I Lofoten har det bott människor sedan urminnes tider, och det på grund av den stora tillgången på fisk. Hit söker sig varje år mängder av torsk från Barents Hav för att gyta i dessa, tack vare Golfströmmens “varma” vatten.
Lofoten har något för alla
Fiskare från när och fjärran längs den norska kusten kommer hit för att pröva lyckan under vintermånaderna januari till april, fast nu i mindre skala än tidigare. Tidigare bodde de då i rorbuer, dessa små stugor som står på pålar ute i vattnet, numera bor många i sina båtar.
Rorbuerna nyttjas nu mest av turister, många har restaurerats för att tillgodose besökarnas krav på komfort, och många nya har tillkommit. Lofoten är ett eldorado för turister sommartid, då nätterna är ljusa. Här kan man se midnattssolen från slutet av maj till mitten av juli. Det spektakulära landskapet har länge lockat hit bildkonstnärer, både målare och fotografer, likaså författare, här finns inspiration att hämta!
Själv har jag varit här många gånger, och hit vill jag återvända igen och igen för att få ta del av naturens skönhet, ljuset och den friska och uppiggande havsluften.
Lofotens alla öar
Austvågøy
På denna ö ligger Svolvær, som är ögruppens huvudstad, en stad med både gammal och modern bebyggelse. Här finns gott om hotell och andra boendeformer, samt många trevliga restauranger och uteserveringar sommartid. Själv sitter jag gärna på en uteservering i hamnen med en kall öl och en räkmacka och tittar på folklivet både till lands och “till vanns”. Ljudet av båtmotorer och måsar ger det en extra krydda. Svolvær är en bra utgångspunkt att upptäcka Lofoten från, med ett stort utbud av utflykter, både vad gäller natur och kultur. Jag rekommenderar absolut att ta en båttur till Raftsundet och Trollfjorden med sin dramatiska natur, man kan också göra olika fisketurer eller prova på en havörnsafari. Ovanför Svolvær kan man se den karaktäristiska fjällformationen Svolværgeita, dit en del bergsklättrare tar sig för att hoppa från det ena hornet till det andra. Inte så långt från Svolvær ligger Lofotens äldsta fiskeläge, Kabelvåg. Här kan man besöka Vågan kirke, eller Lofotkatedralen, som den också kallas, den är Norge största träkyrka med hela 1200 sittplatser. I Henningsvær, ett charmigt fiskeläge lite längre ut, rekommenderar jag ett besök i Galleri Lofotens Hus, här finns en mycket fin samling av nordnorsk målarkonst.
Vestvågøy
Denna ö räknas som Lofotens bästa jordbruksområde, centralort är Leknes. I Borg finns Vikingamuseet Lofotr, en av de största turistattraktionerna i Lofoten. Efter ett fynd 1981, då man hittade rester av ett hövdingesete från vikingatiden, har man gjort en rekonstruktion i form av en 83 meter lång byggnad, samt ett vikingaskepp med tillhörande båthus.
Flakstadøy
Här rekommenderar jag ett besök i idylliska Nusfjord, ett av de bäst bevarade fiskelägena i Lofoten. I Flakstad kan man besöka Lofotens äldsta kyrka från 1780, en liten rödmålad träkyrka med ryskinspirerad lökkupol. Inte långt från kyrkan ligger Rambergsstranden, en lång kritvit sandstrand som man inte förväntar sig att hitta på dessa breddgrader.
Moskenesøy
Denna ö har kanske det mest spektakulära och dramatiska berglandskapet i Lofoten. Här ligger det ena charmiga fiskeläget efter det andra: Hamnøy, Sakrisøy, Reine, Moskenes, Sørvågen, Tind och Å. Av dessa är nog Reine det mest populära, härifrån finns de mest fantastiska panoramabilder med majestätiska fjälltoppar på runt 1000 meters höjd. Moskenes har färjeförbindelse med Bodø samt öarna Värøy och Røst. I Sørvågen ligger Norsk Telemuseum, här fanns Norges första telegraf. I Å tar Lofotvägen (E10) slut, (Å är iövrigt sista bokstaven i det norska alfabetet). I Å finns två muséer, Norsk Fiskeværmuseum och Lofoten Tørrfiskmuseum. Torrfisk var Norges första stora exportprodukt, nästan överallt i Lofoten kan man se dessa karakteristiska träställningar, där fisken hängs till tork. Efter cirka tre månader på tork är fisken klar, rik på viktiga näringsstoffer och vitaminer.
Værøy och Røst
Om man går ut på klipporna längst ut i Å, så kan man blicka ut mot Lofotodden och öarna Værøy och Mosken. Vid Lofotodden har vi Moskenesstraumen, en av världens starkaste tidevattenströmmar, skildrad av bland andra Edgar Allan Poe och Jules Verne. På öarna Værøy och Røst samt på flera obebodda mindre öar och holmar häckar stora kolonier av sjöfåglar, som till exempel lundefågel, krykkje och skarv.
Så tar du dig hit
Man kan flyga till Evenes, som ligger mellan Narvik och Harstad, eller till Bodø, och härifrån ta sig vidare med hyrbil. Från Bodø går bilfärja till Moskenes i yttre Lofoten, och från Hamarøy,mellan Bodø och Narvik, går färja till Svolvær. Man kan även flyga till Kiruna, eller ta tåget till Kiruna/Narvik och här hyra bil. Det bästa sättet att uppleva och upptäcka Lofoten på är enligt min mening med bil eller husbil, men hit går också flera bussresor från Sverige. Man kan självklart också besöka Lofoten med Hurtigruten, som anlöper Stamsund och Svolvær i Lofoten, och som också går in i Trollfjorden.
Intressant kuriosa
“Lofottorsken” kan bli upp till 150 cm lång och väga uppemot 90 kilo!
Planera din resa till Lofoten här
Hyrbilar i Lofoten
Hotell i Lofoten
Flyg till Lofoten
Resor med flyg och hotell till Norge