Fördelar att arbeta i Norge
Socialförsäkring (trygdeavgift)
När du får en inkomst i Norge betalar du i normala fall 7,8% i socialförsäkringsavgift (trygdeavgift). Du har då en stor mängd rättigheter. Då kan du få rätt till följande.
Dagpenning vid arbetslöshet.
Läkarbehandling och sjukbehandling. Dock måste du betala en patientavgift.
Sjukpenning baserad på din arbetsinkomst om du blir sjuk eller skadad. Kan ges i ett år.
Rehabiliteringspenning eller ersättning vid yrkesinriktad rehabilitering eller tidsbegränsat stöd eller förtidspension om du inte kommer tillbaka i arbete innan sjukpenningperioden är slut.
Vårdbidrag vid särskild vård i hemmet.
Ålderspension efter intjäning i Norge. Ges från det man fyllt 67 år. Du tjänar in pensionsrätt även om du inte arbetar utan endast bor i Norge. UNDANTAG: Detta gäller inte om du redan har fått pension från ett annat land och har slutat arbeta.
Barnbidrag för barn under 18 år.
Vårdnadsbidrag för barn mellan 1 och 3 år som inte går i en förskola med statsstöd.
Bidrag till ensamstående förälder om du är ogift eller skild och ensam har vårdnaden om barn under 8 år.
Underhållsstöd om du har krav på underhållsbidrag från barnets andra förälder, och vederbörande inte betalar bidraget.
Grundbidrag för att täcka vissa nödvändiga extrautgifter på grund av sjukdom. Ges till exempel för att hålla ledarhund för synskadade, till transporter, dyr kosthållning vid diet etc.
Hjälpmedel till sjuka eller funktionshindrade personer.
Efterlevandepension om du är änka eller änkeman efter en person som har tjänat in pensionsrättigheter i Norge.
Barnpension till barn som mister en av föräldrarna och den avlidna har tjänat in pensionsrättigheter i Norge.
Begravningsstöd efter ekonomisk behovsprövning.
Vid arbetsskada gäller särskilda, mer fördelaktiga regler för rätt till och beräkning av sjukpenning, handikappension, barnpension etc.
Havandeskapspenning om du måste sluta arbeta för att du är gravid.
Föräldrapenning i 44 veckor efter födsel. Beräknas på samma sätt som sjukpenning. Kan ges i 54 veckor om du väljer en reducerad nivå. Bidragsperioden kan delas mellan mamman och pappan när båda har tjänat in rätt till förmånen, dvs. har varit förvärvsarbetande i minst sex av de senaste tio månaderna. Gäller också vid adoption.
Engångsbidrag vid födsel om det inte föreligger rätt till föräldrapenning. Gäller också vid adoption.
Omsorgsbidrag eller tillfällig föräldrapenning som ersättning för förlorad arbetsinkomst på grund av vård av sjukt barn.
---------------------------------------------------------------------------------;------------------------------------------------------------
Skattesatser i Norge
Inkomstskatten, alminnelig inntekt, ligger på 28% med undantag om du jobbar i Nord-Troms eller Finnmark då den då är 24,5%. Du skall också betala en trygdeavgift på 7,8% på allt som överstiger 39600 Nok, den är till för att finansiera folketrygden.
Tjänar du mer än 471200 Nok skall du betala toppskatt.
Rätt till skatteavdrag som svensk
Det finns en uppsjö av avdrag man kan göra på sin norska deklaration, läs hela listan på http://www.skatteetaten.no Det finns två typer av avdrag som är enkla att göra och som är vanligt bland svenskar i Norge. Du kan inte kombinera avdragen utan välj det som lönar sig bäst för dig.
10% Standardfradrag - Det här avdraget ger dig rätt att dra av 10% av din bruttointäkt, högst 40000 Nok. Vill du använda dig av det här avdraget går du till sista sidan i din deklarationsblankett där det står “Belop som ikke er forhåndsutfylt, fores her”. I den första kolumnen, Postnr, skriver du 3.3.7. Därefter skriver du själv dit “Standardfradrag for utenlandske arbeidstakere”. Till sist skriver du det belopp som motsvarar 10% av din bruttointäkt.
