Fredag 20 Juli 2012 - Folegandros
Resealbum: Öluff i Grekiska Kykladerna
Och det blev det verkligen sån fin ö och bara lugn och ro! Det stod ett flertal uthyrare när vi anlände ca 20:00, vi tittade på en broschyr som det stod nära hamnen på vilket vi hade hört skulle vara det bästa stället att bo på man kan även bo uppe i Choran. De var väldigt ivriga med att man skulle bestämma sig och hoppa in i bilen, vi lyckades i alla fall pruta ner från 35 till 30 euro per natt. Bilen åkte en backe upp så var vi framme. Hotellet hette Vardia Bay Studios och hade utsikt mot havet åt båda hållen, vi valde ett rum med stor uteplats på botten plan. Rummen var kanon fina och fräscha! Vi gick sedan ned till huvudgatan från hamnen sett som hade ett fåtal restauranger att välja på, vi åt Mousakka.
På morgonen så bestämde vi oss för att ta en riktigt lugn dag på den närmaste stranden som låg bakom hotellet en lång trappa ner till en liten vik, det var en strand med blandad sand och sten, helt ok. På kvällen så tog vi lokalbussen som gick ganska ofta upp till byn tog ca 15 minuter och kostade 1,60 euro st. Byn var liten men ändå stort utbud av restauranger, vi åt lamm och pasta.
Dag två bestämde vi oss för att utforska ön och hyrde moppe för 15 euro, här får man alltid fordonet med tom tank och så ska man lämna tillbaka med tom vilket gör det lite svårare att beräkna hur mycket man ska tanka men vi började med full tank som gick på 10 euro som vi tänkte att vi aldrig skulle kunna åka upp. Vi åkte till en strand som vi läst skulle vara fin som låg mitt på ön Angali hette den. Stranden var inte så jättefin när vi väl kom på plats och den fylldes på med Greker allteftersom så tillslut blev det rätt trångt. Det fanns ca tre tavernor att äta lunch på och vi valde en som hade mycket att välja på trodde vi men det visade sig att om man äter lunch runt ett taget som vi gjort är det mycket tidigare än vad alla Greker äter så oftast har de inte så mycket då. Sen har vi också upptäckt att där det står olika kött som tex get, lamm eller fläskkött så har de oftast bara en sort kött var dag att välja på, vad de får tag på den dagen helt enkelt. Det slutade med att hon berättade vad som fanns istället, jag tog en väldigt god bläckfisksallad och Daniel tog en Grekisksallad. De har en luncherbjudanden som vi har i Sverige så luncherna blir dyra om man vill ha varm mat mellan 20-30 euro brukar både lunch och middag gå på.
Efter lunchen så tog vi moppen och åkte runt hela ön, upp till byn Ano Meria och ända till AG Georgios på toppen, nivå skillnaderna är enormt stora vilket gör vyerna kanon vackra! Vi fotade och klappade åsnor som står lite överallt. På kvällen tog vi moppen upp till byn igen och åt långkokt lamm och kyklingfilé med risotto.
Sista dagen så hade vi planerat att ta en båt till den stranden som ska vara den finaste Katergo, båtarna gick varje timme och kostade 8 euro t o r men enligt vår receptionist så fanns det inga restauranger där och då kändes det sådär att ta båt dit för att sen behöva åka tillbaka redan vid lunch. Det skulle fungera att ta moppe dit men man skulle behöva gå en lång bit för att sedan ta sig nedför ett brant stup. Vi hade mycket bensin kvar i moppen så vi bestämde oss för att ha kvar den i en dag till. Vi åkte moppen med en strand som hette Vorina i sikte, vi parkerade moppen vid vägen och började gå nedför en slingrig stig efter en ganska lång promenad och fortfarande ingen skymt av någon strand valde vi att vända. Uppför var det inte lika roligt, svetten bara rann i den 35 gradiga värmen. När vi kom upp igen såg vi att det även gick en stig åt höger så vi hade antagligen gått åt helt fel håll. Vi hoppade upp på moppen igen och riktade in oss på AG Georgios istället, vägen blev bara smalare och brantare efter att vi svängt av huvudgatan. Det gick precis att ta sig fram med moppen hela vägen men då var det med mycket pirr i magen. Det var värt färden, vi var helt ensamma hela dagen i den mysiga lilla viken. När klockan var tre så kurrade magarna och vi tänkte att vi skulle testa att följa vägen åt det andra hållet, vi åkte en bit på två olika vägar som slutade på samma sätt helt abrupt så man kan inte räkna med att kartan stämmer och bara för att det är en väg så måste den leda någon vart! Vi fick ta oss samma slingriga väg upp igen och moppen var nästan helt slut och bensinen också. Vi stannade vid första bästa Taverna i byn Ano Meria och åt en jättegod lunch som bestod av små ostpajer, grekisksallad och en speciell hemmagjord grekisk pasta med långkokt fläskkött till. Det var den bästa pastan jag någonsin ätit och helt klart bästa dagen på semestern än så länge. På kvällen åkte vi upp med moppen igen sent vid 21 tiden pga den sena lunchen men det är inga problem att äta så sent köken är öppna minst till kl 23. Vi åt faktiskt en helt vegetarisk middag som bestod av Saganaki en grekisk specialité ungefär som friterad Haloumi, grekisksallad och kronärtskockor med potatis och morötter i en god dill och citronsås.
Söndagmorgon och idag åker vi vidare till Koufonissi med färjan som går kl 10:45, vilken också var en sån dyr 56 euro var snabbåt som skulle ta tre timmar. Vi lämnade tillbaka moppen åt hemmagjord frukost på verandan som vi gjort i fyra dagar nu eftersom att vi hade ett litet minikök på rummet. Sen betalade vi med kort 120 euro för de fyra nätterna utan problem.
Färjan var nästan i tid och som vanligt var det ingen ordning på om man skulle sitta på sina sittplatser eller bara ta någon plats. När vi tillslut hittade våra platser var de upptagna så vi satte oss där det var ledigt vilket vi blev bortavisade från ganska snart då ett par kom och pekade på deras biljetter. Vi gick vidare och slog oss ner bredvid ett annat svenskt par som hade åkte från Aten tidig morgon och skulle vidare till Amorgos de skulle vara där ca två veckor efter att ha hört så bra om ön. Vi stannade till på Santorini men kunde sitta kvar på båten sen efter totalt tre timmar var det vårt stopp. Koufonissi var en väldigt platt ö i jämförelse mot de andra öarna, det första våra blickar möttes av var den fina hamnstranden som nästan kunde ha platsat i Thailand. Det stod massa rumsuthyrare och visade sina foton på de olika boendena, de flesta ville ha mellan 40-45 euro per natt men vi hittade en tandlös gubbe som viskade 35 euro, jag sa 30 och han gick med på det direkt. När de andra hoppade in i sina bilar fick vi snopet traska efter gubben. Huset visade sig vara det andra huset på höger sida efter stranden, vi gick uppför en trapp och han visade oss ett helt ok rum med kylskåp men inget kök. Balkongen var mot gatan och det var därför vi kunde hyra det så billigt antagligen men det var helt ok med tanke på den fina utsikt vi haft på Folegandros. Han sa att vi skulle gå ner på caféet i samma hus till kvällen för att lämna pass. Klockan var bara ca två så vi gick och åt lunch på en restaurang mittemot stranden, servitören var inte särskilt trevlig och de hade typ inget av det som stod på menyn vilket vi börjar vänja oss vid nu så det slutade med att vi delade på en mousakka och en grekisksallad.
