Stöd Ukraina

Legustas blogg

Söndag 21 Oktober 2012 - Bali
Resealbum: Indonesien

Bali drömmarnas ö

Bali knappt dubbelt så stor som Gotland och ligger strax söder om Ekvatorn och vädret varierar därmed inte så mycket under året. Temperaturen är kring 27 grader. I högt belägna områden kan det vara ganska svalt.

Restid: Varierar beroende på mellanlandning. Med Thai Airways via Bangkok tar det cirka 15 timmar.

Bästa tiden: Funkar året om, men april till oktober räknas till den svalare, torra perioden, regnperioden infaller oktober-mars.


Öl: 10 kronor (både i mataffären och på restaurang).

Middag: 10 kronor på små inhemska restauranger, 40-60 kronor på turistrestaurangerna och cirka 80-90 kronor på lite finare turist­restauranger.

Taxi: Beror på trafiken (som kan vara hemsk) men ofta 10-20 kronor inom Kuta Beach.

På Bali bor cirka tre miljoner invånare. Nästan hela befolkningen är hinduer och kallas ofta balineser (Indonesien i övrigt domineras av islam).

Först ut att marknadsföra Bali som turistparadis i väst var den tyske antropologen Gregor Krause som 1920 publicerade en fotobok med nästan 400 bilder från Bali. Krause skrev: "Allting är vackert, perfekt vackert." och "Jag var rasande på Gud att jag inte var född på Bali".

Bali är en ö i det sydostasiatiska öriket Indonesien. Ön är cirka 140 x 80 kilometer och den totala ytan (5 620 kvadratkilometer, knappt dubbelt så stor som Gotland). Bali ligger strax söder om Ekvatorn och vädret varierar därmed inte så mycket under året. Temperaturen är kring 27 grader. Regnperioden infaller oktober-mars, bästa tid anses vara maj-augusti. I högt belägna områden kan det vara ganska svalt.

Högsäsong här är under sommarmånaderna juni till augusti och då är priserna på flyg och hotell högre än övriga månader. Under lågsäsong finns det utrymme för att pruta, oavsett hur lyxigt hotellet är.

På Bali bor cirka tre miljoner invånare. Nästan hela befolkningen är hinduer och kallas ofta balineser (Indonesien i övrigt domineras av islam).

Öns huvudspråk är balinesiska, ett austronesiskt språk som kan skrivas både med det lokala och det latinska alfabetet. Engelska är det vanligaste främmande språket och som besökare klarar man sig med det.

Jordbruk är öns huvudnäring och man odlar främst ris, kassava, majs och kokosnötter.Turismens betydelse ökar snabbt och konsthantverk är en annan betydande inkomstkälla.

På 1930-talet fick världen upp ögonen för Bali, det var då som det första turisthotellet på Kuta Beach öppnades och det var då som en koloni europeiska konstnärer slog sig ner här och började bygga upp myten om Bali som det sista paradiset på jorden. Fortfarande är det traditionella sättet att leva mycket viktigt på Bali. Alla individer tillhör såväl en familj som en klan, en kast och en by. Alla delar i livet styrs och påverkas av den hinduiska tron. Balineser tror på att andar är närvarande överallt, något som påminner om bali-hinduismens rötter i de gamla animistiska religionerna. Och som besökare märker man att religionen verkligen finns med överallt på ön, i form av tempel, små helgedomar och offer (att skänka gåvor till andar och gudar är mycket viktigt).

Synen på döden är mycket annorlunda mot vår egen. En begravning är en glädjens fest då den representerar själens frigörelse och dess förening med den högste av gudar.

Balis storflygplats
Ligger nära öns största och mest kommersialiserade badort Kuta Beach, i närheten av öns sydspets. Även huvudstaden Denpasar ligger i närheten, liksom de andra badorterna Sanur och Nusa Dua. Det är till området söder om Denpasar som man lyckats begränsa massturismen på Bali.

Huvudstaden Denpasar har 400 000 invånare och har karaktären snarare av indonesisk storstad än av en stor stad på Bali. Många av invånarna är inflyttade eller ättlingar till inflyttade javaneser, kineser, araber och indier. Trafiken är intensiv, luften kan vara dålig och det finns inte så mycket att se.