Pendlarfradrag - Det här avdraget ger dig rätt att dra av nedanstående kostnader:
- Resor till och från arbetet (1,50 Nok/km upp till 35 000 km, därefter 0,7 per km)
- Hemresor till Sverige (samma satser som ovan gäller)
- Utgifter för kost (189,- pr dag)
- Dubbelt boende (skall styrkas med kvitto)
- Bompengar (skall styrkas med kvitto)
På din deklarationsblankett använder du posterna 3.2.8 (resor till och från arbetet) samt 3.2.9 (hemresor till Sverige). För att göra avdragen går du till sista sidan i din deklarationsblankett där det står “Belop som ikke er forhåndsutfylt, fores her”. I den första kolumnen, Postnr, skriver du 3.2.7. Därefter skriver du själv dit t.ex. “Merkostnader til kost og losji i mv. (kost)”. Till sist skriver du dit det belopp du önskar göra avdrag för. Fortsätt därefter på samma sätt med boende och bompengar. Skicka även med kvitton/hyreskontrakt som lösa bilagor.
Minstefradrag
Det här avdraget görs automatiskt som kompensation för utgifter du haft för ditt inkomstförvärv. Avdraget är baserat på hur lång tid du varit i Norge. Maxbeloppet ligger 75150Nok om du varit i Norge hela året (12 månader). Om du t.ex. bara varit i Norge under 6 månader är ditt minstefradrag 6/12-delar av 75150. Ditt minstefradag blir då 37575Nok. Om den automatiskt uträkningen inte stämmer på din deklarationsblankett fyller du ut post 5.0 med den rätta uträkningen.
Gränsgångare bosatta i Sverige
Gränsgångare beskattas endast i Sverige och den regeln gäller endast för anställningsinkomst. Arbetar du enbart i Norge kommer arbetsgivaren att dra en s.k. trygdeavgift. Avgiften ger rätt till norsk pension och sjukpenning. Du slipper i gengäld att betala den allmänna pensionsavgiften i Sverige samt får möjlighet att yrka avdrag för trygdeavgiften i den svenska deklarationen.
---------------------------------------/--------------------------------------------------------------------------------------------
Arbeidstilsynet
Om du t.ex. inte får ut din lön är det arbeidstilsynet du skall vända dig till. De har till uppgift att se till att de norska arbetsgivarna följer de krav som ställs enligt arbetsmiljölagen.
Arbetsmiljölagen
Arbeidsmiljøloven skall säkerställa ett gott samarbete mellan dig som arbetstagare och din arbetsgivare, vad allt det innebär.
Rätt till arbetskontrakt
Du har rätt att få ett arbetskontrakt även vid tidsbegränsad anställning. Försäkra dig om att du förstår allt som står i kontraktet. Ofta börjar en anställning med en “prøvetid”. Den kan vara högst 6 månader och skall avtalas från början. Under “prøvetiden” gäller 14 dagars uppsägningstid från båda parter. Veckoarbetstiden kan vara upp till 40 tim/vecka, men ”kontorstid” är oftast 37,5 tim/vecka, och skiftarbete kan vara kortare. Det finns ingen lagstadgad minimilön, men på många områden finns tariffavtal om löner.
Kontrollera företaget innan du tar en anställning
Du bör kontrollera det företag du blivit erbjuden en anställningen till. Ta kontakt med Brønnøysundsregistrene, tel +47-75 00 75 00 eller på http://www.brreg.no och fråga om företaget finns registrerat och om det finns betalningsanmärkningar (heftelser). Industri- och byggföretag kan man kolla genom att kontakta Fellesforbundet (ett LO-förbund), http://www.fellesforbundet.no telefon +47-230 63 100.
Informationstjänstenerna Hallå Norden & Grensetjänsten
Nordiska ministerrådet har skapat två informationstjänster, Hallå Norden & Grensetjänsten, som fungerar mycket bra om du behöver personlig service kring dina rättigheter som svensk i Norge.
-------:----------------------------------.____------------------------.-----_--- aa.
A-kassa ingår i Norges socialförsäkringssystem. Du blir alltså automatiskt medlem när du betalar trygdeavgiften som dras från lönen. Däremot måste du uppfylla vissa grundläggande villkor för att få ersättning. Bland annat måste du ha arbetat heltid i minst 8 veckor inom 12 veckor som påbörjats inom 12 veckor från ankomsten till Norge. Har du arbetat kortare tid än 8 veckor kan du räkna samman tiden du arbetat i Norge med den eventuella tid du har varit medlem i en svensk A-kassa. Andra regler är att du måste vara registrerad som arbetssökande och bo kvar i Norge. För ytterligare information och de allmänna villkoren för att få arbetslöshetsersättning i Norge hittar du på NAVs webbplats.
Återvända till Sverige som arbetslös
Det första du bör göra, så fort som möjligt, är att kontakta Arbetsförmedlingen och din A-kassa. Detta för att bedömningen av om du har rätt til ersättning eller inträde i A-kassan är väldigt individuell. Det som följer nedan skall endast ses som generell information.