Efter lunchen gick vi till stranden som visade sig överöst av svenskar och norrmän, det blåste väldigt mycket så vi stod bara ut några timmar. Vi gick till mataffären och handlade frukost och en kniv att skära med det enda som egentligen inte gick att tillreda var ju ägg när vi inte hade något kök. Det fanns bara ca tre riktiga restauranger och flera mindre caféer i den större delen av byn, stranden delar byn i två delar vi bodde i den mindre delen men det tog bara ca 10 minuter att komma till andra sidan. Jag hade varit sugen på pizza länge och efter vi gått runt ett tag så bestämde vi oss för att äta på en stor restaurang som hade pizza! Daniel tog en pita chicken och jag en jättegod halvinbakad pizza med massa ost och skinka.
Dag två på Koufonissi skaffade vi en karta och började gå i motsatt riktning från hamnen, det skulle ta ca 40 minuter att komma till Pori som skulle vara en lagunliknande vik. Eftersom att det blåste ganska mycket så var det behagligt att promenera och vi tänkte att vi kunde ta båt tillbaka. Vi gick förbi tre väldigt fina långa sandstränder och många småvikar med klippbad, jag hade med mig systemkameran och fick massa fina bilder. När vi kom fram blev vi ganska besvikna det var inte alls så speciellt som det stod skrivet i guiden, vi hade laddat ner en jättebra guide som hette Kykladerna på aftonbladets hemsida där man kan läsa om alla öarna. Det blåste sand i ansiktet på oss och vi stod ut framtill lunch sen åt vi på en av de två restaurangerna vid Pori, servitören bara tittade på klockan när vi kom och sa att vi ville ha lunch ”redan kl ett” men tillslut så kom han tillbaka med en meny. Tråkigt att de flesta ska vara så otrevliga på alla restauranger, de ska väl vara glada att det är några turister som kommer överhuvudtaget. Det ända med krisen som inte gynnat oss är att det som sagt inte ens finns hälften av det som står på menyerna så nu har vi lärt oss att ha ett första, andra och tredje alternativ eller bara börja med att fråga vad som finns, annars är det tydligen betydligt mindre folk och billigare boenden! Det blev sallad igen och en slags grillad ost med tomatmarmelad som gick på nästan 30 euro, vi har också lärt oss att det som vi hela tiden trott varit en kuvertavgift är det som man får betala för brödet brukar vara ca 80 cent var men även fast det kostar så får man alltid in det fast man inte beställer det och man får även alltid betala det oavsett om man äter det eller inte. Nu har vi flera gånger sagt no bread eftersom att jag ändå försöker minska ner på kolhydraterna men det spelar ingen roll det kommer in ändå!
Lite besvikna efter lunchen och Pori valde vi ändå att promenera tillbaka och lägga oss på en av stränderna som låg lite mer i lä eftersom att alla småvikarna redan var upptagna så sent på dagen. Vi hamnade på den strand som blivit uppkallad efter restaurangen som ligger där ”Finikas” som det stod i guiden så stämde det att här var de verkligen trevliga! Vi har köpt ett litet badtenniskit som vi försöker att spela i alla fall ca en timme varje dag i vattnet eftersom att det är för outhärdligt att promenera i värmen om det inte blåser. Annars känns det bara som man latar på stranden och äter!
Andra kvällen så var vi hungriga rätt tidigt eftersom att vi ätit lunch enligt grekerna tidigt så vi bestämde oss för att gå till byn och äta såna goda crepes på ett café jag åt med jordgubbar, nutella och chokladssås riktigt smarrigt! Vi köpte också båtbiljetter till Iraklia som vi bestämt skulle va vårt nästa mål mycket pga det korta avståendet, biljetterna kostade 10 euro var och var med båtan sk ”Skopan” på onsdag kl 9:40. Sen satt vi på vår blåsiga balkong och tog en öl för att sedan gå tillbaka till byn när magarna började kurra vid tiotiden för lite fastfood. Kanon bra att de hade ett sådant alternativ på Koufonissi med en liten lucka i en vägg där man kunde beställa en Pita gyros för 2,50:- och ändå sitta ute på ordentliga möbler.
Dag tre så blåste det fortfarande så vi gick tillbaka till Finikas för att hitta oss en egen liten vik där vi kunde ligga ostörda och lapa sol! Vi åt lunch på Finikas jättegott mört lamm som tillagats i folie med rotfrukter och Daniel tog en makaronigratäng. Vi solade och badade åter igen på eftermiddagen och tyckte att det var precis lagom att åka imorrn då man inte kan hyra moppe på ön eftersom den är så liten. Vi testade den andra stora restaurangen på kvällen en Fish restaurant som hette Melissa, men vi vågade oss ändå inte på fisk än utan jag testade däremot bläckfisk igen som inte var så god då den var grillad alldeles för länge Det som kan vara bra att veta är att just på denna ö så är värkar det blåsa mer än på de andra öarna eftersom att det blåste även lika mycket när vi stannade med färjan på tillbaka vägen, anledningen är nog att den är så platt jämfört med de andra som har ett mer kuperat landskap med berg som skyddar. Båten ”skopan” som den kallas gick i tid kl 9:20 och vi kunde sitta ute på däck i solen och njuta. Det var bara ett stopp emellan på Schinoussa sen anlände vi till Iraklia.
På Iraklia stod rumsuthyrarna som vanligt på rad och väntade, vi hittade ett bra boende som hade kök och uteplats för 30 euro natten, ägaren hette Anna och bodde i huset brevid. Medan vi åkte igenom byn som tog ca fem minuter berättade hon om de olika Tavernorna. Vi bodde på slutet av den större vägen som slingrar sig igenom byn precis efter en liten kyrka. Huset hade ca fyra rum och vi var de ända som bodde där så det var lugnt och skönt nästan bättre än att bo precis vid vattnet. Vi gick ner och handlade frukost på den enda supermarketen som fanns kl var endast 11 och det färska brödet hade precis anlänt från bageriet. Vi valde att ta det lugnt första dagen och frestade på en god våffla för att sen lata på hamnstranden som var en helt ok stenstrand. Denna ö var nog den lugnaste hittills och det märktes att de brukar ha betydligt fler turister eftersom att varenda restaurang hade fullspäckade menyéer men vi lärde oss snart att fråga vad som fanns istället så rabblade de upp vad de hade fått tag på idag. Lite charmigt men ändå lite små irriterat att de ens ger ut menyéerna när de inte ens har hälften av rätterna och vi blev lite trötta på mousakka, grekisksallad och get. Fast långkokt get eller lamm i ugn med potatis blev tillslut min favvo rätt.
Dag två så hyrde vi en fyrhjuling för 17 euro och ca en liter bensin som uthyraren hällde i då det inte fanns någon mack på ön för ytterligare 3 euro. Vi trodde att vi skulle kunna ta oss längre med en fyrhjuling än moppe men de små kostigarna var omöjliga att ta sig fram på endå men kul att prova fyrhjuling i alla fall. Vi hade gärna vilja krypa in i den kända grottan men efter vägens slut så skulle det ta ca en timme att gå, hemma hade jag gärna vandrat då det finns massa olika vandringsstråk på ön men det gick tyvärr inte i 35 gradig värme. Iraklia var nog den varmaste ön då det var helt vindstilla hela tiden och man trodde att det skulle bli svalare fram på eftermiddagen men det var nästan tvärtom ca kl 16 stod vi nästan inte ut på stranden. Vi tog fyrhjulingen runt ön lite men som sagt inte många vägar att upptäcka, vi kunde åka upp på ett berg och få några fina bilder på den fantastiska utsikten. Vi åkte också till en liten stenstrand som hette Agia Giorgios (som alla andra ställen på de andra öarna) vi var själva där men det var inte så fräscht så efter ett dopp åkte vi vidare. Det slutade att vi hamnade på den största som heter Livadi det var en jättefin lång sandstrand. Vi åt lunch på den enda Tavernan ovanför stranden som blev fullsatt just runt lunchtid, de hade två personer som jobbade endast en som kunde engelska som tog beställningar och lagade maten medan troligen sonen serverade mat och dryck, dyrt var det också 27 euro för en lunch.
På kvällen åt vi på en trevlig restaurang, Daniel beställde pizza som kom ut efter ca 10 minuter som jag var helt hundra på att det var fryspizza.
