Onsdag 7 December 2011 - Seychellerna
Resealbum: Tips Seyshellerna & Mauritius
Budgetbada på lyxiga Seychellerna.
Vi badar nakna på egna öde stränder, plockar frukt direkt från träden och möter oväntad erotik i djungeln. Vi sökte ett Seychellerna bortom femstjärnigt och femsiffrigt – och hittade tillbaka till Eden, ett oskuldsfullt paradis till budgetpris.
Boende:
Seychellerna är känt för sina exklusiva resorts, men det finns även budgetalternativ, både för den som vill resa på egen hand eller med arrangör. Både Mahé, Praslin och framför allt La Digue erbjuder flera billiga och hemtrevliga guesthouse. Några med gott renome på La Digue är Bernique Guest House, L’Auberge de Nadege och Pension Michel, för ca 400-500 kr natten. Det finns även billigare alternativ, men de flesta är så små och familjära att de saknar hemsida. Det går också bra att skaffa boende väl på plats, men tänk på att du måste ha någon form av boende bokat och bekräftat i förväg för att få inresevisum när du anländer.
Resa runt:
Båt är ett smidigt sätt att ta sig runt mellan öarna. Inter Island Boats Ltd har flera avgångar om dagen. Pris från Mahe till Praslin ca 350 kr, till La Digue ca 450 kr. På Mahe och Praslin kan du ta dig runt med lokalbuss eller med hyrbil (ca 500 kr/dag). På La Digue är det cykel som gäller, cykelhyra ca 50 kr/dag.
Klimat:
Tropiskt och varmt året runt, 24-32 grader. Torraste perioden är från maj till november. December till februari är fuktigare med korta intensiva skyfall.
Kultur:
Det seychelliska samhället är i huvudsak ett matriakat, där kvinnan har en ovanligt stark social ställning, både familjärt och i vardagen. Kulturen beskrivs också som kreolsk med fransk prägel och är en färgstark smältdelegel av människor med både afrikanskt, europeiskt och asiatiskt ursprung.
Kuriosa:
Landets namn är inte en sammansättning av orden sea och shelles, så som det uttalas av lokalbefolkningen, utan är uppkallat efter en fransk finansminister på 1700-talet vid namn Jean Moreau de Séchelles.
Resa hit:
Air Seychelles och Quatar Airways flyger flera gånger i veckan, via Paris eller Doha. Flygtid ca 12 timmar. Priser från 8 000 kr inkl skatter t/r.
Paketresor:
Ger dig som resenär en helt annan trygghet i form av resegaranti och god service på plats. Afro-Caribbean specialiserar sig på småskalig turism och kan erbjuda skräddarsydda paketresor till relativt förmånliga priser. Andra arrangörer är bland andra Jambotours, Indcenresor och Kenzan-Tours.
Den oborstade lillasystern
När jättekontinenten Gondwana började glida ifrån nuvarande Indien och dela sig i Afrika, Australien och Sydamerika för 150 miljoner år sedan, tappade man en bergskedja i Indiska Oceanen. Seychellernas 49 granitöar är delar av den bergskedjans toppar. Med tiden har dessa fått sällskap av 70-talet betydligt yngre korallöar, och tillsammans bildar de planetens kanske skönaste örike.
Här finns fem av världens tio vackraste stränder, tropisk djungel, kristallklara korallrev och unikt djurliv. En skatt att vårda. Och en skatt som vet sitt värde.
Seychellerna är ett exklusivt resmål. Femstjärniga resorts tar ibland femstjärniga belopp – per rum och natt. Även paketresor vänder sig i första hand till de med välfylla bankkonton.
Men det finns faktiskt budgetalternativ för den som vill söka sig bortom lyxresorts och ”all inclusives”.
Bästa stället att börja leta är då La Digue.
Bland alla välputsade och högutvecklade öar är La Digue fortfarande den lite oborstade lillasystern. En sorglös bohem som lite avspänt och lojt lutar sig tillbaka, väl medveten om sin naturliga skönhet och charm.
Visserligen öppnade nyligen ön sitt första femstjärniga hotell – Le domaine de l’Orangeraie – och numera finns här också en och annan bil. Men fortfarande råder en stark känsla av att tiden stått stilla.
Här bor vi på hemtrevliga gästhus och tar oss fram med oxkärra eller på cykel.
Avskilda från omvärlden
Längs dammiga sandvägar får vi sällskap av meterstora landsköldpaddor som obekymrat hasar fram. Djungeln doftar sött av tropisk fuktighet, orkidéer och vaniljplantage. Bland träden skymtar den unika paradisfågeln. Bananer och papaya hänger i klasar. Enstaka palmer häver sig ut över sanden mot havet. Överallt små strandremsor som vi gör till våra egna för dagen. Byns fiskare återvänder med dagens fångst. Några män spelar domino i skuggan av en palm.
La Digue slumrar vidare i laidback atmosfär.
Till och med öns största attraktion Anse Source d´Argent är befriande fri från kommers och turister. Denna världens mest fotograferade strand är berömd för sin skönhet och har varit filmkuliss för mängder av reklamfilmer och långfilmer, som exempelvis Bountyreklamen.
När vi återvänder hit, efter vår nakendag i ensamhet, är det med känslan av att inspelningarna stängt för kvällen och scenen tömts på statister, men att de glömt en del av publiken kvar i salongen. Några få utvalda som bjuds på ett eget skådespel, nu när dagturisterna lämnat ön i sina båtar och stranden är tom. Ett skådespel i naturens egen regi, där klippblocken viker ut sina mjuka former i sanden, nästan som om de poserar, som om de har liv, där skymningen bäddar in scenen i ett drömsk rosa skimmer och där andligheten sveper över oss som en varm bris från havet.
När vi en stund senare lämnar stranden sist av alla, när mörkret fallit och djungeln dränks i en kakafoni av ljud från fåglar och fladdermöss, tänker jag att det inte är en slump man valt denna strand som inspelningsplats för filmer som Robinson Crouse och Cast Away. Här där vi just nu känner oss helt avskilda från omvärlden.
Har rest hit femtio gånger
Seychellerna är på många sätt ett föredöme när det gäller ekoturism. Antalet besökare är strikt reglerat för att begränsa turismen och inverkan på miljön. Vissa öar har bara ett enda resort, med kanske tio rum. Minsta träd eller buske som ska huggas ner, måste godkännas av miljöministeriet. Mer än hälften av landet är naturreservat. Allt handlar om att skydda och bevara miljön. Men så har Seychellerna också ett unikt arv att vårda.
Bortsett från förbiseglande sjömän och pirater, var öarna obefolkade fram till fransmännen kom i slutet av 1700-talet. Det innebär att vissa livsformer förblivit opåverkade och oförändrade sedan Seychellerna bröts loss från Gondwana för 150 miljoner år sedan, arter som inte finns någon annanstans på jorden.
Allra tydligast blir det i nationalparken Vallée de Mai på ön Praslin.
I denna förhistoriska palmskog frodas växter som endast existerar just här och mest känd och orginell är förstås paradisnöten ”Coco de Mer”. Denna 20 kilo tunga dubbelnöt har formen av ett kvinnosköte, vilket gjort många övertygade om att Valée de Mai är den ursprungliga platsen för Edens lustgård. Coco de Mer-palmen skulle då vara kunskapens träd och själva nöten ”den förbjudna frukten”. Symboliken blir ännu starkare av att Coco de Mer-palmens manliga art har formen av en jättelik penis, som när den sydöstra monsunen blåser sägs resa sig och söka sig mot den feminina dubbelnöten för att älska.
Enligt skapelseboken låg Edens lustgård någonstans mellan floderna Tigris och Eufrat i forna Mesopotamien, vilket faktiskt är ungefär där Seychellerna en gång borde ha varit placerat när det tillhörde jättekontinenten Gondwana.
Bara att vandra genom Vallée de Mais urskog framkallar en känsla av att befinna sig i en sagovärld. Med enorma träd och palmblad omkring oss förvandlas vi till lilleputtar i jättarnas rike, med ett filtrerat solljus som skapar en trolsk atmosfär och med källsprång och porlande vattenfall som drömlik ljudkuliss.
Tanken på att vi kanske dessutom går i Adam och Evas fotspår ger stunden, platsen och dess romantik en extra dimension. En svindlande känsla av att färdas tillbaka till människans ursprung, till jordens första kärlekssaga.
Det är lätt att bli förälskad i Seychellerna.
Vid magnifika Anse Lazio på Praslin träffar vi Laura. Hon har precis klättrat upp i palmen vi ligger under, barfota utan rep, vridit loss en kokosnöt, hasat nerför stammen och öppnat den mot en klippa. Som om det vore det naturligaste i världen för en 24-åring från Stuttgart.
Sedan får vi förklaringen.
– Jag kom hit första gången när jag var tre år. Det här är min 50:e resa hit, säger Robinson-flickan och skrattar när hon ser vår tappade hakor.
– Min pappa är flygkapten, så jag får billiga flygresor. Jag kan egentligen flyga vart jag vill i världen, men det slutar alltid med att jag åker hit. Det finns ingen vackrare plats.
Anse Lazio abonnerar ständigt på en plats över världens vackraste stränder, men är trots sin berömdhet även den nästan helt utan utländska turister. Här umgås vi istället med lokala familjer på utflykt, med barn som leker och hoppar i vågorna och äldre som vilar i skuggan.
Tillbaka vid Coco de Mer hotell avnjuter vi en utsökt middag nere vid havet, där solen sakta lägger sig till ro vid horisonten. Helgrillad Red Snapper följt av kokosglass med solmogen mango. Allt nersköljt med välkylt mousserande vin. En svag bris som svalkar, en himmel som sprakar, två hjärtan som dansar. Bubbel i både glas och sinne. Berusade i både kropp och själ.
När klockan passerat midnatt, smyger vi ner till stranden, kastar kläderna och tar oss ett nattbad.
Nakna under stjärnorna.
Vi är ju trots allt hos Adam och Eva.
Lagunen skiftar i turkosa nyanser, vattnet stryker stranden i mjuka vågröreser mellan sensuellt skulpterade granitklippor och vajande kokospalmer. I sanden ligger några snäckor. Annars är det tomt.
Min fru Mari och jag har vadat barfota i det låga tidvattnet, rundat några klippor och bara minuter söder om La Digues världsberömda strand Anse Source d´Argent hittat en egen liten vik med en alldeles öde strand.
Länge är vi säkra på att få sällskap, att några andra turister ska dyka upp bakom klipporna. Men när inte en människa visat sig vid lunchtid kastar vi badkläderna och går resten av dagen runt så som Gud skapat oss. Vi badar, solar, dricker direkt ur kokosnötter och njuter av paradiset som om vi vore de enda människorna på jorden.
Som om vi vore Adam och Eva. En fantasi som kanske inte alls är så långt från verkligheten, ska vi få lära oss.
Källa: http://www.gp.se
Vi badar nakna på egna öde stränder, plockar frukt direkt från träden och möter oväntad erotik i djungeln. Vi sökte ett Seychellerna bortom femstjärnigt och femsiffrigt – och hittade tillbaka till Eden, ett oskuldsfullt paradis till budgetpris.
Boende:
Seychellerna är känt för sina exklusiva resorts, men det finns även budgetalternativ, både för den som vill resa på egen hand eller med arrangör. Både Mahé, Praslin och framför allt La Digue erbjuder flera billiga och hemtrevliga guesthouse. Några med gott renome på La Digue är Bernique Guest House, L’Auberge de Nadege och Pension Michel, för ca 400-500 kr natten. Det finns även billigare alternativ, men de flesta är så små och familjära att de saknar hemsida. Det går också bra att skaffa boende väl på plats, men tänk på att du måste ha någon form av boende bokat och bekräftat i förväg för att få inresevisum när du anländer.
Resa runt:
Båt är ett smidigt sätt att ta sig runt mellan öarna. Inter Island Boats Ltd har flera avgångar om dagen. Pris från Mahe till Praslin ca 350 kr, till La Digue ca 450 kr. På Mahe och Praslin kan du ta dig runt med lokalbuss eller med hyrbil (ca 500 kr/dag). På La Digue är det cykel som gäller, cykelhyra ca 50 kr/dag.
Klimat:
Tropiskt och varmt året runt, 24-32 grader. Torraste perioden är från maj till november. December till februari är fuktigare med korta intensiva skyfall.
Kultur:
Det seychelliska samhället är i huvudsak ett matriakat, där kvinnan har en ovanligt stark social ställning, både familjärt och i vardagen. Kulturen beskrivs också som kreolsk med fransk prägel och är en färgstark smältdelegel av människor med både afrikanskt, europeiskt och asiatiskt ursprung.
Kuriosa:
Landets namn är inte en sammansättning av orden sea och shelles, så som det uttalas av lokalbefolkningen, utan är uppkallat efter en fransk finansminister på 1700-talet vid namn Jean Moreau de Séchelles.
Resa hit:
Air Seychelles och Quatar Airways flyger flera gånger i veckan, via Paris eller Doha. Flygtid ca 12 timmar. Priser från 8 000 kr inkl skatter t/r.