Medlemskap i A-kassan
Du måste söka inträde i den svenska a-kassan även om du har varit medlem tidigare. Detsamma gäller trots att du har betalat avgifter till din svenska a-kassa under din tid i Norge. För att bli medlem måste du upp fylla arbetskravet, alltså arbeta i Sverige. Utan medlemskap kan du ha rätt till ersättning från Alfa-kassan.
Få ut ersättning som gränsarbetare eller sällanhemvändare
A-kassorna kräver att du uppfyller både medlemskravet och arbetsvillkoret för att ha rätt att få ut ersättning. (Undantag grundersättning) Är du gränsarbetare eller sällanhemvändare har du rätt att få tillgodoräkna dig tid i arbetslöshetsförsäkring och arbetsperioder som fullgjorts i Norge för att uppfylla dessa. Läs mer på ALFA kassan eller Akademikernas a-kassa
Femårsregeln
Om du återvänder till Sverige inom fem år och tidigare har varit försäkrad i Sverige, antingen genom att du har arbetat i Sverige eller genom att du varit medlem i en A-kassa behöver du inte uppfylla arbetskravet. Alltså behöver du inte nu arbeta i Sverige för att bli medlem. Du måste ansöka om inträde i a-kassan inom åttaveckor från det att du lämnade Norge. Du behöver lämna in ett E 301-intyg till a-kassan. Ansökan görs på nav.no eller kontakta din a-kassa. Även här har du rätt att tillgodoräkna dig arbete och försäkrad tid i Norge för att uppfylla medlemskravet och arbetsvillkoret för att få ersättning ur den svenska a-kassan. Läs mer på Akademikernas a-kassa
Mer info om bla arbetsvillkor kan du även hitta på Arbetsförmedlingens hemsida.
Ersättning från norsk a-kassa
Under en 3 månaders period har du även möjlighet att söka arbete i Sverige med arbetslöshetsersättning från Norge. Då måste du, innan du lämna Norge, ansöka om det genom att fylla i blanketten E 303. Det kan göras hos ditt lokala nav-kontor. Mer om villkoren och ansökningen finns på NAV.
När du får en inkomst i Norge betalar du i normala fall 7,8% i socialförsäkringsavgift (trygdeavgift). Du har då en stor mängd rättigheter. Då kan du få rätt till följande.
Dagpenning vid arbetslöshet.
Läkarbehandling och sjukbehandling. Dock måste du betala en patientavgift.
Sjukpenning baserad på din arbetsinkomst om du blir sjuk eller skadad. Kan ges i ett år.
Rehabiliteringspenning eller ersättning vid yrkesinriktad rehabilitering eller tidsbegränsat stöd eller förtidspension om du inte kommer tillbaka i arbete innan sjukpenningperioden är slut.
Vårdbidrag vid särskild vård i hemmet.
Ålderspension efter intjäning i Norge. Ges från det man fyllt 67 år. Du tjänar in pensionsrätt även om du inte arbetar utan endast bor i Norge. UNDANTAG: Detta gäller inte om du redan har fått pension från ett annat land och har slutat arbeta.
Barnbidrag för barn under 18 år.
Vårdnadsbidrag för barn mellan 1 och 3 år som inte går i en förskola med statsstöd.
Bidrag till ensamstående förälder om du är ogift eller skild och ensam har vårdnaden om barn under 8 år.
Underhållsstöd om du har krav på underhållsbidrag från barnets andra förälder, och vederbörande inte betalar bidraget.
Grundbidrag för att täcka vissa nödvändiga extrautgifter på grund av sjukdom. Ges till exempel för att hålla ledarhund för synskadade, till transporter, dyr kosthållning vid diet etc.
Hjälpmedel till sjuka eller funktionshindrade personer.
Efterlevandepension om du är änka eller änkeman efter en person som har tjänat in pensionsrättigheter i Norge.
Barnpension till barn som mister en av föräldrarna och den avlidna har tjänat in pensionsrättigheter i Norge.
Begravningsstöd efter ekonomisk behovsprövning.
Vid arbetsskada gäller särskilda, mer fördelaktiga regler för rätt till och beräkning av sjukpenning, handikappension, barnpension etc.
Havandeskapspenning om du måste sluta arbeta för att du är gravid.
Föräldrapenning i 44 veckor efter födsel. Beräknas på samma sätt som sjukpenning. Kan ges i 54 veckor om du väljer en reducerad nivå. Bidragsperioden kan delas mellan mamman och pappan när båda har tjänat in rätt till förmånen, dvs. har varit förvärvsarbetande i minst sex av de senaste tio månaderna. Gäller också vid adoption.