Sista dagen så gick vi till Livadi igen det tog ca en kvart från vårt boende men var rätt jobbigt då det först är brant uppför sen brant nedför. På kvällen testade vi den andra restaurangen som ligger mittemot den första där var det god mat och trevlig personal.
Vi var väldigt tveksamma om vilken dag vi skulle åka för just den dagen vi hade planerat att åka en lördag så gick båten bara en gång kl 15:30 och skulle ta 4 timmar och en kvart istället för två timmar och en kvart de andra dagarna. Men att stanna två nätter bara känns väldigt flängigt och fyra nätter för mycket för den lilla ön så det slutade att vi tog färjan på lördagen ändå som kostade endast 8 euro per person. Sista kvällen testade vi faktiskt fisk efter att blivit lockade av texten fresh fish from our own boat utanför en liten restaurang vid hamnen. Jag fick gå in och peka ut en liten firre, jag har ju ingen aning om vad man ska välja. Det blev inte mycket mat att dela på och de hade bara pommes att äta till och ingen sås eller ketchup så tyvärr blev det ingen vidare upplevelse fast fiskköttet var väldigt saftigt och gott. Ännu värre var det när notan kom in eftersom att fick och skaldjur oftast betalas per kilo så har man ju liksom ingen aning om vad det kommer kosta men att det skulle bli 17 euro för den lilla firren hade vi aldrig trott!
På av resedagen så var vår rumsuthyrare Anna var jättesnäll och lät oss ha rummet kvar till kl 15 gratis och skjutsade oss ner till hamnen så vi hann även denna dag sola och bada lite på hamnstranden samt luncha innan det var dags att dra vidare.
Skopan till Amorgos tog vägen förbi Schinoussa-Koufonissi-Donoussa-Amorgos därav den långa restiden, vi satt ute halva tiden men vid sex så blev det rätt blåsigt så vi gick in och satt mycket bekvämare i sköna soffor. Även fast vi kom fram så sent som 20:45 så stod rumsuthyrarna där, det fanns massa att välja på eftersom att Amorgos är en mycket större ö så prutläget var bra! Vi följde med en tjej förbi hamnrestaurangerna sen uppför en trappa totalt ca 10 minuter att gå från hamnen men jobbigt med ryggsäckarna. Hon hade ett rum på undervåningen som vi lyckades få för 25 euro första natten sen skulle vi få flytta upp två våningar för att få den fina utsikten över hela byn för 27euro natten. Vi handlade frukost och åt middag glada att det fanns tre mataffärer och ett tiotal restauranger att välja på. Vi tycker om lugn och ro på de små öarna men det kan vara skönt att mixa dem lite med någon större ö då och då så man kan göra något annat än sola och bada efter tre veckor blir det lite tråkigt.
Första dagen strosade vi runt i byn och låg på den långa fina sandstranden precis till vänster om hamnen. Vi åt god mat både till lunch och middag och kände oss nöjda med valet att stanna hela fem nätter här.
Dag två hyrde vi moppe som vi betalade direkt 30 euro för två dagar eftersom att vi ville utforska ön. Vi köpte en karta för 3 euro som de har i de flesta mataffärerna på alla öarna, bor man på ett mindre ställe så är det inte att räkna med att de har karta över ön. Vi åkte och tankade fullt på en gång för fem euro eftersom att det bara finns två mackar på hela ön. När vi sen tittade på kartan för att se vilken väg vi skulle välja blev vi väldigt fundersamma eftersom att inget verkade stämma. Tillslut kom vi framtill att vi inte befann oss i Katapola som båten enligt tabellen skulle lägga till vid, jag tyckte att det var konstigt dagen innan att det var en sån fin lång strand då jag läst att det inte skulle vara så lång strand i Katapola utan bara i den andra byn med hamn som heter Egiala som det gick uppför oss att det var där vi befann oss. Tydligen så gör de flesta båtar stopp i båda hamnarna på Amorgos men det är väldigt svårt att höra när de ropar ut hamnnamnen ur högtalarna så vi hörde bara att de sa Amorgos. Jag blev lite besviken eftersom att jag läst att det skulle vara bäst att bo i Katapola, nu hade vi helt plötsligt väldigt långt att åka till alla ställen vi ville till. Första dagen började vi att åka till klostret det tog ca 30 minuter från Egiali men vägen längst kusten var otroligt vacker och Daniel fick stanna stup i kvarten så jag kunde fota. Klostret som var inbyggt högt upp i ett berg var väldigt häftigt att se men vägen upp var jobbig i värmen, vi fick låna fula gamla kläder att ta på oss då man måste täcka kroppen för att få komma in. Väl därinne var det inget speciellt att se och man fick inte fota. Efteråt åkte vi till Agia Anna ett fint klippbad som bara låg ca fem minuter därifrån också med en jobbig klättring för att ta sig dit. Vi låg på en klippa och latade fram till lunch sen åkte vi till Katapola för att äta lunch. Hamnstaden var lite mindre än där vi bodde men väldigt mysigt och hade bara en liten stenstrand. Vi åt och gick runt och fotade sen åkte vi tillbaka mot Egiali på vägen såg vi en udde som bestod av småsten där lite folk badade. Vi stannade och badade nån timme. När vi kom hem så låg nyckeln till nya rummet på sängen så vi flyttade våra saker, rummet var fint, balkongen liten men utsikten perfekt över hela byn och stranden. Tyvärr så fungerade inte AC:en som den ska den stängde av sig själv var trettionde minut och luften var inte kall. Dumt nog visste vi inte hur vi skulle få tag på rumsuthyraren så vi försökte stå ut svettiga i sängen men kl två på natten så stod vi inte ut längre utan kom på att vi fortfarande hade kvar nyckeln till gamla rummet så vi gick ner dit för att kunna sova.
På morgonen så bestämde vi oss för att ta en riktigt lugn dag på den närmaste stranden som låg bakom hotellet en lång trappa ner till en liten vik, det var en strand med blandad sand och sten, helt ok. På kvällen så tog vi lokalbussen som gick ganska ofta upp till byn tog ca 15 minuter och kostade 1,60 euro st. Byn var liten men ändå stort utbud av restauranger, vi åt lamm och pasta.
Dag två bestämde vi oss för att utforska ön och hyrde moppe för 15 euro, här får man alltid fordonet med tom tank och så ska man lämna tillbaka med tom vilket gör det lite svårare att beräkna hur mycket man ska tanka men vi började med full tank som gick på 10 euro som vi tänkte att vi aldrig skulle kunna åka upp. Vi åkte till en strand som vi läst skulle vara fin som låg mitt på ön Angali hette den. Stranden var inte så jättefin när vi väl kom på plats och den fylldes på med Greker allteftersom så tillslut blev det rätt trångt. Det fanns ca tre tavernor att äta lunch på och vi valde en som hade mycket att välja på trodde vi men det visade sig att om man äter lunch runt ett taget som vi gjort är det mycket tidigare än vad alla Greker äter så oftast har de inte så mycket då. Sen har vi också upptäckt att där det står olika kött som tex get, lamm eller fläskkött så har de oftast bara en sort kött var dag att välja på, vad de får tag på den dagen helt enkelt. Det slutade med att hon berättade vad som fanns istället, jag tog en väldigt god bläckfisksallad och Daniel tog en Grekisksallad. De har en luncherbjudanden som vi har i Sverige så luncherna blir dyra om man vill ha varm mat mellan 20-30 euro brukar både lunch och middag gå på.
Efter lunchen så tog vi moppen och åkte runt hela ön, upp till byn Ano Meria och ända till AG Georgios på toppen, nivå skillnaderna är enormt stora vilket gör vyerna kanon vackra! Vi fotade och klappade åsnor som står lite överallt. På kvällen tog vi moppen upp till byn igen och åt långkokt lamm och kyklingfilé med risotto.