Paketresor:
Ger dig som resenär en helt annan trygghet i form av resegaranti och god service på plats. Afro-Caribbean specialiserar sig på småskalig turism och kan erbjuda skräddarsydda paketresor till relativt förmånliga priser. Andra arrangörer är bland andra Jambotours, Indcenresor och Kenzan-Tours.
Den oborstade lillasystern
När jättekontinenten Gondwana började glida ifrån nuvarande Indien och dela sig i Afrika, Australien och Sydamerika för 150 miljoner år sedan, tappade man en bergskedja i Indiska Oceanen. Seychellernas 49 granitöar är delar av den bergskedjans toppar. Med tiden har dessa fått sällskap av 70-talet betydligt yngre korallöar, och tillsammans bildar de planetens kanske skönaste örike.
Här finns fem av världens tio vackraste stränder, tropisk djungel, kristallklara korallrev och unikt djurliv. En skatt att vårda. Och en skatt som vet sitt värde.
Seychellerna är ett exklusivt resmål. Femstjärniga resorts tar ibland femstjärniga belopp – per rum och natt. Även paketresor vänder sig i första hand till de med välfylla bankkonton.
Men det finns faktiskt budgetalternativ för den som vill söka sig bortom lyxresorts och ”all inclusives”.
Bästa stället att börja leta är då La Digue.
Bland alla välputsade och högutvecklade öar är La Digue fortfarande den lite oborstade lillasystern. En sorglös bohem som lite avspänt och lojt lutar sig tillbaka, väl medveten om sin naturliga skönhet och charm.
Visserligen öppnade nyligen ön sitt första femstjärniga hotell – Le domaine de l’Orangeraie – och numera finns här också en och annan bil. Men fortfarande råder en stark känsla av att tiden stått stilla.
Här bor vi på hemtrevliga gästhus och tar oss fram med oxkärra eller på cykel.
Avskilda från omvärlden
Längs dammiga sandvägar får vi sällskap av meterstora landsköldpaddor som obekymrat hasar fram. Djungeln doftar sött av tropisk fuktighet, orkidéer och vaniljplantage. Bland träden skymtar den unika paradisfågeln. Bananer och papaya hänger i klasar. Enstaka palmer häver sig ut över sanden mot havet. Överallt små strandremsor som vi gör till våra egna för dagen. Byns fiskare återvänder med dagens fångst. Några män spelar domino i skuggan av en palm.
La Digue slumrar vidare i laidback atmosfär.
Till och med öns största attraktion Anse Source d´Argent är befriande fri från kommers och turister. Denna världens mest fotograferade strand är berömd för sin skönhet och har varit filmkuliss för mängder av reklamfilmer och långfilmer, som exempelvis Bountyreklamen.
När vi återvänder hit, efter vår nakendag i ensamhet, är det med känslan av att inspelningarna stängt för kvällen och scenen tömts på statister, men att de glömt en del av publiken kvar i salongen. Några få utvalda som bjuds på ett eget skådespel, nu när dagturisterna lämnat ön i sina båtar och stranden är tom. Ett skådespel i naturens egen regi, där klippblocken viker ut sina mjuka former i sanden, nästan som om de poserar, som om de har liv, där skymningen bäddar in scenen i ett drömsk rosa skimmer och där andligheten sveper över oss som en varm bris från havet.
När vi en stund senare lämnar stranden sist av alla, när mörkret fallit och djungeln dränks i en kakafoni av ljud från fåglar och fladdermöss, tänker jag att det inte är en slump man valt denna strand som inspelningsplats för filmer som Robinson Crouse och Cast Away. Här där vi just nu känner oss helt avskilda från omvärlden.
Har rest hit femtio gånger
Seychellerna är på många sätt ett föredöme när det gäller ekoturism. Antalet besökare är strikt reglerat för att begränsa turismen och inverkan på miljön. Vissa öar har bara ett enda resort, med kanske tio rum. Minsta träd eller buske som ska huggas ner, måste godkännas av miljöministeriet. Mer än hälften av landet är naturreservat. Allt handlar om att skydda och bevara miljön. Men så har Seychellerna också ett unikt arv att vårda.
Bortsett från förbiseglande sjömän och pirater, var öarna obefolkade fram till fransmännen kom i slutet av 1700-talet. Det innebär att vissa livsformer förblivit opåverkade och oförändrade sedan Seychellerna bröts loss från Gondwana för 150 miljoner år sedan, arter som inte finns någon annanstans på jorden.
Allra tydligast blir det i nationalparken Vallée de Mai på ön Praslin.
I denna förhistoriska palmskog frodas växter som endast existerar just här och mest känd och orginell är förstås paradisnöten ”Coco de Mer”. Denna 20 kilo tunga dubbelnöt har formen av ett kvinnosköte, vilket gjort många övertygade om att Valée de Mai är den ursprungliga platsen för Edens lustgård. Coco de Mer-palmen skulle då vara kunskapens träd och själva nöten ”den förbjudna frukten”. Symboliken blir ännu starkare av att Coco de Mer-palmens manliga art har formen av en jättelik penis, som när den sydöstra monsunen blåser sägs resa sig och söka sig mot den feminina dubbelnöten för att älska.
Enligt skapelseboken låg Edens lustgård någonstans mellan floderna Tigris och Eufrat i forna Mesopotamien, vilket faktiskt är ungefär där Seychellerna en gång borde ha varit placerat när det tillhörde jättekontinenten Gondwana.
Bara att vandra genom Vallée de Mais urskog framkallar en känsla av att befinna sig i en sagovärld. Med enorma träd och palmblad omkring oss förvandlas vi till lilleputtar i jättarnas rike, med ett filtrerat solljus som skapar en trolsk atmosfär och med källsprång och porlande vattenfall som drömlik ljudkuliss.
Tanken på att vi kanske dessutom går i Adam och Evas fotspår ger stunden, platsen och dess romantik en extra dimension. En svindlande känsla av att färdas tillbaka till människans ursprung, till jordens första kärlekssaga.
Det är lätt att bli förälskad i Seychellerna.
Vid magnifika Anse Lazio på Praslin träffar vi Laura. Hon har precis klättrat upp i palmen vi ligger under, barfota utan rep, vridit loss en kokosnöt, hasat nerför stammen och öppnat den mot en klippa. Som om det vore det naturligaste i världen för en 24-åring från Stuttgart.
Sedan får vi förklaringen.
– Jag kom hit första gången när jag var tre år. Det här är min 50:e resa hit, säger Robinson-flickan och skrattar när hon ser vår tappade hakor.
– Min pappa är flygkapten, så jag får billiga flygresor. Jag kan egentligen flyga vart jag vill i världen, men det slutar alltid med att jag åker hit. Det finns ingen vackrare plats.
Anse Lazio abonnerar ständigt på en plats över världens vackraste stränder, men är trots sin berömdhet även den nästan helt utan utländska turister. Här umgås vi istället med lokala familjer på utflykt, med barn som leker och hoppar i vågorna och äldre som vilar i skuggan.
Tillbaka vid Coco de Mer hotell avnjuter vi en utsökt middag nere vid havet, där solen sakta lägger sig till ro vid horisonten. Helgrillad Red Snapper följt av kokosglass med solmogen mango. Allt nersköljt med välkylt mousserande vin. En svag bris som svalkar, en himmel som sprakar, två hjärtan som dansar. Bubbel i både glas och sinne. Berusade i både kropp och själ.
När klockan passerat midnatt, smyger vi ner till stranden, kastar kläderna och tar oss ett nattbad.
Nakna under stjärnorna.
Vi är ju trots allt hos Adam och Eva.
Lagunen skiftar i turkosa nyanser, vattnet stryker stranden i mjuka vågröreser mellan sensuellt skulpterade granitklippor och vajande kokospalmer. I sanden ligger några snäckor. Annars är det tomt.
Min fru Mari och jag har vadat barfota i det låga tidvattnet, rundat några klippor och bara minuter söder om La Digues världsberömda strand Anse Source d´Argent hittat en egen liten vik med en alldeles öde strand.
Länge är vi säkra på att få sällskap, att några andra turister ska dyka upp bakom klipporna. Men när inte en människa visat sig vid lunchtid kastar vi badkläderna och går resten av dagen runt så som Gud skapat oss. Vi badar, solar, dricker direkt ur kokosnötter och njuter av paradiset som om vi vore de enda människorna på jorden.
Som om vi vore Adam och Eva. En fantasi som kanske inte alls är så långt från verkligheten, ska vi få lära oss.
Källa: http://www.gp.se
Söndag 20 Januari 2008 - Madagaskar
Resealbum: Tips Seyshellerna & Mauritius
"- Idioter åker till Mauritius när det finns ställen som det här", myste ett sydafrikanskt par med varsin pastis i hand vid poolen på Princesse Bora Lodge, vars hemsida http://www.princessbora.com bättre än någon annan återger "Ile Sainte-Marie" attribut (ö öster om Madagaskar). Beacherna straffar ledigt Mauritius (i samma ögrupp), prisnivån är löjligt låg och infrastrukturen (liksom mentaliteten) lagom halvvägs mellan Dr Livingstone och "Mr Phuketsson...I pressume ?".
Du kan bo i en ren och fräsch strandhydda för 40 kr natten, lattja med lemurerna på läckra Les Lémuriens (bara du handlar en lokal THB-pilsner för 12 kronor), hyra bil eller motorbåt med chaufför eller skipper en halvdag för 300 kronor eller sluka en delikat fiskrätt på Princess Bora för 40 kronor (skaldjur det dubbla).
Östafrikas bäst bevarade hemlighet med drömstränder flankerade av granitklippor à la La Digue i Seyshellerna. Ön har låg brottslighet och bjuder förutom vattensporter och naturprakt till och med på tre diskon. Det kostar förvisso runt 11 000 kr att ta sig hit, men stannar du i två veckor blir det både billigare och meningsfullare.
Reportage: Paradisöar GT
Du kan bo i en ren och fräsch strandhydda för 40 kr natten, lattja med lemurerna på läckra Les Lémuriens (bara du handlar en lokal THB-pilsner för 12 kronor), hyra bil eller motorbåt med chaufför eller skipper en halvdag för 300 kronor eller sluka en delikat fiskrätt på Princess Bora för 40 kronor (skaldjur det dubbla).
Östafrikas bäst bevarade hemlighet med drömstränder flankerade av granitklippor à la La Digue i Seyshellerna. Ön har låg brottslighet och bjuder förutom vattensporter och naturprakt till och med på tre diskon. Det kostar förvisso runt 11 000 kr att ta sig hit, men stannar du i två veckor blir det både billigare och meningsfullare.
Reportage: Paradisöar GT
Lördag 20 Juli 2002 - Pamplemousses
Resealbum: Tips Seyshellerna & Mauritius
Ett av det lyxigaste boendet jag varit på är nog i Mauritius. Även om jag vet det finns 1000-fallt ännu bättre....
Mauritius - det lyxiga 4 stjärniga hotellet Beachcomber - Le Victoria (Pamplemousses distriktet). Redan entrén var pampig med otroligt snygga blomsterkreationer på 2,5 meter i en och halv meter höga vackra keramikkrukor. I foaljen dök det direkt upp en kypare som bjöd på en fruktig välkomstdrink medans du fyllde i dina papper och beundrade den luftiga bungalowskänslan och det 20 meter höga taket med stora vackra balkar som säkert väger flera ton.
Runt foaljen låg sedan ett vattenfall och en damm med fiskar och små söta boutiquer med spröjsade fönster i teak som innehöll bland annat lyxiga snygga kläder (i finaste egyptisk bomull), barn klädesbutiker, tyger, krimskrams, smycken mm Utsiken var också otroligt magnifik ifrån foaljen med poolen som exotiskt sågs ut att flyta ut i havet eller var det havet som var så blått.
När jag sedan äntrade hotellrummet så möttes jag av en kollosalt stort rum med 2 st dubbelsängar och en stor blomsterkreation + en riktigt stort exotiskt fruktfat i rotting och en stor balkong med fantastisk utsik över trädgården och det rullande havet utanför revet som låg ungefär en kilometer ut.
Matsalen var ännu pampigare med 8 långbord med all mat du kan tänka dej, och dessutom så var det olika teman med inkluderande mat och dekor varje kväll i ämnen som; Europa, Mexico, Mauritius, Kina, Afrika mm
Med teman följde också en musikshow i samma ämne vid baren som också den låg vid sidan av restaurangen med utsikt över havet. Vad var mer passande än att smaka Mauritius berömda rom "Green Island", köp gärna med hem. Behöver jag säga att det smakade underbart äkta hemgjord Pina Colada varje kväll, (dvs. i riktig cocosmjölk inget hemskt beskt extrakt).
Det enda som jag upplevde störande på hotellet var bland annat alla rika yppiga fransyskor och amerikanare som snorkigt tingade solstolarna intill poolen redan klockan 7 på morgonen.
Att alla guidningar gjordes på huvudsak franska och i det exotiska språket kreol i många långa och roliga meningar, medans översättningen på engelska vart mycket kort och torr.
