När vi först tar klivet ut i den fuktiga värmen på paradgatan Orchard Road blir våra sinnen bombarderade av det Singapore vi förväntat oss: skinande ytor och glittrande fasader som får Europa att te sig slitet och gammaldags.
Omgivning från framtiden
Enligt vissa utgör Orchard Road den största koncentrationen av gallerior på jorden. Bara ett enda av dessa köptempel, som Paragon, Wisma, Ngee Ann City och tjogtals till, skulle kräva en hel dag att verkligen undersöka. Vi går runt och förundras över det snudd på absurda överflödet. Kring oss ägnar Singapore-borna sig hängivet åt att shoppa och äta i miljöer som tycks komma från 2030.
En doft av Indien
Men Singapore är mycket mer än sin välkända framsida. Med en taxi byter man lätt värld på fem minuter. Snart är vi i Little India, en liten stad i staden som med sina rökelsedoftande basarer, färgstarkt målade hus och hinduiska tempel faktiskt gör skäl för sitt namn. Nästan alla runt oss är plötsligt av indisk börd. Kvinnorna bär saris och äldre män turban. På huvudgatan blir vi spådda av en helig papegoja, som via näbben väljer en lapp med framtidsutsikter åt den som betalar.
Orientalisk influens
En kort promenad tar oss från Indien till Mellanöstern. I stadsdelen Arab Quarter dominerar den sagobetonade Masjid Sultan-moskén blickfånget. Här hålls de arabiska traditionerna vid liv sedan generationer tillbaka. Många affärer säljer vattenpipor, mattor och vackra tyger från Syrien och Libanon. Vi äter en läcker libanesisk lunch och avslutar med en kopp starkt kaffe med kardemumma på ett mosaikprytt café i närheten.
Gigantiska Chinatown
Med den hypermoderna tunnelbanan svingar vi oss snabbt vidare till Chinatown. Det kinesiska inflytandet i Singapore har varit betydande och Singapores Chinatown är större än Little India och Arab Quarter tillsammans. I kvarter efter kvarter står de traditionella kinesiska köpmannahusen från 1800-talet kvar, numera noggrant renoverade. Fascinerande och brokiga gatumarknader finns lite överallt, liksom de gamla kinesiska apoteken, medical halls, som ofta är sevärdheter i sig själva. Det börjar skymma i Chinatown och nu tänds hundratals lyktor ovanför smågatorna med food hawkers, billiga kinesiska matstånd vars genuina rätter är Singapores mest prisvärda.
Två världar i en
I den ljumma kvällsluften släntrar vi ner till Boat Quay, en strandpromenad med många restauranger längs kanten av Singaporefloden, omgiven av såväl låga historiska hus som en dunge av overkligt höga skyskrapor. Här är platsen att pröva på den lokalbefolkningens stora favoriträtt Pepper Crab, krabba serverad i kryddig sås. Den modige kanske väljer grillad stingrocka istället.
Aldrig en trist stund
Kvarteren innanför Boat Quay är packade med välbefolkade barer och klubbar som blir allt livligare ju senare det blir. På vissa ställen dansar man på bordet redan innan midnatt. Singapores nöjesliv har verkligen eskalerat de senaste åren och Boat Quays växande nöjesdistrikt har flera konkurrenter utspridda över stan. Som exempelvis mysiga Club Street i Chinatown eller det nykonstruerade och lätt futuristiska Clarks Quay, där ett helt fång av stans vassaste restauranger och klubbar nu residerar. Tråkigt i Singapore? Knappast. I själva verket är det få ställen som rymmer så mycket på en så liten yta som Singapores fyra mil långa örike.
Så tar du dig hit
Changi Airport ligger 20 kilometer öster om staden och blev korad till världens bästa flygplats 2010. Härifrån tar man sig in till centrum med snabbtåget MRT eller buss. Det är smidigast att köpa ett ez-link kort som laddas med pengar. Finnair flyger direkt till Singapore från Helsingfors. Annars får man i nuläget mellanlanda i exempelvis Amsterdam eller Frankfurt. Staden är ett perfekt stopp under den långa flygresan till Australien eller Nya Zeeland. Dessutom ligger resten av Asien inför dina fötter. Långfärdsbussar till Thailand och Malaysia avgår flera gånger om dagen.
Flyg till Singapore