Stöd Ukraina

Legustas blogg

Tisdag 25 Oktober 2011 - Malaysia
Resealbum: Östra Asien

Priser, skatter + boende i Malaysia

Prices and Earnings
Malaysia är ett av de billigare i länderna i världen att leva i och att besöka som turist. Den schweiziska banken UBS gör varje år en stor undersökning, "Prices and Earnings", där man jämför kostnaderna 73 länder i världen. Och Malaysia är billigast! Läs hela den senaste UBS undersökningen!

När man jämför kostnaderna i Sverige och Malaysia är det samma sak. Nästan allt är billigare i Malaysia. Det stora undantaget är ost. Ska du besöka svenska vänner som bor i Malaysia så ta med en stor hushållsost! Det uppskattas. Priserna på öl och vin är i stort sett desamma i Sverige och Malaysia (utom i de skattefria zonerna Langkawi och Labuan, där Malaysia är mycket billigare).

MalaysiaSpecialisten har tittat lite mer på priserna på enskilda varor: priserna här kommer från den stora franska supermarketkedjan Carrefour, som finns i stort sett över hela Malaysia, och priserna är tagna den 9 januari 2010. För att se priserna i sek bör man multiplicera den malaysiska ringgiten med mulitpeln 2.1.

Priser på Carrefour
Varor (Pris i RM):
Ägg, förpackning om 10, 3.80
Tomater, kg 3.90
Räkor, färska, stora, kg 14.88
Skivat, vitt bröd 1.60
Hel kyckling, kg 5.99
Krabba, kg 21.90
Holländsk potatis, kg 1.58
Lammkotletter, kg 17.90
Fläskfärs, kg 16.90
Fläskkotletter, kg 19.50
Yoghurt, förpackning om 2, 3.12
Gurka, kg 2.59
Maggi tomatketchup, flaska 2.59
Fiskpinnar, djupfrysta 10 st, 8.89
Fiskfile, "dory", kg 6.90
Nezcafe, Gold, 100 g, 12.90
Färsk mjölk, 1 liter 4.99
Gul lök, kg 2.99
Carlsberg öl, 33 cl, 5.69
Jacobs Creek rödvin, 75cl, 46.99
Deodorant, 5.00
Colgate tandkräm, 175 g 5.48

Några andra kostnader:

1 liter 95-oktanig bensin kostar RM 1.80. En timmes parkering på gatan i förorten Petaling Jaya kostar RM 0.60.
Engelskspråkig dagstidning (New Straits Times eller The Sun): RM 1.20.
Att hyra en lägenhet på 120 kvm (kök, vardagsrum, 3 sovrum, delvis möblerad) kostar i Subang Jaya RM 2,300-2,500 i månaden. Elkostnaden för en typisk månad kan vara RM 125 - 175. Vattenkostnaden per månad kan uppgå till RM 20.

Hyra boende
http://www.hotellmalaysia.se

Köpa hus

Som utlänning har man mycket få restriktioner när det gäller ägande av bostäder i Malaysia och man kan till skillnad från t.ex. Thailand äga marken till 100%. Bostäder, vare sig det är fråga om villor eller lägenheter, säljs antingen som freehold (där man äger marken själv) eller leasehold (där marken hyrs, oftast på en period på 99 år). Den hyrda marken ägs oftast av malaysiska staten.

För de personer som skaffar sig MM2H-visum gäller speciella regler, bl a minimipriser på de fastigheter man önskar köpa. Orsaken är att man inte vill att utlänningars köp skall skapa inflation för den prisklass av hus eller lägenheter som malaysierna själva köper.

Karaktäristiskt för de ofta fina bostadsområden där utlänningar ofta köper fastigheter är att det oftast finns en stor blandning av såväl malaysiska ägare som utländska ägare i bostadsområdet. Sålunda hittar man så gott som aldrig utlänningsgetton av den typ man tyvärr alltför ofta finner i Spanien och Thailand.

