EfesosUtgrävningen av den antika staden Efesos, belägen ett par timmars buss
resa från Bodrum. Efesos, en av västra
Turkiets främsta sevärdheter, är en av den grekiska antikens bäst bevarade städer. Trots att endast en tredjedel av den ursprungliga staden är utgrävd är detta samtidigt ett av Turkiets största utgrävningsområden. Några mil utanför
Kusadasi ligger den, en gång berömd för att hysa ett av världens sju underverk - Artemistemplet. Av detta en gång storartade palats återstår idag betydligt mer blygsamma rester. Höjdpunkten för de flesta under rundvandringen i Efesos är det pampiga och omsorgsfullt restaurerade Celcusbiblioteket som ligger i slutet av den stora s.k. marmorgatan eller den intilliggande amfiteatern.
Efesos var under antiken en viktig hamnstad på Mindre Asiens västkust med omkring 250 000 invånare. Grundad redan på 1100-talet f Kr blev staden det joniska Greklands ekonomiska centrum och senare en av det romerska rikets viktigaste metropoler. Här ska enligt kristna legender jungfru Maria, Jesus moder, ha dött efter att ha tagit sig dit tillsammans med apostel Johannes efter korsfästelsen.
Det beror inte på någon landhöjning utan att floden Kaystros fört med sig så mycket slam att kusten hela tiden flyttas ut.
Samma gäller för många antika platser som tidigare legat vid kusten.
De nya markområdena är mycket bördiga och används till stor del för bomullsodling.
Legenden om Maria är nog en skröna, även om man nu visar upp huset där hon bodde.
Johannes kan däremot mycket väl varit där innan han slog sig ner på grekiska Patmos.