När du flyger hit landar du på flygplatsen i Denpasar. Det är en sorlig stad med mycket trafik. Sammanväxt med staden ligger Jimbaran, som framför allt är känt för sina många fisk- och skaldjursrestauranger som ligger utmed en lång sandstrand. 20 minuters bilresa därifrån ligger Seminyak, som är ett exklusivare turistområde med flera ruskigt bra restauranger och lyxhotell. 30 minuter österut från Denpasar ligger Sanur, som är öns äldsta turistdel, med en barnvänlig strand och många restauranger. Lite längre söderut ligger Kuta. Det är det mest kända strandområdet på Bali och här ligger turistaffärerna tätt med försäljning av t-shirtar, solglasögon, surfkläder med mera. Här finns en långgrund strand som är bra för nybörjarsurfaren och ett stort utbud av restauranger, barer och nattklubbar. Här finns också minnesplatsen efter bombningarna av en nattklubb 2002 som tog många ungdomars liv, varav flera svenska.

Längre söderut ligger halvön Nusa Dua. Här ligger lyxhotellen tätt och de flesta hotell är byggda i amerikansk stil. Bali är känt för sin surfning och de riktiga proffsen hänger vid legendariska surfplatserna Dreamland och Ulu Watu på Balis södra udde.

Byn Mas
Har tillverkning av masker som specialitet. En av de mest besöksvärda byarna är Sukawati där det tillverkas tempelparaplyer, vindklockspel och palmkorgar. Batubulan. Säljs stenstatyer av gudar, hjältar och demoner som alla finns i Balis rika mytologi. Östra Bali ligger kring den väldiga vulkanen Gunung Agung som är öns högsta och även mest helgade berg (3 142 meter). Vid dess fot, i spektakulär omgivning, ligger Balis heligaste tempelkomplex Pura Besakih.

Östra Bali
Ligger kring den väldiga vulkanen Gunung Agung som är öns högsta och även mest helgade berg (3 142 meter). Vid dess fot, i spektakulär omgivning, ligger Balis heligaste tempelkomplex Pura Besakih.

Det smala västra Bali finns vackra scenerier (inte minst terrasserade risfält) och svindlande vägar. Nationalparken Bali Barat dominerar västra delens inland och där finns det olika arter av apor, hjortar och ormar, men framförallt ett rikt fågelliv.

Centrala Bali är bergigt och här ligger bland annat det spektakulära Gunung Batur-området där man kan vandra upp till kraterkanten.

Norra Bali ligger den intressanta staden Singaraja. Staden kan vara trevlig att besöka eftersom den inte påverkats särskilt mycket av turismen. Dessutom är Singaraja avvikande även på så vis att här märks en del muslimskt, kristet och kinesiskt inflytande.

I norr finns även badorterna Amed och Lovina. Här består stränderna av svart lavasand. Amed är ett turistområde som är avslappnat och med ganska få turister än så länge. Det finns bra dykning här, utanför Amed ligger nämligen vraket USS Liberty. Det passar bra även om du är nybörjare, då vraket ligger grunt och du kan gå i direkt från stranden. I Lovina kan du åka ut med båt tidigt på morgonen för att se på delfiner. Tyvärr kan det bli ganska många båtar som åker efter delfinerna, då det är en populär aktivitet.

Ubud (konstnärscentrum) ligger ganska nära badorterna och har mycket att erbjuda när det gäller hantverk och kultur. Ubud är också svalare än badorterna eftersom staden ligger en bit upp i bergen. Precis utanför Denpasar mot Ubud ligger Batubulan. Längst vägen dit möts man av stenstatyer av gudar, hjältar och demoner som alla finns i Balis rika mytologi. Hela vägen från Kuta upp till Ubud är kantad av hantverksstånd (man ska försöka se hantverket utföras i någon av familjeverkstäderna på bakgatorna). En av de mest besöksvärda byarna är Sukawati där det tillverkas tempelparaplyer, vindklockspel och palmkorgar. Byn Mas har tillverkning av masker som specialitet. Bedugul är känt som lantbruksområdet där du kan köpa fina frukter, grönsaker och blommor.

Ubud är omgivet av landsbygd, med gröna risfält, tempel och små byar. Rakt genom Ubud går den större gatan Monkey Forest Road som är en stimmig gata med butiker och restauranger. Den är döpt efter parken med samma namn, som är känd för sina heliga statyer och för de många aporna som bor här. I Ubud finns också några av öns lyxigaste hotell, de flesta med spa och infinity-pool som sträcker sig ut mot den omgivande grönskan.