Bostäder säljs ofta i två faser i Malaysia, dels redan på ritningsstadiet då många investerar köper för att sedan i den andra fasen, då bygget är klart, sälja vidare till de som planerar att själva äga, bo eller hyra ut bostaden. Har man tid att vänta i två eller tre år kan det ofta bli betydligt billigare om man köper sin bostad i den första fasen.

Internationellt sett är priserna på bostäder i Malaysia än så länge relativt låga. En långsam prisuppgång har sett de senare åren. Det finns inga större faktorer som tyder på att denna trend ska förändras, även om priserna naturligtvis under vissa tider kan mattas och falla något.

Skatter i Malaysia

- Malaysia har ingen förmögenhetsskatt.
- Malaysia har ingen arvsskatt.
- Malaysia har ingen kapitalsvinstskatt utom vid fastighetsförsäljning; vid försäljning av fastighet som ägts fem år eller mindre utgår en skatt om 5%. Har man haft fastigheten längre än 5 år utgår ingen skatt.
- Malaysia har ingen fastighetsskatt.
Inkomster från annat land än Malaysia beskattas inte i Malaysia, inte heller för malaysiska medborgare. Tanken är att man vill uppmuntra malaysier som tjänar pengar utomlands att ta in pengarna till Malaysia så att dessa ska komma den malaysiska ekonomin tillgodo.

För inkomster från Malaysia beskattas man antingen som non-resident eller som resident. För non-residents utgår en skatt på 28% oavsett inkomstens storlek. För att beskattas som resident måste man i efterhand kunna visa att man under en tolvmånadersperiod tillbringat minst 182 dagar i landet. Då är skatterna mycket rimliga:

Skatt börjar betalas vid en månatlig inkomst över MYR 2,500 (ungeför SEK 5,300). Skatten i den progressiva skalan börjar då med 1%. Sedan stiger beskattningen så att man i högsta skiktet, som startar vid en månatlig inkomst av MYR250,000 (ungeför SEK 525,000) betalar 28%. Observera att vi pratar om månadsinkomster.

Skatter för innehavare av MM2H-visum

Specifikt för innehavare av ett MM2H-visum gäller följande:
- Inkomster som inte kommer från Malaysia beskattas inte i Malaysia.
- Man kan importera en bil eller köpa en lokalt tillverkad eller sammansatt bil skattefritt.
- Inkomster som kommer från Malaysia beskattas i Malaysia.

Övrigt

Pensionsåldern i Malaysia är 55 år. Pensioner som utbetalas i Malaysia är skattefria från den dag då personen i fråga fyller 55. Vidare kan nämnas att sjukvårdskostnader som betalas för föräldrar är avdragsgilla i deklarationen.

• MM2H - Malaysia Mitt Andra Hem - är ett av malaysiska staten instiftat program som ska locka utlänningar att vistas i Malaysia längre eller kortare tider.

Några av förmånerna som innehavare av MM2h-visum får är:
- Man får ett tioårigt uppehållstillstånd
- Man kan köpa & äga hus eller våning och till skillnad från t.ex. Thailand.
- Man kan köpa skattefri bil.
- Inkomster som ej hänrör sig till Malaysia är skattefria
- Man kan ta med barn eller föräldrar
- Man kan få ett visum för en fru
- Om man är över 50 år och har specialistkunskaper kan man ta halvtidsanställning
- Man kan starta eget företag och arbeta i det

Om du vill veta mer om MM2H-programmet och hur man kan få ett MM2h-visum så gå in på http://www.mm2h.se

Källa: http://www.malaysiaspecialisten.com

Malaysia My Second Home (MM2H) Program

-Utlänningar är välkomna i Malaysia och känner sig välkomna. Staten har infört det så kallade MM2H-programmet för att locka utlänningar till Malaysia, ett program som ger många förmåner.

