Publicerad 20 september 2024

Wiesbaden är en charmig, avslappnad och välsmakande liten stad vid floden Rhen, ca. 3 mil väster om Frankfurt. En perfekt destination för en weekend i juletid.

Julmarknader är en älskad tradition i Tyskland

Och givetvis har även Wiesbaden sin egna julmarknad. Den är belägen i hjärtat av staden på Schlossplatz, framför stadshuset. Under advent förvandlas staden till ett vinterparadis som pyntas i blått och guld som är stadens färger. Besökare från när och fjärran myser bland de pittoreska bodarna där doften av glühwein och ljudet av julmusik sprider sig.

Här finns ett brett utbud av julprydnader, hantverk och delikatesser som bratwurst, pretzels, lebkuchen (den tyska versionen av pepparkakor) och glühwein. Den imponerande julgranen med över 3 000 lampor är en höjdpunkt. Inne i Kurhaus finns ännu en pampig julgran. Den är gjord av 2 000 riktiga röda julstjärnor och är 8 meter hög - både “granen” och Kurhaus måste ses. För barnen finns karuseller, pysselverkstäder och sagostunder. Musikframträdanden och körsång bidrar också till stämningen. Vill du röra på dig finns WIesbaden on Ice, en 2500 m² stor isrink där du kan åka skridskor, se shower eller testa curling.

Rheingau

Wiesbaden ligger i delstaten Hessen och är också en utmärkt utgångspunkt för att utforska den närliggande Rheingau-regionen, ett av Tysklands mest prestigefyllda vinområden. Rheingau sträcker sig längs Rhenfloden och är känt för sina vingårdar, charmiga småstäder, och historiska slott. Området är särskilt berömt för sin Riesling, en druvsort som trivs i Rheingaus svala klimat och mineralrika jordar, vilket resulterar i viner av hög kvalitet och unik karaktär.

För den som besöker Wiesbaden under julmarknadssäsongen är en dagsutflykt till Rheingau ett måste. Här kan du gå på vinprovningar på lokala vingårdar, vandra mellan vinrankorna eller bara njuta av den natursköna utsikten över floden. Många av vingårdarna i Rheingau anordnar också egna små julmarknader där besökarna kan smaka på regionala specialiteter och köpa lokalt producerade produkter.

Ta sig hit

Det finns direktflyg till Frankfurt från Stockholm, Göteborg och Köpenhamn och flygtiden ligger mellan dryga 2 timmar till 1½ timme. Från flygplatsen tar det knappt en halvtimme till Wiesbaden med bil.

Sök och boka flygresan till Frankfurt
Sök och boka hotell i Wiesbaden
Sök och boka hyrbil

Öppettider & länkar

Wiesbadens julmarknad är öppen 26 november - 23 december, måndag till torsdag 11:30-21:00, fredag och lördag 10:30-21.30 och söndag 12.00-21.00.

Läs mer om Julmarknaden i Wiesbaden
Läs mer om Wiesbaden on Ice
Läs mer om Kurhaus i Wiesbaden

Vill du upptäcka ännu mer av Tysklands pittoreska städer, mångsidiga kultur och slingrande semestervägar så besök germany.travel för mer inspiration.