att hitta "nya" resmål.

Inträdet till parken kostar 4 000 rupiah och det finns även ett stort antal museer och en fågelpark att besöka (det kostar extra att besöka dessa, mellan 1 000 och 3 000 rupiah). Parken är öppen alla dagar mellan klockan 08.00 till 17.00

För den som inte vill gå runt i parken, så finns det en tåglinje (kostar 3 500 Rp att åka med) och därtill en linbana (vilket kostar 6 000 Rp). Till Taman Mini Indonesia kan du bland annat ta dig med buss från Jalan Thamrin (det är ett par minuters promenad till denna gata från Jalan Jaksa).

Ta en buss (går både AC-bussar och vanliga bussar) till Kampung Rambutans Busstation. Bussarna P10 och P70 är AC bussar och går snabbt och smärtfritt (kostar 2 300 Rp). Från busstationen tar du en minibuss.

[Svalka och lugnare uppe i Bogor]
Ett bättre alternativ enligt min mening, om du måste vänta några dagar i Jakarta på ett skepp, är att bege dig till Bogor som ligger ungefär sex mil från Jakarta.

Du kan ta dig hit på flera olika sätt: buss, bil eller tåg. Personligen föredrar jag tåget och från närliggande (om du bor vid Jalan Jaksa) tågstationen Gambir går flera tåg per dag upp till Bogor.

Man kan välja på att antingen åka det normala lokaltåget, som avgår ungefär var 20:e minut under dagen och kostar 900 rupiah. Resan tar 1,5 timmar och är helt okej om man inte åker i rusningstrafik, då är det fullsatt.

Bättre är att på morgon och eftermiddagar ta det speciella Bisnis-tåget. Det stannar inte på alla stationer efter linjen, tar bara en timma och kostar 4 000. Det går ett antal av dessa tåg under dagen, bland annat 07.43 och 07.59, tror att det går tre eller fyra tåg till under dagen.

Om du väljer att ta buss, måste du först ta dig till Kampung Rambutan busstation (cika 30-45 minuters resa) och därifrån vidare upp till Bogor (cirka 30 minuters resa).

Bogor är mycket mindre än Jakarta och har inte samma vansinniga trafik. Trots att det bara ligger 290 meter över havet kommer du känna en markant skillnad i temperatur här. Om du besöker Bogor under regnsäsongen, så ha dock i åtanke att staden även brukar kallas City of Rain (Regnets stad).

En av de största anledningarna till att många besökare kommer hit, är för att besöka den stora världsberömda botaniska trädgården: Kebun Raya. Här kan du njuta av över 15 000 olika sorters träd och plantor, där det ingår ungefär 400 olika sorters palmer.

Trädgården är förövrigt anlagd av Stamford Raffles år 1817. Den är öppen 08.00-17.00 alla dagar och det kostar 2 500 rupiah att gå in.

Det finns flera alternativ för boende i Bogor, från 15 000/20 000 Rp. Du kan ta dig dit antingen med tåg eller buss från Jakarta.

Från Bogors busstation går det en direktbuss till hamnen i Tanjung Priok, resan tar mellan 1-2 timmar (lite beroende på vilken tid på dagen du åker, rusningstrafik på morgonen eller eftermiddagen tar längst tid). Resan kostar några kronor.

[Ujung Kulon, Krakatau och Carita Beach]
Om du vill komma undan Jakartas hetta, stress och röriga stadsliv några dagar (till exempel i väntan på ett skepp vidare), kan jag varmt rekommendera Carita Beach. En lång, bra och gul sandstrand på Javas västkust endast tre-fyra timmar med buss.

Du tar dig dit från Kalideres busstation i Jakarta och åker med bussen som går till Labuhan, där du byter till en bemo (minibuss) de sista milen till Carita. Det finns en väldigt stor mängd guest house och hotell här. På helger är det fullsatt med Jakarta-bor som flyr staden, men på vardagar har du platsen näst intill för dig själv.

