Stor väderguide till tropiska resmål

Reseguiden
Reseguiden

Monsunregn, skyfall, skurar, störtregn, ösregn, hällregn... kärt barn har många namn och vad gäller om jag reser under regnperioden?
Publicerad 18 september 2024

Att resa till ett exotiskt paradis under regnperioden kan låta mindre lockande men det har faktiskt flera fördelar. Till att börja med så är resorna oftast billigare att boka under dessa perioder och väl på plats kan du njuta av färre turister och billigare priser på plats. Med regnet följer grönska, frisk luft och ett lugn som kan vara svårt att hitta under högsäsongen. Vidare slipper du köer, trängsel och kan njuta av en mer personlig resa där naturen spelar huvudrollen. Så nästa gång du funderar på att boka en resa till en tropisk plats, överväg att göra det under regnperioden. Vem vet, du kanske till och med kommer att tycka om det mer än under den soliga säsongen.

Aruba - en instagramdröm året runt

Aruba ligger i den holländskspråkiga delen av Karibien strax norr om Venezuela. Ön är omtalad för sina underbara vita stränder och ligger utanför orkanbältet med bra vädret är bra året om Oranjestad är huvudstaden på Aruba i södra Karibien, en stad helt full av butiker, restauranger och barer med kryssningsresenärer i fokus. En säker stad att vandra runt i och du har fina stränder i norr, här ligger flera bra hotell.

𝑹𝒆𝒈𝒏𝒑𝒆𝒓𝒊𝒐𝒅: Störst risk för regnskurar under november till januari.
Lufttemperatur: 26-30°C
Vattentemperatur: 27-28°C
Soldagar: 20-25 dagar per månad

𝑩ä𝒔𝒕𝒂 𝒕𝒊𝒅 𝒂𝒕𝒕 𝒓𝒆𝒔𝒂: Aruba ligger utanför det stora område som drabbas av orkaner; här är det enstaka korta regnskurar med mycket sol. Det förekommer sällan långa ihållande regnperioder.
Flyg, paketresor/charter & hotell till Aruba

Bali - fortfarande magiskt om det regnar

Bali är en tropisk drömdestination året om, men mellan november och mars infaller regnperioden. Det innebär dock inte att det regnar hela tiden. Ofta kommer skyfallen i korta, intensiva skurar, följt av klarblå himmel och solsken. Fördelen med att resa till Bali under regnperioden är att ön är mycket lugnare, med färre turister och lägre priser på boende. Regnen gör dessutom de gröna risfälten ännu grönare, vilket ger vackra vyer och fantastisk fotografering. I Kuta trängs surfarna med backpackers, Ubud passar den som gillar konst, Nusa Dua har vackra stränder och i Lovina kan du se delfiner.

𝑹𝒆𝒈𝒏𝒑𝒆𝒓𝒊𝒐𝒅: November till mars med hög luftfuktighet och återkommande men korta skurar.
Lufttemperatur: 27-31°C
Vattentemperatur: 27-29°C
Soldagar: 10-15 dagar per månad

𝑩ä𝒔𝒕𝒂 𝒕𝒊𝒅 𝒂𝒕𝒕 𝒓𝒆𝒔𝒂: April till oktober när vädret är torrt, perfekt för strandaktiviteter och att utforska öns kultur.
Flyg, paketresor/charter & hotell till Bali

Cancun & Riviera Maya - nästan alltid hett & rätt

Playa del Carmen har det mesta. Här kan du kombinera god mat med långa vita sandstränder och spännande historiska platser. Playa del Carmen ligger på Mexiko Riviera Maya på den del av Yucatánhalvön som sträcker sig ut mot Karibiska havet.
Den största orten på Riviera Maya i Mexiko är Cancun, här finns det enorma hotellkomplex, fantastisk shopping, en kritvit sandstrand och ett hektiskt nöjesliv som lockar. Närhet till områdets många pyramider och utgrävningar är också ett plus.