Och alla kypare som gjorde verkligen allt för att du inte skulle göra något alls. När du reste dej från bordet så stod 3 st kypare och bland annat dammade bordet från smulor, skakade servetten, drog ut stolen, tog bort allt även halvätna smörpaket då du bara ämnade att hämta mer mat varav du var tvugnen att hämta ett nytt smörpaket. Du behövde inte ens fylla på ditt vattenglas dom gjorde verkligen allt.
Jag är nog inte van med sådan ypperlig service så man vart lite stressad och frustrerad.
Det kan tillägas att alla rum hade fantastisk utsikt över havet, och där kunde man också låna windsurfingbräda mm gratis....
http://www.beachcomber-hotels.com/le-victoria-hotel (Le Victoria Hotel - på stranden Pointe aux Piments - Mauritius)
Se i min blogg med bilder ifrån Mauritius
http://www.reseguiden.se/minsida/legusta/blogg/2006-05
Tips på Paradisöar "-Idioter åker till Mauritius...."
http://www.reseguiden.se/minsida/legusta/blogg/5299
Lite mera tips ifrån i min blogg här
http://www.reseguiden.se/minsida/legusta/blogg/1934
Jag har även skrivit lite om ön på min websida för dom som ämnar att åka dit eller bara är nyfikna. Dom mest kända och bästa stränderna där är Flic-en-flac, Trou aux Biches Beach, Ile aux Cerfs.
http://www.sannegarden.net/c4422/mauritius.htm
Mauritius - det lyxiga 4 stjärniga hotellet Beachcomber - Le Victoria (Pamplemousses distriktet). Redan entrén var pampig med otroligt snygga blomsterkreationer på 2,5 meter i en och halv meter höga vackra keramikkrukor. I foaljen dök det direkt upp en kypare som bjöd på en fruktig välkomstdrink medans du fyllde i dina papper och beundrade den luftiga bungalowskänslan och det 20 meter höga taket med stora vackra balkar som säkert väger flera ton.
Runt foaljen låg sedan ett vattenfall och en damm med fiskar och små söta boutiquer med spröjsade fönster i teak som innehöll bland annat lyxiga snygga kläder (i finaste egyptisk bomull), barn klädesbutiker, tyger, krimskrams, smycken mm Utsiken var också otroligt magnifik ifrån foaljen med poolen som exotiskt sågs ut att flyta ut i havet eller var det havet som var så blått.
När jag sedan äntrade hotellrummet så möttes jag av en kollosalt stort rum med 2 st dubbelsängar och en stor blomsterkreation + en riktigt stort exotiskt fruktfat i rotting och en stor balkong med fantastisk utsik över trädgården och det rullande havet utanför revet som låg ungefär en kilometer ut.
Matsalen var ännu pampigare med 8 långbord med all mat du kan tänka dej, och dessutom så var det olika teman med inkluderande mat och dekor varje kväll i ämnen som; Europa, Mexico, Mauritius, Kina, Afrika mm
Med teman följde också en musikshow i samma ämne vid baren som också den låg vid sidan av restaurangen med utsikt över havet. Vad var mer passande än att smaka Mauritius berömda rom "Green Island", köp gärna med hem. Behöver jag säga att det smakade underbart äkta hemgjord Pina Colada varje kväll, (dvs. i riktig cocosmjölk inget hemskt beskt extrakt).
Det enda som jag upplevde störande på hotellet var bland annat alla rika yppiga fransyskor och amerikanare som snorkigt tingade solstolarna intill poolen redan klockan 7 på morgonen.
Att alla guidningar gjordes på huvudsak franska och i det exotiska språket kreol i många långa och roliga meningar, medans översättningen på engelska vart mycket kort och torr.
Och alla kypare som gjorde verkligen allt för att du inte skulle göra något alls. När du reste dej från bordet så stod 3 st kypare och bland annat dammade bordet från smulor, skakade servetten, drog ut stolen, tog bort allt även halvätna smörpaket då du bara ämnade att hämta mer mat varav du var tvugnen att hämta ett nytt smörpaket. Du behövde inte ens fylla på ditt vattenglas dom gjorde verkligen allt.
Jag är nog inte van med sådan ypperlig service så man vart lite stressad och frustrerad.
Det kan tillägas att alla rum hade fantastisk utsikt över havet, och där kunde man också låna windsurfingbräda mm gratis....
http://www.beachcomber-hotels.com/le-victoria-hotel (Le Victoria Hotel - på stranden Pointe aux Piments - Mauritius)
Se i min blogg med bilder ifrån Mauritius
http://www.reseguiden.se/minsida/legusta/blogg/2006-05
Tips på Paradisöar "-Idioter åker till Mauritius...."
http://www.reseguiden.se/minsida/legusta/blogg/5299
Lite mera tips ifrån i min blogg här
http://www.reseguiden.se/minsida/legusta/blogg/1934
Jag har även skrivit lite om ön på min websida för dom som ämnar att åka dit eller bara är nyfikna. Dom mest kända och bästa stränderna där är Flic-en-flac, Trou aux Biches Beach, Ile aux Cerfs.
http://www.sannegarden.net/c4422/mauritius.htm
Lördag 20 Juli 2002 - Grand Baie
Resealbum: Tips Seyshellerna & Mauritius
En sparsmakad ö enligt mej men det får ni uppleva själva. Visst servicen är mycket bra men man ser också tydligt en besvärande fattigdom.
Mauritius är en pytteliten självständig republik, stor som två tredjedelar av Gotland. Landet ligger i Indiska ozeanen, ett par flygtimmar öster om Madagaskar och brukar räknas som en afrikansk nation trots att majoriteten av befolkningen är indiska hinduer. Först hit var holländarna, år 1598. De blev kvar i hundra år, använde ön som proviant stop, och lyckades utrota de många jättesköldpaddorna och Mauritius mest kända fågel - den klumpiga, ganska fula dronten eller Dodo.
Det är alltid varmt mellan 25 - 30 grader, i vattnet är det aldrig kallare än 25 grader, mest regn faller i heta Januari - Mars.
Grand Baie norr på ön är en fin ort snygga hus och en otroligt vacker strand, men dyrare än övrigt på ön. Det hetaste nattlivet på ön finns samlat i Grand Baie på nordvästkusten, El Diablo är Grand Baies hetaste disko, men precis som på många andra ställen blir det inte riktigt hett föränn långt efter midnatt på fredagar och söndagar. Annars så finns underhållning, nattklubbar och diskon oftast inne på de stora hotellen och är ofta bara tillgängliga för hotellgästerna.
Shopping:
Det som man skall köpa ifrån Mauritius och ta med sig hem är kläder (mycket i egyptisk bomull) och märkeskläder som; Gant, Polo, Ralph Laurent, Billabong, Cerutti, Lacoste med flera kostar under halva priset jämfört med hemma. Stickat på Florealfabriken outlet i Floreal kostar stickade bommuls-, tunna ylle- och kasmirtröjor en tiondel av vad exakt samma tröjor kostar med kända logotyper på. Deras superba välkända rom "Green Island".
Bild: Marknaden i Port Louis bör ej missas.
Sola/Bada:
Bästa Stränder: Péreybère(strax norr om Grand Baie), Flic-en-flac, Trou aux Biches Beach, Île aux Cerfs.
Île aux Cerfs är östkustens mest berömda utflyktsmål. Det är en liten ö med makalös vacker strand, turkost vatten och skuggande casuarinaträd. Hit kommer man på katamaranutflykt eller med motorbåt från fastlandet.
Flic en Flac staden som har fått sitt namn efter badskor har västkustens finaste stränder.
Sydkustens stränder är i det närmaste folktomma. Ibland på grund av stora vågor eller farliga underströmmar, men det finns säkra ställen utan trängsel.
En båttur ut till en ö på östkusten Blue Bay Marine Park. Där får båtar inte gå in, korallerna är makalösa och fiskstimmen stora. En dag, inklusive fria drinkar kostar cirka 750 kr.
Utflykter:
Ett besök i Grand Bassin är kulturelt då du får uppleva hinduernas heliga vallfärdsplats sedan den första vallfärden 1897. Tempel och helgedomar har byggts runt stränderna på kratersjön uppe på centralplatån 700 möh.
Bild: Grand Bassin
Om du fortsätter genom Black River Gorges National Park efter att ha tittat på Chamarel Falls och Alexandra Falls åker du förbi Chamarel Coloured earth, som är ett naturfenomen av olikfärgad mineralrik vulkanaska.
Bild: Chamarel Coloured earth
Därefter hittar du en jättefin restaurang "Le Chamarel" med en strålande utsikt över Le Morne halvön som i mitt tycke är den finaste delen av Mauritius. Därefter kanske du vill avsluta resan nedanför berget och besöka Cassela Bird Park som har en fantastisk trädgård och en stor fascinerande djurpark.
Båtbyggare och glasmästare som gör jättevackra fönsterglas med motiv bör besökas i Curpipe. Detta är en lugnare stad som du gärna kan shoppa lite billigare än dom stora semesterorterna.
Hyrbil kostar 400-700 kr per dag. Men tänk att det är vänstertrafik, svårt att hitta, mycket bilar och smala vägar. En bil med chaufför är ett bättre alternativ för 600 kr för en heldag. Budgetresenärer och den som skall korta sträckor gör klokt i att ta bussen, det kostar bara några kronor att korsa ön.
Om du har tid över kan du boka en flygresa 3 timmar norr om Mauritius då kommer du till Mahé - huvudön på Seyshellerna.
Bild: Jättenäckrosor på Pamplemousses Royal Garden.
Tips på Paradisöar "-Idioter åker till Mauritius...."
http://www.reseguiden.se/minsida/legusta/blogg/5299
Mer om tips om Mauritius finns att läsa på min hemsida;
http://www.sannegarden.net/c4422/mauritius.htm
Här finner du en liten blogg jag skrivit om lyxigt boende Mauritius.
http://www.reseguiden.se/minsida/legusta/blogg/4141
Mauritius är en pytteliten självständig republik, stor som två tredjedelar av Gotland. Landet ligger i Indiska ozeanen, ett par flygtimmar öster om Madagaskar och brukar räknas som en afrikansk nation trots att majoriteten av befolkningen är indiska hinduer. Först hit var holländarna, år 1598. De blev kvar i hundra år, använde ön som proviant stop, och lyckades utrota de många jättesköldpaddorna och Mauritius mest kända fågel - den klumpiga, ganska fula dronten eller Dodo.
Det är alltid varmt mellan 25 - 30 grader, i vattnet är det aldrig kallare än 25 grader, mest regn faller i heta Januari - Mars.
Grand Baie norr på ön är en fin ort snygga hus och en otroligt vacker strand, men dyrare än övrigt på ön. Det hetaste nattlivet på ön finns samlat i Grand Baie på nordvästkusten, El Diablo är Grand Baies hetaste disko, men precis som på många andra ställen blir det inte riktigt hett föränn långt efter midnatt på fredagar och söndagar. Annars så finns underhållning, nattklubbar och diskon oftast inne på de stora hotellen och är ofta bara tillgängliga för hotellgästerna.
Shopping:
Det som man skall köpa ifrån Mauritius och ta med sig hem är kläder (mycket i egyptisk bomull) och märkeskläder som; Gant, Polo, Ralph Laurent, Billabong, Cerutti, Lacoste med flera kostar under halva priset jämfört med hemma. Stickat på Florealfabriken outlet i Floreal kostar stickade bommuls-, tunna ylle- och kasmirtröjor en tiondel av vad exakt samma tröjor kostar med kända logotyper på. Deras superba välkända rom "Green Island".
Bild: Marknaden i Port Louis bör ej missas.
Sola/Bada:
Bästa Stränder: Péreybère(strax norr om Grand Baie), Flic-en-flac, Trou aux Biches Beach, Île aux Cerfs.
Île aux Cerfs är östkustens mest berömda utflyktsmål. Det är en liten ö med makalös vacker strand, turkost vatten och skuggande casuarinaträd. Hit kommer man på katamaranutflykt eller med motorbåt från fastlandet.
Flic en Flac staden som har fått sitt namn efter badskor har västkustens finaste stränder.
Sydkustens stränder är i det närmaste folktomma. Ibland på grund av stora vågor eller farliga underströmmar, men det finns säkra ställen utan trängsel.
En båttur ut till en ö på östkusten Blue Bay Marine Park. Där får båtar inte gå in, korallerna är makalösa och fiskstimmen stora. En dag, inklusive fria drinkar kostar cirka 750 kr.
Utflykter:
Ett besök i Grand Bassin är kulturelt då du får uppleva hinduernas heliga vallfärdsplats sedan den första vallfärden 1897. Tempel och helgedomar har byggts runt stränderna på kratersjön uppe på centralplatån 700 möh.
Bild: Grand Bassin
Om du fortsätter genom Black River Gorges National Park efter att ha tittat på Chamarel Falls och Alexandra Falls åker du förbi Chamarel Coloured earth, som är ett naturfenomen av olikfärgad mineralrik vulkanaska.
Bild: Chamarel Coloured earth
Därefter hittar du en jättefin restaurang "Le Chamarel" med en strålande utsikt över Le Morne halvön som i mitt tycke är den finaste delen av Mauritius. Därefter kanske du vill avsluta resan nedanför berget och besöka Cassela Bird Park som har en fantastisk trädgård och en stor fascinerande djurpark.