-Man kan köpa hus (och äga marken) och lägenhet i Malaysia för sitt boende.
-Malaysia har sommarklimat året runt.
-Nästan alla i Malaysia pratar engelska så det är lätt att kommunicera.
-Malaysia är ett multikulturellt samhälle där ett antal asiatiska kulturer kan upplevas på en och samma destination.
-Matkulturen kan inte beskrivas med något annat ord än fantastisk: här kan du få malayisk, kinesisk eller indisk mat liksom mat från en mängd olika internationella kök. Det är dessutom billigt att gå ut och äta.
-Malaysia har också blivit ett internationellt land där det idag finns omkring 45 internationella skolor.
-Det finns oerhört mycket att göra och se i landet. En amerikansk turistorganisation har två år i rad utnämnt Malaysia till världens främsta turistland. Här finns några av världens största regnskogar, här finns öar och stränder med kristallklart vatten, här finns pulserande storstadsliv eller lugnt lantliv för den som föredrar det.

-Levnadskostnaderna är låga (ligger på ungeför 60% av levnadskostnaderna i Sverige).
-Skatterna är låga eller obefintliga. Har man MM2H-visum kan man köpa bil skattefritt.
-Det finns fantastisk shopping i landet!
-Infrastrukturen är utmärkt.
-Som utlänning i MM2H-programmet kan du starta företag och arbeta i det.
-Är du golfare kommer du att känna dig hemma: landet har över 200 golfbanor.
-Sjukvården är välutvecklad.
-Kriminaliteten är låg.
--------------------------------
Levnadskostnaderna är en av de lägsta i Asien och kommer så att förbli under mycket lång tid. Detta uppnås genom regeringens effektiv uppföljning av ekonomin för att se till att inflationen hålls låg hela tiden och därmed också priserna på varor och tjänster.

Vädret är behagligt, varmt och ljumma med måttligt regn under hela året, Det finns också höglandet bostadsområden och orter med permanenta vårlikt väder i hela landet.

Landet har en mycket effektiv hälso-system där sjukvården tillhandahålls vid nominell kostnad. Privata läkare, kliniker och även sjukhus av internationella standarder är lätt att få till mycket rimlig kostnad. Malaysia är också ett centrum för medicinsk utrustning i regionen.

Det är kvalitet bostäder - radhus, parhus, bungalows, lägenheter och bostadsrätter i hela landet. Det finns också några av de finaste bostäder som finns inom turism zoner - på stränder, i närheten av djungler och nära temaparker, fritids platser och stadskärnor.

KÖPA HUS I MALAYSIA

Allmänt

Det finns få restriktioner för utlänningar som vill köpa hus eller lägenhet för privat bruk i Malaysia. Man kan, till skillnad från grannlandet Thailand, ha full äganderätt till marken som huset står på. Vid husköp krävs dock att man ansöker om ett tillstånd hos myndigheterna och den processen kan ta en tid, två till sex månader beroende på var fastigheten ligger och vilken typ av fastighet det är frågan om.

Många utlänningar som kommer till Malaysia köper hus eller lägenhet under det s.k. MM2H-programmet (Malaysia My Second Home). Detta är ett program som vill uppmuntra utlänningar till att flytta till eller vistas i Malaysia i längre tider. Incitamenten är flera: man erbjuds ett tioårigt uppehållstillstånd, man kan köpa skattefri bil, inkomster som inte härrör sig till Malaysia är skattefria. För den som köper en bostad i MM2H-programmet gäller i princip att bostaden måste kosta minst MYR 500,000, ungefär en miljon svenska kronor. Dessa belopp kan dock variera beroende på i vilken stat fastigheten ligger. Orsaken är att man inte vill att utlänningars köp ska skapa inflation bland billigare bostäder, den typ av bostäder som genomsnittsmalaysiern köper. Kontrollera med advokat eller MM2H-företaget du anlitat vad som gäller där du vill bo.

I Malaysia finns inga utlänningsghetton av det slag man ofta hittar i Spanien eller Thailand. Utlänningar bosätter sig i hela landet, de flesta i Kuala Lumpur. Penang är också populärt liksom den vackra ön Langkawi, dit speciellt många tyskar har flyttat. Borneo förutspås att komma dra åt sig många utlänningar de kommande åren. Och många som arbetar i Singapore föredrar att köpa bostad i Johore, den sydligaste malaysiska staten, för att seda arbetspendla över till Singapore.