Yoga och meditation i Ubud
Ubud har länge varit sökarnas mecka, ett centrum för både konst, religion och – inte minst på senare år – en plats där hälsa och själslig harmoni blivit big business. Säkert har Elizabeth Gilberts bok Lyckan, kärleken och meningen med livet (Eat, Pray, Love) lite med saken att göra. Film­atiseringen, med Julia Roberts i huvudrollen, har ytterligare kablat ut Ubuds förmåga att få de själsliga pusselbitarna att falla på plats. De personer som figurerar i boken och filmen finns på riktigt, och köerna till medicinmannen Ketut Liyer, som delar ut teckningar och läser händer på löpande band, ringlar långa. Det arrangeras till och med speciella resor med boken och filmen som tema.

Yoga finns som en del i flera retreatprogram i Ubud. För drop-in-lektioner, se ställena nedan. Ofta kostar det cirka 70–90 kronor för ett pass på 1,5–2 timmar. Klippkort om fem eller tio gånger gör det billigare. Se till exempel Yoga Barn http://www.theyogabarn.com och Intuitive Flow http://www.intuitiveflow.com

Celuk
Har mycket silversmycken och guld hantverkare, Celuk uppvisar ett ett stort urval med invecklade designade objekt. Gianyar östra sidan av Bali, Gianyar är en centralort när det gäller tyger med många fabriker som du kan besöka och se när dom väver sarongtyger. Du kan köpa direkt från fabriken men priserna är nedsatta under turistsäsongen.

Klunkung
Är hemvist med dom äldsta antika affärerna i Bali. En traditionell marknad finner du här också i Klungkung. Tegalalang är välkända för sina trädsniderier.

Öarna
De sydöstra öarna som Lembongan är bra för dykning och snorkling. Penida är en vild och otämjd ö, och Ceningan, den minsta av dem, har gott om platser för dykning och snorkling.

Giliöarna ligger utanför ön Lombok, några timmar med båt från Bali. Gili är ett riktigt strandparadis och här lever du bohemiskt ö-liv till hundra procent. Trawangan är den ö som är mest utbyggd, men paradiskänslan är kvar. Här finns inga bilar eller asfalterade vägar. I stället tar du dig fram till fots, hyr en mountainbike eller tar en taxi – en häst- och vagn. Huvudgatan är kantad med bra restauranger och ett par uteställen, samtliga med en avslappnad atmosfär.

Bara ett par timmars båttur från Bali, strax utanför Lombok, väntar tre öar som fortsätter vägra biltrafik. Ön närmast Bali, Gili Trawangan, gör visserligen visst väsen av sig ändå, med technopumpande hög­talare och en och annan moped.

Mellanön, Gili Meno, är så sömnig och tyst att smekmånadsparen skulle kunna viska ömma ord till varandra på flera meters avstånd om de ville.

Och så har vi Gili Air, ett stenkast från Lombok. Ön där hängmattorna vaggar i takt till gnisslande ponnykärror som vinglar fram på sandiga stigar. Följ den smala, finkorniga stranden ön runt, och hitta din egen lilla plats, där orädda havssköldpaddor seglar förbi under en kristallklar vattenyta.

Resa dit: Från Bali tar det ett par timmar med snabbåt till Giliöarna. En billigare variant är att ta en långsammare färja från Padangbai på Bali till Lembar på Lombok, och sedan vidare till färjeläget Bangsal på norra Lombok. Därifrån går billiga båtar till Giliöarna.

Resa dit

Flyg. Flyg från Sverige till Denpasar kostar runt 7 000 kr tur-och-retur. Dyrare i juli–augusti. Lågprisflygbolaget Air Asia flyger också hit från flera destinationer i Asien, samt från Paris.
Båt. Från Kepanang på Java går färjorna i skytteltrafik till Gilimanuk på västra Bali.
Paketresor. Flera arrangörer, bland andra Ving, Apollo, Temaresor och ABC Tours anordnar också paket­resor till Bali. Temaresor har bla en rundresa med tema Eat, Pray, Love – som är titeln till Elizabeth Gilberts bok. Missa inte avreseavgiften. Spara 150 000 rupier för att betala departure tax på flygplatsen när du ska flyga hem.