Båtbyggare och glasmästare som gör jättevackra fönsterglas med motiv bör besökas i Curpipe. Detta är en lugnare stad som du gärna kan shoppa lite billigare än dom stora semesterorterna.
Hyrbil kostar 400-700 kr per dag. Men tänk att det är vänstertrafik, svårt att hitta, mycket bilar och smala vägar. En bil med chaufför är ett bättre alternativ för 600 kr för en heldag. Budgetresenärer och den som skall korta sträckor gör klokt i att ta bussen, det kostar bara några kronor att korsa ön.
Om du har tid över kan du boka en flygresa 3 timmar norr om Mauritius då kommer du till Mahé - huvudön på Seyshellerna.
Bild: Jättenäckrosor på Pamplemousses Royal Garden.
Tips på Paradisöar "-Idioter åker till Mauritius...."
http://www.reseguiden.se/minsida/legusta/blogg/5299
Mer om tips om Mauritius finns att läsa på min hemsida;
http://www.sannegarden.net/c4422/mauritius.htm
Här finner du en liten blogg jag skrivit om lyxigt boende Mauritius.
http://www.reseguiden.se/minsida/legusta/blogg/4141
Fredag 19 Juli 2002 - Curepipe
Resealbum: Tips Seyshellerna & Mauritius
Mauritius är ett självständigt land med 1,3 miljoner invånare, egen valuta och regering, landskapet täckt av sockerrör och ett högsta berg på 828 meter.
Några av Mauritius stjärnhotell är något alldeles extra. Le Saint-Géran, en superresort på en egen udde på östkusten, där svenska kungafamiljen brukar logera, överträffar sitt eget rykte i alla delar – boendestandard, spa-anläggning, restauranger och aktiviteter.
Trädgårdarna runt Le Saint Géran är en upplevelse i sig och gourmetrestaurangen Spoon blev berömd för att den drevs i många år av franske stjärnkocken Alain Ducasse. Han lämnade den i somras, i dag heter krogen Prime, men är fortfarande ett toppställe. En annan hotellupplevelse är Heritage Le Telfair på sydkusten, med vita villor i kolonialstil. Även om man vill bo enklare är det en god idé att avsluta vistelsen på Mauritius på någon av öns legendariska hotell.
Mauritius var först holländskt från 1638, sedan franskt från 1715, sedan brittiskt från 1810 fram till självständigheten 1968. Slavar från Madagaskar och dömda brottslingar från Java hämtades redan av holländarna. Mauritius har alltså haft sin rasmix från första början.
På sydvästligaste udden, halvön Le Morne, reser sig ett mycket markant berg över 500 meter. Det är inte bara ett naturfenomen, utan också ett nationalhistoriskt landmärke som utsetts till kulturvärldsarv av Unesco. På bergets platå sökte kolonialtidens förrymda slavar en fristad och skapade sig ett eget liv, men kastade sig utför stupet 1835 när polisen tog sig upp till dem. De kunde inte veta att poliserna bara ville förmedla nyheten att slaveriet hade avskaffats.
Huvudstaden Port Louis är spännande att ströva i med sitt kaotiska koncentrat av landets alla religioner, kulturer och raser. Hinduer, kreoler, kineser, tamiler, muslimer, européer, kyrkor, tempel, pagoder, moskéer, och alla de traditioner, religioner, språk och matkulturer som finns. Kulturell mångfald in extenso. Nationalhjälten Mahé de Labourdonnais står staty med blicken mot hamnen som han byggde som guvernör 1735.
Femton kilometer norr om statyn ståtar en av de vackraste plantagepalats jag sett i någon sockerrörsodling. Château de Labourdonnais uppfördes 1859 och producerar fortfarande rom av bästa klass, som kan provas i La Boutique intill. I samma byggnad kan man avnjuta en lunch på La Table du Château, ”Slottsbordet”, med panoramautsikt över det vackra kolonialgodset.
Valutan är Mauritius rupee. Intressanta utflykter går till naturreservaten och Le Morne, och man bör besöka någon sockerrörsplantage där rom tillverkas. Eleganta Château de Labourdonnais är vårt tips. Port Louis med sitt folkliv och sin historia kan man gärna ägna en dag åt.
Mauritius är grönt och vackert, speciellt den bergiga södern. Mauritius ligger mitt ute i Indiska oceanen, strax öster om Madagaskar. Ön är ganska liten, inte är mer än 6,5 mil lång och 5 mil bred, men det finns mycket att uppleva. Vi skulle kunna berätta hur mycket som helst för er om Mauritius, därför har vi valt att bara plocka ut de viktigaste tipsen. Håll till godo!
Invånarna på ön har skiftande bakgrund - indisk, engelsk, fransk, afrikansk och kinesisk. De lever fridfullt tillsammans olika religioner, kyrkor, tempel och moskéer samsas sida vid sida.
Servicen är mycket bra men man ser också tyvärr en tydlig besvärande fattigdom med riktiga kåkstäder med plåtskjul och massor av halvfärdiga och halvmålade hus.
Mauritius är en ”året-runt-destination” med sol och värme hela året, utan stora väderförändringar. Ni kan alltså åka hit precis när ni vill under året. Medeltemperaturen på dagen är cirka +26 till +30 grader. Mauritius har sin sommar i perioden november-april. Då är det varmare, något fler regndagar, och högsäsong med fler turister och högre priser över lag. Under perioden maj-oktober är det lågsäsong, fler soldagar men lite svalare, lätt att pruta ner hotellpriser och färre turister. Vattentemperaturen är ungefär densamma under hela året, si så där 23-27 grader. Nätterna är ljumma året runt.
En bra plats att börja din resa på Mauritius är Blue Bay i sydöst som ligger nära flygplatsen. Stanna en natt eller två innan du reser vidare upp längst östkusten. Centre de Flacq är öns knutpunkt för kollektivtrafiken. Du åker för bara några kronor med deras bussar runt ön, men ingen tidtabell finns. Trou d'Eau Douce och Bella Mare har öns finaste stränder med fantastiska korallrev. Här kan du bo billigt på någon av de mindre hotellen några meter från havet.
Västkusten erbjuder också fina stränder och bad även om de inte är i klass med östkustens. Några andra populära semesterorter är Trou aux Biches och Flic en Flac.
Här finns också huvudstaden Port Louis. Marknaden i huvudstaden Port Louis bör ej missas. Curpipe erbjuder billig shopping av bland annat kläder.
Mauritius är en pytteliten självständig republik, stor som två tredjedelar av Gotland. Landet ligger i Indiska ozeanen, ett par flygtimmar öster om Madagaskar och brukar räknas som en afrikansk nation trots att majoriteten av befolkningen är indiska hinduer. Först hit var holländarna, år 1598. De blev kvar i hundra år, använde ön som proviant stop, och lyckades utrota de många jättesköldpaddorna och Mauritius mest kända fågel - den klumpiga, ganska fula dronten eller Dodo.
Nattliv
På den norra delen av ön Pereybère och Grand Baie finns ett stort utbud av shopping, restauranger och nattliv.
Grand Baie norr på ön är en fin ort snygga hus och en otroligt vacker strand, men dyrare än övrigt på ön. Det hetaste nattlivet på ön finns samlat i Grand Baie på nordvästkusten, El Diablo är Grand Baies hetaste disko, men precis som på många andra ställen blir det inte riktigt hett föränn långt efter midnatt på fredagar och söndagar. Annars så finns underhållning, nattklubbar och diskon oftast inne på de stora hotellen och är ofta bara tillgängliga för hotellgästerna.
Le Morne halvön utgör den sydligaste punkten i Black River distriktet. Den har rykte om sig att vara den mest afrikanska delen av ön eftersom dess invånare är berömda för sin autentiska ségadans och sina kreolska traditioner.
Ön har två lyxanläggningar Berjaya le Morne Hotel och Beachcomber Le Paradise har en 18-håls golfbana, liksom utmärkta faciliteter för djuphavsfiske. Hotellen här erbjuder dykningar och flera andra vattensporter som skärmsegling, vattenskidåkning, windsurfing, segling och snorkling.
Det finns kasinon på Beachcomber Le Paradise och Berjaya Le Morne.
Bild: Pamplemousses Royal Garden, Träd 150 år.
Sevärdheter:
- Pamplemousses Royal Garden. Botanisk trädgård med jättenäckrosor och exotiska träd och blommor. Den ligger norr om huvudstaden Port Louis och har fri entré. Inga särskilda arrangemang för barnen.
TIPS: Följ med någon av parkens guider. De visar gigantiska bambuträd, lotusblommor, plockar blad och låter er dofta på eukalyptus, kanel och annat gott. Trevligt!
Ett besök i Grand Bassin är kulturelt då du får uppleva hinduernas heliga vallfärdsplats sedan den första vallfärden 1897. Tempel och helgedomar har byggts runt stränderna på kratersjön uppe på centralplatån 700 möh.
Bild: Chamarel Coloured earth.
Om du fortsätter genom Black River Gorges National Park efter att ha tittat på Chamarel Falls och Alexandra Falls åker du förbi Chamarel Coloured earth, som är ett naturfenomen av olikfärgad mineralrik vulkanaska. Därefter hittar du en jättefin restaurang "Le Chamarel" med en strålande utsikt över Le Morne halvön som i mitt tycke är den finaste delen av Mauritius. Därefter kanske du vill avsluta resan nedanför berget och besöka Casela Nature & Leisure Park som har en fantastisk trädgård och en stor fascinerande djurpark, med fåglar och många fina naturupplevelser.
- Vanille Crocodile Park Parken La Vanille ligger på Mauritius sydkust. Parken är välskött med både djur och en liten djungel som visar hur Mauritius såg ut för länge, länge sedan. I parken finns djur som vi nordbor inte är vana vid. Krokodiler av olika slag, roliga apor som tog jordnötter direkt ur våra händer, jättesköldpaddor man kan rida på, söta geckoödlor, tjocka paddor, vackra fiskar och en stor utställning med fjärilar och ludna spindlar. Ridturen på jätttesköldpaddorna var ett fantastiskt minne för barnen. Tänk, sköldpaddorna är drygt 150 år gamla, och föddes alltså i mitten av 1800-talet.
TIPS: Följ med någon av parkens guider (ingår i entrépriset). Med guidens hjälp ser ni djur och växter ni annars inte skulle lägga märke till. Parkens uterestaurang är trevlig, förvånansvärt billig och serverar allt från cappucino till krokodil.
- Parc Aventure Chamarel En naturpark med äventyrstema. Mycket klättra, balansera och sådant. Passar familjer med lite större barn, 6-18 år. Ganska dyrt, men kul säger de som har varit där.
- Delfinerna i Tamarinviken
Att simma med de söta delfinerna i Tamarindviken är en fantastisk upplevelse. Det är alltså vilda delfiner, och inte 100% säkert att man får chans att se dem. Men chansen är stor! Från stranden i Tamarin, och även från stranden i Flic en Flac, kan man boka en egen båt och åka ut till delfinerna. Störst chans att möta dem är på morgonen vid 8-tiden, eller tidigare. Vill ni hoppa i och simma med delfinerna ska ni hyra en egen båt några dagar innan. Ta med en undervattenskamera (finns engångskameror). Vill ni sitta kvar i båten och se delfinerna simma och hoppa kring er kan ni följa med en utflyktsbåt för ca 15 personer. Boka på stranden någon dag i förväg.
Fakta
Mauritius (på plats 29 prisguide skalan, 42% billigare än Sverige). Språket; Kreol, blandning av franska och engelska. Valuta; Mauritiska rupier, 100 mur = cirka 26 kr.
De flesta turister är fransmän och vita sydafrikaner.
Hyrbil kostar 400-700 kr per dag. Men t änk att det är vänstertrafik, svårt att hitta, mycket bilar och smala vägar. En bil med chaufför är ett bättre alternativ för 600 kr för en heldag. Budgetresenärer och den som skall korta sträckor gör klokt i att ta bussen, det kostar bara några kronor att korsa ön.
Maten
Maten på Mauritius är varierad och god. Det kreolska köket är en blandning av öst och väst, med färsk kokos, ananas och mango. Fisk av alla slag är självklart på en ö, barbecue är också vanligt och det finns även restauranger med indisk och kinesisk mat på Mauritius. I butikerna och på marknaderna finns exotiska frukter, grönsaker och andra råvaror att fylla kylskåpet med. Vi provade allt (även billig mat från mycket enkla stånd) och klarade oss utan magproblem. TIPS: det finns bra mataffärer men kryddorna som finns att köpa är heta. Så ifall ni bor med eget kök och ska laga mat till barnen är det praktiskt att ha med sig vanlig grillkrydda eller liknande hemifrån.
Färsk fisk och många indisk-asiatiska inslag i det lokala köket ger spännande matupplevelser på Mauritius. Billiga, rekommendabla matställen finns det gott om i tätorterna, särskilt Port Louis. För gourmeten finns många lyxhotellrestauranger som ståtar med berömda kockar som upphovsmän.
