Sjuk på resan – vad gör jag?

Nina
Reseguiden, besökt 28 länder

Foto: iStock
Här guidar vi dig till var du vänder dig om något skulle inträffa samt tipsar om saker som kan vara bra att tänka på innan, under och efter resan.
Publicerad 14 juni 2018

Innan avresa – förbered dig väl och minska risken för kaos på plats

Redan innan du reser till ett annat EU-land för ett kortare besök bör du beställa ett europeiskt sjukförsäkringskort. Det här kortet ger dig rätt till medicinskt nödvändig, offentlig sjukvård under tillfällig vistelse i ett EU/EES-land, och du har då rätt till vård på samma villkor som de andra försäkrade i landet. Notera att privat sjukvård inte omfattas av kortet. Du som reser med barn, tänk på att alla barn, oavsett ålder, ska ha ett eget sjukförsäkringskort. Kortet beställer du enkelt på Försäkringskassans hemsida. Tänk på att det europeiska sjukförsäkringskortet inte är ett alternativ till reseförsäkring, det täcker inte kostnader om du reser i det uttryckliga syftet att erhålla sjukvård och det garanterar inte gratistjänster. I länder utanför EU/EES-området kan du ha rätt till vissa sjukförmåner under förutsättning att det är ett konventionsland som Sverige har avtal om sjukvårdsförmåner med. Kontakta Försäkringskassan för att kontrollera detta. Självklart bör du innan du ska resa även kontakta ditt försäkringsbolag för att kontrollera vad din hemförsäkring täcker.
Läs mer om vad du bör tänka på inom EU här.

Under resan – hit vänder du dig om du blir sjuk och det här betalar du

Blir du akut sjuk under resan, gör som hemma och ring ambulans eller uppsök läkarvård snarast. Nödnumret 112 gäller i hela EU och du kan ringa gratis från en fast telefon eller mobiltelefon, var du än befinner dig i EU. Läs mer här. Se till att du eller någon i sällskapet kontaktar ditt försäkringsbolag och även eventuell reseledare så snart som möjligt. De har oftast koll på vad som gäller och exakt var du ska vända dig. Skulle du av någon anledning inte ha med dig ditt europeiska sjukförsäkringskort har du ändå rätt till vård, det kan dock bli mer komplicerat med betalning och ersättning. I en nödsituation kan Försäkringskassan hjälpa till genom att faxa eller mejla ett provisoriskt intyg. I vissa fall kan du behöva betala fullt pris för vården så kom ihåg att vara noggrann med införskaffa nödvändig dokumentation väl på resmålet, exempelvis läkarintyg och kvitton på utlägg, för att sedan kunna begära ersättning när du kommer hem. Viktigt att komma ihåg är att länderna skiljer sig åt när det gäller betalning, i vissa länder måste du betala direkt vid läkarbesöket, i andra inte. Observera även att det europeiska sjukförsäkringskortet inte täcker privat sjukvård. Se därför till att vårdpersonalen inte behandlar dig som ”privatpatient” och att de godtar det europeiska sjukförsäkringskortet.
Läs mer om vad som gäller inom EU här.

Efter resan – hit vänder du dig för eventuell ersättning

Beroende på reglerna i landet du besöker får du ibland betala läkaren eller sjukhuset direkt, och ibland inte. Om du måste betala för oplanerad vård utomlands ska du ansöka om ersättning i det landet. Om du inte har möjlighet att göra det under ditt besök, kan du ansöka om ersättning i ditt försäkringsland när du sedan kommer hem. Återbetalningen blir i regel enklare om du har med dig ditt europeiska sjukförsäkringskort och visar upp det för den vårdpersonal som behandlar dig under utlandsresan. Dina kostnader ersätts enligt de regler som finns i det land där du fick vård. Kontakta även ditt försäkringbolag och/eller kreditkortsbolaget, till exempel VISA och Mastercard, som du betalt resan med.
Här hittar du all information du behöver för att resa tryggt.

OBS!

Det europeiska sjukförsäkringskortet omfattar inte hemtransport, fjällräddning eller stöld – så se till att ha en bra reseförsäkring som täcker sådant. Kortet gäller heller inte privat sjukvård eller kostnader för planerad vård i ett annat land.

Praktiska råd i packsäcken

Vill du veta mer om hur du på bästa sätt ska förbereda dig inför en resa och hur du praktiskt ska gå tillväga om olyckan är framme, så rekommenderar vi boken “Handbok i resemedicin” av specialisten Rickard Ånell, legitimerad läkare med lång erfarenhet av resemedicin. Annat som är bra att tänka på när man är utomlands är att ofta tvätta händerna, inte dricka direkt ur flaska eller burk (använd sugrör) och se upp med mat som legat framme länge utan kylning. Undvik också frukt som är tvättad i lokalt kranvatten samt mjukglass och is i drinkar som ofta produceras av lokalt kranvatten.

Sista minuten weekend



Erbjudanden på resor till hela världen