Priserna för boende varierar således stort mellan helger och vardagar. Det är ganska dyrt på helgerna då de flesta alternativ snart blir fullsatta, men i veckodagarna däremot kan du pruta ned priset ordentligt på bra boende. Det är bara att gå från ställe till ställe och ge dem skambud (mot vad helgtaxan är på) tills du får napp.

Från Carita kan du ta en båttur ut till vulkanön Krakatau, där du kan se hur livet ser ut på denna väldigt aktiva vulkan (ibland får man inte kliva iland på grund av aktiviteter inne i dess inre).

Från Labuahn kan du även ta dig till nationalparken Ujung Kulon, som ligger på en halvö (+ öarna Pulau Peucang och Pulau Panaitan) vid sydvästra spetsen av Java. I Labuhan fixar du ett "Entry Permit" från the Forestry Service (Perlindungan Hutan dan Pelestarian Alam).

Denna nationalpark är bland annat hem till de sista av den javanesiska noshörningen (finns endast 50-60 stycken kvar). Det lär även finnas panter och eventuellt några exemplar av Sumatra tigrar (fast det är extremt svårt att få en skymt av dessa magnifika djur).

Det finns boende i parken (Pulau Pacang, Tamanjaya och ett par fler platser), men du bör ta med dig egen proviant till dina måltider. Från Labuhan kan du åka båt till Pulau Pacang eller Tamanjaya, vilket tar 5-6 timmar. Förutom att vandra i naturen, inbjuder området kring ön till snorlking i reven runtomkring.

[Javas mest besökta strandort]
Fiskebyn Pangandaran är Java´s mest populära strandområde och det finns en väldigt stor mängd billiga hotell och restauranger. Byn ligger vid en liten halvö och på helgerna är här fyllt av indonesiska helgfirare. Det är inga problem att hitta boende under 10 000 Rp här.

Banker finns för växling av pengar, naturligtvis även postkontor och Telkom kontor som är öppet dygnet om, där du kan ringa hem om du vill prata med familjen eller vänner. Högst troligen finns det billiga internetcafeer också.

Stränderna är av sorten svart lavasand och det finns flera olika i området att välja på. Både vid byn och ute runt den lilla halvön som är nationalpark finns stränder. Var dock lite försiktig, eftersom strömmarna kring stränderna här kan vara ganska starka och simma inte för långt ut i onödan.

Pangandaran ligger på västra javas södra kustremsa. De flesta turister tar sig dit antingen från Jakarta och/eller Bandung som ligger väster om Pandangaran, eller från Yogjakarta som ligger ungefär 20 mil bort. Det går att åka buss dit hela vägen från Bandung och Jakarta (6 respektive 11 timmar).

Ett spännande alternativ att ta sig till eller från Yogyakarta är med båt, som även inkluderar två bussfärder. Första delen av färden mot Yogya är buss till Kalipucang (tar cirka 45 minuter), väl där är det bara att gå ombord träbåten som är medelstor (25 meter lång) och sedan går mellan småbyar efter rutten.

Båtresan till Cilacap tar fyra timmar och det avgår flera på morgonen: klockan 6, 7 och 8. Det går också en eftermiddagsbåt klockan 13.00. Från hamnen är det några mindre bemos till busstationen och därifrån direktbussar till Yogya som tar fem timmar.

Om du kommer från Yogya, avgår även färjorna till Kalipucang tidigt på morgonen och en klockan 13.00. Ungefärligt pris för hela resan är 7 000-8 000 Rp. Det finns även resepaket att köpa både i Pangandaran och Yogya, som inkluderar buss till färjan, färjebiljett och en mötande buss i andra ändan som kör dig till slutmålet. Priset är 15 000-20 000 Rp, lite beroende från vilken plats du köper biljetten och från vilket bolag.