Det råder ett stort utbud av bostäder i Malaysia, speciellt i huvudstaden Kuala Lumpur, där det finns gott om lyxprojekt med fina våningar i område med swimmingpools, gym, tennis och squash och ofta restaurang. Man bör vid köp av sådan våning titta på byggarens track record. Hur ser underhållet ut i projekt som byggaren tidigare byggt? Är kunder i tidgare projekt nöjda?

Det finns gott om mäklare som visar bostäder på de flesta håll i Malaysia. Vid köp bör man anlita en bra advokat, och detta gäller i synnerhet om man själv vill bygga sitt hus på tomt man köpt, vilket som i de flesta andra länder är mycket mer komplicerat än att köpa färdigt.

Än så länge är priserna på bostäder i Malaysia relativt låga och kommer förmodligen att vara så de närmaste åren, även om en långsam prisuppgång ses. Det är vanligt att vid ett byggprojekt våningar säljs ut redan i ritningsstadiet för att sedan återsäljas av spekulanter när projektet är klart. Om man har tid att vänta i två eller tre år så kan ett sådant köp ofta bli betydligt billigare än att köpa färdigt.


VART KAN JAG BO ?
Den som flyttar till Malaysia har många ställen att välja på när det gäller boendet. Individuella krav och önskemål måste avgöra var man vill slå sig ner. Vill man bo i storstadens vimmel där man har nära till allt? Eller vill man bo på landsorten, nära djungler och nära stränder? I Malaysia är utbudet stort och möjligheterna många.

För den som bor i Malaysia med ett MM2H-visum finns inga krav på att köpa sin bostad. Man kan hyra om man så vill. Och det kanske är att rekommendera att man hyr i början så att man tar sin tid innan man beslutar sig för var i landet man vill slå sig ner.

Vi kommer nedan att sammanfatta de mer populära ställena för boende i Malaysia.

- Kuala Lumpur
Huvudstaden Kuala Lumpur, med sina 1.5 miljoner invånare, har nästan allt. Det är en mycket modern storstad med några av världens högsta byggnader, modern infrastruktur, ett fantastiskt utbud av shopping i allt från små butiker till superstora shopping centers. Och trots att KL, som staden kallas kort (bland svenskar kallas även staden ”Kulan” ibland) är en storstad så finns den tropiska grönskan i stort sett överallt i staden. Utbudet av restauranger från de olika matkulturerna är enormt – malaysier äter mycket ute.

De flesta utlänningarna bor i vissa områden – ofta beroende på att det just i dessa områden oftast finns internationella skolor. Bland de populärare områdena märks KLCC (stadens centrum), Ampang, Bangsar, Mont Kiara, Sri Hartamas och Damansara. De flesta i dessa områden bor i lägenheter, egna eller hyrda, men det finns även villor att tillgå. Där koncentrationen av utlänningar är hög tenderar priserna på bostäder också att bli högre. Därför väljer många utlänningar att bosätta sig i andra områden, till exempel i Petaling Jaya eller Subang Jaya, där man får betydligt mer för pengarna. Runt om KL finns även många nya områden, ofta i så kallade ”gated communities”, som har blivit populära.

Infrastrukturen i Kuala Lumpur är mycket bra med många motorvägar som går kors och tvärs och runt staden. Trots det kan det i rusningstid bli stora trafikstockningar i staden.

Kuala Lumpur är en av världens billigaste storstäder att bo i. Den schweiziska banken UBS har i en stor undersökning rankat Kuala Lumpur som den billigaste storstaden att bo i av 71 undersökta storstäder i världen.

- Penang
Ön Penang, med sin yta av drygt 1,000 kvkm, har länge varit populärt bland utlänningar. Penang, med huvudstaden Georgetown, har en befolkning av 1.5 miljoner människor, ungefär lika stort som KL. Här kan man kombinera stadsliv med strandliv, även om det finns bättre stränder på andra håll i Malaysia. Penang är känt som ett matparadis med ett mycket stort utbud av restauranger.

