Lofoten – vackert så in i Norden

Rolf_52
Medlem sedan 2007, besökt 55 länder

Foto: rolf_52, medlem sedan 2007
Foto: rolf_52, medlem sedan 2007
Foto: rolf_52, medlem sedan 2007
Foto: rolf_52, medlem sedan 2007
Foto: rolf_52, medlem sedan 2007
Foto: rolf_52, medlem sedan 2007
Foto: rolf_52, medlem sedan 2007
Foto: rolf_52, medlem sedan 2007
Naturen och det nordiska ljuset har i alla tider lockat konstnärer till Lofoten. I en omröstning blev Lofoten år 2003 utsedd till världens vackraste ögrupp. Och visst är Lofoten fantastiskt vackert, kanske den vackraste plats vi varit på i konkurrens med sydön på Nya Zeeland. Reseguidens medlem Rolf Svedjeholm, alias Rolf_52, guidar till denna underbara plats.
Publicerad 20 juni 2012

Vi kommer att minnas det dramatiska bergslandskapet, grönskan och de turkosblå havsvikarna, de vackra fiskelägena, det underbara arktiska sommarljuset och den klara friska luften, ställvis doften av fisk på torkställningar och hur dagarna avslutades i aftonsolen på någon uteservering med havets läckerheter och ett glas vitt vin.

Fem tips på saker att se och göra


Rorbuer

Boende i rorbuer är en av de saker som gör en Lofotensemester speciell. Rorbuer är traditionella fiskarbostäder där en del av stugan i typiska fall vilar på pålar och vetter mot havet. Idag används Rorbuer framförallt i turistnäringen som gäststugor. Det är svårt att tänka sig ett mysigare och gemytligare boende. Undvik nybyggda boenden som kallar sig rorbuer. Fina rorbuer finns exempelvis på Svinöya, Hamnöya och i Reine. Gör lite research på nätet, boka i god tid och stanna gärna mer än en natt på någon plats för att finna lugnet.

Svolvær och Kabelvåg

Svolvaer är centralort för hela Lofoten och en utmärkt bas för att sjövägen upptäcka Lofoten. Att åka RIB-boat är populärt och erbjuder möjligheter som späckhuggarsafari och turer till Trollfjorden med goda chanser att även få se havsörn. Hurtigruten brukar också stanna till i Svolvaer. Utsikten från Svolvaergeita har av norska Dagbladets läsare utsetts till den vackraste i hela Norge. Klättringen dit är riskfylld och bör endast göras med guide. Övernattning på Svinöya Rorbuer rekommenderas och gärna då med middag på intilliggande Börsen spiseri.

Det är inte bara en av Lofotens bästa restauranger utan man får också uppleva en unik krogmiljö med anor från tidigt 1800-tal. Man kan också nöja sig med att bara stanna till i Svolvaer och njuta av en kall öl och en räkmacka i hamnen på byns populäraste uteservering Bacalao. Räkmackorna på Loften överglänser dem man får i Göteborg. Lofotens äldsta fiskeläge, idylliska men idag något turistiska Kabelvåg, ligger bara några km västerut längs E10.

Henningsvær

Henningsvaer är ett litet fiskeläge i Lofoten med drygt 400 invånare som bara haft vägförbindelse med de övriga öarna i knappt tjugo år. Det gör att Henningsvaer har en unik karaktär som lockar tusentals turister varje år. Själva träffade vi en norsk fritidsskeppare som berättade att han ätit en så god fisksoppa i Henningsvaer året innan att det fick honom att köpa en egen båt bara för att kunna segla in i till Henningsvaer igen och återuppleva det kulinariska nöjet i den unika miljön.

Moskenes med Reine och Å

Fortsätter man västerut på E10 hamnar man till slut på Moskenesöya med obeskrivligt vackra och pittoreska fiskelägen som Hamnöya, Reine, Tind och slutligen Å. Det är många broar och tunnlar man passerat på Europaväg 10 innan man nått Å och många gånger man sagt Å vad vackert innan man nått dit. Europaväg 10 tar slut vid campingplatsen i Å där man har en hänförande utsikt mot öarna Mosken och Vaeröya som ligger som utposter i havet. Röst allra längst ut i Lofotens övärld hyser på sina drygt 300 öar, kobbar och skär Norges största samling häckande fåglar.

Valsafari i Andenes

1981 åkte två svenskar till Vancouver för att uppleva valsafari och fick där frågan varför de reste så långt när förutsättningarna utanför Nordnorge var väl så goda. Två år senare startade de valsafari i Andenes på Andöya i Lofoten. Hvalsafari AS på Andenes är idag världens största arktiska valsafarioperatör. Det är framför allt kaskelot som Andenes är känt för men man kan tidvis även se späckhuggare, vikval, grindval, tumlare och knölval. Chansen att under turen få se val är nästan 100 procent men skulle man ha otur bjuds man på en ny tur. Boka i god tid men var också beredd på att turen kan bli inställd vid dålig väderlek. En reservdag kan alltså vara bra att ha både om man har oturen att inte få se val eller om turen blivit inställd.

Fler saker att se och göra

Längs E10 på den 16 mil långa sträckan mellan Fiskeböl och Å finns elva rastplaster där man kan stanna till för en paus eller för att fotografera från utsiktsplatserna. Från vissa av dessa utgår vandringsleder och på några finns fågelskådningstorn. Är du fågelintresserad finns en av världens största havsörnskolonier på Lofoten och på öarna söderut finns enorma fågelklippor med tusentals lunnefåglar, sillgrisslor, skarvar och örnar.

För den kulturintresserade kan ett besök på Lofotr Vikingmuseum i Borg eller Vågan Kunstcenter i Svolvær vara värt ett besök. Lofoten erbjuder fantastiskt sportfiske både till havs och i vattendrag på land. Lofoten är också ett eldorado för den äventyrslystne och räknas exempelvis som ett av världens bästa resmål för havskajakpaddling. Den som söker lugnare aktiviteter kan passa på att spela golf i midnattssol. Kommer du hit vintertid är norrsken en av de stora attraktionerna.

Så tar du dig hit:

Om ni har gott om tid tar ni egen bil eller kanske husbil och upptäcker Sverige på vägen norrut. Men det är också smidigt att flyga till Kiruna och ta hyrbil därifrån. Att flyga till Nordnorge och hyra bil där visade sig vara mycket dyrare sommaren 2011. Vi satt i hyrbilen 15 minuter efter att planet landat på Kiruna flygplats och stannade bara till i Kiruna för lite snabbmat i gruvarbetarportionsstorlek innan vi fortsatte vidare mot Norge.


Weekend i Norge

Flyg till Lofoten