Torsdag 25 September 2008 - Tyskland
Resealbum: Harzbergen (Tyskland) hösten 2008
Det spännande landskapet i Harzområdet 25 sept - 4 okt
Vår första egna husbil skaffade vi oss 1993 och i spetember 1996 åkte vi till bergslandet Harz i norra Tyskland. Förr gick gränsen mellan Västtyskland och DDR just genom detta landskap och den stora skillnaden i vägkvalitet och mer eller mindre underhållna byggnader syntes mycket tydligt.
Sedan i augusti har vi en ny husbil. Denna är 660 cm lång, 90 cm längre än den förra, och därmed en aning mer svårparkerad i vissa städer. Fördelarna för oss är två; dels slipper vi klättra upp för att sova i ett fack ovan förarhytten, dels får vi plats för golfklubborna. Nu skulle den ut på sin utlandsjungfrutur med oss. Spännande!
Dag 1 Torsdag
Från Kalmar genom Blekinges vackra landskap ankom vi till färjeläget i rätt god tid. Satte på medhavd ärtsoppa för att stilla hungern. Så fort vi börjat äta den blev det klart för ombordkörning och trots att vi skulle uppför rampen till översta nivån klarade vi soppan utan spill. Det var försiktigt kört!
En vacker solnedgång innan Mecklenburg-Vorpommern anlöpte Rostocks hamn vid 21 tiden. Ut och letade efter lämplig plats att sova på. Då man nästan automatiskt från färjeläget , åtminstonde nattetid, styrs in på sydgående motorväg tog det en stund innan vi kunde köra av den för att leta plats i någon mindre stad eller by. Fann i byn Dummerstopf en gammal DDR-parkeringsplats. Kolla skylten som jag fotograferade.
Dag 2 Fredag
Vaknade i vackert väder. Vi tog en promenad och såg att de två soptunnorna som fanns (avfall o tidningar) på varje tomt var vackert gul o blå. Ett minne från svensktiden?? Ett gäng hästar betade från träden utan att bry sig om oss. En del byggnader fortfarande förfallna här på f d DDR-sidan. Antagligen är ägarna oförmögna att göra något åt dem eller är kanske själva ägandet oklart.
Vidare söderut förbi Schwerin med stopp i den vackra Ludwigslust där storhertiginnan Alexandrine sitter staty på kvinnovis på sin häst. Hon var mycket populär i staden sägs det.
Vi var hungriga så på den fina krogen Alter Dragonen åt jag heltyskt, nämligen en härlig Grosses Eisbein mit sauerkraut. Barbro valde en kycklingrätt som de inte lyckats så bra med.
Genom vackert omväxlande landskap landade vi för natten i Haldensleben och hittade en friparkering centralt. Promenad i den lilla gamla staden visade inget större liv och vi hade egen mat för kvällen och behövde inte leta upp någon krog. Innan vi återvände till husbilen passerade vi en ståtlig byggnad med ett torn som var Tempelriddarnas torn från 1200-talet.
Vi har utan problem genom åren ofta nattstannat på någon parkering, både i stad och ute på landet. Denna gång hörde vi så småningom skrålande ungdomar inte långt ifrån oss. För fulla ungdomar som inte har något vettigt att göra är ju ingen höjdare och när vi hörde några smygande strax utanför bilen tänkte vi att nu grafittiskriver de på vår fina bil. Men det enda som hände var att de plötsligt tog fram en mobiltelefon och fotograferade oss där vi satt och åt vår supé. Så småningom minskade antalet skränande ungdomar vartefter de försvann till andra stället. Förfest var det alltså i vår närhet. Vi fick sova gott sen.
Dag 3 Lördag
Det är härligt med nya bilens enkla värmesystem. Vi vaknar varma under skönt täcke men i en i övrigt kall bil. Värmen slås på medan vi kan ligga kvar ett tag och så är hela bilen varm tills vi ska äta frukost.
