Stöd Ukraina

Christinees blogg

Onsdag 15 Juni 2005 - Sedlec

"Skelettkyrkan" -en klart annorlunda kyrka

Strax utanför Prag, i den lilla byn Sedlec, står "Skelettkyrkan" i all sin prakt. Utvändigt ser den ut som en helt vanlig tjeckisk kyrka, byggd i sten, i barockstil, men den är ovanligt liten vilket beror på att kyrkan aldrig blev helt färdigbyggd. Men i samma sekund som man kliver in genom träporten och ser endast en liten del av utsmyckningen inuti så försvinner allt som haft med vanlig kyrka att göra.

Skelettkyrkan, också kallad Dödskapellet, är mycket speciell då den är helt inredd av människoskelett. I fina former och linjer är ben och kranier ordnade till två stora kalkar, ett kors och i valvtakets mitt hänger en enorm ljuskrona. Kranier sträcker sig från golv till tak och ingen vet exakt hur många skelett som finns i kyrkan idag, men det uppskattas till delar från ca 40.000 människor. Man kan inte låta bli att tycka det är fascinerande att se på denna ovanliga konst, samtidigt som allt känns något makabert. Så är man en person av det känsliga slaget är inte ett besök här att föreslå, för har du en gång varit här kommer du garanterat aldrig glömma Skelettkyrkan i Sedlec, oavsett om du är känslig eller ej.

Men när man väl ser alla dessa kranier och ben fint ordnade så bör man komma ihåg att man inom den katolska världen inte betraktar kroppen på samma sätt som inom den lutheranska kyrkan, och bensamlingar som den i Sedlec har ställts i ordning för att göra oss medvetna om dödens närvaro. Kyrkan är från slutet av 1300-talet och sägs stå på helig jord vilket fått många människor såväl från trakten som från utlandet att låta sig begravas här. Men den större delen ben som kyrkan är inredd med är från år 1318, då digerdöden utbröt i Böhem och tog 30 000 liv. Dessa begravdes i Sedlec och vid mitten av 1400-talet grävdes benen upp och staplades då i den understa delen av kapellet. Det var först år 1511 som benen kom att ordnas första gången, av en halvblind munk som formade alla ben till sex otroligt prydliga pyramider. Fyra av dessa pyramider kan man se än i dag medan de andra två revs 1870 av träsnidaren Frantis ek Rint som sedan använde de benen för att utforma den "skelett-konst" som man kan se i kyrkan idag.

Har man en halvdag över när man är i Prag och vill se något annorlunda så är ett besök i Skelettkyrkan att rekommendera. Kyrkan ligger ca 8 mil från Prag, i Sedlec strax utanför Kutna Hora och det tar ungefär en timme att ta sig dit med tåg (som för övrigt inte kostar mycke). Så det kan vara värt ett besök då upplevelsen i Sedlec troligtvis ger ett annorlunda minne för livet.
Dela med andra:    

Kommentarer
Gullsing säger:
Mycket intressant skildring.

Gilla
Postat 2009-03-28 14:12  Anmäl
Sierra säger:
Intressant och annorlunda!
Postat 2009-03-26 22:51  Anmäl

Skriv kommentar
Arkivet
Visa alla

Senaste inläggen

Vulkanen Ijen på Java - tvådagars tur från Bali
13 år sedan
Vattenfallet Git Git
14 år sedan
Pura Tanah Lot
14 år sedan
Fisk Spa
14 år sedan
Djur på Bali
14 år sedan

Senaste bildkommentarerna

Strid
Strid säger om Christinees bild ""Takkrona"":
Människan är verkligen skapelsens krona! :-)
6 april 2009 01:41