Vad man får betala för maten på restaurangerna beror förstås på var i landet man är, vilken restaurang man går till och vad man äter när man väl är där, men generellt kan sägas så här: På ett billigt ställe (som främst riktar sig till lokalbefolkning med relativt gott om pengar med Mauritiska mått mätt, går det att få en rätt för 60-70 rupie (ca:15 :-). På ett medelklasställe, riktat till turister och välbeställda mauritier går samma mat på 150-250 rupie (35-60:-) och på en dyr restaurang, riktad till turister mellan 300 och 400 rupie, (70-90:-). Lägg till en öl 30 rupie (10:-). Vill man ha hummer så går det på 600 rupie (130:-) på ett mellanklasställe.
Vill man komma riktigt billigt undan så kan man gå till något gatukök på marknaden, busstationen eller i någon gatukorsning om man är i en stad eller större ort. Visserligen finns en stor chans att det blir nedröstat av fruar och flickvänner. Kommer man ändå iväg så kan man äta en roti för 10 rupie och till ljudet av en röst som säger: Kladda inte ner kläderna, tätt följt av: Vad var det jag sa!
På de stränder som är avsedda för allmänheten brukar finnas kycklingkebab med chili, som är riktigt gott. Det hela kommer i en pain riche. Billigt är det också, ca: 10 kronor eller mindre. Även olika varianter på hamburgare brukar säljas från bilar som står uppställda på parkeringen ovanför stranden.
Boende
De flesta boendealtenativen som erbjuds via charter är så kallade all-inclusive-hotell, vilket blir både dyrt och bergränsande. Det finns nämligen gott om billiga boendealternativ. Paketresenärer kan i princip utgå från att de får bo bra, även om en del hotell är mycket lyxigare än andra.
Det finns bra trestjärniga hotell vid stranden, som Merville Beach från 855 kronor per person, och ännu billigare budgethotell. Extremen är de legendariska, sexstjärniga lyxhotellen där till exempel Le Saint Gérans billigaste krypin startar vid drygt 3 000 kronor per person. Däremellan finns prisvärda förstaklasshotell från 1 100 kronor per person.
Le Palamar i Belle Mare är lite mer intimt än de andra stora hotellen längst den vackra östkuststräckan. Dubbelrum kostar 900-1100 kr per person med halvpension. Sugar Beach Resort i Flic en Flac har en stor trädgård, massor av gratisaktiviteter, utsökt mat, fin egen strand och korallrev in på knuten. Kostar under högsäsong 1700 - 2200 kr per person i dubbelrum med halvpension. Ocean Villas i Grand Baie har dubbelrum från 182 kr per person. Eller Ocean Beauty från 593 kr per person.
Btravel har flera rum till uthyrning med bra priser bla Hotell Villas Mon Plaisir, Hotell Margarita och Yas Villas.
Boende finns i alla prisklasser, och standarden är generellt sett mycket hög oavsett klass. Vi kan tipsa om svenskan Carina Roy som bor på Mauritius sedan 12 år tillbaka. Hon hjälpte oss hitta boende och hon kan alla hotell, lägenhetsanläggningar och stränder på Mauritius utantill. Hon vet vilka som är barnvänliga, vilka som är prisvärda osv. Dessutom kan hon förhandla med hotellen på deras eget språk = bättre pris. Ni kan också boka Carina som guide med minibuss. Mailadressen till Carina Roy är rucroy@intnet.mu
Shopping
Det som man framörallt skall köpa ifrån Mauritius och ta med sig hem är kläder (mycket i egyptisk bomull) och märkeskläder som; Gant, Polo, Ralph Laurent, Billabong, Quicksilver, Cerutti, Lacoste med flera kostar under halva priset jämfört med hemma.
Och sedan gärna till några fabriker i Curepipe varav båtbyggare (modeller), och glaskonst.
Stickat på Florealfabriken outlet i Floreal kostar stickade bomulls-, tunna ylle- och kasmirtröjor en tiondel av vad exakt samma tröjor kostar med kända logotyper på. Ett annat tips är deras goda välkända rom "Green Island".
Länkar
http://www.maurinet.com
http://www.mauritius.net
http://www.mauritius-info.com
http://inmauritius.com
http://tourism-mauritius.mu
Bussbolag
MTB-Mauritius Bus Transport http://mauritius.voyaz.com/mauritius_travel_place_de_immigration.htm
RHT - Rose Hill Transport http://www.rht.mu
Du kan med fördel läsa mer info ifrån Mauritius ==>
- Lyxigt boende Mauritius.
http://www.reseguiden.se/minsida/legusta/blogg/4141
Idioter åker till Mauritius
Ile Sainte-Marie" paradisö, öster om Madagaskar.
http://www.reseguiden.se/minsida/legusta/blogg/5299
Länk Citat: "Vad man får betala för maten på restaurangerna",
http://www.backpacking.se/ReadArticle.asp?ArticleId=835
Några av Mauritius stjärnhotell är något alldeles extra. Le Saint-Géran, en superresort på en egen udde på östkusten, där svenska kungafamiljen brukar logera, överträffar sitt eget rykte i alla delar – boendestandard, spa-anläggning, restauranger och aktiviteter.
Trädgårdarna runt Le Saint Géran är en upplevelse i sig och gourmetrestaurangen Spoon blev berömd för att den drevs i många år av franske stjärnkocken Alain Ducasse. Han lämnade den i somras, i dag heter krogen Prime, men är fortfarande ett toppställe. En annan hotellupplevelse är Heritage Le Telfair på sydkusten, med vita villor i kolonialstil. Även om man vill bo enklare är det en god idé att avsluta vistelsen på Mauritius på någon av öns legendariska hotell.
Mauritius var först holländskt från 1638, sedan franskt från 1715, sedan brittiskt från 1810 fram till självständigheten 1968. Slavar från Madagaskar och dömda brottslingar från Java hämtades redan av holländarna. Mauritius har alltså haft sin rasmix från första början.
På sydvästligaste udden, halvön Le Morne, reser sig ett mycket markant berg över 500 meter. Det är inte bara ett naturfenomen, utan också ett nationalhistoriskt landmärke som utsetts till kulturvärldsarv av Unesco. På bergets platå sökte kolonialtidens förrymda slavar en fristad och skapade sig ett eget liv, men kastade sig utför stupet 1835 när polisen tog sig upp till dem. De kunde inte veta att poliserna bara ville förmedla nyheten att slaveriet hade avskaffats.
Huvudstaden Port Louis är spännande att ströva i med sitt kaotiska koncentrat av landets alla religioner, kulturer och raser. Hinduer, kreoler, kineser, tamiler, muslimer, européer, kyrkor, tempel, pagoder, moskéer, och alla de traditioner, religioner, språk och matkulturer som finns. Kulturell mångfald in extenso. Nationalhjälten Mahé de Labourdonnais står staty med blicken mot hamnen som han byggde som guvernör 1735.
Femton kilometer norr om statyn ståtar en av de vackraste plantagepalats jag sett i någon sockerrörsodling. Château de Labourdonnais uppfördes 1859 och producerar fortfarande rom av bästa klass, som kan provas i La Boutique intill. I samma byggnad kan man avnjuta en lunch på La Table du Château, ”Slottsbordet”, med panoramautsikt över det vackra kolonialgodset.
Valutan är Mauritius rupee. Intressanta utflykter går till naturreservaten och Le Morne, och man bör besöka någon sockerrörsplantage där rom tillverkas. Eleganta Château de Labourdonnais är vårt tips. Port Louis med sitt folkliv och sin historia kan man gärna ägna en dag åt.
Mauritius är grönt och vackert, speciellt den bergiga södern. Mauritius ligger mitt ute i Indiska oceanen, strax öster om Madagaskar. Ön är ganska liten, inte är mer än 6,5 mil lång och 5 mil bred, men det finns mycket att uppleva. Vi skulle kunna berätta hur mycket som helst för er om Mauritius, därför har vi valt att bara plocka ut de viktigaste tipsen. Håll till godo!
Invånarna på ön har skiftande bakgrund - indisk, engelsk, fransk, afrikansk och kinesisk. De lever fridfullt tillsammans olika religioner, kyrkor, tempel och moskéer samsas sida vid sida.
Servicen är mycket bra men man ser också tyvärr en tydlig besvärande fattigdom med riktiga kåkstäder med plåtskjul och massor av halvfärdiga och halvmålade hus.
Mauritius är en ”året-runt-destination” med sol och värme hela året, utan stora väderförändringar. Ni kan alltså åka hit precis när ni vill under året. Medeltemperaturen på dagen är cirka +26 till +30 grader. Mauritius har sin sommar i perioden november-april. Då är det varmare, något fler regndagar, och högsäsong med fler turister och högre priser över lag. Under perioden maj-oktober är det lågsäsong, fler soldagar men lite svalare, lätt att pruta ner hotellpriser och färre turister. Vattentemperaturen är ungefär densamma under hela året, si så där 23-27 grader. Nätterna är ljumma året runt.
En bra plats att börja din resa på Mauritius är Blue Bay i sydöst som ligger nära flygplatsen. Stanna en natt eller två innan du reser vidare upp längst östkusten. Centre de Flacq är öns knutpunkt för kollektivtrafiken. Du åker för bara några kronor med deras bussar runt ön, men ingen tidtabell finns. Trou d'Eau Douce och Bella Mare har öns finaste stränder med fantastiska korallrev. Här kan du bo billigt på någon av de mindre hotellen några meter från havet.
Västkusten erbjuder också fina stränder och bad även om de inte är i klass med östkustens. Några andra populära semesterorter är Trou aux Biches och Flic en Flac.
Här finns också huvudstaden Port Louis. Marknaden i huvudstaden Port Louis bör ej missas. Curpipe erbjuder billig shopping av bland annat kläder.
Mauritius är en pytteliten självständig republik, stor som två tredjedelar av Gotland. Landet ligger i Indiska ozeanen, ett par flygtimmar öster om Madagaskar och brukar räknas som en afrikansk nation trots att majoriteten av befolkningen är indiska hinduer. Först hit var holländarna, år 1598. De blev kvar i hundra år, använde ön som proviant stop, och lyckades utrota de många jättesköldpaddorna och Mauritius mest kända fågel - den klumpiga, ganska fula dronten eller Dodo.
Nattliv
På den norra delen av ön Pereybère och Grand Baie finns ett stort utbud av shopping, restauranger och nattliv.
Grand Baie norr på ön är en fin ort snygga hus och en otroligt vacker strand, men dyrare än övrigt på ön. Det hetaste nattlivet på ön finns samlat i Grand Baie på nordvästkusten, El Diablo är Grand Baies hetaste disko, men precis som på många andra ställen blir det inte riktigt hett föränn långt efter midnatt på fredagar och söndagar. Annars så finns underhållning, nattklubbar och diskon oftast inne på de stora hotellen och är ofta bara tillgängliga för hotellgästerna.
Le Morne halvön utgör den sydligaste punkten i Black River distriktet. Den har rykte om sig att vara den mest afrikanska delen av ön eftersom dess invånare är berömda för sin autentiska ségadans och sina kreolska traditioner.
Ön har två lyxanläggningar Berjaya le Morne Hotel och Beachcomber Le Paradise har en 18-håls golfbana, liksom utmärkta faciliteter för djuphavsfiske. Hotellen här erbjuder dykningar och flera andra vattensporter som skärmsegling, vattenskidåkning, windsurfing, segling och snorkling.
Det finns kasinon på Beachcomber Le Paradise och Berjaya Le Morne.
Bild: Pamplemousses Royal Garden, Träd 150 år.
Sevärdheter:
- Pamplemousses Royal Garden. Botanisk trädgård med jättenäckrosor och exotiska träd och blommor. Den ligger norr om huvudstaden Port Louis och har fri entré. Inga särskilda arrangemang för barnen.
TIPS: Följ med någon av parkens guider. De visar gigantiska bambuträd, lotusblommor, plockar blad och låter er dofta på eukalyptus, kanel och annat gott. Trevligt!
Ett besök i Grand Bassin är kulturelt då du får uppleva hinduernas heliga vallfärdsplats sedan den första vallfärden 1897. Tempel och helgedomar har byggts runt stränderna på kratersjön uppe på centralplatån 700 möh.
Bild: Chamarel Coloured earth.
Om du fortsätter genom Black River Gorges National Park efter att ha tittat på Chamarel Falls och Alexandra Falls åker du förbi Chamarel Coloured earth, som är ett naturfenomen av olikfärgad mineralrik vulkanaska. Därefter hittar du en jättefin restaurang "Le Chamarel" med en strålande utsikt över Le Morne halvön som i mitt tycke är den finaste delen av Mauritius. Därefter kanske du vill avsluta resan nedanför berget och besöka Casela Nature & Leisure Park som har en fantastisk trädgård och en stor fascinerande djurpark, med fåglar och många fina naturupplevelser.