Engångsbidrag vid födsel om det inte föreligger rätt till föräldrapenning. Gäller också vid adoption.
Omsorgsbidrag eller tillfällig föräldrapenning som ersättning för förlorad arbetsinkomst på grund av vård av sjukt barn.
---------------------------------------------------------------------------------;------------------------------------------------------------
Skattesatser i Norge
Inkomstskatten, alminnelig inntekt, ligger på 28% med undantag om du jobbar i Nord-Troms eller Finnmark då den då är 24,5%. Du skall också betala en trygdeavgift på 7,8% på allt som överstiger 39600 Nok, den är till för att finansiera folketrygden.
Tjänar du mer än 471200 Nok skall du betala toppskatt.
Rätt till skatteavdrag som svensk
Det finns en uppsjö av avdrag man kan göra på sin norska deklaration, läs hela listan på http://www.skatteetaten.no Det finns två typer av avdrag som är enkla att göra och som är vanligt bland svenskar i Norge. Du kan inte kombinera avdragen utan välj det som lönar sig bäst för dig.
10% Standardfradrag - Det här avdraget ger dig rätt att dra av 10% av din bruttointäkt, högst 40000 Nok. Vill du använda dig av det här avdraget går du till sista sidan i din deklarationsblankett där det står “Belop som ikke er forhåndsutfylt, fores her”. I den första kolumnen, Postnr, skriver du 3.3.7. Därefter skriver du själv dit “Standardfradrag for utenlandske arbeidstakere”. Till sist skriver du det belopp som motsvarar 10% av din bruttointäkt.
Pendlarfradrag - Det här avdraget ger dig rätt att dra av nedanstående kostnader:
- Resor till och från arbetet (1,50 Nok/km upp till 35 000 km, därefter 0,7 per km)
- Hemresor till Sverige (samma satser som ovan gäller)
- Utgifter för kost (189,- pr dag)
- Dubbelt boende (skall styrkas med kvitto)
- Bompengar (skall styrkas med kvitto)
På din deklarationsblankett använder du posterna 3.2.8 (resor till och från arbetet) samt 3.2.9 (hemresor till Sverige). För att göra avdragen går du till sista sidan i din deklarationsblankett där det står “Belop som ikke er forhåndsutfylt, fores her”. I den första kolumnen, Postnr, skriver du 3.2.7. Därefter skriver du själv dit t.ex. “Merkostnader til kost og losji i mv. (kost)”. Till sist skriver du dit det belopp du önskar göra avdrag för. Fortsätt därefter på samma sätt med boende och bompengar. Skicka även med kvitton/hyreskontrakt som lösa bilagor.
Minstefradrag
Det här avdraget görs automatiskt som kompensation för utgifter du haft för ditt inkomstförvärv. Avdraget är baserat på hur lång tid du varit i Norge. Maxbeloppet ligger 75150Nok om du varit i Norge hela året (12 månader). Om du t.ex. bara varit i Norge under 6 månader är ditt minstefradrag 6/12-delar av 75150. Ditt minstefradag blir då 37575Nok. Om den automatiskt uträkningen inte stämmer på din deklarationsblankett fyller du ut post 5.0 med den rätta uträkningen.
Gränsgångare bosatta i Sverige
Gränsgångare beskattas endast i Sverige och den regeln gäller endast för anställningsinkomst. Arbetar du enbart i Norge kommer arbetsgivaren att dra en s.k. trygdeavgift. Avgiften ger rätt till norsk pension och sjukpenning. Du slipper i gengäld att betala den allmänna pensionsavgiften i Sverige samt får möjlighet att yrka avdrag för trygdeavgiften i den svenska deklarationen.
---------------------------------------/--------------------------------------------------------------------------------------------
Arbeidstilsynet
Om du t.ex. inte får ut din lön är det arbeidstilsynet du skall vända dig till. De har till uppgift att se till att de norska arbetsgivarna följer de krav som ställs enligt arbetsmiljölagen.
Arbetsmiljölagen
Arbeidsmiljøloven skall säkerställa ett gott samarbete mellan dig som arbetstagare och din arbetsgivare, vad allt det innebär.
Rätt till arbetskontrakt
Du har rätt att få ett arbetskontrakt även vid tidsbegränsad anställning. Försäkra dig om att du förstår allt som står i kontraktet. Ofta börjar en anställning med en “prøvetid”. Den kan vara högst 6 månader och skall avtalas från början. Under “prøvetiden” gäller 14 dagars uppsägningstid från båda parter. Veckoarbetstiden kan vara upp till 40 tim/vecka, men ”kontorstid” är oftast 37,5 tim/vecka, och skiftarbete kan vara kortare. Det finns ingen lagstadgad minimilön, men på många områden finns tariffavtal om löner.
