Studera utomlands – något för dig?

Linae
Reseguiden, besökt 38 länder

Foto: Thinkstock
Det blir vanligare och vanligare att sticka utomlands för att studera, dels för att bättra på sin CV och på det viset bli hetare på arbetsmarknaden i såväl Sverige som övriga länder i och utanför EU. Så här kommer du snabbast iväg.
Publicerad 2 augusti 2013

Förutom att utlandsstudier leder till en starkare CV bättrar det också på både språkkunskaper och självförtroende. Dessutom träffar du människor från hela världen som kanske blir dina vänner för livet. Att studera utomlands är en otrolig upplevelse och en chans som alla borde ta. Här tipsar vi om vad som är bra att tänka på innan du skickar iväg din ansökan.

Akademiska studier inom EU

Som EU-medborgare har du rätt att studera vid ett universitet i vilket EU-land som helst på samma villkor som landets egna invånare. Tänk dock på att antagningskraven kan variera beroende på vilket land du väljer att studera i. I vissa länder kan du dessutom behöva göra ett språktest. Läs mer om vad som gäller för respektive land här.

Kostar det något att studera i ett annat land inom EU?

I en del länder är utbildningen gratis, medan det i andra länder kan vara ganska dyrt. Något som är säkert är dock att du inte ska betala högre kursavgifter än landets invånare. Du har däremot inte automatiskt rätt till stipendier, studiemedel eller studielån. Vissa länder kan ändå välja att bevilja studiemedel för utländska studenter. Läs mer om vad som gäller för respektive land här.

Och vad gäller utanför EU?

De vanligaste länderna att studera i utanför Europa är USA, Australien och Japan. Här skiljer det sig väldigt mycket mellan de olika länderna och universiteten, både när det gäller regler för antagning och kostnader. Centrala Studiestödsnämnden har samlat mycket bra information här.

Studentutbyte

Som student kan du få åka på ett Erasmusutbyte utomlands som en del av dina studier eller för att praktisera på ett företag. Du behöver då inte betala några terminsavgifter eller liknande, och utlandsstudierna räknas som en del av din examen. Dessutom får du bidrag för boende och resekostnader. Det här är en mycket bra möjlighet att få se sig om i världen. Det går också bra att göra ett sådant här utbyte i länder utanför EU. Läs mer om vad som gäller här.


Tips!

– Skicka in dina ansökningar i god tid eftersom det i vissa länder kan ta väldigt lång tid.
– Dubbelkolla så att dina betyg och din examen kan tillgodoräknas i Sverige.
– När du väl kommit in, se till att fixa boende och boka flyg i god tid.
– Du kan läsa mer om att studera utomlands på följande hemsidor:
* europa.eu
* Csn
* Arbetsförmedlingen


Spännande erbjudanden