Sista dagen så hade vi planerat att ta en båt till den stranden som ska vara den finaste Katergo, båtarna gick varje timme och kostade 8 euro t o r men enligt vår receptionist så fanns det inga restauranger där och då kändes det sådär att ta båt dit för att sen behöva åka tillbaka redan vid lunch. Det skulle fungera att ta moppe dit men man skulle behöva gå en lång bit för att sedan ta sig nedför ett brant stup. Vi hade mycket bensin kvar i moppen så vi bestämde oss för att ha kvar den i en dag till. Vi åkte moppen med en strand som hette Vorina i sikte, vi parkerade moppen vid vägen och började gå nedför en slingrig stig efter en ganska lång promenad och fortfarande ingen skymt av någon strand valde vi att vända. Uppför var det inte lika roligt, svetten bara rann i den 35 gradiga värmen. När vi kom upp igen såg vi att det även gick en stig åt höger så vi hade antagligen gått åt helt fel håll. Vi hoppade upp på moppen igen och riktade in oss på AG Georgios istället, vägen blev bara smalare och brantare efter att vi svängt av huvudgatan. Det gick precis att ta sig fram med moppen hela vägen men då var det med mycket pirr i magen. Det var värt färden, vi var helt ensamma hela dagen i den mysiga lilla viken. När klockan var tre så kurrade magarna och vi tänkte att vi skulle testa att följa vägen åt det andra hållet, vi åkte en bit på två olika vägar som slutade på samma sätt helt abrupt så man kan inte räkna med att kartan stämmer och bara för att det är en väg så måste den leda någon vart! Vi fick ta oss samma slingriga väg upp igen och moppen var nästan helt slut och bensinen också. Vi stannade vid första bästa Taverna i byn Ano Meria och åt en jättegod lunch som bestod av små ostpajer, grekisksallad och en speciell hemmagjord grekisk pasta med långkokt fläskkött till. Det var den bästa pastan jag någonsin ätit och helt klart bästa dagen på semestern än så länge. På kvällen åkte vi upp med moppen igen sent vid 21 tiden pga den sena lunchen men det är inga problem att äta så sent köken är öppna minst till kl 23. Vi åt faktiskt en helt vegetarisk middag som bestod av Saganaki en grekisk specialité ungefär som friterad Haloumi, grekisksallad och kronärtskockor med potatis och morötter i en god dill och citronsås.
Söndagmorgon och idag åker vi vidare till Koufonissi med färjan som går kl 10:45, vilken också var en sån dyr 56 euro var snabbåt som skulle ta tre timmar. Vi lämnade tillbaka moppen åt hemmagjord frukost på verandan som vi gjort i fyra dagar nu eftersom att vi hade ett litet minikök på rummet. Sen betalade vi med kort 120 euro för de fyra nätterna utan problem.
Färjan var nästan i tid och som vanligt var det ingen ordning på om man skulle sitta på sina sittplatser eller bara ta någon plats. När vi tillslut hittade våra platser var de upptagna så vi satte oss där det var ledigt vilket vi blev bortavisade från ganska snart då ett par kom och pekade på deras biljetter. Vi gick vidare och slog oss ner bredvid ett annat svenskt par som hade åkte från Aten tidig morgon och skulle vidare till Amorgos de skulle vara där ca två veckor efter att ha hört så bra om ön. Vi stannade till på Santorini men kunde sitta kvar på båten sen efter totalt tre timmar var det vårt stopp. Koufonissi var en väldigt platt ö i jämförelse mot de andra öarna, det första våra blickar möttes av var den fina hamnstranden som nästan kunde ha platsat i Thailand. Det stod massa rumsuthyrare och visade sina foton på de olika boendena, de flesta ville ha mellan 40-45 euro per natt men vi hittade en tandlös gubbe som viskade 35 euro, jag sa 30 och han gick med på det direkt. När de andra hoppade in i sina bilar fick vi snopet traska efter gubben. Huset visade sig vara det andra huset på höger sida efter stranden, vi gick uppför en trapp och han visade oss ett helt ok rum med kylskåp men inget kök. Balkongen var mot gatan och det var därför vi kunde hyra det så billigt antagligen men det var helt ok med tanke på den fina utsikt vi haft på Folegandros. Han sa att vi skulle gå ner på caféet i samma hus till kvällen för att lämna pass. Klockan var bara ca två så vi gick och åt lunch på en restaurang mittemot stranden, servitören var inte särskilt trevlig och de hade typ inget av det som stod på menyn vilket vi börjar vänja oss vid nu så det slutade med att vi delade på en mousakka och en grekisksallad.
Efter lunchen gick vi till stranden som visade sig överöst av svenskar och norrmän, det blåste väldigt mycket så vi stod bara ut några timmar. Vi gick till mataffären och handlade frukost och en kniv att skära med det enda som egentligen inte gick att tillreda var ju ägg när vi inte hade något kök. Det fanns bara ca tre riktiga restauranger och flera mindre caféer i den större delen av byn, stranden delar byn i två delar vi bodde i den mindre delen men det tog bara ca 10 minuter att komma till andra sidan. Jag hade varit sugen på pizza länge och efter vi gått runt ett tag så bestämde vi oss för att äta på en stor restaurang som hade pizza! Daniel tog en pita chicken och jag en jättegod halvinbakad pizza med massa ost och skinka.
Dag två på Koufonissi skaffade vi en karta och började gå i motsatt riktning från hamnen, det skulle ta ca 40 minuter att komma till Pori som skulle vara en lagunliknande vik. Eftersom att det blåste ganska mycket så var det behagligt att promenera och vi tänkte att vi kunde ta båt tillbaka. Vi gick förbi tre väldigt fina långa sandstränder och många småvikar med klippbad, jag hade med mig systemkameran och fick massa fina bilder. När vi kom fram blev vi ganska besvikna det var inte alls så speciellt som det stod skrivet i guiden, vi hade laddat ner en jättebra guide som hette Kykladerna på aftonbladets hemsida där man kan läsa om alla öarna. Det blåste sand i ansiktet på oss och vi stod ut framtill lunch sen åt vi på en av de två restaurangerna vid Pori, servitören bara tittade på klockan när vi kom och sa att vi ville ha lunch ”redan kl ett” men tillslut så kom han tillbaka med en meny. Tråkigt att de flesta ska vara så otrevliga på alla restauranger, de ska väl vara glada att det är några turister som kommer överhuvudtaget. Det ända med krisen som inte gynnat oss är att det som sagt inte ens finns hälften av det som står på menyerna så nu har vi lärt oss att ha ett första, andra och tredje alternativ eller bara börja med att fråga vad som finns, annars är det tydligen betydligt mindre folk och billigare boenden! Det blev sallad igen och en slags grillad ost med tomatmarmelad som gick på nästan 30 euro, vi har också lärt oss att det som vi hela tiden trott varit en kuvertavgift är det som man får betala för brödet brukar vara ca 80 cent var men även fast det kostar så får man alltid in det fast man inte beställer det och man får även alltid betala det oavsett om man äter det eller inte. Nu har vi flera gånger sagt no bread eftersom att jag ändå försöker minska ner på kolhydraterna men det spelar ingen roll det kommer in ändå!
Lite besvikna efter lunchen och Pori valde vi ändå att promenera tillbaka och lägga oss på en av stränderna som låg lite mer i lä eftersom att alla småvikarna redan var upptagna så sent på dagen. Vi hamnade på den strand som blivit uppkallad efter restaurangen som ligger där ”Finikas” som det stod i guiden så stämde det att här var de verkligen trevliga! Vi har köpt ett litet badtenniskit som vi försöker att spela i alla fall ca en timme varje dag i vattnet eftersom att det är för outhärdligt att promenera i värmen om det inte blåser. Annars känns det bara som man latar på stranden och äter!