𝑹𝒆𝒈𝒏𝒑𝒆𝒓𝒊𝒐𝒅: Juni till oktober, men regnperioden börjar lugnt i maj med enstaka regnskurar och övergår i mer oväder i september då tropiska stormar kan förekomma.
Lufttemperatur: 28-33°C
Vattentemperatur: 27-29°C
Soldagar: 15-20 dagar per månad

𝑩ä𝒔𝒕𝒂 𝒕𝒊𝒅 𝒂𝒕𝒕 𝒓𝒆𝒔𝒂: November till april.
Flyg, paketresor/charter & hotell till Cancun

Dominikanska republiken - tropiskt grönt & varmt

Dominikanska Republiken i Karibien lockar med fantastiska sandstränder, svängig merengue och skaldjur i världsklass. Här finns något för alla plånböcker. Besök gärna Cabarete, Las Terrenas och Samana.

𝑹𝒆𝒈𝒏𝒑𝒆𝒓𝒊𝒐𝒅: Juni till oktober, men de regnskurar som drar in brukar försvinna ganska snabbt och solen torkar snabbt upp det blöta. Hög luftfuktighet och det kan dra in en och annan orkan under denna period.
Lufttemperatur: 29-32°C
Vattentemperatur: 28-30°C
Soldagar: 10-15 dagar per månad

𝑩ä𝒔𝒕𝒂 𝒕𝒊𝒅 𝒂𝒕𝒕 𝒓𝒆𝒔𝒂: December till april.
Flyg, paketresor/charter & hotell till Dominikanska Republiken

Fiji - drömmen om Söderhavet

Fiji består av fler än 300 öar, och de två största heter Vitu Levu och Vanua Levu. Eftersom Fiji är ett populärt resmål även för resenärer på liten budget finns det gott om boende i alla prisklasser och smaker, även hostel.

𝑹𝒆𝒈𝒏𝒑𝒆𝒓𝒊𝒐𝒅: November till april med kraftiga skurar och risk för cykloner. Varmt och fuktigt men mycket sol.
Lufttemperatur: 26-31°C
Vattentemperatur: 28-30°C
Soldagar: 15-20 dagar per månad

𝑩ä𝒔𝒕𝒂 𝒕𝒊𝒅 𝒂𝒕𝒕 𝒓𝒆𝒔𝒂: Maj till oktober, med torrt väder, perfekt för stränder och Flyg & hotell till Fiji

Jamaica - reaggea oavsett väder

Jamaica med sina vita stränder, sitt tropiska klimat och sina vänliga invånare passar alla resenärer. Montego Bay passar den som önskar hålligång, Negril är känt för sina solnedgångar och strand medan Runaway Bay är perfekt för avkoppling.

𝑹𝒆𝒈𝒏𝒑𝒆𝒓𝒊𝒐𝒅: Maj till oktober, hög luftfuktighet och risk för orkaner.
Lufttemperatur: 29-32°C
Vattentemperatur: 28-30°C
Soldagar: 15-20 dagar per månad

𝑩ä𝒔𝒕𝒂 𝒕𝒊𝒅 𝒂𝒕𝒕 𝒓𝒆𝒔𝒂: November till april, då vädret är behagligt med varma temperaturer, lite regn och lägre luftfuktighet - perfekt för att njuta av stränder och äventyr utomhus.
Flyg, hotell, charter/paketresor till Jamaica

Japan - dramatiska kontraster och urgammal kultur

Allt fler upptäcker den unika mix som Japan kan erbjuda med tusen år gamla tempel, geishor, harajukumode och världens folkrikaste storstadsområde. Här kan även grymma skidbackar kombineras med storstadsliv och unika kulturupplevelser. Åk hit innan alla andra gör det!

𝑹𝒆𝒈𝒏𝒑𝒆𝒓𝒊𝒐𝒅: Juni till mitten av juli (tsuyu eller “plum rain”), följt av tyfonsäsongen i september.
Lufttemperatur: 20-30°C beroende på region
Vattentemperatur: 22-26°C
Soldagar: 10-15 dagar per månad

𝑩ä𝒔𝒕𝒂 𝒕𝒊𝒅 𝒂𝒕𝒕 𝒓𝒆𝒔𝒂: Mars till maj för att njuta av vårblomningen och oktober till november för de vackra höstfärgerna.
Flyg, paketresor/charter & hotell till Japan

Maldiverna – paradis oavsett väder

Maldiverna har över tusen öar som formar ett pärlband söder om Indien och Sri Lanka, i Indiska Oceanen. Maldiverna är ett populärt val för smekmånad eller annat firande och med de vackra omgivningarna är det inte konstigt. Kritvita stränder och turkosblått vatten med goda förutsättningar för dykning och snorkling.