Kontrollera företaget innan du tar en anställning
Du bör kontrollera det företag du blivit erbjuden en anställningen till. Ta kontakt med Brønnøysundsregistrene, tel +47-75 00 75 00 eller på http://www.brreg.no och fråga om företaget finns registrerat och om det finns betalningsanmärkningar (heftelser). Industri- och byggföretag kan man kolla genom att kontakta Fellesforbundet (ett LO-förbund), http://www.fellesforbundet.no telefon +47-230 63 100.
Informationstjänstenerna Hallå Norden & Grensetjänsten
Nordiska ministerrådet har skapat två informationstjänster, Hallå Norden & Grensetjänsten, som fungerar mycket bra om du behöver personlig service kring dina rättigheter som svensk i Norge.
-------:----------------------------------.____------------------------.-----_--- aa.
A-kassa ingår i Norges socialförsäkringssystem. Du blir alltså automatiskt medlem när du betalar trygdeavgiften som dras från lönen. Däremot måste du uppfylla vissa grundläggande villkor för att få ersättning. Bland annat måste du ha arbetat heltid i minst 8 veckor inom 12 veckor som påbörjats inom 12 veckor från ankomsten till Norge. Har du arbetat kortare tid än 8 veckor kan du räkna samman tiden du arbetat i Norge med den eventuella tid du har varit medlem i en svensk A-kassa. Andra regler är att du måste vara registrerad som arbetssökande och bo kvar i Norge. För ytterligare information och de allmänna villkoren för att få arbetslöshetsersättning i Norge hittar du på NAVs webbplats.
Återvända till Sverige som arbetslös
Det första du bör göra, så fort som möjligt, är att kontakta Arbetsförmedlingen och din A-kassa. Detta för att bedömningen av om du har rätt til ersättning eller inträde i A-kassan är väldigt individuell. Det som följer nedan skall endast ses som generell information.
Medlemskap i A-kassan
Du måste söka inträde i den svenska a-kassan även om du har varit medlem tidigare. Detsamma gäller trots att du har betalat avgifter till din svenska a-kassa under din tid i Norge. För att bli medlem måste du upp fylla arbetskravet, alltså arbeta i Sverige. Utan medlemskap kan du ha rätt till ersättning från Alfa-kassan.
Få ut ersättning som gränsarbetare eller sällanhemvändare
A-kassorna kräver att du uppfyller både medlemskravet och arbetsvillkoret för att ha rätt att få ut ersättning. (Undantag grundersättning) Är du gränsarbetare eller sällanhemvändare har du rätt att få tillgodoräkna dig tid i arbetslöshetsförsäkring och arbetsperioder som fullgjorts i Norge för att uppfylla dessa. Läs mer på ALFA kassan eller Akademikernas a-kassa
Femårsregeln
Om du återvänder till Sverige inom fem år och tidigare har varit försäkrad i Sverige, antingen genom att du har arbetat i Sverige eller genom att du varit medlem i en A-kassa behöver du inte uppfylla arbetskravet. Alltså behöver du inte nu arbeta i Sverige för att bli medlem. Du måste ansöka om inträde i a-kassan inom åttaveckor från det att du lämnade Norge. Du behöver lämna in ett E 301-intyg till a-kassan. Ansökan görs på nav.no eller kontakta din a-kassa. Även här har du rätt att tillgodoräkna dig arbete och försäkrad tid i Norge för att uppfylla medlemskravet och arbetsvillkoret för att få ersättning ur den svenska a-kassan. Läs mer på Akademikernas a-kassa
Mer info om bla arbetsvillkor kan du även hitta på Arbetsförmedlingens hemsida.
Ersättning från norsk a-kassa
Under en 3 månaders period har du även möjlighet att söka arbete i Sverige med arbetslöshetsersättning från Norge. Då måste du, innan du lämna Norge, ansöka om det genom att fylla i blanketten E 303. Det kan göras hos ditt lokala nav-kontor. Mer om villkoren och ansökningen finns på NAV.
Kommentarer
Runeaberg säger: Det är till stor hjälp för mig.
|
Runeaberg säger: Tack så mycket för dessa rekommendationer!
|
Skriv kommentar
Visa alla
Senaste inläggen
Då var det dags igen 6 år sedan |
Favoriter på Gran Canaria 9 år sedan |
Fördelar att arbeta i Norge 10 år sedan |
Göteborgs festivaler 10 år sedan |
Göteborgs festivaler 10 år sedan |