I Norge finns det två typer av skidorter. Dels storfräsarna med många liftar, pjäxdans och pulserande kvällsliv. De andra är småorterna med ett par liftar, en servering och kanske någon ensam restaurang. Halvtrist kanske, men det är vid dessa som du många gånger kan hitta den bästa skidåkningen.
För dig som vill ha allt
Många av de stora skidorterna i Norge ligger i landets södra och östra delar. Denna närhet gör många av orterna till perfekta weekenddestinationer för osloborna, vilket i sin tur gör att det ofta går att hitta bra priser och paket under veckorna.
Hemsedal
Hemsedal är inte den skidort som har flest liftar, men får nog ändå räknas som landets mest kompletta. Hemsedals kombination av rejäl fallhöjd, varierat skidområde, bra kvällsliv och många bra kringaktiviteter är det ingen av de norska skidorterna som slår.
Hemsedal har 22 liftar, 49 pister och 810 meter fallhöjd.
Trysil
Tre timmar med bil från Oslo, upptryckt mot den svenska gränsen, ligger Trysil. Detta är Norges största skidort, om man räknar till antalet liftar och pister. Här har skidindustrialiseringen inte gått lika långt som i Sälen, några mil bort. Dessutom får du mer fjällkänsla och bättre fallhöjd i Trysil. En annan fördel är att detta är den norska skidort som ligger närmast för många av oss svenskar.
Trysil har 32 liftar, 65 pister och 685 meter fallhöjd
Oppdal
Oppdal ligger längs E6:an, 12 mill söder om Trondheim. Detta är en genuin norsk skidort, där det finns bra skidåkning vare sig du vill åka i backen, jämte den eller åka på platten. Den liftburna skidåkningen sker på fyra olika fjäll. Mycket av skidåkningen ligger ovanför trädgränsen och är sydvänd – perfekt för dig som vill få en snygg solbränna framåt vårkanten.
Oppdal har 17 liftar, 39 pister och 605 meter fallhöjd
Hafjell och Kvitfjell
Sugen på att testa stålkanterna i en backe där ett OS-störtlopp avgjorts? Då ska du åka till Hafjell eller Kvitfjell, några mil norr om Lillehammer och tre timmar i bil från Oslo. Här avgjordes de alpina grenarna under OS 1994 och sedan dess har skidorterna vuxit. I dag erbjuds skidåkning för hela familjen och det är bra spridning när det gäller svårighetsgraden, från ljusgrönt till toksvart. Liftkortet gäller i båda anläggningarna.
Hafjell har 15 liftar, 30 pister och 835 meter fallhöjd
Kvitfjell har 9 liftar, 21 pister och 854 meter fallhöjd
Offpist – javisst!
På västsidan av de norska fjällen ligger många små skidorter. Och här får du det som många flyger över Atlanten för att hitta – stora mängder lössnö. Här faller det ett bra år lika mycket snö som i de världsberömda kusinerna Aspen, Vail och Whistler.
Narvik
Det är fel att kalla Narvik för en skidort, egentligen är det bara en ful stad som begåvats med en fantastisk bakgård. Narvik har några fina pister med rejäl fallhöjd, men det här är stället för entusiasten som gillar att köra utanför pistmarkeringarna. För bättre offpist än så här får du inte norr om Alperna.
Narvik har 6 liftar, 14 pister och 878 meter fallhöjd
Stranda
En väldigt spännande skidort, som känns väldigt långt bort. Trots att det bara är dryga 50 mil från Oslo får du räkna med att resan tar tio timmar längs vintriga bergsvägar. Precis som Narvik ligger detta fjäll nära fjorden – du åker skidor med havsutsikt. Och precis som Narvik handlar det främst om offpistterräng.
Stranda har 5 liftar, 800 fallhöjdsmeter och ett tiotal pister.
Røldal
Pytteliten puderhåla i Hardangerviddas södra hörn, på vägen mellan Oslo och Stavanger. Røldal är ofta med bland de skidorter som får mest snö i Europa – här faller det galna elva meter vitt guld en bra vinter.
Røldal har 5 liftar, 500 fallhöjdsmeter och 12 pister.