Idag kraftig dimma så vi såg inte landskapet särskilt bra. Kom till Wernigerode i början av Harz-området där vi tog ner cyklarna och for kors o tvärs i stan. Vid Rathauskeller stannade vi för en god lunch inkl var sin Hasseröder, vårt favoritöl sen förra gången vi var här.Så småningom gjorde vi bedriften att cykla upp till slottet som ligger högt över stan med en vidunderlig utsikt. Som belöning fick vi varsin espresso där uppe. Vi gjorde vår första shopping (inte något som kännetecknar oss annars) genom att köpa en häxa att ha över matbodet hemma vid Valborg. Det är nämligen så att i Harz har de Tysklands svar på Blåkulla, berget Brocken som är 1142 m högt och därmed nordtysklands högsta berg. Från Wernigerode kan man åka på smalspårig järnväg, ånglok o gamla vagnar, upp på det berget. Vi kollade tåget på stationen här i stan innan vi for till campinplatsen i Elbingerode där vi även bodde en natt för 12 år sedan. Vackra höstfärger, det hade vi inte sett hemma. För mig är det eggande för min reptilhjärna för jag tar alltid fram kameran när det är vackra höstträd framför mig på samma sätt som alltid vitsipporna bara kräver fotografering. Trots att jag har tagit "samma" bilder vartenda år tidigare!
Dag 4 Söndag = min födelsdag, även min första dag var söndag vilket enligt uppgift "ger en vackert skinn"!!
Pussar o Presenter. Vi körde till Schierke, 500 m ö h, som idag är en stor hotell- o pensionatsstad p g a sin närhet till Brocken. Under DDR-tiden var det tomt då bara mycket speciellt uppsatta personer fick närma sig staden som låg precis i gränsstängselsområdet. Dessutom fick ingen som nu vandra upp till Brocken för där hade DDR sin spioneringsutrustning vänd mot väst.
Alltnog, nu får man vandra upp och det tar en bra stund med tanke på att det är en stenig terräng och man ska ta 600 m i höjd. Jag har tagit för vana, visar det sig, att bestiga berg på min födelsedag. Vesuvius vid ett tillfälle och när vi var på den grekiska ön Aegina utanför Pireus hade jag också födelsedag. Då gick vi upp på det lilla centralt belägna berget Paleochora som hade massor av ruiner av de många kapell som fanns då berget var platsen för öns största stad innan sjörövaren Barbarossa tog folket till slavar. Så detta år blev det Brocken, häxornas berg. Vi hade en fantastisk tur för det var en helt klar dag så vi fick en magnifik utsikt, och en efterlängtad lunch i form av korv. Efter vi tagit oss ner var det riktigt gott med kaffe o kaka i bilen, sedan mot den lilla byn Zorge på tidvis mycket dåliga vägar. Jag hade sett att det i den byn skulle finnas en spritfabrik med intressanta, egna märken. Vi ställde oss vid floden som rinner igenom staden och gick upp efter den enda gatan till den vackra krogen Kleine Kabinette och fick en kanongod middag bl a med krogens specialitet som var smakbitar av olika charkuterier. Orken räckte inte till någon dessert!
Dag 5 Måndag
Hammerschmiede Sprirituosenfabrik var en upplevelse med visning av tillverkningen, provsmakning innan ev köp och hanterat att ett mycket trevligt ägarpar. Vi kom att prata en hel del, t o m om privata saker innan vi gick ut med förvärv av god snaps och t o m en flaska skotsk whisky som härtappades här. Kvinnan var finska från början, Pirkko, och gav mig en söt häxa med rött hår att hänga på backspegeln i husbilen. Den hänger nu där och lyser upp tillvaron för oss med sitt röda hör och glada leende. Gissa vad hon heter!
Vi hade frågat paret om vad de rekommenderade oss att se i Harzbergen, vi hade nämligen ingen fast resplan. De föreslog staden Stolberg. Vi åkte dit och fann en helt underbart bevarad stad med bara korsvirkeshus i en trång dal. Rätt stilla och orsaken var att måndagar år affärsfridagar. Efter en promenad var det lunchdags och vi gick in på Stolberg Hof och valde deras specialitet, Lärschen /lärkor, och undrade om det verkligen var något att äta. Innan maten kom läste jag en lokal broschyr och fick klart för mig att Lärkan var krogens mycket berömda wurst, när man smakade den blev man så glad att man sjöng som en lärka. Den var god men någon sång blev det ändå inte!
Det började regna och vi valde att åka mot Bad Lautersberg i södra Harzområdet. Regnet upphörde men molningheten kvarstod när vi ställde oss på en mycket gammal o nersliten camping som var i stort sett obebodd. Vi anmälde oss genom att trycka på en telefonknapp varpå en ägaren svarade, från Hannover!
Nåväl, hans far fanns på området och visade oss elskåp m m. Det var en hiskeligt brant nerfart så jag funderade om vi skulle ta oss upp nästa morgon. En stor uppdämd sjö låg framför våra fötter och den fylls på av Oders källor.
