Trondheim - Norges tredje och trevligaste stad

Danielito
Medlem sedan 2012, besökt 44 länder

Vi frusna svenskar förknippar nog främst semesterresor med en flygtur söderut, men varför inte prova motsatt väderstreck en gång? Trondheim är Norges tredje största och, enligt oss, trevligaste stad, full av studenter, parker, nöjen och imponerande arkitektur, med maffiga Nidarosdomen som främsta exempel. Reseguidens medlem Daniel Lindstrand, alias "Danielito" guidar oss genom denna fina stad.
Publicerad 20 juni 2012

Det sägs att staden drar till sig oproportionerligt många regnmoln, men kanske hade vi tur för under våra fyra dagar i juni strålar solen konstant, dag och natt. Visserligen är vi inte tillräckligt långt norrut för att uppleva midnattssolen, men klockan två på natten är det fortfarande dagsljus ute. Just därför gör man nog bäst i att besöka Trondheim sommartid. Vintern är tuff häruppe får vi höra.

Nidarosdomen och andra sevärdheter

En av stadens största sevärdheter är den redan nämnda katedralen Nidarosdomen, uppförd i gotisk-romersk stil i olika etapper från 1100-talet fram till bara trettio år sedan. Denna lillebror till Notre Dame och Kölnerdomen är ett imponerande byggnadsverk med fasaderna späckade av skulpturer och ornament, vissa av dem riktigt bisarra. Även domens inre är värt ett besök och har man tur är det öppet så man får gå upp i ett av tornen. Bra utsikt över staden kan man få från stans tv-torn Tyholttornet, eller från Kristiansten fästning strax ovanför Bakklandet.

Restauranger och nöjen

Bakklandet är en pittoresk stadsdel med kullerstensgator och färgglada trähus. Hit kommer man via Gamle Bybro som ligger ett stenkast från katedralen. På Bakklandet hittar man mysiga caféer, små designbutiker och förstklassiga restauranger. Vi hann med både spanska tapas på Sabor och sushi på Bryggen Asian Cooking. Man bör heller inte missa ett besök på genuina Den Gode Nabo, som har fått behålla sin gamla träinredning från tiden då det var ett packhus. Om man fortsätter norrut kommer man inom några minuter till Solsiden. I de gamla magasinen huserade förr Trondheims Mekaniske Verkstad, idag finns här ett shoppingcenter och stadens populäraste restaurangstråk. Längs älven ligger inte mindre än tretton stycken, däribland finfina Søsterene Karlsen och grillspecialisten Graffi. Klubb och livemusik finnes på Blæst. Studenter och veteraner, lokala förmågor och turister, alla drar de nattetid till Carl Johans Gate med omnejd där man finner en mängd pubar, klubbar och restauranger. Downtown och Gossip är två av de största uteställerna. Lite längre bort på Ørjaveita 4 finner man stadens kanske allra bästa restaurang, Credo. Här blir man serverad en smakmeny baserad på dagens färska råvaror. Vår favorit bland stadens digra nöjesutbud ligger varken på Solsidan eller CJG, utan på Kongens Gate 19, inte långt ifrån statyn av stadens grundare Olav Tryggvasson. Brukbar har bra drinkutbud, schysst inredning och DJ eller livemusik i den intima källarlokalen.

Aktiviteter

Visst finns det möjlighet att bada i fjorden, det finns flera badplatser strax utanför staden. Temperaturen i vattnet gör det dock lämpligare till aktiviteter som kajakpaddling. Vill man ta sig ut på fjorden kan man från maj till september ta färjan till fästningen på Munkholmen. Ön har en historia som går tillbaks till 1100-talet och har tjänat som avrättningsplats, kloster, fängelse och försvarsverk. Numera är den en populär tillflykt för rekreation och, för den som inte räds det kalla vattnet, bad. Ett alternativ till utomhusdopp är Pirbadet som erbjuder bassänger, rutschkanor och bastu i en fräsch simhall bortanför Centralstationen. I samma del av staden ligger det interaktiva musikmuséet Rockheim. Här kan man ta del av Norge musikaliska historia på utställningar där man själv manövrerar mellan olika media, ljud, bild och video. Man kan även testa på att göra egna beats eller mixa vinylskivor. Inträdet kostar en väl spenderad hundring och har man något som helst intresse av musik är det lätt att slå ihjäl en eftermiddag här.

Någonstans att bo

De flesta stora hotellkedjorna finns representerade här, dock hade vi svårt att hitta ett lite mindre, familjärt ställe att bo på. Valet föll på City Living Schøller ett lägenhetshotell mitt i stan på Dronningensgate 26, som har dubbelrum för runt 800 kr. För några hundralappar till kan man få etagevåningen, rekommenderas! Vill man bo med stil gör man det på Britannia, femstjärning lyx lite längre ner på samma gata med priser därefter. Många drar sig säkert för att besöka Norge på grund av de hutlösa priserna landet är ökänt för, men även om ryktet till viss del är befogat tycker vi inte det ska behöva avskräcka. Trondheim är definitivt värt ett besök. Staden är perfekt att promenera runt i, omgivningarna med fjäll och fjord är inget annat än fantastiska och invånarna är supertrevliga.

Att ta sig hit

Till Trondheim tar man sig med SAS- eller Widerøe direkt från Köpenhamn och Stockholm, t/r från 1700 kr. Ett alternativ är nattåg från Stockholm via Östersund, eller varför inte anlända vattenvägen med Norges stolthet Hurtigruten. In till staden tar man sig med lokaltåg eller flygbuss som går var tionde minut. Ett billigt och smidigt sätt att ta sig runt i staden är att låna en ”bysykkel” från Turistbyrån. Den kan hämtas och ställas på flera ställen runt om i centrum.


Flyg till Trondheim



Boende i Trondheim


Här hittar du billiga hyrbilar.