Mysiga Yogya
Java och Indonesiens näst största stad är Surabaya och den ligger på andra änden av Java. Det finns inte heller där överdrivet mycket sevärdheter som lockar turisten. Liksom Jakartas hamn, finns det även många olika Pelni skepp som stannar i Surabaya.
Om du är tvungen att vänta några dagar i Surabaya på ett nytt skepp, varför inte ta en tågresa till Yogyakarta. Det är visserligen ungefär 6-7 timmars resa dit (det går fortare med buss), men kostar bara 37 500 Rp och Yogya är en mysig stad. Det går även tåg och buss till Yogyakarta från Jakarta, tåg tar cirka 8-9 timmar och kostar 38 500 Rp.
Där kan du besöka olika sevärdheter, tempel och utställningar. Längs den kilometerlånga huvudgatan: Jalan Malioboro, finns en oändlig mängd försäljare som bjuder ut allt du kan tänkas vilja köpa (souvenirer, batik, kläder, skor, lädervaror m.m.).
På kvällarna efter nio/tio tas alla varor bort och trottoarerna förvandlas i stället till gaturestauranger. Folk sitter och äter, njuter av någon dryck och lyssnar på förbipasserande musikanter.
Boendet i Yogya är väldigt billigt. Guest house finns i alla prisklasser, från 7 000/8 000 Rp för de enklaste budgetrummen. Billiga restauranger och resebyråer finns också i ett överflöd.
Längs kusten, cirka 3-5 mil bort finns lite olika stränder, men de är dock inte alltför upphetsande. Bättre då att styra kosan de 25 kilometrarna upp mot bergsorten Kaliurang (900 meter över havet) och vulkanen Gunung Merapi (2 911 meter över havet).
Här finns möjlighet att vandra i skogen och i närområdet eller besöka vattenfall. Det är svalt och skönt och en hänförande utsikt upp mot vulkanen. För den som vill vara med om något extra går det att klättra upp till toppen av vulkanen och kika ned i kratern (puttrande lava finns därnere).
Merapi är en av Indonesiens mest aktiva vulkaner och den brukar ha rejäla utbrott då och då (så ofta som upp till en gång per år). Dock finns det vetenskapliga stationer i och omkring berget som med olika instrument kan förutse om utbrott är på gång, i så fall får man inte bestiga vulkanen. Annars är det okej.

Klättringen upp den sista tredjedelen, ovan trädgränsen är dock krånglig och kräver viss kunskap om rätt väg. På Vogel Hostel håller de varje kväll klockan 19.00 (förutom lördagar) information om hur du skall gå tillväga för att ta dig upp.
Klättringen bör starta på natten, vid ett/två tiden, för att du skall komma upp tidigt på morgonen. Vid 11-tiden på dagen sluts toppen in i moln och gaser från kratern och det är inte hälsosamt att var kvar däruppe då. Alltså måste du vara uppe senast vid niotiden.

Månlandskapet uppe på Mount Bromo
Staden Probolinggo är stoppet som gäller för den som har tänkt sig ett besök uppe vid vulkanen Mount Bromo. Om du inte vill ge dig av direkt mot Bromo, så finns det billigt boende i Probolingo. Priserna ligger runt 10 000 Rp för rum på ett enklare hotell. De flesta av hotellen har en egen restaurang med billiga maträtter.

Probolingo ligger två timmars bussresa öster om Surabaya på den östra änden av Java. Banyuwangi, som är färjelägret för färd över till Bali, ligger fem timmars bussresa från Probolingo. Det går även att åka till och från dessa två platser och det tar ungefär lika lång tid som bussresorna.
Minibussar går till Ngadisar, vilket tar 90 minuter och anländer sedan till Cemoro Lawang 30 minuter senare. För hela resan får du betala ungefär 3 000 Rp, cirka 1 000 Rp billigare om du bara skall till Ngadisar. Avgångar sker från morgonen och fram till sent på kvällen, avgår ungefär en gång per timma (ibland två timmar mellan avgångarna).
Det är möjligt att starta trecken upp till Mount Bromo från Ngadisar, men enklast är att ge sig av från Cemoro Lawang. Denna lilla by ligger alldeles vid kratern och det är fin utsikt härifrån. Flera enkla hotell med priser kring 10 000 och nedåt. Restauranger finns i anslutning till dessa.
Mount Bromo eller Bromo-Tengger-Semeru National Park är ett stort bergsområde där själva Mount Bromo´s aktiva vulkanspets har rest sig ur Tenggers tio kilometer breda krater. Bromo reser sig upp till en höjd av 2 392 meter och även två till nyare vulkaner har rest sig ur den gamla vulkankratern.
Bromo flankeras på var sida av vulkanerna Batok, 2 440 meter över havet och Kursi som sträcker sig upp ända till 2 581 meter. Tenggers krater är fylld av lavasand och ger ett ödsligt månlandsskaps intryck.