Ta sig runt

Att hyra bil med chaufför/guide för en dag kostar runt 350–400 kronor. Hyra motorcykel kostar från 20 kronor per dag, om du hyr i Kuta. Om du ska över till grannön Lombok och känner dig som en säker förare – ta med dig motorcykel från Bali. Kollektivtrafiken på Lombok har en del att önska, och det är billigare att hyra motorcykel på Bali än på Lombok. Hyr en bil med chaufför. Du hinner se mycket av ön på en dag. Där det skyltas om utflykter kan du normalt också hyra en chaufför med bil, även biluthyrningsfirmor har ofta den servicen. Kostar ca 350–400 kr/dag.

Bo

Det billigaste budgetboendet kallas "losmen" och är en enklare form av guesthouse. Ofta serveras en lätt frukost som toast eller pannkaka. Utanför högsäsong bör du kunna hitta dubbelrum på ett losmen för runt 70 000 - 100 000 IDR, eller cirka 55-80 kronor per natt. Fråga om att få se olika rum och glöm inte att pruta.

Det finns ett stort utbud av villor och bungalower att hyra i och runt Ubud, i olika prisklasser. På nätet finns flera sökplatser för detta, till exempel hotubudvillas.com, ubudvillasonline.com, ubudvillas.net, villaubud.com.
Vårt val: Billiga, välkomnande Sudana Homestay, 10 Jalan Gaotama, drivs av äkta paret Made och Made (en man och en vinna). Kostar 80 kronor för ett enkelt dubbelrum med eget badrum, inklusive frukost.

Äta

Gillar du den inhemska maten kan du äta riktigt billigt. Kika efter skylt med ordet "warung", som är små mobila matvagnar eller hål-i-väggen-restauranger. Snäppet över warung är "restoran" eller "rumah makan". Lokala risrätter kan köpas för under 10 000 rupia, som är ungefår 8 kronor. Går du till turistrestaurangerna behöver du sällan lägga mer än 30 000 rupia på en rätt, vilket är ungefär 23 kronor.

Lokala restauranger kallas warung och erbjuder risbaserade indonesiska rätter, ibland så kallad padang-mat, som lagas till på morgonen och sedan ligger i ett glasskåp. Sedan är det bara att peka på vilka rätter man vill ha till riset. En lokal specialitet är babi guling – krispigt helstekt gris. Missa inte tillfället att smaka beef rendang, en indonesisk kötträtt som långsamt kokas i kokosnötsmjölk och kryddor.
Förutom den indonesiska maten finns ett stort utbud av västerländsk mat i turist­områdena.

Prisläge

Kuta är ön största turistcentrum och det är också här det är enklast att hålla nere budgeten.

Bali är dyrare än många andra öar i Indonesien, speciellt i turistkvarteren. På en del enklare gatukök kan du äta för tio kronor, en huvudrätt kostar annars 35–50 kronor på medeldyr restaurang och 100–150 kronor på en finare krog. En kopp vanligt svart »balikaffe« kostar cirka 6,50 kronor, medan en caffe latte ligger på ungefär 20 kronor. En stor flaska (62 cl) av den lokala ölsorten Bintang kostar runt 25 kronor. Men vin är ofta dyrare än i Sverige. Boende finns för cirka 80 kronor per rum på guesthouses och homestays. Den övre prisgränsen är oändlig – på Bali finns en mängd lyxhotell.

(10 000 IDR är i dagsläget cirka 8 kronor).
Varmrätt på warung, veg/kött: 6-12 kr / 10-16 kr
Pizza på restaurang: 24-40 kr
Frukost (tex. toast, pannkaka, frukt) på restaurang: 10-15 kr
Fruktjuice: 6-12 kr
Stor öl på flaska på restaurang/bar: 10-18 kr
Cocktails, restaurang/bar: 20-35 kr

Varning !
Att bli hundbiten, eller slickad på ett sår av en hund. På Bali råder sedan ett par år en rabiesepidemi. Skulle du bli biten, uppsök genast läkare!

Måsten i Bali

Strandhoppa. Kuta Beach är fest, surf och span, men lugnare och vackrare stränder hittar du strax söderut, på Bukithalvön. Där finns till exempel små surfstränder vid Uluwatur och fina sol- och badstränder i exklusiva Nusa Dua. I norr finns sömniga Lovina, med svarta stränder och närhet till bra dykning och delfinturer. I öster ligger mysiga Amed och i sydost, familjevänliga Sanur.