Dag 6 Tisdag
Upp kom vi på andra försöket och vi promenerade sedan i staden, köpte på ett charkuteri spännande rätter till kvällsmaten, en tekanna till husbilen och ett par tofflor som blev sköna att ha på sig i husbilen. Vi fikade på en anrikt konditori och köpte deras hemgjorda chokladbitar.
Åkte norrut mot vackra men nu så molniga och regniga Sankt Andreasberg uppför en väg på 15 graders lutning. Sedan söderut för att nå dagens mål Herzberg. Där gick vi in på en gammaldags ölstuga o tog en öl men besvärades av röken, alla rökte, så vi gick en runda i staden som är Esperantostad och sedan var det dag att äta god mat från morgonens charkuteribesök.
Dag 7 Onsdag
Första orten var Bad Grund och då det fanns ett gruvmuseeum och området har varit stora i den näringen beslöt vi oss för en guidad tur. En hängiven guide ledde oss och några andra i två timmar bland museets alla saker och en stund fick vi hukande gå i gruvgångarna. Det var spännande även om vi inte klarade av att ta in tyskan hela tiden. Jag undrar om inte dvärgarna i bröderna Grimms saga om Snövit har förebilder härifrån?
Det frotsatte att regna så vi drog norrut och skippade Bad Harzburg som nattställe och åkte i stället till Goslar som är en vacker stad. Campingplats fanns några km norr om staden och där anvisades vi en plats av en bastant kvinna som verkade byråkratiskt lagd. En skön hemmakväll med regn o blåst utanbör men värme inuti.
Dag 8 Torsdag
Varmt och vackert väder! Ställde bilen utanför Goslas murar och cyklade genom lanskap som blev alltmer lantligt, fel vägval, vände! Inne i Goslar är det mycket vackert med de gamla husen, stora torget, ån som rinner igenom. Vi var uppe vid ett kloster och drog oss sedan ner till torget för lunch på ett turkiskt litet matställe, sill med härligt god lökröra, dessutom billigt. I Rådhuset visades den väl bevarade samlingssalen som har bibehållna vägg- o takmålningar från, tror jag, 1400-talet. På flera hundra år användes inte lokalen till annat än till förråd varför slitaget undveks.
Gjorde i ordning bilen för hemfärden och kom hem sent på lördagen efter några nattstopp och diverse promenader. På fredagen i Uetzen fanns det inte en männsika ute trots affärstid. Vi frågade en man om orsaken och han påminde oss om att den dagen var helgdag p g a att då återförenades de tysa folken efter Berlinmurens fall! I Helsingör köpte vi favoritsnapsen Bornholms Bitter.
Sedan i augusti har vi en ny husbil. Denna är 660 cm lång, 90 cm längre än den förra, och därmed en aning mer svårparkerad i vissa städer. Fördelarna för oss är två; dels slipper vi klättra upp för att sova i ett fack ovan förarhytten, dels får vi plats för golfklubborna. Nu skulle den ut på sin utlandsjungfrutur med oss. Spännande!
Dag 1 Torsdag
Från Kalmar genom Blekinges vackra landskap ankom vi till färjeläget i rätt god tid. Satte på medhavd ärtsoppa för att stilla hungern. Så fort vi börjat äta den blev det klart för ombordkörning och trots att vi skulle uppför rampen till översta nivån klarade vi soppan utan spill. Det var försiktigt kört!
En vacker solnedgång innan Mecklenburg-Vorpommern anlöpte Rostocks hamn vid 21 tiden. Ut och letade efter lämplig plats att sova på. Då man nästan automatiskt från färjeläget , åtminstonde nattetid, styrs in på sydgående motorväg tog det en stund innan vi kunde köra av den för att leta plats i någon mindre stad eller by. Fann i byn Dummerstopf en gammal DDR-parkeringsplats. Kolla skylten som jag fotograferade.
Dag 2 Fredag
Vaknade i vackert väder. Vi tog en promenad och såg att de två soptunnorna som fanns (avfall o tidningar) på varje tomt var vackert gul o blå. Ett minne från svensktiden?? Ett gäng hästar betade från träden utan att bry sig om oss. En del byggnader fortfarande förfallna här på f d DDR-sidan. Antagligen är ägarna oförmögna att göra något åt dem eller är kanske själva ägandet oklart.
Vidare söderut förbi Schwerin med stopp i den vackra Ludwigslust där storhertiginnan Alexandrine sitter staty på kvinnovis på sin häst. Hon var mycket populär i staden sägs det.
Vi var hungriga så på den fina krogen Alter Dragonen åt jag heltyskt, nämligen en härlig Grosses Eisbein mit sauerkraut. Barbro valde en kycklingrätt som de inte lyckats så bra med.