För den som vill köpa sin bostad ska man vara medveten om att bostadspriserna i Penang generellt är högre än i Kuala Lumpur, förmodligen beroende på den begränsning av mark som det innebär när man bygger på en ö.

- Langkawi
Längst uppe i nordvästra delen av Malaysia ligger ön Langkawi med den omkringliggande övärlden, som en förlängning av den thailändska övärlden. Langkawi är en mycket vacker ö med många fina stränder. Här går livet i ett långsammare tempo än i KL och Penang. Speciellt för utlänningar som älskar båtliv och segling så är Langkawi ett utmärkt alternativ.

Langkawi satsar på turism och ön är ett frihandelsområde utan skatt på till exempel sprit och cigaretter. Man är mycket mån om att inte förstöra miljön och Langkawi har blivit utsedd till nationalpark, en s.k. geopark, den första i sydostasien, vilket medför begränsningar för var och hur man kan bygga på ön.

- Melaka
Ett par timmars bilkörning söder om Kuala Lumpur ligger Melaka (befolkning 700.000), en gång i tiden centrum för portugisernas koloniala ambitioner i Asien. Och staden har fått sin karaktär från den tiden portugiserna regerade över staden. UNESCO har fört upp Melaka över listan över vårt världsarv, listan över det som skall bevaras för framtida generationer. Melaka är också känt för sina antikviteter och i många affärer kan man spendera timmar i antikvitetsutbudet. I Melaka finns Malaysia äldsta fortfarande aktiva katolska kyrka, St. Francis Xavier´s Church, från 1710.

En del utlänningar har bosatt sig i Melaka, förmodligen lockade av den alldeles specialla karaktär som staden har. Vill man känna historiens vingslag så kan man nog trivas mycket väl i Melaka.
Johore

Längst söderut i Malaysia ligger sultanatet Johore (huvudstad Johore Bahru, också kallad JB) med sina dryga tre miljoner invånare. Här har många som arbetar i Singapore köpt sina bostäder då boendet här är billigare än på andra sidan sundet. Och just närheten till Singapore har drivit upp fastighetspriserna i Johore till nivåer högre än KL.

- Sabah och Sarawak (Borneo)

På senare tid har Sabah (3 miljoner invånare) och Sarawak (drygt två miljoner) blivit populära. Här finns stora tropiska regnskogar (varav en del är nationalparker, även upptagna på UNESCO’s världsarvslista), fantastiska stränder, höga berg (4.000 meter) och mycket mer. Framför allt Sabah har dragit åt sig många utlänningar på senare tid, en trend som tros fortsätta. På Borneo kan man njuta på härliga stränder, man njuta av den fantastiska maten, man kan åka på turer i regnskogar och besöka ursprungsbefolkningen, f.d. huvudjägare, man kan bestiga berg och man kan dyka och beundra undervattensvärlden vid härliga korallrev i havet.

Övriga ställen. För den som vill bo i tropikerna och ändå vistas i ett svalt klimat så kan boende uppe i Malaysias högländer vara att rekommendera. Ställen som Cameron Highlands, Frasiers Hill och områdena kring Genting och Bukit Tingi kan då vara attraktiva. Sedan får vi inte glömma malaysiska östkusten. Här finns Malaysias finaste stränder och den övärld som vi svenskar lärt känna via Robinson på TV. Att bo i högländerna och på östkusten blir liksom lite mer som att bo långt ute på landet, men många trivs ju med det.

SKATTEFRÅGOR

Skatter för innehavare av MM2H-visum
Specifikt för innehavare av ett MM2H-visum gäller följande:
- Inkomster som inte kommer från Malaysia beskattas inte i Malaysia
- Man kan importera en bil eller köpa en lokalt tillverkad eller sammansatt bil skattefritt
- Inkomster som kommer från Malaysia beskattas i Malaysia

Det finns ett dubbelbeskattningsavtal mellan Sverige och Malaysia från den 21 oktober 2004.