Gå på bröllop. Att bli bjuden på bröllop, eller till och med kremering, är inte helt ovanligt. Fråga en lokal guide om vilka ceremonier som är på gång, som du kan få närvara vid. Hör efter hur du ska uppträda, klä dig, och vad som kan vara en lämplig gåva.

Några av höjdpunkterna på Bali är en cykeltur bland risterasser och kanaler samt en vandring genom monsunskog och bevattningskanaler till Banjaras heta källor.

De som vill kan besöka medicinmannen Ketut Liyer, känd från boken, i hans hem i Ubud.

Tempelregler:
Om man ska besöka något av oändligt många tempel på Bali så måste man acceptera deras regler. När man kommer till templet så måste man täcka skuldror, armar, ben mm, Det finns saronger att hyra i templet till minipris. Kameran kan man ta med sig men inte ta kort hela tiden vilket kan störa ceremonin. Är man kvinna får man inte gå in om man menstruerar, jag vet inte varför och inte hur man kan kontrollerar detta heller.

3 andra Indonesiska öar

1. Lombok.
På Balis östra granne har massturismen uteblivit. Strandorten Kuta på sydkusten är något helt annat än sin namne på Bali. Där Balivarianten har surf, sand, rusningstrafik och skränande barer har Lombokvarianten surf, sand, kor och dammiga vägar. Lombok är lite krångligare att resa på, och det krävs tålamod för att ta sig från a till b. Vul­kanen Gunjung Rinjani är en publikdragare, men framför allt har Giliöarna i nordväst blivit en riktig favorit, med fina dykvatten, lugna stränder och hästskjutsar istället för motortrafik.

2. Flores.
Grannön Komodo drar turister som vill få en snabb titt på världens största ödlor, men Flores är värd sin egen resa. Den största attraktionen är Kelimutu, en vulkankrater som innehåller tre sjöar som ändrar färg på grund av kemiska reaktioner. Men Flores är framför allt guppiga vägar, lummiga berg och små byar med välkomnande männi-skor. Det var också här som forskarna tog glädjeskutt när man 2004 upptäckte kvarlevorna av en mycket liten, sedan länge utdöd människotyp, homo floresiensis, som var bara en meter lång.

3. Sulawesi.
Öster om Borneo ligger denna spretiga ö, vars fyra utsträckta armar skapar så mycket kust att det räcker och blir över. Dykningen i det kristallklara vattnet är ett dragplåster, men även en och annan annorlunda kulturyttring lockar besökare. Eller vad sägs om att se torajafolkets begravningsritualer där djur offras? Vissa turister ser det som en fruktansvärd handling, andra som en intressant upp­levelse. Infrastrukturen lämnar en del att önska på Sulawesi, och emellanåt har blodiga strider utspelats mellan kristna och muslimer på ön. Uppdatera dig om läget innan du far dit.
http://www.reseguiden.se/forum/resor/indonesien-6680

Länkar:
http://www.indo.com
http://www.bali-tours.com
http://www.hotellbali.se (Boka på svenska)
http://www.baliguiden.nu
http://www.baliresa.se
http://www.jimbaranpuribali.com
http://www.bali.se (Möbler i Sverige)

Boende:
Söker ni superbilliga rum har jag flera tips till er
http://www.latestays.com
http://www.hostelworld.com
http://www.worldhostel.com

Sök på Indonesia och respektive ort så hittar ni flera superbilliga ställen.
Dela med andra:    

Kommentarer
Ivan säger:
Bli inbjuden på bröllop händer nästan alltid.
Cremering inte så ofta. Men vill man kan man kolla på "Cremation hotline"
Postat 2015-12-29 01:17  Anmäl
Fascha säger:
Ni bor prova att resa till Raja Ampat oxå :)
Postat 2013-08-02 19:42  Anmäl
Ivan säger:
Har aldrig sett någon komma upp ur poolen så fort som hustrun där.
Det var för varmt.
Balis största fördel — den ligger nära Lombok!
Postat 2007-10-29 22:39  Anmäl
Veiken säger:
Bali är inte ett av mina favoritresmål. Vi såg stora delar av ön när vi var där, vi hade rafting på programmet och var ute och seglade plus en massa annat. Maten var billig ,men sisådär. Känslan av "halleluja moment" vill inte infinna sig så det får bli andra resmål framöver!
Postat 2007-10-21 11:27  Anmäl

Skriv kommentar
Arkivet