- Vanille Crocodile Park Parken La Vanille ligger på Mauritius sydkust. Parken är välskött med både djur och en liten djungel som visar hur Mauritius såg ut för länge, länge sedan. I parken finns djur som vi nordbor inte är vana vid. Krokodiler av olika slag, roliga apor som tog jordnötter direkt ur våra händer, jättesköldpaddor man kan rida på, söta geckoödlor, tjocka paddor, vackra fiskar och en stor utställning med fjärilar och ludna spindlar. Ridturen på jätttesköldpaddorna var ett fantastiskt minne för barnen. Tänk, sköldpaddorna är drygt 150 år gamla, och föddes alltså i mitten av 1800-talet.
TIPS: Följ med någon av parkens guider (ingår i entrépriset). Med guidens hjälp ser ni djur och växter ni annars inte skulle lägga märke till. Parkens uterestaurang är trevlig, förvånansvärt billig och serverar allt från cappucino till krokodil.
- Parc Aventure Chamarel En naturpark med äventyrstema. Mycket klättra, balansera och sådant. Passar familjer med lite större barn, 6-18 år. Ganska dyrt, men kul säger de som har varit där.
- Delfinerna i Tamarinviken
Att simma med de söta delfinerna i Tamarindviken är en fantastisk upplevelse. Det är alltså vilda delfiner, och inte 100% säkert att man får chans att se dem. Men chansen är stor! Från stranden i Tamarin, och även från stranden i Flic en Flac, kan man boka en egen båt och åka ut till delfinerna. Störst chans att möta dem är på morgonen vid 8-tiden, eller tidigare. Vill ni hoppa i och simma med delfinerna ska ni hyra en egen båt några dagar innan. Ta med en undervattenskamera (finns engångskameror). Vill ni sitta kvar i båten och se delfinerna simma och hoppa kring er kan ni följa med en utflyktsbåt för ca 15 personer. Boka på stranden någon dag i förväg.
Fakta
Mauritius (på plats 29 prisguide skalan, 42% billigare än Sverige). Språket; Kreol, blandning av franska och engelska. Valuta; Mauritiska rupier, 100 mur = cirka 26 kr.
De flesta turister är fransmän och vita sydafrikaner.
Hyrbil kostar 400-700 kr per dag. Men t änk att det är vänstertrafik, svårt att hitta, mycket bilar och smala vägar. En bil med chaufför är ett bättre alternativ för 600 kr för en heldag. Budgetresenärer och den som skall korta sträckor gör klokt i att ta bussen, det kostar bara några kronor att korsa ön.
Maten
Maten på Mauritius är varierad och god. Det kreolska köket är en blandning av öst och väst, med färsk kokos, ananas och mango. Fisk av alla slag är självklart på en ö, barbecue är också vanligt och det finns även restauranger med indisk och kinesisk mat på Mauritius. I butikerna och på marknaderna finns exotiska frukter, grönsaker och andra råvaror att fylla kylskåpet med. Vi provade allt (även billig mat från mycket enkla stånd) och klarade oss utan magproblem. TIPS: det finns bra mataffärer men kryddorna som finns att köpa är heta. Så ifall ni bor med eget kök och ska laga mat till barnen är det praktiskt att ha med sig vanlig grillkrydda eller liknande hemifrån.
Färsk fisk och många indisk-asiatiska inslag i det lokala köket ger spännande matupplevelser på Mauritius. Billiga, rekommendabla matställen finns det gott om i tätorterna, särskilt Port Louis. För gourmeten finns många lyxhotellrestauranger som ståtar med berömda kockar som upphovsmän.
Vad man får betala för maten på restaurangerna beror förstås på var i landet man är, vilken restaurang man går till och vad man äter när man väl är där, men generellt kan sägas så här: På ett billigt ställe (som främst riktar sig till lokalbefolkning med relativt gott om pengar med Mauritiska mått mätt, går det att få en rätt för 60-70 rupie (ca:15 :-). På ett medelklasställe, riktat till turister och välbeställda mauritier går samma mat på 150-250 rupie (35-60:-) och på en dyr restaurang, riktad till turister mellan 300 och 400 rupie, (70-90:-). Lägg till en öl 30 rupie (10:-). Vill man ha hummer så går det på 600 rupie (130:-) på ett mellanklasställe.
Vill man komma riktigt billigt undan så kan man gå till något gatukök på marknaden, busstationen eller i någon gatukorsning om man är i en stad eller större ort. Visserligen finns en stor chans att det blir nedröstat av fruar och flickvänner. Kommer man ändå iväg så kan man äta en roti för 10 rupie och till ljudet av en röst som säger: Kladda inte ner kläderna, tätt följt av: Vad var det jag sa!
På de stränder som är avsedda för allmänheten brukar finnas kycklingkebab med chili, som är riktigt gott. Det hela kommer i en pain riche. Billigt är det också, ca: 10 kronor eller mindre. Även olika varianter på hamburgare brukar säljas från bilar som står uppställda på parkeringen ovanför stranden.
Boende
De flesta boendealtenativen som erbjuds via charter är så kallade all-inclusive-hotell, vilket blir både dyrt och bergränsande. Det finns nämligen gott om billiga boendealternativ. Paketresenärer kan i princip utgå från att de får bo bra, även om en del hotell är mycket lyxigare än andra.
Det finns bra trestjärniga hotell vid stranden, som Merville Beach från 855 kronor per person, och ännu billigare budgethotell. Extremen är de legendariska, sexstjärniga lyxhotellen där till exempel Le Saint Gérans billigaste krypin startar vid drygt 3 000 kronor per person. Däremellan finns prisvärda förstaklasshotell från 1 100 kronor per person.
Le Palamar i Belle Mare är lite mer intimt än de andra stora hotellen längst den vackra östkuststräckan. Dubbelrum kostar 900-1100 kr per person med halvpension. Sugar Beach Resort i Flic en Flac har en stor trädgård, massor av gratisaktiviteter, utsökt mat, fin egen strand och korallrev in på knuten. Kostar under högsäsong 1700 - 2200 kr per person i dubbelrum med halvpension. Ocean Villas i Grand Baie har dubbelrum från 182 kr per person. Eller Ocean Beauty från 593 kr per person.
Btravel har flera rum till uthyrning med bra priser bla Hotell Villas Mon Plaisir, Hotell Margarita och Yas Villas.
Boende finns i alla prisklasser, och standarden är generellt sett mycket hög oavsett klass. Vi kan tipsa om svenskan Carina Roy som bor på Mauritius sedan 12 år tillbaka. Hon hjälpte oss hitta boende och hon kan alla hotell, lägenhetsanläggningar och stränder på Mauritius utantill. Hon vet vilka som är barnvänliga, vilka som är prisvärda osv. Dessutom kan hon förhandla med hotellen på deras eget språk = bättre pris. Ni kan också boka Carina som guide med minibuss. Mailadressen till Carina Roy är rucroy@intnet.mu
Shopping
Det som man framörallt skall köpa ifrån Mauritius och ta med sig hem är kläder (mycket i egyptisk bomull) och märkeskläder som; Gant, Polo, Ralph Laurent, Billabong, Quicksilver, Cerutti, Lacoste med flera kostar under halva priset jämfört med hemma.
Och sedan gärna till några fabriker i Curepipe varav båtbyggare (modeller), och glaskonst.
Stickat på Florealfabriken outlet i Floreal kostar stickade bomulls-, tunna ylle- och kasmirtröjor en tiondel av vad exakt samma tröjor kostar med kända logotyper på. Ett annat tips är deras goda välkända rom "Green Island".
Länkar
http://www.maurinet.com
http://www.mauritius.net
http://www.mauritius-info.com
http://inmauritius.com
http://tourism-mauritius.mu
Bussbolag
MTB-Mauritius Bus Transport http://mauritius.voyaz.com/mauritius_travel_place_de_immigration.htm
RHT - Rose Hill Transport http://www.rht.mu
Du kan med fördel läsa mer info ifrån Mauritius ==>
- Lyxigt boende Mauritius.
http://www.reseguiden.se/minsida/legusta/blogg/4141
Idioter åker till Mauritius
Ile Sainte-Marie" paradisö, öster om Madagaskar.
http://www.reseguiden.se/minsida/legusta/blogg/5299
Länk Citat: "Vad man får betala för maten på restaurangerna",
http://www.backpacking.se/ReadArticle.asp?ArticleId=835
Onsdag 17 Juli 2002 - Mauritius
Resealbum: Tips Seyshellerna & Mauritius
Det fanns en duvfågel som levde på ön Mauritius i Indiska ozeanen öster om Afrika. Den saknade naturliga fiender, kunde inte flyga och var inte rädd för människor.
Det tog därför sjömän och kolonisatörer mindre än 200 år att ta kål på arten, från det att den upptäcktes i slutet av 1400-talet. Både äggen dess dun och fjädrar var åtråvärda. Det finns olika uppgifter om när de sista dronterna försvann, en teori är att de dödades på 1640-talet av sjömän som räddat sig i land efter skeppsbrott.
Kallas "Dodo" på engelska.
Det tog därför sjömän och kolonisatörer mindre än 200 år att ta kål på arten, från det att den upptäcktes i slutet av 1400-talet. Både äggen dess dun och fjädrar var åtråvärda. Det finns olika uppgifter om när de sista dronterna försvann, en teori är att de dödades på 1640-talet av sjömän som räddat sig i land efter skeppsbrott.
Kallas "Dodo" på engelska.
Fredag 12 Juli 2002 - Praslin Island Airport
Resealbum: Tips Seyshellerna & Mauritius
Mitt värsta resminne
Det var när jag skulle göra min kombinationsresa till Seyshellerna och Mauritius.
Mellanlandar 6 dagar på den annars så romantiska ön Seyshellerna intill ekvatorn och sedan vidare till en mångkulturell ö Mauritius i ungefär samma bredgrad som Rio de Janiero. Kontrasterna var stora trots att det tog bara en timme söderöver med flyg till Mauritius. Seyshellerna bjöd på en iögonfallande natur både på land likväl i vattnet och samtidigt bjöds på en mycket väldoftande mat. Mauritius däremot hade ypperlig service på sitt strandhotell, med tema varje kväll med långa rader med mat och uppträdande till full belåtenhet intill stranden.
Om man nu gillar lyx och flärd och lata dagar intill poolen.
Resan skulle börja med 6 dagar på Seyshellerna och 1 vecka på Mauritius.
Jag började min resa ifrån Landvetter i Göteborg och via Köpenhamn skulle jag ta mej till Schweiz för att där direkt ansluta mej med nästa flyg till Seyshellerna direkt. Anslutningsflyget ifrån London via Schweiz vart inställt (ca: 18.00)så det blev att sova över där i Schweiz och därefter flyga tidigt nästa dag. 11 timmar senare landade jag urtrött eftersom jag inte kunde sova på flyget på Mahe huvudön på Seyshellerna kl.04.00 på morgonen och där var allt becksvart.
Sedan fick jag vänta på flygplatsen tills man skulle stiga på ett tvåmotorigt med väskorna in i kabinen jag och 10 resenärer till på ett pyttelitet proppellerplan som blev fullsatt med väskorna i knät medans det tog oss till ön grannön Praslin ca 30-40 min i becksvart mörker, jag var livrädd att vi skulle störta ingen skulle hitta oss i mörkret mitt ute i Indiska oceanen. Medans bensinångorna välde in igenom det pyttelilla planet kändes det som om det var tur att den höll. Vi landade en timme senare ca kl.05.00 och det var fortfarande kolsvart ute.
Vi väntade några minuter på en buss som skulle köra runt oss ön i mörkret och släppa av de 10 st gästerna till respektive bungalows och hotell.
Vi var en av dom som blev avsläppta sist, rejält trötta och slutkörda kl.05.30 utanför vårt bokade Bungalow. Men jag fick onda aningar direkt då ingen mötte upp oss och därför skyndade jag ut i mörkret längst en stig skymtade jag ett skjul där ljus siprade fram genom några springor. Jag knacka nervöst & hastigt på dörren och sade högt "HELLO" och jag hörde att några pratade inne i skjulet på ett språk som jag aldrig hört och ej förstod.
En man och en kvinna kom ut och såg ut som frågetecken .......! Jag såg nog ut detsamma kan jag tänka mej.
Jag visade min bokningsbiljett som jag grävt fram i min dolda safeväska. Biljetten var min räddning tänkte jag för där står bungalowfirmans namn på och att jag hade bokat ett rum hos dom. Kvinnan kunde inte prata engelska alls och viftade med händerna och mannen sa: No vacancies....No room !
Va tänkte jag medans jag tappade hakan och i nästa sekund steg pulsen snabbt till 180 och jag viftade med biljetten för att dom skulle se beviset.
Va faan nu, vad gör man nu när man inte sovit på 12 timmar rejält trött tänkte jag. Jag kände att jag bara ville hoppa ner i en säng och sova tills mardrömen var över !
Mannen ringde på sin mobiltelefon till sin son som visst skulle sköta allt, och han sa emergency...come home from disco !
Vi fick vänta ytterligare 30-40 minuter som kändes som en evighet och fick till vår fasa vet att genom sonen att det var fullbokat. Vad i helvete gör man nu då ! Ok först vill jag sova så löser vi allt imorgon tänkte jag lugnt.