Andra kvällen så var vi hungriga rätt tidigt eftersom att vi ätit lunch enligt grekerna tidigt så vi bestämde oss för att gå till byn och äta såna goda crepes på ett café jag åt med jordgubbar, nutella och chokladssås riktigt smarrigt! Vi köpte också båtbiljetter till Iraklia som vi bestämt skulle va vårt nästa mål mycket pga det korta avståendet, biljetterna kostade 10 euro var och var med båtan sk ”Skopan” på onsdag kl 9:40. Sen satt vi på vår blåsiga balkong och tog en öl för att sedan gå tillbaka till byn när magarna började kurra vid tiotiden för lite fastfood. Kanon bra att de hade ett sådant alternativ på Koufonissi med en liten lucka i en vägg där man kunde beställa en Pita gyros för 2,50:- och ändå sitta ute på ordentliga möbler.
Dag tre så blåste det fortfarande så vi gick tillbaka till Finikas för att hitta oss en egen liten vik där vi kunde ligga ostörda och lapa sol! Vi åt lunch på Finikas jättegott mört lamm som tillagats i folie med rotfrukter och Daniel tog en makaronigratäng. Vi solade och badade åter igen på eftermiddagen och tyckte att det var precis lagom att åka imorrn då man inte kan hyra moppe på ön eftersom den är så liten. Vi testade den andra stora restaurangen på kvällen en Fish restaurant som hette Melissa, men vi vågade oss ändå inte på fisk än utan jag testade däremot bläckfisk igen som inte var så god då den var grillad alldeles för länge Det som kan vara bra att veta är att just på denna ö så är värkar det blåsa mer än på de andra öarna eftersom att det blåste även lika mycket när vi stannade med färjan på tillbaka vägen, anledningen är nog att den är så platt jämfört med de andra som har ett mer kuperat landskap med berg som skyddar. Båten ”skopan” som den kallas gick i tid kl 9:20 och vi kunde sitta ute på däck i solen och njuta. Det var bara ett stopp emellan på Schinoussa sen anlände vi till Iraklia.
På Iraklia stod rumsuthyrarna som vanligt på rad och väntade, vi hittade ett bra boende som hade kök och uteplats för 30 euro natten, ägaren hette Anna och bodde i huset brevid. Medan vi åkte igenom byn som tog ca fem minuter berättade hon om de olika Tavernorna. Vi bodde på slutet av den större vägen som slingrar sig igenom byn precis efter en liten kyrka. Huset hade ca fyra rum och vi var de ända som bodde där så det var lugnt och skönt nästan bättre än att bo precis vid vattnet. Vi gick ner och handlade frukost på den enda supermarketen som fanns kl var endast 11 och det färska brödet hade precis anlänt från bageriet. Vi valde att ta det lugnt första dagen och frestade på en god våffla för att sen lata på hamnstranden som var en helt ok stenstrand. Denna ö var nog den lugnaste hittills och det märktes att de brukar ha betydligt fler turister eftersom att varenda restaurang hade fullspäckade menyéer men vi lärde oss snart att fråga vad som fanns istället så rabblade de upp vad de hade fått tag på idag. Lite charmigt men ändå lite små irriterat att de ens ger ut menyéerna när de inte ens har hälften av rätterna och vi blev lite trötta på mousakka, grekisksallad och get. Fast långkokt get eller lamm i ugn med potatis blev tillslut min favvo rätt.
Dag två så hyrde vi en fyrhjuling för 17 euro och ca en liter bensin som uthyraren hällde i då det inte fanns någon mack på ön för ytterligare 3 euro. Vi trodde att vi skulle kunna ta oss längre med en fyrhjuling än moppe men de små kostigarna var omöjliga att ta sig fram på endå men kul att prova fyrhjuling i alla fall. Vi hade gärna vilja krypa in i den kända grottan men efter vägens slut så skulle det ta ca en timme att gå, hemma hade jag gärna vandrat då det finns massa olika vandringsstråk på ön men det gick tyvärr inte i 35 gradig värme. Iraklia var nog den varmaste ön då det var helt vindstilla hela tiden och man trodde att det skulle bli svalare fram på eftermiddagen men det var nästan tvärtom ca kl 16 stod vi nästan inte ut på stranden. Vi tog fyrhjulingen runt ön lite men som sagt inte många vägar att upptäcka, vi kunde åka upp på ett berg och få några fina bilder på den fantastiska utsikten. Vi åkte också till en liten stenstrand som hette Agia Giorgios (som alla andra ställen på de andra öarna) vi var själva där men det var inte så fräscht så efter ett dopp åkte vi vidare. Det slutade att vi hamnade på den största som heter Livadi det var en jättefin lång sandstrand. Vi åt lunch på den enda Tavernan ovanför stranden som blev fullsatt just runt lunchtid, de hade två personer som jobbade endast en som kunde engelska som tog beställningar och lagade maten medan troligen sonen serverade mat och dryck, dyrt var det också 27 euro för en lunch.
På kvällen åt vi på en trevlig restaurang, Daniel beställde pizza som kom ut efter ca 10 minuter som jag var helt hundra på att det var fryspizza.
Sista dagen så gick vi till Livadi igen det tog ca en kvart från vårt boende men var rätt jobbigt då det först är brant uppför sen brant nedför. På kvällen testade vi den andra restaurangen som ligger mittemot den första där var det god mat och trevlig personal.
Vi var väldigt tveksamma om vilken dag vi skulle åka för just den dagen vi hade planerat att åka en lördag så gick båten bara en gång kl 15:30 och skulle ta 4 timmar och en kvart istället för två timmar och en kvart de andra dagarna. Men att stanna två nätter bara känns väldigt flängigt och fyra nätter för mycket för den lilla ön så det slutade att vi tog färjan på lördagen ändå som kostade endast 8 euro per person. Sista kvällen testade vi faktiskt fisk efter att blivit lockade av texten fresh fish from our own boat utanför en liten restaurang vid hamnen. Jag fick gå in och peka ut en liten firre, jag har ju ingen aning om vad man ska välja. Det blev inte mycket mat att dela på och de hade bara pommes att äta till och ingen sås eller ketchup så tyvärr blev det ingen vidare upplevelse fast fiskköttet var väldigt saftigt och gott. Ännu värre var det när notan kom in eftersom att fick och skaldjur oftast betalas per kilo så har man ju liksom ingen aning om vad det kommer kosta men att det skulle bli 17 euro för den lilla firren hade vi aldrig trott!
På av resedagen så var vår rumsuthyrare Anna var jättesnäll och lät oss ha rummet kvar till kl 15 gratis och skjutsade oss ner till hamnen så vi hann även denna dag sola och bada lite på hamnstranden samt luncha innan det var dags att dra vidare.
Skopan till Amorgos tog vägen förbi Schinoussa-Koufonissi-Donoussa-Amorgos därav den långa restiden, vi satt ute halva tiden men vid sex så blev det rätt blåsigt så vi gick in och satt mycket bekvämare i sköna soffor. Även fast vi kom fram så sent som 20:45 så stod rumsuthyrarna där, det fanns massa att välja på eftersom att Amorgos är en mycket större ö så prutläget var bra! Vi följde med en tjej förbi hamnrestaurangerna sen uppför en trappa totalt ca 10 minuter att gå från hamnen men jobbigt med ryggsäckarna. Hon hade ett rum på undervåningen som vi lyckades få för 25 euro första natten sen skulle vi få flytta upp två våningar för att få den fina utsikten över hela byn för 27euro natten. Vi handlade frukost och åt middag glada att det fanns tre mataffärer och ett tiotal restauranger att välja på. Vi tycker om lugn och ro på de små öarna men det kan vara skönt att mixa dem lite med någon större ö då och då så man kan göra något annat än sola och bada efter tre veckor blir det lite tråkigt.
Första dagen strosade vi runt i byn och låg på den långa fina sandstranden precis till vänster om hamnen. Vi åt god mat både till lunch och middag och kände oss nöjda med valet att stanna hela fem nätter här.
