Siffrorna visar att 52314 par gifte sig i 2015, och många av dessa gifte sig utomlands. Men vad behöver man veta innan planeringen börjar? Vi hjälper er att uppfylla bröllopsdrömmen.
1. Var drömmer ni om att vigas?
Vill ni gifta er i en park i Paris, på Maldiverna vackra stränder eller på en vingård i Provence? Alla dessa platser är vackra att gifta sig på, och dessutom ett perfekt tillfälle att fortsätta sin smekmånad i det landet ni väljer. Vad sägs om ett bröllop på landsbygden i Toscana, sedan bila runt till Italiens många vackra städer? Eller vigas på en strand på Maldiverna och sedan båtluffa runt bland alla öar eller varför inte dra till Sri Lanka? Kom överens om vad som är viktigt för er, och planera sedan utefter det.
2. Drömplatsen är hittad. Och nu då?
När ni har kommit överens om bröllopsdestination, är det dags att ta reda på hur man kan ordna ett äktenskap som också är godkänt i Sverige. Till skillnad från i Sverige, där 2/3 bröllop är kristna, är de flesta bröllop utomlands borgerliga. Här är de olika alternativen för dig som ska vigas utomlands.
Svenska kyrkan i utlandet
På Svenska kyrkans webbplats hittar du fullständig information om vilka länder och hur ni går till väga med vigseln, samt vilka länder som kyrkan kan ge en kyrklig välsignelse för dem som redan gift sig borgligt på hemmaplan. Priset för detta beror på vart man væljer att gifta sig, men runt 5000 kronor får man nog räkna med. Kontakta den aktuella församlingen för att boka en tid. Åtminstone en av er måste vara en svensk medborgare. Läs mer på Svenska kyrkans webbplats.
Bröllopsplanerare
Vill ni inte vigas via Svenska kyrkan eller om ni vill ha ett utomhusbröllop, så är en bröllopsplanerare nödvändig. Och ofta är det ganska lugnande att överlåta all planering till någon som kan, trots att det kostar lite. Ett exempel är Central Park i New York, som är mycket populärt bland förälskade par. Här kan du få en lokal bröllopsplanerare att ordna tillstånd, vigselbevis och en som kan utföra vigseln för runt 17.000 kronor. Resa, boende, fest och allt annat tillkommer. Använd antingen en lokal bröllopsplanerare eller en svensk resebyrå som specialiserat sig på vigslar utomlands. Exempel på det senare är:
- Ving och TUI har bröllopspaket (sommarsemester + bröllop = sant!)
- Lista på fler arrangörer hittar du här
Vigsel på en svensk ambassad
Ambassadbröllop är gratis, men kom ihåg att ambassaders vigselkalender ofta är fullbokad ett år framåt, speciellt i de mest populära länderna. Ta kontakt med ambassaden i det landet ni vill vigas och bestäm ett datum. Ambassaderna står endast för själva vigseln, och inte något mer runt omkring. Vid vigseln behöver det finnas vittnen. Om ni inte har några vittnen så kan tyvärr inte ambassaden ordna detta. Åtminstone en av parterna måste vara en svensk medborgare, och kom ihåg följande:
- Anmäla efternamn på Skatteverkets blankett SKV 7831 senast i samband med vigseln men gärna samtidigt som ni ansöker om hindersprövning.
- Hindersprövning ska ske inom fyra månader före vigseln.
- Parterna måste själva anmäla vigseln till Skatteverket i Sverige.
3. Spara pengar
En annan god nyhet är att det ofta kan vara billigare att gifta sig utomlands. Detta är så klart helt beroende på vilken typ av bröllop du har i åtanke, men i regel finns det pengar att spara på lokal, boende, mat och dryck, håruppsättning, makeup och blommor. Det enda ni behöver tänka på är att ett bröllop utomlands ofta blir 2-3 dagar i stället för att en dag, och att prislappen då snabbt kan närma sig det man tyckte var dyrt från början. Men, ni får mer bröllop för pengarna.
Andra tips på att spara pengar:
- Sätt en budget i förväg och håll fast vid det.
- Var ute i god tid med alla beställningar.
- Se vad du och tärnorna kanske kan göra själv, till exempel smink, hår, inbjudningar, dekorationer etc.
- Ska ni hyra ett hotell eller herrgård, gör en bra deal för hela bröllopsfesten.
- Vissa väljer att betala för gästernas vistelse, andra inte. Ni kan t.ex. önska er gästernas närvaro istället för bröllopspresenter, och att de då betalar för resa och logi själva. På det viset slipper ni en stor kostnad, och behöver dessutom inte ta med massor av stora bröllopspresenter hem.
- Alkohol är också en stor utgift som är väsentligt billigare utomlands.
Populära platser att gifta sig på
Det mest populära resmålet för svenskarna att gifta sig på är länder som är varma, men inte alltför långt borta. En lista över orter Svenska kyrkan erbjuder vigsel hittar ni här.
Hitta allt du behöver för bröllopsresan
På Reseguiden hjälper vi dig att jämföra bland en miljontal priser från över 500 företag, och kan därför hjälpa dig att hitta billiga priser på flyg, hotell och hyrbil.
Jämför flygpriser
Sök romantiska hotell
Hitta din hyrbil här
Erbjudanden - Bröllop & romantik