Bästa tid på året att besöka denna plats är under torrsäsongen mellan april och november. Tänk på att det kan vara kallt däruppe och ta med dig långa byxor och en varm tröja. På nattetid kan temperaturen leta sig ned till under fem plusgrader.

Mest imponerande är det att ta sig upp till Bromo för att se soluppgången därifrån. Du bör starta klockan fyra på natten från Cemoro Lawang, det är först tre kilometer ned längs kraterkanten till lavasanden inne i kratern. Sedan är det en timmas promenad tilll Bromo, vitmålade stenar visar vägen, och upp till toppen.
Längre söderut, ungefär tio kilometer från Tenggers krater, vakar den mäktiga Gunung Semeru över landskapet. Denna vulkan ståtar med en topp på 3 676 meter. Det går även att ta sig upp på toppen av denna vulkan, vilket kräver en tre dagars treck. Utsikten lär vara hänförande ut över Java och Bali.


[Länkar]
Restauranger, sport, nattliv, sevärdheter & aktiviteter i Jakarta http://www.jakarta.go.id

[Ta sig dit:]
Det går direktflyg till Yogyakarta från flera städer i Indonesien, och även från Kuala Lumpur och Singapore. Från Jakarta kan man även ta tåget.
25 december 2012 - Indonesien
Till Sulawesi går det att ta sig med flyg och båt från de flesta av landets provinser. Det statliga bolaget Pelni har stora passagerarskepp som stannar i ett flertal hamnar runt om Sulawesi.

Därefter finns buss/bil att ta till för transporter mellan de olika platserna på ön (eller flyga). Från Manado på den norra delen av Sulawesi går det en färjelinje till och från Filippinerna.

På det ena av "benet" i södra Sulawesi, ligger miljonstaden Ujung Pandang (Makasar), men den har intet speciellt att locka turister med. Finns inget speciellt behov av att stanna till här (om du inte gillar avgaser och motorfordon).

Bättre då att bege sig mot Tanatoraja land och dess centralort Rantepao. Bussresan dit från Ujung Pandang (33 mil) tar mellan tio och tolv timmar och kostar ungefär 10 000-15 000 Rp.

[Manado i norr]
Längst uppe på norra Sulawesi ligger staden Manado, med över 300 000 invånare. Det finns en stor hamn i staden, men de större skeppen ankrar upp i Bitung, som ligger 50 kilometer från Manado.

Manado har allt du kan önska från en stad, med butiker, apotek, postkontor, telefonkontor, restauranger och allt från billiga guest house till dyrare hotell. Till Bitung går det många olika passagerarskepp från stora delar av den indonesiska övärlden. Pelni, det statliga rederiet, har bland annat skepp som går mellan Bitung och Jakarta (läs mer om båtluff här).

Det finns vulkaner och bergsområden inte långt från staden, som man kan ta sig till för att finna ett svalare klimat.

Inte långt med båt från Manado ligger Bunaken Island, vars korallers varierande färger och former lockar dykare och snorklare från alla hörn av världen. Det går dagliga färjor ut till ön.

Tyvärr har hårt tryck från turister och nedskräpning som kommer flytande från Manado, tagit död på en del av korall "trädgården" under ytan.

Men undervattensvärlden är dramatisk, när det från bara några meters djup, faller rakt ned i djupet. Det finns även andra mindre öar i området kring Bunaken med bra korallrev för dykare eller den som vill snorkla.

För boende på ön så finns ett 15-tal guest house och homestay att välja mellan, priserna är ungefär från 20 000 Rp per natt, varav de flesta verkar inkludera tre måltider i priset.
Kommentarer: 1 Skriv kommentar