Dag två hyrde vi moppe som vi betalade direkt 30 euro för två dagar eftersom att vi ville utforska ön. Vi köpte en karta för 3 euro som de har i de flesta mataffärerna på alla öarna, bor man på ett mindre ställe så är det inte att räkna med att de har karta över ön. Vi åkte och tankade fullt på en gång för fem euro eftersom att det bara finns två mackar på hela ön. När vi sen tittade på kartan för att se vilken väg vi skulle välja blev vi väldigt fundersamma eftersom att inget verkade stämma. Tillslut kom vi framtill att vi inte befann oss i Katapola som båten enligt tabellen skulle lägga till vid, jag tyckte att det var konstigt dagen innan att det var en sån fin lång strand då jag läst att det inte skulle vara så lång strand i Katapola utan bara i den andra byn med hamn som heter Egiala som det gick uppför oss att det var där vi befann oss. Tydligen så gör de flesta båtar stopp i båda hamnarna på Amorgos men det är väldigt svårt att höra när de ropar ut hamnnamnen ur högtalarna så vi hörde bara att de sa Amorgos. Jag blev lite besviken eftersom att jag läst att det skulle vara bäst att bo i Katapola, nu hade vi helt plötsligt väldigt långt att åka till alla ställen vi ville till. Första dagen började vi att åka till klostret det tog ca 30 minuter från Egiali men vägen längst kusten var otroligt vacker och Daniel fick stanna stup i kvarten så jag kunde fota. Klostret som var inbyggt högt upp i ett berg var väldigt häftigt att se men vägen upp var jobbig i värmen, vi fick låna fula gamla kläder att ta på oss då man måste täcka kroppen för att få komma in. Väl därinne var det inget speciellt att se och man fick inte fota. Efteråt åkte vi till Agia Anna ett fint klippbad som bara låg ca fem minuter därifrån också med en jobbig klättring för att ta sig dit. Vi låg på en klippa och latade fram till lunch sen åkte vi till Katapola för att äta lunch. Hamnstaden var lite mindre än där vi bodde men väldigt mysigt och hade bara en liten stenstrand. Vi åt och gick runt och fotade sen åkte vi tillbaka mot Egiali på vägen såg vi en udde som bestod av småsten där lite folk badade. Vi stannade och badade nån timme. När vi kom hem så låg nyckeln till nya rummet på sängen så vi flyttade våra saker, rummet var fint, balkongen liten men utsikten perfekt över hela byn och stranden. Tyvärr så fungerade inte AC:en som den ska den stängde av sig själv var trettionde minut och luften var inte kall. Dumt nog visste vi inte hur vi skulle få tag på rumsuthyraren så vi försökte stå ut svettiga i sängen men kl två på natten så stod vi inte ut längre utan kom på att vi fortfarande hade kvar nyckeln till gamla rummet så vi gick ner dit för att kunna sova.
Lördag 7 Juli 2012 - Santorini
Resealbum: Öluff i Grekiska Kykladerna
Det blåste ännu värre på tisdagen så det gick inte att vara på sandstranden då det var som en riktig sandstorm, så vi gick till stenstranden. Det var fint men inte så bekvämt att ligga på stenarna, vi betalade 10 euro extra för att ha vårt rum kvar till kl 15 så vi kunde duscha innan avresa. Vi åt en varsin gyros i pita för 2,50 euro sen fick vi skjuts till busstationen av hotellägaren! Bussen gick itid till Chania och tog ca två timmar, det var AC i bussen och som vanligt riktigt kallt. Vi köpte mackor på stationen i Chania sen var det dags att kliva på nästa buss som gick kl 17:30 till Heraklion. Vi anlände kl 20:30 på busstationen och frågade vart vi skulle ta vägen för att leta rum. Vi gick upp mot centrum och på tredje stället vi frågade fick vi ett bra pris. Hotellet hette Lena och de tog 35 euro per natt men då med gemensam toa och dusch men det var fräscht! Vi var hungriga och tog en sväng på stan, det blev gyros igen och en kall öl, sen åt vi lite Italiensk gelato.
Vi gick upp kl 7 och lämnade hotellet 20 minuter senare, det tog ca 15 minuter att gå till hamnen där det var totalt kaos och oordning, vi skulle behöva byta våra biljetter till en annan båt, ingen aning om varför men nu sitter vi på Flying cat istället för Mega jet. Båten blev såklart försenad ca en timme och klockan var 11:30 när vi steg iland på Santorini. Vi gick till två olika resebyråer och frågade om olika destinationer, men de var inte ett dugg hjälpsamma som vi hört att de kunde hjälpa oss att skräddarsy en öluff. Om jag inte visste vilken ö jag ville till så skulle jag stiga åt sidan så länge. Jag hittade tillslut en tavla där alla båtturer stod vilket inte visade sig att vara många, den tidigaste båtavgång till en ö som vi kunde tänka oss var kl 11:50 till Amorgos men när jag skulle boka den så var det fullt redan. Vi lämnade in bagaget på ett café som hade gjort detta till deras fördel då de skulle ha 4 euro per väska, så det var bara att punga ut 12 euro för våra tre. Så det verkade som att vi skulle få vänta till 18:40 då båten till Folegandros skulle gå som vi hade i reservplan, jag köpte biljetter för 28 euro var. Nere vid den nya hamnen så finns inget annat än några souvenir butiker och restauranger så det var inget alternativ att stanna där. En tjej i resebyrån ville sälja på oss en tripp till en vulkanö och några heta källor, båten skulle gå från gamla hamnen kl 14 och vara tillbaka kl 17 i all stress och hast köpte vi dessa biljetter för 15 euro var och hon sprang ut och stoppade bussen upp till Fira som tydligen var den enda som gick på flera timmar. Bussen var överfull och vi fick precis plats innanför dörren. Färden var den värsta serpentinväg jag upplevt med bara stup nedanför. Bussen kostade 2,20 euro var och vi passade på och fråga vilken tid den gick tillbaka, en kl 16:30 och nästa 21:00. Vi skulle alltså inte kunna matcha in någon buss till hemfärden vilket betydde att vi skulle behöva ta en taxi för 15 euro. När vi kom fram till den vackra byn Fira så skulle vi även behöva ta en cablecar ner till den gamla hamnen som skulle gå på 8 euro var t o r som inte ens Daniel ville åka eftersom han är höjdrädd. Nu visste vi inte riktigt vad vi gett oss in på, det hela kändes bara så stressigt att klämma in en båttur mellan båtturerna mellan öarna, haha och som grädden på moset skulle kosta oss ca 66 euro tillsammans istället för 30 euro. Vi gick till samma resebyrå som vi köpt biljetterna fast uppe i byn och hon ringde ner till den andra och sa att vi kunde få pengarna tillbaka där. Vi diskuterade ett tag och bestämde oss för att hoppa över turen. Vi gick i lugn och ro istället för att hitta en mysig restaurang att äta lunch på, vi hamnade på ett ställe som hette Ellis som hade en helt underbar utsikt med en jättetrevlig servitör. Vi beställde öl, vin, ost i filodeg till förrätt, souvlaki och kyckling, räkor i vitlöksgräddsås med ris till varmrätt. Det var jättegott och visst var det dyrare än Kreta men inte så farligt ändå, kalaset slutade på 40 euro. Sen strosade vi runt och fotade och kikade i de små butikerna, vi tog en varsin glass och öl på ett ställe innan det var dags att ta bussen tillbaka. Den var såklart försenad och busstationen var överöst med folk mest förvirrade kineser. Helt otroligt att de bara hade ca tre rutter om dagen ner till hamnen eftersom att bussen blev knökfull igen och ingen tid som matchar med färjetiderna heller. En stor eloge till busschauffören som får stå ut med massa trängandes turister varje dag som alla ropar ”Is this the bus to the port?”