Genom vackert omväxlande landskap landade vi för natten i Haldensleben och hittade en friparkering centralt. Promenad i den lilla gamla staden visade inget större liv och vi hade egen mat för kvällen och behövde inte leta upp någon krog. Innan vi återvände till husbilen passerade vi en ståtlig byggnad med ett torn som var Tempelriddarnas torn från 1200-talet.
Vi har utan problem genom åren ofta nattstannat på någon parkering, både i stad och ute på landet. Denna gång hörde vi så småningom skrålande ungdomar inte långt ifrån oss. För fulla ungdomar som inte har något vettigt att göra är ju ingen höjdare och när vi hörde några smygande strax utanför bilen tänkte vi att nu grafittiskriver de på vår fina bil. Men det enda som hände var att de plötsligt tog fram en mobiltelefon och fotograferade oss där vi satt och åt vår supé. Så småningom minskade antalet skränande ungdomar vartefter de försvann till andra stället. Förfest var det alltså i vår närhet. Vi fick sova gott sen.
Dag 3 Lördag
Det är härligt med nya bilens enkla värmesystem. Vi vaknar varma under skönt täcke men i en i övrigt kall bil. Värmen slås på medan vi kan ligga kvar ett tag och så är hela bilen varm tills vi ska äta frukost.
Idag kraftig dimma så vi såg inte landskapet särskilt bra. Kom till Wernigerode i början av Harz-området där vi tog ner cyklarna och for kors o tvärs i stan. Vid Rathauskeller stannade vi för en god lunch inkl var sin Hasseröder, vårt favoritöl sen förra gången vi var här.Så småningom gjorde vi bedriften att cykla upp till slottet som ligger högt över stan med en vidunderlig utsikt. Som belöning fick vi varsin espresso där uppe. Vi gjorde vår första shopping (inte något som kännetecknar oss annars) genom att köpa en häxa att ha över matbodet hemma vid Valborg. Det är nämligen så att i Harz har de Tysklands svar på Blåkulla, berget Brocken som är 1142 m högt och därmed nordtysklands högsta berg. Från Wernigerode kan man åka på smalspårig järnväg, ånglok o gamla vagnar, upp på det berget. Vi kollade tåget på stationen här i stan innan vi for till campinplatsen i Elbingerode där vi även bodde en natt för 12 år sedan. Vackra höstfärger, det hade vi inte sett hemma. För mig är det eggande för min reptilhjärna för jag tar alltid fram kameran när det är vackra höstträd framför mig på samma sätt som alltid vitsipporna bara kräver fotografering. Trots att jag har tagit "samma" bilder vartenda år tidigare!
Dag 4 Söndag = min födelsdag, även min första dag var söndag vilket enligt uppgift "ger en vackert skinn"!!
Pussar o Presenter. Vi körde till Schierke, 500 m ö h, som idag är en stor hotell- o pensionatsstad p g a sin närhet till Brocken. Under DDR-tiden var det tomt då bara mycket speciellt uppsatta personer fick närma sig staden som låg precis i gränsstängselsområdet. Dessutom fick ingen som nu vandra upp till Brocken för där hade DDR sin spioneringsutrustning vänd mot väst.
Alltnog, nu får man vandra upp och det tar en bra stund med tanke på att det är en stenig terräng och man ska ta 600 m i höjd. Jag har tagit för vana, visar det sig, att bestiga berg på min födelsedag. Vesuvius vid ett tillfälle och när vi var på den grekiska ön Aegina utanför Pireus hade jag också födelsedag. Då gick vi upp på det lilla centralt belägna berget Paleochora som hade massor av ruiner av de många kapell som fanns då berget var platsen för öns största stad innan sjörövaren Barbarossa tog folket till slavar. Så detta år blev det Brocken, häxornas berg. Vi hade en fantastisk tur för det var en helt klar dag så vi fick en magnifik utsikt, och en efterlängtad lunch i form av korv. Efter vi tagit oss ner var det riktigt gott med kaffe o kaka i bilen, sedan mot den lilla byn Zorge på tidvis mycket dåliga vägar. Jag hade sett att det i den byn skulle finnas en spritfabrik med intressanta, egna märken. Vi ställde oss vid floden som rinner igenom staden och gick upp efter den enda gatan till den vackra krogen Kleine Kabinette och fick en kanongod middag bl a med krogens specialitet som var smakbitar av olika charkuterier. Orken räckte inte till någon dessert!