𝑹𝒆𝒈𝒏𝒑𝒆𝒓𝒊𝒐𝒅: Maj till november med sydvästmonsunen som för med sig regn och blåst.
Lufttemperatur: 28-31°C
Vattentemperatur: 28-29°C
Soldagar: 10-15 dagar per månad

𝑩ä𝒔𝒕𝒂 𝒕𝒊𝒅 𝒂𝒕𝒕 𝒓𝒆𝒔𝒂: December till april när det är torrt och perfekt för dykning och snorkling.
Flyg, paketresor/charter & hotell till Maldiverna

Mauritius - många månader att välja mellan

Mauiritius är beläget utanför Madagaskar och har på senare år blivit ett populärt vinterresmål för frusna svenskar. Förutom ständerna provar många djuphavsfisket som är riktigt bra, eller roar sig med en runda på någon av de många golfbanorna. Ön är multikulturell och maten har en kreolsk prägel.

𝑹𝒆𝒈𝒏𝒑𝒆𝒓𝒊𝒐𝒅: Januari till mars med risk för cykloner och kraftiga regn.
Lufttemperatur: 25-30°C
Vattentemperatur: 27-29°C
Soldagar: 15-20 dagar per månad

𝑩ä𝒔𝒕𝒂 𝒕𝒊𝒅 𝒂𝒕𝒕 𝒓𝒆𝒔𝒂: Maj till december med stabilt väder och idealiska förhållanden för vattensporter.
Flyg, paketresor/charter & hotell till Mauritius

Seychellerna - korta regnskurar som ger tropisk grönska

Kort och gott - på Seychellerna avlöser paradisstränderna varandra där den ena är vackrare än den andra. Det här är definitivt ett av världens bästa resmål för dig som älskar sol och bad.

𝑹𝒆𝒈𝒏𝒑𝒆𝒓𝒊𝒐𝒅: November till mars med högre luftfuktighet och värme.
Lufttemperatur: 24-30°C
Vattentemperatur: 27-29°C
Soldagar: 10-15 dagar per månad

𝑩ä𝒔𝒕𝒂 𝒕𝒊𝒅 𝒂𝒕𝒕 𝒓𝒆𝒔𝒂: April till oktober med behagligare klimat, perfekt för dykning och snorkling.
Flyg, paketresor/charter & hotell till Seychellerna

Sri Lanka – monsunernas växling

Sri Lanka är en ö som ligger utanför den sydöstra kusten i Indien. Landet har två officiella språk, singalesiska och tamilska, men som en gammal brittisk koloni används även engelska mycket. Hit reser man för att koppla av och uppleva ett annorlunda land och folk. Negombo är den mest populära semesterorten och här finns det också flest hotell att välja mellan.

𝑹𝒆𝒈𝒏𝒑𝒆𝒓𝒊𝒐𝒅: Sydväst (maj till september) och nordöst (oktober till januari) med monsunregn. Klimatet kan variera beronde på monsunens riktning och det gör att torrperioderna kan skilja sig på de olika delarna av ön.
Lufttemperatur: 25-30°C
Vattentemperatur: 27-29°C
Soldagar: 10-20 dagar per månad beroende på region och säsong

𝑩ä𝒔𝒕𝒂 𝒕𝒊𝒅 𝒂𝒕𝒕 𝒓𝒆𝒔𝒂: December till mars för sydväst och maj till september för nordöstra kusten, vilket gör att det alltid finns en torr del av ön.
Flyg, paketresor/charter & hotell till Sri Lanka

Sydafrika - Svala somrar lockar till upptäckt

Simma med hajar, surfa på grymma vågor, drick vin vid Waterfront, bestig Table Mountain eller häng med glasögonpingviner på Boulders Beach. Kapstaden har ett enormt utbud av aktiviteter och sevärdheter och naturen runt staden är varierande med långa vita stränder, kuperat landskap och mängder av vinodlingar.