Vad skulle man göra en lördagsmorgon när resebyrån i Stockholm var stängd och öppnade först på Måndag ?
Jag gapade som faan och krävde ett rum för natten, han sade han skulle ordna så att vi fick bo en natt på ett intillliggande hotell och vi tackade tacksamt bara vi fick en säng. Han visste inte hur detta gått till då alla bokningar vare sig det gäller hotel, utflykter eller andra turistaktiviteter måste gå igenom en speciell agentbyrå för turister lokalt på huvudön.
Alla oroligheter slutade inte ännu för nästföljande morgonen ville detta andra hotell ta betalt för deras simpla frukost trots att våran kvitto visade att vi bokat en 4 stjärnigt bungalow med all mat (frukost, middag , lunch) inkluderat i priset.
Så vi gapade ännu mera och tänkte att vi inte stor ut en dag till här, då vi fick ligga i ett billigt rum där ac:n brummade så högt att man fick ha hörselskydd på kvällen. Vi krävde ett likvärdigt rum av agenten på huvudön då vi bokat en mycket dyr resa, bungalow och maten. Dom pratade med det sketna hotellet ordnade ett "finare rum" som var dammigt och slitet men med sjöutsikt. Vi var fortfarande inte nöjda eftersom vi nyfiket spanat in det som vi betalat och bokat för, det var så himla snygg bungalow med högt i tak och helt öppen planlösning. Vi smög in och tittade medans städerskan gjorde iordning i bungalowen det rummet som vi igentligen hade bokat.
Vi var tvugna att stå ut till måndag då vi var helt sluta och krävde samma standard som vi igentligen betalat mycket mycket dyrt för av vår svenska agent på resebyrån, hon skulle pratad med direktören som skulle ringa upp.
Vi sade att vi avsluta hela resan på Seyshellerna nu och istället direkt åka till Mauritius men dom sa det var omöjligt då krävde vi att vi skulle bo flottare och dom bokade återigen om oss.
Dom erbjöd ett annat boende på ön Praslin men vi avböjde och kände bara avsmak då 3 dagar redan gått till spillo då vi bara skulle vara 6 dagar totalt på denna paradisö innan nästa flyg till Mauritius skulle ske.
Vi vart bokade till huvudön efter påtryckningar men stort hotellet med en souvenirbutik som var riktigt nedslitet och nedgånget så vi bytte senare ännu en gång till en liten familjebungalow och pool som var familjärt och mer i vår smak.
Fast då var det bara 2 dagar kvar av hela resan på Seyshellerna.
Vi klagade till vår svenska resebyrå som akut bjöd på två dagars sightseeing gratis, vi godtog detta men vi var ändock inte nöjda då resan hade kostat mycket mera än några sightseeingar för att besöka Seyshellerna.
Det slutade med en tvist.
När vi väl var tillbaka i Sverige fick tillbaka resepengarna som det resmålet hade kostat och vi vart nöjda då vår röst vart hörd.
Vår tid var dyrbar då vi bara kunde vara 6 dagar i paradiset som visade sig ha ett tråkigt (helt dött) uteliv och en korrupt enmanspresident.
I souvernirbutiken erfar vi ytterligare en stämmning som tyckes råda på ön.
Vi tänkte igentligen inte köpa något alls förutom en flaska Coco-di Mer likör.
Affärsbiträdet en stor man förklarade att vi får köpa små miniflaskor och fylla på likör själva, han gjorde ett seriöst intryck och syntes att inte skämta över huvudtaget.
Han drog en historia om att glasflaskorna var dyra och importerade ifrån Tyskland, men likören gjordes lokalt på ett destilleri som inte många hade tillträde till. Han menade nog allvar för minen såg lite dyster ut.
Han förbannade destilleriet och allt, men tystande tvärt som om att han var rädd att någon skulle höra honom. Det var ett oroväckande tecken hela ön.
Han sade sedan att kanske han kunde höra om det fanns flaskor på flygplatsen, vi tackade ja och sade att vi köper två och kommer tillbaka nästföljande dag. Det var nog för snabbt sade han och bad oss komma om tre dagar då sade vi att då är det bråttom för vi åker hem då.
Med is i magen trodde vi att allt skulle skita sig då han verkade så nervös, men det spelade ingen roll nu för oss.
Flaskorna fanns där 3 dagar senare och vi begav nu ännu lyckligare nu äntligen på semester ca 3 timmar söder över mot Mauritius.
Det var när jag skulle göra min kombinationsresa till Seyshellerna och Mauritius.
Mellanlandar 6 dagar på den annars så romantiska ön Seyshellerna intill ekvatorn och sedan vidare till en mångkulturell ö Mauritius i ungefär samma bredgrad som Rio de Janiero. Kontrasterna var stora trots att det tog bara en timme söderöver med flyg till Mauritius. Seyshellerna bjöd på en iögonfallande natur både på land likväl i vattnet och samtidigt bjöds på en mycket väldoftande mat. Mauritius däremot hade ypperlig service på sitt strandhotell, med tema varje kväll med långa rader med mat och uppträdande till full belåtenhet intill stranden.
Om man nu gillar lyx och flärd och lata dagar intill poolen.
Resan skulle börja med 6 dagar på Seyshellerna och 1 vecka på Mauritius.
Jag började min resa ifrån Landvetter i Göteborg och via Köpenhamn skulle jag ta mej till Schweiz för att där direkt ansluta mej med nästa flyg till Seyshellerna direkt. Anslutningsflyget ifrån London via Schweiz vart inställt (ca: 18.00)så det blev att sova över där i Schweiz och därefter flyga tidigt nästa dag. 11 timmar senare landade jag urtrött eftersom jag inte kunde sova på flyget på Mahe huvudön på Seyshellerna kl.04.00 på morgonen och där var allt becksvart.
Sedan fick jag vänta på flygplatsen tills man skulle stiga på ett tvåmotorigt med väskorna in i kabinen jag och 10 resenärer till på ett pyttelitet proppellerplan som blev fullsatt med väskorna i knät medans det tog oss till ön grannön Praslin ca 30-40 min i becksvart mörker, jag var livrädd att vi skulle störta ingen skulle hitta oss i mörkret mitt ute i Indiska oceanen. Medans bensinångorna välde in igenom det pyttelilla planet kändes det som om det var tur att den höll. Vi landade en timme senare ca kl.05.00 och det var fortfarande kolsvart ute.
Vi väntade några minuter på en buss som skulle köra runt oss ön i mörkret och släppa av de 10 st gästerna till respektive bungalows och hotell.
Vi var en av dom som blev avsläppta sist, rejält trötta och slutkörda kl.05.30 utanför vårt bokade Bungalow. Men jag fick onda aningar direkt då ingen mötte upp oss och därför skyndade jag ut i mörkret längst en stig skymtade jag ett skjul där ljus siprade fram genom några springor. Jag knacka nervöst & hastigt på dörren och sade högt "HELLO" och jag hörde att några pratade inne i skjulet på ett språk som jag aldrig hört och ej förstod.
En man och en kvinna kom ut och såg ut som frågetecken .......! Jag såg nog ut detsamma kan jag tänka mej.
Jag visade min bokningsbiljett som jag grävt fram i min dolda safeväska. Biljetten var min räddning tänkte jag för där står bungalowfirmans namn på och att jag hade bokat ett rum hos dom. Kvinnan kunde inte prata engelska alls och viftade med händerna och mannen sa: No vacancies....No room !
Va tänkte jag medans jag tappade hakan och i nästa sekund steg pulsen snabbt till 180 och jag viftade med biljetten för att dom skulle se beviset.
Va faan nu, vad gör man nu när man inte sovit på 12 timmar rejält trött tänkte jag. Jag kände att jag bara ville hoppa ner i en säng och sova tills mardrömen var över !
Mannen ringde på sin mobiltelefon till sin son som visst skulle sköta allt, och han sa emergency...come home from disco !
Vi fick vänta ytterligare 30-40 minuter som kändes som en evighet och fick till vår fasa vet att genom sonen att det var fullbokat. Vad i helvete gör man nu då ! Ok först vill jag sova så löser vi allt imorgon tänkte jag lugnt.
Vad skulle man göra en lördagsmorgon när resebyrån i Stockholm var stängd och öppnade först på Måndag ?
Jag gapade som faan och krävde ett rum för natten, han sade han skulle ordna så att vi fick bo en natt på ett intillliggande hotell och vi tackade tacksamt bara vi fick en säng. Han visste inte hur detta gått till då alla bokningar vare sig det gäller hotel, utflykter eller andra turistaktiviteter måste gå igenom en speciell agentbyrå för turister lokalt på huvudön.
Alla oroligheter slutade inte ännu för nästföljande morgonen ville detta andra hotell ta betalt för deras simpla frukost trots att våran kvitto visade att vi bokat en 4 stjärnigt bungalow med all mat (frukost, middag , lunch) inkluderat i priset.
Så vi gapade ännu mera och tänkte att vi inte stor ut en dag till här, då vi fick ligga i ett billigt rum där ac:n brummade så högt att man fick ha hörselskydd på kvällen. Vi krävde ett likvärdigt rum av agenten på huvudön då vi bokat en mycket dyr resa, bungalow och maten. Dom pratade med det sketna hotellet ordnade ett "finare rum" som var dammigt och slitet men med sjöutsikt. Vi var fortfarande inte nöjda eftersom vi nyfiket spanat in det som vi betalat och bokat för, det var så himla snygg bungalow med högt i tak och helt öppen planlösning. Vi smög in och tittade medans städerskan gjorde iordning i bungalowen det rummet som vi igentligen hade bokat.
Vi var tvugna att stå ut till måndag då vi var helt sluta och krävde samma standard som vi igentligen betalat mycket mycket dyrt för av vår svenska agent på resebyrån, hon skulle pratad med direktören som skulle ringa upp.
Vi sade att vi avsluta hela resan på Seyshellerna nu och istället direkt åka till Mauritius men dom sa det var omöjligt då krävde vi att vi skulle bo flottare och dom bokade återigen om oss.
Dom erbjöd ett annat boende på ön Praslin men vi avböjde och kände bara avsmak då 3 dagar redan gått till spillo då vi bara skulle vara 6 dagar totalt på denna paradisö innan nästa flyg till Mauritius skulle ske.
Vi vart bokade till huvudön efter påtryckningar men stort hotellet med en souvenirbutik som var riktigt nedslitet och nedgånget så vi bytte senare ännu en gång till en liten familjebungalow och pool som var familjärt och mer i vår smak.
Fast då var det bara 2 dagar kvar av hela resan på Seyshellerna.
Vi klagade till vår svenska resebyrå som akut bjöd på två dagars sightseeing gratis, vi godtog detta men vi var ändock inte nöjda då resan hade kostat mycket mera än några sightseeingar för att besöka Seyshellerna.
Det slutade med en tvist.
När vi väl var tillbaka i Sverige fick tillbaka resepengarna som det resmålet hade kostat och vi vart nöjda då vår röst vart hörd.
Vår tid var dyrbar då vi bara kunde vara 6 dagar i paradiset som visade sig ha ett tråkigt (helt dött) uteliv och en korrupt enmanspresident.
I souvernirbutiken erfar vi ytterligare en stämmning som tyckes råda på ön.
Vi tänkte igentligen inte köpa något alls förutom en flaska Coco-di Mer likör.
Affärsbiträdet en stor man förklarade att vi får köpa små miniflaskor och fylla på likör själva, han gjorde ett seriöst intryck och syntes att inte skämta över huvudtaget.
Han drog en historia om att glasflaskorna var dyra och importerade ifrån Tyskland, men likören gjordes lokalt på ett destilleri som inte många hade tillträde till. Han menade nog allvar för minen såg lite dyster ut.
Han förbannade destilleriet och allt, men tystande tvärt som om att han var rädd att någon skulle höra honom. Det var ett oroväckande tecken hela ön.
Han sade sedan att kanske han kunde höra om det fanns flaskor på flygplatsen, vi tackade ja och sade att vi köper två och kommer tillbaka nästföljande dag. Det var nog för snabbt sade han och bad oss komma om tre dagar då sade vi att då är det bråttom för vi åker hem då.
Med is i magen trodde vi att allt skulle skita sig då han verkade så nervös, men det spelade ingen roll nu för oss.
Flaskorna fanns där 3 dagar senare och vi begav nu ännu lyckligare nu äntligen på semester ca 3 timmar söder över mot Mauritius.
Fredag 12 Juli 2002 - Seychellerna
Resealbum: Tips Seyshellerna & Mauritius
Man kan åka året runt till Seyshellerna som ligger strax söder om medianlinjen, tempen är ca 24-33 grader varmt ca året runt, mest regn i december till februari. Men om du skall kombinera resan via Mauritius bör du tänka på orkansäsongen och när vi har vinter är det sommar där på Mauritius. Priserna går upp vintertid hos oss om du åker till Seyshellerna så prismässigt är det billigare att åka dit andra tider.
Reguljär flyg med bland annat Ethiopan och Emirates från 8000 kr.
Valuta Seychelles Rupee som växlas på plats. US dollar, Euro och kreditkort fungerar bra.