Dag 5 Måndag
Hammerschmiede Sprirituosenfabrik var en upplevelse med visning av tillverkningen, provsmakning innan ev köp och hanterat att ett mycket trevligt ägarpar. Vi kom att prata en hel del, t o m om privata saker innan vi gick ut med förvärv av god snaps och t o m en flaska skotsk whisky som härtappades här. Kvinnan var finska från början, Pirkko, och gav mig en söt häxa med rött hår att hänga på backspegeln i husbilen. Den hänger nu där och lyser upp tillvaron för oss med sitt röda hör och glada leende. Gissa vad hon heter!
Vi hade frågat paret om vad de rekommenderade oss att se i Harzbergen, vi hade nämligen ingen fast resplan. De föreslog staden Stolberg. Vi åkte dit och fann en helt underbart bevarad stad med bara korsvirkeshus i en trång dal. Rätt stilla och orsaken var att måndagar år affärsfridagar. Efter en promenad var det lunchdags och vi gick in på Stolberg Hof och valde deras specialitet, Lärschen /lärkor, och undrade om det verkligen var något att äta. Innan maten kom läste jag en lokal broschyr och fick klart för mig att Lärkan var krogens mycket berömda wurst, när man smakade den blev man så glad att man sjöng som en lärka. Den var god men någon sång blev det ändå inte!
Det började regna och vi valde att åka mot Bad Lautersberg i södra Harzområdet. Regnet upphörde men molningheten kvarstod när vi ställde oss på en mycket gammal o nersliten camping som var i stort sett obebodd. Vi anmälde oss genom att trycka på en telefonknapp varpå en ägaren svarade, från Hannover!
Nåväl, hans far fanns på området och visade oss elskåp m m. Det var en hiskeligt brant nerfart så jag funderade om vi skulle ta oss upp nästa morgon. En stor uppdämd sjö låg framför våra fötter och den fylls på av Oders källor.
Dag 6 Tisdag
Upp kom vi på andra försöket och vi promenerade sedan i staden, köpte på ett charkuteri spännande rätter till kvällsmaten, en tekanna till husbilen och ett par tofflor som blev sköna att ha på sig i husbilen. Vi fikade på en anrikt konditori och köpte deras hemgjorda chokladbitar.
Åkte norrut mot vackra men nu så molniga och regniga Sankt Andreasberg uppför en väg på 15 graders lutning. Sedan söderut för att nå dagens mål Herzberg. Där gick vi in på en gammaldags ölstuga o tog en öl men besvärades av röken, alla rökte, så vi gick en runda i staden som är Esperantostad och sedan var det dag att äta god mat från morgonens charkuteribesök.
Dag 7 Onsdag
Första orten var Bad Grund och då det fanns ett gruvmuseeum och området har varit stora i den näringen beslöt vi oss för en guidad tur. En hängiven guide ledde oss och några andra i två timmar bland museets alla saker och en stund fick vi hukande gå i gruvgångarna. Det var spännande även om vi inte klarade av att ta in tyskan hela tiden. Jag undrar om inte dvärgarna i bröderna Grimms saga om Snövit har förebilder härifrån?
Det frotsatte att regna så vi drog norrut och skippade Bad Harzburg som nattställe och åkte i stället till Goslar som är en vacker stad. Campingplats fanns några km norr om staden och där anvisades vi en plats av en bastant kvinna som verkade byråkratiskt lagd. En skön hemmakväll med regn o blåst utanbör men värme inuti.
Dag 8 Torsdag
Varmt och vackert väder! Ställde bilen utanför Goslas murar och cyklade genom lanskap som blev alltmer lantligt, fel vägval, vände! Inne i Goslar är det mycket vackert med de gamla husen, stora torget, ån som rinner igenom. Vi var uppe vid ett kloster och drog oss sedan ner till torget för lunch på ett turkiskt litet matställe, sill med härligt god lökröra, dessutom billigt. I Rådhuset visades den väl bevarade samlingssalen som har bibehållna vägg- o takmålningar från, tror jag, 1400-talet. På flera hundra år användes inte lokalen till annat än till förråd varför slitaget undveks.
Gjorde i ordning bilen för hemfärden och kom hem sent på lördagen efter några nattstopp och diverse promenader. På fredagen i Uetzen fanns det inte en männsika ute trots affärstid. Vi frågade en man om orsaken och han påminde oss om att den dagen var helgdag p g a att då återförenades de tysa folken efter Berlinmurens fall! I Helsingör köpte vi favoritsnapsen Bornholms Bitter.
Skriv kommentar
Visa alla