Vad gäller beskattningen av pensioner utbetalda från Sverige till en person boende i Malaysia säger dubbelbeskattningsavtalet i princip att skatt skall betalas i Sverige. För en person som inte har hemvist i Sverige (man måste vara skattemässigt utskriven ur Sverige) beskattas pensionen enligt SINK, lagen om särskild inkomstskatt, med en procentsats om 25% (oavsett pensionens storlek).

Personer som får pension utbetalad från Danmark är speciellt gynnade. Dubbelbeskattningsavtalet länderna emellan innebär i dessa fall att ingen skatt utgår på pensionen.

Dubbelbeskattningsavtalet ger utrymme under vissa omständigheter, till exempel om större del av pensionen är intjänad utomlands, eller om man när man går i pension bor i Malaysia och har malaysiskt skattenummer, att slippa skatta i Sverige för åtminstone en del av pensionen, t.ex. ITP. Den delen blir i så fall skattefri eftersom den inte beskattas i Malaysia. Varje individ har en unik skattesituation, bland annat beroende på var man bott och intjänat sin pension, varifrån den utbetalas och vart. För att bli skattemässigt utskriven ur Sverige måste man även avyttra sin permanentbostad. Man kan inte heller flytta ut själv och lämna kvar make/maka i Sverige. För att klargöra var en person står i det enskilda fallet rekommenderas man att söka råd hos svensk skattekonsult.

SKATT I MALAYSIA

-Det finns ingen förmögenhetsskatt i Malaysia.
-Det finns ingen arvsskatt eller gåvoskatt i Malaysia.
-Generellt har man ingen kapitalvinstskatt i Malaysia med ett undantag: fastigheter som vid försäljning ägts i mindre än fem år beskattas med 5% av vinsten. Har man ägt fastigheten längre är vinsten skattefri.
-Det finns ingen fastighetsskatt i Malaysia.

Inkomster från annat land än Malaysia beskattas inte i Malaysia, inte heller för malaysiska medborgare. Tanken är att man vill uppmuntra malaysier som tjänar pengar utomlands att ta in pengarna till Malaysia så att dessa ska komma den malaysiska ekonomin tillgodo.

För inkomster från Malaysia beskattas man antingen som non-resident eller som resident. För non-residents utgår en skatt på 28% oavsett inkomstens storlek. För att beskattas som resident måste man i efterhand kunna visa att man under en tolvmånadersperiod tillbringat minst 182 dagar i landet. Då är skatterna mycket rimliga:

Skatt börjar betalas vid en inkomst över MYR 2,500 (ungeför SEK 5,300). Skatten i den progressiva skalan börjar då med 1%. Sedan stiger beskattningen så att man i högsta skiktet, som startar vid en månatlig inkomst av MYR250,000 (ungeför SEK 525,000) betalar 26%.
-----------------------------------
Pensionsåldern i Malaysia är 55 år. Pensioner som utbetalas i Malaysia är skattefria från den dag då personen i fråga fyller 55. Vidare kan nämnas att sjukvårdskostnader som betalas för föräldrar är avdragsgilla i deklarationen.

Bolagsskatten har sänkts successivt och är nu 20 eller 25%
----------------------------------
Den som har fått ett MM2H-visum och har specialistkunskaper kan kan ta anställning på deltid (max. 20 timmar i veckan) i ett malaysiskt företag. Förutsättningen är att det ska vara svårt att hitta en malaysier med dessa kunskaper. I varje enskilt fall måste godkännande ges från samma instans som godkänner MM2H-visa.

Om man har ett MM2H-visum kan man starta ett eget företag och vara verksam som styrelsemedlem. Reglerna har ändrats och i dagsläget är det inte helt klart vad som gäller. Frågan utreds nu hos myndigheterna och förhoppningsvis kommer klarhet i detta snart.

Malaysia är ett företagarvänligt land och var och varannan person tycks äga ett företag. Det är också lätt att starta företag och byråkratin kring att driva ett företag är ganska liten, speciellt om man jämför med svenska förhållanden.

Källa:
http://www.expat.com.my
http://www.mm2h.se
http://www.malaysiaspecialisten.com
Dela med andra:    

Skriv kommentar
Arkivet