Jag skulle aldrig stå ut, tacka vet jag thailand, fast något aldrig är itid där heller så är det ett helt annat lugn och man kan alltid välja taxi istället för det är nästan ändå gratis!
Väl nere i den tråkiga hamnen hade vi nu två långa timmar framför oss, vi satte oss först på en restaurang och beställde en öl och en kaffe som var dubbelt så dyra som på Kreta, vi satt och gjorde korsord och tog det lugnt. Sen var det dags att hämta ut väskorna trodde vi men killen på det caféet sa att ni kan lika gärna sätta er ned för båten är alltid försenad ändå, vi beställde svindyr milkshake för 7 euro st! Det blev en dyr dag ändå trots att vi inte tog båttrippen till vulkanön, man blir både fet och ruinerad av väntande ;)
Tillslut gick båten en timma senare än planerat till Folegandros, nu väntar minst tre dagar lugn!
Vi gick upp kl 7 och lämnade hotellet 20 minuter senare, det tog ca 15 minuter att gå till hamnen där det var totalt kaos och oordning, vi skulle behöva byta våra biljetter till en annan båt, ingen aning om varför men nu sitter vi på Flying cat istället för Mega jet. Båten blev såklart försenad ca en timme och klockan var 11:30 när vi steg iland på Santorini. Vi gick till två olika resebyråer och frågade om olika destinationer, men de var inte ett dugg hjälpsamma som vi hört att de kunde hjälpa oss att skräddarsy en öluff. Om jag inte visste vilken ö jag ville till så skulle jag stiga åt sidan så länge. Jag hittade tillslut en tavla där alla båtturer stod vilket inte visade sig att vara många, den tidigaste båtavgång till en ö som vi kunde tänka oss var kl 11:50 till Amorgos men när jag skulle boka den så var det fullt redan. Vi lämnade in bagaget på ett café som hade gjort detta till deras fördel då de skulle ha 4 euro per väska, så det var bara att punga ut 12 euro för våra tre. Så det verkade som att vi skulle få vänta till 18:40 då båten till Folegandros skulle gå som vi hade i reservplan, jag köpte biljetter för 28 euro var. Nere vid den nya hamnen så finns inget annat än några souvenir butiker och restauranger så det var inget alternativ att stanna där. En tjej i resebyrån ville sälja på oss en tripp till en vulkanö och några heta källor, båten skulle gå från gamla hamnen kl 14 och vara tillbaka kl 17 i all stress och hast köpte vi dessa biljetter för 15 euro var och hon sprang ut och stoppade bussen upp till Fira som tydligen var den enda som gick på flera timmar. Bussen var överfull och vi fick precis plats innanför dörren. Färden var den värsta serpentinväg jag upplevt med bara stup nedanför. Bussen kostade 2,20 euro var och vi passade på och fråga vilken tid den gick tillbaka, en kl 16:30 och nästa 21:00. Vi skulle alltså inte kunna matcha in någon buss till hemfärden vilket betydde att vi skulle behöva ta en taxi för 15 euro. När vi kom fram till den vackra byn Fira så skulle vi även behöva ta en cablecar ner till den gamla hamnen som skulle gå på 8 euro var t o r som inte ens Daniel ville åka eftersom han är höjdrädd. Nu visste vi inte riktigt vad vi gett oss in på, det hela kändes bara så stressigt att klämma in en båttur mellan båtturerna mellan öarna, haha och som grädden på moset skulle kosta oss ca 66 euro tillsammans istället för 30 euro. Vi gick till samma resebyrå som vi köpt biljetterna fast uppe i byn och hon ringde ner till den andra och sa att vi kunde få pengarna tillbaka där. Vi diskuterade ett tag och bestämde oss för att hoppa över turen. Vi gick i lugn och ro istället för att hitta en mysig restaurang att äta lunch på, vi hamnade på ett ställe som hette Ellis som hade en helt underbar utsikt med en jättetrevlig servitör. Vi beställde öl, vin, ost i filodeg till förrätt, souvlaki och kyckling, räkor i vitlöksgräddsås med ris till varmrätt. Det var jättegott och visst var det dyrare än Kreta men inte så farligt ändå, kalaset slutade på 40 euro. Sen strosade vi runt och fotade och kikade i de små butikerna, vi tog en varsin glass och öl på ett ställe innan det var dags att ta bussen tillbaka. Den var såklart försenad och busstationen var överöst med folk mest förvirrade kineser. Helt otroligt att de bara hade ca tre rutter om dagen ner till hamnen eftersom att bussen blev knökfull igen och ingen tid som matchar med färjetiderna heller. En stor eloge till busschauffören som får stå ut med massa trängandes turister varje dag som alla ropar ”Is this the bus to the port?”
Jag skulle aldrig stå ut, tacka vet jag thailand, fast något aldrig är itid där heller så är det ett helt annat lugn och man kan alltid välja taxi istället för det är nästan ändå gratis!
Väl nere i den tråkiga hamnen hade vi nu två långa timmar framför oss, vi satte oss först på en restaurang och beställde en öl och en kaffe som var dubbelt så dyra som på Kreta, vi satt och gjorde korsord och tog det lugnt. Sen var det dags att hämta ut väskorna trodde vi men killen på det caféet sa att ni kan lika gärna sätta er ned för båten är alltid försenad ändå, vi beställde svindyr milkshake för 7 euro st! Det blev en dyr dag ändå trots att vi inte tog båttrippen till vulkanön, man blir både fet och ruinerad av väntande ;)
Tillslut gick båten en timma senare än planerat till Folegandros, nu väntar minst tre dagar lugn!
Måndag 2 Juli 2012 - Elafonisi beach
Resealbum: Öluff i Grekiska Kykladerna
Efter 30 minuters sömn och en dusch så gick vi ner till byn föra äta middag, på kvällen spärrar de av alla gator för bilarna och dukar upp bord överallt. Vi var så hungriga så vi satte oss ner på första bästa. Menyn var fullspäckad med grekiska specialiteter, jag lammälskare som jag är tog en lammsouvlaki och Daniel en mixedgrill som bestod av korv, fläskspett, hamburgare och gyros. Vi tog även en förrätt, öl och vin kalaset gick på 28 euro och då fick vi även en ouzo och små godisbitar.
På morgonen så gick vi upp redan kl 8 till uthyrningen men vi ändrade oss då vi såg att de hade båtar som gick till Elafonissi, skönare att sitta på en båt än att skumpa runt på en vespa. Båten gick inte förrän kl 10:30 då vi helt plötsligt hade massa tid tog vi samma frukost som gårdagen i lugn och ro. Efter det hörde vi oss för om bussbiljetter resp hyrbil till Heraklion. Hyrbil en väg skulle kosta 85 euro nedprutat, kändes ändå väldigt dyrt fast uthyraren försökte övertyga att vi kunde stanna både i Chania och Rethymon på vägen. Vi hade beslutsångest ett tag då bussen ändå kostade 20 euro var och tog två timmar till Chania sen byte av buss där vi antagligen får stanna en timme för att hoppa på en tre timmars lång bussfärd till Heraklion. Men utan karta och en förare så kände vi oss mer övertygade om att bussen ändå skulle bli ett bättre alternativ så vi bokade biljett för imorrn kl 15:30. Båten till Elafonissi kom tillslut efter 30 minuters försening och tog närmare två timmar än en som vi fått info om, 20 euro var tur och retur. Ängtligen på plats på stranden som påminde om Thailand! Underbart härlig sand och vatten, vi hyrde solstolar för 7 euro och bara slappade, Det fanns inte mycket mat att välja på till lunch bara två hak på stranden som hade samma utbud av mackor och sallader. Vi delade på en grekisk sallad och en varsin pizza slice för 12 euro. Det blåste mindre på stranden så det var skönt men väl på båten hem var det riktig storm den avgick 16:30 och vi var inte på plats förrän kl 18. Snabb dusch och lite vin och ost på verandan i blåsten. Middagen valde vi att inta på en restaurang lite utanför huvudgatan eftersom att den låg lite mer i lä. Vi åt god förrätt som hette cheesecroquettes och delade på två huvudrätter Mousakka och Baked chicken. Vi testade den grekiska ölen Mythios till och fick även här en liten sockerkaka till notan som gick på ynka 23 euros!