Här på Seyshellerna är tempot lugnt med lite turister, som gjort för smekmånad. Det du skall försöka köpa (likör) och se är Coco De Mer - Dubbelkokosnöten som bara växer här i hela världen, ser ut som en kvinnligt könsorgan.
Seyshellerna ligger bara 4 timmar före oss och du kan ringa med din mobil där fungerade riktigt bra överallt.
Det som stör mej oerhört är att jag hade bokat och betalt ett rum på denna vackra bungalow på ön Praslin men det blev fel centralt och stället var fullbokat inga rum att få kl.5.30 på morgonen efter en flygresa på 11 timmar ca.
http://www.mauritius-seychelles.com/le-duc-de-praslin-hotel-seychelles.html (Le Duc Praslin Hotel på ön Praslin, Seyshellerna)
Sun Resort
Som har bara 24 rum och jag bodde sist där. Det är ett bra mellanklass alternativ med pool som omringas av en vacker vegetation. Rummen erbjuder möjlighet till att laga sin egen mat, men restaurang finns med en mycket trevlig servitörska som vi fick en mycket varm kontakt med.
http://www.mauritius-seychelles.com/sun-resort-hotel-seychelles.html (Sun Resort på Mahé, huvudön - Seyshellerna) Sun Resort ligger bara några minuters gångväg från kända Beau Vallon stranden. Beläget på den norra delen av huvudön Mahe, och bara ca 3-5 mil över berget till andra sidan huvudstaden Victoria.
Beräknad flygtid dit ca 13-15 timmar. Jag flög dit med Air Mauritius som då gick ifrån London via Zurich till Seyshellerna bokade via resebyrån http://www.globetrotter.se som jag är mycket nöjd med mycket god service. http://www.airmauritius.com
Men du kan också kolla upp att åka med Air Seyshelles som går antigen ifrån London, Paris eller München direkt till Seyshellerna. http://www.airseychelles.com
Boende
Chateau St Cloud, La Digue
Ett gammalt plantagehus som gjorts om till charmigt pensionat. Vacker trädgård, söt liten pool och ett eget sköldpaddshägn.
La Digue Beaches, Http://http://www.chateaustcloud.com
Dubbelrum från 1400 kr
Äta gott
Boat hous, Mahe
Omtyckt och prisvärt kreolsk buffé från 250 kr. En favorit även bland lokalbefolkningen. Kom i tid!
Adress Beau Vallon, Mahe
Lansbousir, La Digue
Charmig restaurang direkt på den berömda stranden Anse Source d'Argent. Lokala rätter till bra priser. Missa inte deras fruktfladdermus i curry. Adress Anse Source d'Argent, La Digue. Varmrätter ifrån 90 kr.
Jag vet ej om du kan leta upp ett billigare pris på nätet om denna lilla familjära sköna anläggning Sun Resort, men här tar dom från 128 euro = ca 1128:-/natten
http://www.hotelrentalgroup.com/Seychelles/Sun%20Resort.htm
Luftkonditionering: JA
Tv-satellit: JA
Telefon: JA
Hårtork: JA
Värdebox: JA
Restaurang: JA
Pool: JA
Sevärdheter:
Ön Praslin som är den näst största ön finns nationalparken Vallé de Mai, som finns med på UNESCO:s världsarvslista. Ön är otroligt vacker med sina spännande klippformationer mellan kritvita stränder. I nationalparken Vallé de Mai frodas både flora och fauna. Endast här kan man se den visslande svarta papegojan som är landets nationalfågel. Havet erbjuder ett fantastiskt skådespel med över 800 olika arter av färggranna fiskar och koraller. Den som hellre ligger på stranden har många att välja på. Anse Lazio vid den norra spetsen anses som den vackraste.
Vallee de Mai, Praslin
Ett av Unescos naturarv. En katedral av höga Coco de Mer-palmer. Pris 200 kr
Fågelskådning, Cousin Island
Hela denna ö är naturreservat med 300 000 häckande sjöfåglar. Kombinera med jättesköldpaddor på Curieuse och snorkling utanför St Pierre. Heldagstur med båt inklusive lunch 1000 kr.
Vandra i Morne Seychellois National Park
Vandra genom regnskogen i dimhöljda berg och få en hisnande utsikt över Mahe.
Marknaden i Victoria, Mahe.
Öppen alla dagar utom söndagar. Livligast på lördagsförmiddagarna. Här säljs nyfångad fisk, små starka chilifrukter och citronellte. I butikerna på Market Street finns snidade träskulpturer och tavlor från Seyshellernas många konstnärer.
La Digue, en annan ö ligger 43 km från Mahe och 6 km från Praslin. Denna paradisö omgärdas av höga rosa granitblock och vita sandstränder omhuldat av lagungrönt vatten. Bäst upptäcker du ön på cykel eller genom att vandra. Kanske flyger en paradisflugsnappare förbi. En fågel som endast finns här. De vackraste stränderna ligger på öns östkust. Att avnjuta solnedgången vid Anse Sourse d’Argent är en upplevelse man inte glömmer.
På Mahé huvudön ligger huvudstaden Victoria finns även ett större utbud av nattliv än på de övriga öarna, där är det istället hotellen som står för underhållningen. Varje lördag hålls en färgsprakande marknad i Victoria, ett måste för alla besökare med ett myller av kryddor, färsk frukt och grönsaker i en härlig färgblandning.
Några andra höjdpunkter på huvudön Mahé är den botaniska trädgården, eller den lokala handarbetsmarknaden vid Ans Aux Pins. I trädgårdarna växer tropiska frukter som durian, stjärnfrukt, mango, passionsfrukt och papaya. På bergssluttningarna odlas te som smaksätts med citrongräs och vanilj. Längs kusten ligger stränder, den största är Beau Vallon Beach, med olika vattensporter och strandrestauranger. Den vackraste stranden, som garanterat lockar fram kameran, är Anse Royal.
Att flyga från Mahé till Praslin tar 15 minuter. Det går även färja mellan öarna och restiden är ca 1 timme. Till La Digue kommer man med färja ifrån Praslin och restiden är ca 30 minuter
Bild: Kopia på Big Ben ifrån en korsning huvudstaden Victoria på huvön Mahé.
Att ta sig runt mellan öarna gör man smidigast med båt, flyg eller helikopter. På Mahe och Praslin kan man hyra bil eller åka lokalbuss. Bussarna är enkla men kostar bara några kronor. Taxi är dyrt - gör upp om priset i förväg. På La Digue är det cykel eller oxkärrra som gäller.
Länk: http://www.seychelles.travel
Reguljär flyg med bland annat Ethiopan och Emirates från 8000 kr.
Valuta Seychelles Rupee som växlas på plats. US dollar, Euro och kreditkort fungerar bra.
Här på Seyshellerna är tempot lugnt med lite turister, som gjort för smekmånad. Det du skall försöka köpa (likör) och se är Coco De Mer - Dubbelkokosnöten som bara växer här i hela världen, ser ut som en kvinnligt könsorgan.
Seyshellerna ligger bara 4 timmar före oss och du kan ringa med din mobil där fungerade riktigt bra överallt.
Det som stör mej oerhört är att jag hade bokat och betalt ett rum på denna vackra bungalow på ön Praslin men det blev fel centralt och stället var fullbokat inga rum att få kl.5.30 på morgonen efter en flygresa på 11 timmar ca.
http://www.mauritius-seychelles.com/le-duc-de-praslin-hotel-seychelles.html (Le Duc Praslin Hotel på ön Praslin, Seyshellerna)
Sun Resort
Som har bara 24 rum och jag bodde sist där. Det är ett bra mellanklass alternativ med pool som omringas av en vacker vegetation. Rummen erbjuder möjlighet till att laga sin egen mat, men restaurang finns med en mycket trevlig servitörska som vi fick en mycket varm kontakt med.
http://www.mauritius-seychelles.com/sun-resort-hotel-seychelles.html (Sun Resort på Mahé, huvudön - Seyshellerna) Sun Resort ligger bara några minuters gångväg från kända Beau Vallon stranden. Beläget på den norra delen av huvudön Mahe, och bara ca 3-5 mil över berget till andra sidan huvudstaden Victoria.
Beräknad flygtid dit ca 13-15 timmar. Jag flög dit med Air Mauritius som då gick ifrån London via Zurich till Seyshellerna bokade via resebyrån http://www.globetrotter.se som jag är mycket nöjd med mycket god service. http://www.airmauritius.com
Men du kan också kolla upp att åka med Air Seyshelles som går antigen ifrån London, Paris eller München direkt till Seyshellerna. http://www.airseychelles.com
Boende
Chateau St Cloud, La Digue
Ett gammalt plantagehus som gjorts om till charmigt pensionat. Vacker trädgård, söt liten pool och ett eget sköldpaddshägn.
La Digue Beaches, Http://http://www.chateaustcloud.com
Dubbelrum från 1400 kr
Äta gott
Boat hous, Mahe
Omtyckt och prisvärt kreolsk buffé från 250 kr. En favorit även bland lokalbefolkningen. Kom i tid!
Adress Beau Vallon, Mahe
Lansbousir, La Digue
Charmig restaurang direkt på den berömda stranden Anse Source d'Argent. Lokala rätter till bra priser. Missa inte deras fruktfladdermus i curry. Adress Anse Source d'Argent, La Digue. Varmrätter ifrån 90 kr.
Jag vet ej om du kan leta upp ett billigare pris på nätet om denna lilla familjära sköna anläggning Sun Resort, men här tar dom från 128 euro = ca 1128:-/natten
http://www.hotelrentalgroup.com/Seychelles/Sun%20Resort.htm
Luftkonditionering: JA
Tv-satellit: JA
Telefon: JA
Hårtork: JA
Värdebox: JA
Restaurang: JA
Pool: JA
Sevärdheter:
Ön Praslin som är den näst största ön finns nationalparken Vallé de Mai, som finns med på UNESCO:s världsarvslista. Ön är otroligt vacker med sina spännande klippformationer mellan kritvita stränder. I nationalparken Vallé de Mai frodas både flora och fauna. Endast här kan man se den visslande svarta papegojan som är landets nationalfågel. Havet erbjuder ett fantastiskt skådespel med över 800 olika arter av färggranna fiskar och koraller. Den som hellre ligger på stranden har många att välja på. Anse Lazio vid den norra spetsen anses som den vackraste.
Vallee de Mai, Praslin
Ett av Unescos naturarv. En katedral av höga Coco de Mer-palmer. Pris 200 kr
Fågelskådning, Cousin Island
Hela denna ö är naturreservat med 300 000 häckande sjöfåglar. Kombinera med jättesköldpaddor på Curieuse och snorkling utanför St Pierre. Heldagstur med båt inklusive lunch 1000 kr.
Vandra i Morne Seychellois National Park
Vandra genom regnskogen i dimhöljda berg och få en hisnande utsikt över Mahe.
Marknaden i Victoria, Mahe.
Öppen alla dagar utom söndagar. Livligast på lördagsförmiddagarna. Här säljs nyfångad fisk, små starka chilifrukter och citronellte. I butikerna på Market Street finns snidade träskulpturer och tavlor från Seyshellernas många konstnärer.
La Digue, en annan ö ligger 43 km från Mahe och 6 km från Praslin. Denna paradisö omgärdas av höga rosa granitblock och vita sandstränder omhuldat av lagungrönt vatten. Bäst upptäcker du ön på cykel eller genom att vandra. Kanske flyger en paradisflugsnappare förbi. En fågel som endast finns här. De vackraste stränderna ligger på öns östkust. Att avnjuta solnedgången vid Anse Sourse d’Argent är en upplevelse man inte glömmer.
På Mahé huvudön ligger huvudstaden Victoria finns även ett större utbud av nattliv än på de övriga öarna, där är det istället hotellen som står för underhållningen. Varje lördag hålls en färgsprakande marknad i Victoria, ett måste för alla besökare med ett myller av kryddor, färsk frukt och grönsaker i en härlig färgblandning.
Några andra höjdpunkter på huvudön Mahé är den botaniska trädgården, eller den lokala handarbetsmarknaden vid Ans Aux Pins. I trädgårdarna växer tropiska frukter som durian, stjärnfrukt, mango, passionsfrukt och papaya. På bergssluttningarna odlas te som smaksätts med citrongräs och vanilj. Längs kusten ligger stränder, den största är Beau Vallon Beach, med olika vattensporter och strandrestauranger. Den vackraste stranden, som garanterat lockar fram kameran, är Anse Royal.
Att flyga från Mahé till Praslin tar 15 minuter. Det går även färja mellan öarna och restiden är ca 1 timme. Till La Digue kommer man med färja ifrån Praslin och restiden är ca 30 minuter
Bild: Kopia på Big Ben ifrån en korsning huvudstaden Victoria på huvön Mahé.
Att ta sig runt mellan öarna gör man smidigast med båt, flyg eller helikopter. På Mahe och Praslin kan man hyra bil eller åka lokalbuss. Bussarna är enkla men kostar bara några kronor. Taxi är dyrt - gör upp om priset i förväg. På La Digue är det cykel eller oxkärrra som gäller.
Länk: http://www.seychelles.travel