𝑹𝒆𝒈𝒏𝒑𝒆𝒓𝒊𝒐𝒅: Maj till september, särskilt i Kapstaden där vintern är regnig och sval.
Lufttemperatur: 10-20°C (Kapstaden under vintern)
Vattentemperatur: 17-20°C
Soldagar: 10-15 dagar per månad

𝑩ä𝒔𝒕𝒂 𝒕𝒊𝒅 𝒂𝒕𝒕 𝒓𝒆𝒔𝒂: Oktober till april för varma temperaturer och sol, särskilt i Kapområdet.
Flyg, paketresor/charter & hotell till Sydafrika

Sydney, Australien - Yeah mate, let´s bbq

Sydney är en storstad som har allt – stränder, shopping, restauranger och massor med häftiga upplevelser. Här kan du spatsera på toppen av Sydney Harbour Bridge, lära dig surfa på Bondi Beach eller så reser du ner vid årsskiftet och får vara med på en av världens bästa nyårsfester.

𝑹𝒆𝒈𝒏𝒑𝒆𝒓𝒊𝒐𝒅: December till februari. Det regnar mest under sommaren (december till februari) men det är oftast korta skurar.
Lufttemperatur: 20-30°C
Vattentemperatur: 22-25°C
Soldagar: 20-25 dagar per månad

𝑩ä𝒔𝒕𝒂 𝒕𝒊𝒅 𝒂𝒕𝒕 𝒓𝒆𝒔𝒂: September till november och mars till maj för milt väder och färre turister.
Flyg & hotell till Sydney

Thailand - det leende landet lockar alltid

I Thailand ö-paradis finns det otroligt många öar att välja mellan. Phuket är den mest kända, men du hittar också små öar med bara några få bungalows på stranden. Oavsett vilken period du väljer att besöka detta tropiska land så blir det aldrig kallt.

𝑹𝒆𝒈𝒏𝒑𝒆𝒓𝒊𝒐𝒅: Juni till oktober med kraftiga regnskurar och hög luftfuktighet.
Lufttemperatur: 26-32°C
Vattentemperatur: 28-30°C
Soldagar: 10-15 dagar per månad

𝑩ä𝒔𝒕𝒂 𝒕𝒊𝒅 𝒂𝒕𝒕 𝒓𝒆𝒔𝒂: November till februari med behagliga temperaturer och minimal nederbörd.
Flyg, paketresor/charter & hotell till Thailand

Vietnam - stora skillnader i norr och söder

Monsuner påverkar hela landet, med sydvästmonsunen som ger regn till södra och norra Vietnam under sommarhalvåret, medan nordostmonsunen påverkar främst norra och centrala Vietnam under vintermånaderna. Denna klimatvariation gör att olika delar av landet är bäst att besöka vid olika tidpunkter på året beroende på vilken typ av väder du föredrar!

𝑹𝒆𝒈𝒏𝒑𝒆𝒓𝒊𝒐𝒅: Maj till oktober i söder (Ho Chi Minh-staden) och september till december i centrala Vietnam (Da Nang).
Lufttemperatur: 25-35°C
Vattentemperatur: 27-30°C
Soldagar: 10-15 dagar per månad beroende på region

𝑩ä𝒔𝒕𝒂 𝒕𝒊𝒅 𝒂𝒕𝒕 𝒓𝒆𝒔𝒂: November till april för soligt väder, särskilt bra för utforskning av både norr och söder.
Flyg, paketresor/charter & hotell till Vietnam

Zanzibar - två regnperioder, men alltid varmt

Zanzibar är Tanzanias paradisö som med sina otroliga stränder och turkosa hav har blivit en av världens populäraste semesterorter. Här får du en avkopplande upplevelse med god mat och massor av sol och bad.

𝑹𝒆𝒈𝒏𝒑𝒆𝒓𝒊𝒐𝒅: Mars till maj (lång regnperiod, högre luftfuktighet) och november till december (kort regnperiod,korta skurar som lämnar efter sig sol och värme).
Lufttemperatur: 25-30°C
Vattentemperatur: 27-29°C
Soldagar: 15-20 dagar per månad

𝑩ä𝒔𝒕𝒂 𝒕𝒊𝒅 𝒂𝒕𝒕 𝒓𝒆𝒔𝒂: Juni till oktober och januari till februari, med klart väder och låga temperaturer.
Flyg, paketresor/charter & hotell till Zanzibar


Din solstol i paradiset