Trötta som vi var gick vi till resebyrån och köpte de dyra färjebiljetterna till Santorini på onsdag för 99 euro för båda. Vi valda att bara boka till Santorini då jag läst på internet att det finns flera mindre företag som har billigare biljetter till Folegandros än 25 euro var och som kanske går tidigare än kl 18. Imorrn så checkar vi ut lämnar bagaget på hotellet slappar lite på stranden hoppar på bussen till Chania 15:30 anländer till Heraklion vid 21. Hoppas på att hitta billigt hotell för en natt vid hamnen för att ta färjan kl 8:20 till Santorini på onsdag!
På morgonen så gick vi upp redan kl 8 till uthyrningen men vi ändrade oss då vi såg att de hade båtar som gick till Elafonissi, skönare att sitta på en båt än att skumpa runt på en vespa. Båten gick inte förrän kl 10:30 då vi helt plötsligt hade massa tid tog vi samma frukost som gårdagen i lugn och ro. Efter det hörde vi oss för om bussbiljetter resp hyrbil till Heraklion. Hyrbil en väg skulle kosta 85 euro nedprutat, kändes ändå väldigt dyrt fast uthyraren försökte övertyga att vi kunde stanna både i Chania och Rethymon på vägen. Vi hade beslutsångest ett tag då bussen ändå kostade 20 euro var och tog två timmar till Chania sen byte av buss där vi antagligen får stanna en timme för att hoppa på en tre timmars lång bussfärd till Heraklion. Men utan karta och en förare så kände vi oss mer övertygade om att bussen ändå skulle bli ett bättre alternativ så vi bokade biljett för imorrn kl 15:30. Båten till Elafonissi kom tillslut efter 30 minuters försening och tog närmare två timmar än en som vi fått info om, 20 euro var tur och retur. Ängtligen på plats på stranden som påminde om Thailand! Underbart härlig sand och vatten, vi hyrde solstolar för 7 euro och bara slappade, Det fanns inte mycket mat att välja på till lunch bara två hak på stranden som hade samma utbud av mackor och sallader. Vi delade på en grekisk sallad och en varsin pizza slice för 12 euro. Det blåste mindre på stranden så det var skönt men väl på båten hem var det riktig storm den avgick 16:30 och vi var inte på plats förrän kl 18. Snabb dusch och lite vin och ost på verandan i blåsten. Middagen valde vi att inta på en restaurang lite utanför huvudgatan eftersom att den låg lite mer i lä. Vi åt god förrätt som hette cheesecroquettes och delade på två huvudrätter Mousakka och Baked chicken. Vi testade den grekiska ölen Mythios till och fick även här en liten sockerkaka till notan som gick på ynka 23 euros!
Trötta som vi var gick vi till resebyrån och köpte de dyra färjebiljetterna till Santorini på onsdag för 99 euro för båda. Vi valda att bara boka till Santorini då jag läst på internet att det finns flera mindre företag som har billigare biljetter till Folegandros än 25 euro var och som kanske går tidigare än kl 18. Imorrn så checkar vi ut lämnar bagaget på hotellet slappar lite på stranden hoppar på bussen till Chania 15:30 anländer till Heraklion vid 21. Hoppas på att hitta billigt hotell för en natt vid hamnen för att ta färjan kl 8:20 till Santorini på onsdag!
Söndag 1 Juli 2012 - Paleochora
Resealbum: Öluff i Grekiska Kykladerna
Öluff i Grekland
I tre veckor ska vi luffa runt i Kykladerna, den 30/6 landar vi på Kreta där vi också flyger tillbaka hem den 21/7. Vi bestämde oss för att spendera de första nätterna i Paleochora pga att det låg närmast Elefonissi som ska ha den finaste stranden på Kreta. Vi landade kl 20:00 och senaste bussen till Paleochora gick kl 16 så jag bokade hyrbil som man endast kunde hyra enkelväg alltså lämna i Paleochora av företaget Notos, det var dyrt pga att man lämnar på annan plats än upphämtning, 60 euro och tankning ca 7 euro. Andra alternativet hade varit taxi för 100 euro annars hade vi fått stanna första natten i Chania och det är ju skönast att vakna på plats. På kvällen när vi kom fram ca 22:30 begav vi oss intill byn för att köpa vatten, det tog ca fem minuter att gå. Vi blev helt hänförda över hur mysigt det var, men det var endast restaurangerna som hade öppet fortfarande. Vi gick förbi ett litet glasshak där vi såg några sitta och äta en sån riktigt tjock fluffig våffla, åh det vill jag ha! Vi hade inte ätit mer än frukost hemma och en varsin lättare rätt på O´learys på flygplatsen samt en baguette i hyrbilen. Så en våffla med Nutella, jordgubbar och chokladglass smakade riktigt bra!
Första morgonen så gick vi intill byn för att lämna bilnycklarna och betala, bilen hade de redan hämtat på morgonen utanför vårt hotell, jättesmidigt. Jag behövde aldrig ens visa mitt körkort eller skriva på nåt kontrakt. Sen åt vi en English breakfast för 6euro var som smakade väldigt bra med färskpressad juice och allt. Beachen nästa, en lång fin sandstrand väntade bara ett stenkast ifrån byn. Där spenderade vi hela dagen, bara solade och badade, vattnet var klart och fint men ganska kallt. Vi köpte frukt till lunch och delade sen på vägen hem på en pitakyckling för 2,50 euro riktigt gott. Vid 17 sitter vi nu på vår terrass och avnjuter ett glas vin och en bit ost!
I tre veckor ska vi luffa runt i Kykladerna, den 30/6 landar vi på Kreta där vi också flyger tillbaka hem den 21/7. Vi bestämde oss för att spendera de första nätterna i Paleochora pga att det låg närmast Elefonissi som ska ha den finaste stranden på Kreta. Vi landade kl 20:00 och senaste bussen till Paleochora gick kl 16 så jag bokade hyrbil som man endast kunde hyra enkelväg alltså lämna i Paleochora av företaget Notos, det var dyrt pga att man lämnar på annan plats än upphämtning, 60 euro och tankning ca 7 euro. Andra alternativet hade varit taxi för 100 euro annars hade vi fått stanna första natten i Chania och det är ju skönast att vakna på plats. På kvällen när vi kom fram ca 22:30 begav vi oss intill byn för att köpa vatten, det tog ca fem minuter att gå. Vi blev helt hänförda över hur mysigt det var, men det var endast restaurangerna som hade öppet fortfarande. Vi gick förbi ett litet glasshak där vi såg några sitta och äta en sån riktigt tjock fluffig våffla, åh det vill jag ha! Vi hade inte ätit mer än frukost hemma och en varsin lättare rätt på O´learys på flygplatsen samt en baguette i hyrbilen. Så en våffla med Nutella, jordgubbar och chokladglass smakade riktigt bra!
Första morgonen så gick vi intill byn för att lämna bilnycklarna och betala, bilen hade de redan hämtat på morgonen utanför vårt hotell, jättesmidigt. Jag behövde aldrig ens visa mitt körkort eller skriva på nåt kontrakt. Sen åt vi en English breakfast för 6euro var som smakade väldigt bra med färskpressad juice och allt. Beachen nästa, en lång fin sandstrand väntade bara ett stenkast ifrån byn. Där spenderade vi hela dagen, bara solade och badade, vattnet var klart och fint men ganska kallt. Vi köpte frukt till lunch och delade sen på vägen hem på en pitakyckling för 2,50 euro riktigt gott. Vid 17 sitter vi nu på vår terrass och avnjuter ett glas vin och en bit ost!