Roadtrip i ❤️ av Tyskland (del 2)

Reseguiden
Reseguiden

Vad vet du om Sachen-Anhalt? Följ med på vår roadtrip i en region full av konstraster, kultur, vackra landskap och historiska platser - allt samlat i hjärtat av Tyskland. Hit tar du dig enkelt med flyg till Berlins eller Hannovers flygplats plus en hyrbil eller med egen bil eller med tåget.
Publicerad 22 juli 2024

I del 1 har vi besökt Wernigerode, Quedlinburg, Halle och vindistriktet Saale-Unstrut. Vi fortsätter vår tur och upptäcker Magdeburgs medeltida storhet, Gartenreich Dessau-Wörlitzs natursköna parker, Bauhaus i Dessau-Rosslau och reformationens epicentrum i Wittenberg. En mångfacetterad resa som bjuder på visuella och kulturella njutningar och en djupare förståelse för de historiska händelser och rörelser som har format denna del av Tyskland.

Magdeburg: En historisk startpunkt

Magdeburg, huvudstaden i Sachsen-Anhalt, är en stad rik på historia och kultur. Belägen vid floden Elbe, erbjuder Magdeburg en blandning av gammalt och nytt. Staden är känd för sin imponerande gotiska katedral, Magdeburger Dom, som är en av de äldsta gotiska katedralerna i Tyskland - den påbörjades redan under 1200-talet.

Bara 5 minuter från katedralen kommer vi till det unika och mycket mer moderna (klart 2005) byggnadskomplexet “Gröna Citadellet”. Trots namnet är byggnaden väldigt rosa och är designad av den österrikiske konstnären Friedensreich Hundertwasser. Taket är gräsbevuxet - därav det gröna i namnet och det finns inte två fönster med samma form. Det är en otroligt färgglad och fantasifull byggnad som står i stark kontrast till stadens i övrigt medeltida arkitektur. Byggnaden består till övervägande del av lägenheter, men i bottenplan igger ett flertal affärer, ett kafé, en restaurang och en särskild Hundertwasser-butik. Här ryms också en teater, ett hotell och ett daghem. Ett roligt och lekfullt inslag i stadsbilden.

Gartenreich Dessau-Wörlitz: En trädgårdsdröm

Vi reser vidare till Gartenreich Dessau-Wörlitz som ligger knappt 9 mil sydöst om Magdeburg. Ett magnifikt trädgårdsområde på hela 142 km², som klassats som ett världsarv av UNESCO. Här vandrar vi runt i prunkande trädgårdar och parker, flera i engelsk stil. Gartenreich Dessau-Wörlitz skapades under 1700-talet av furst Leopold III av Anhalt-Dessau, som var inspirerad av engelska landskapsparker. Området som ligger längs floden Elbe inkluderar en rad vackra parker, trädgårdar med klassiska skulpturer, slott och palats. Vi tog en båttur på en av sjöarna och besökte Wörlitz slott, en elegant byggnad i nyklassicism stil.

Bauhaus i Dessau: Funktionalismens vagga

Efter trädgårdarna åker vi vidare till Dessau och Bauhaus. En rörelse som grundades av Walter Gropius 1919 och var en av de mest inflytelserika arkitekt-, konst- och designskolorna under 1900-talet. Dessau blev centrum för Bauhaus från 1925 till 1932, och staden rymmer flera ikoniska byggnader som har blivit symboler för modernistisk arkitektur.

Det går att besöka Bauhaus Dessau-skolan som i sig är ett mästerverk av funktionalism och modern design med glasfasader och flexibel inredning. Här finns utställningar om Bauhaus-rörelsens historia. Dessutom finns det nyöppnade (2019) Bauhaus Museum Dessau som visar en omfattande samling av Bauhaus-artefakter och konstverk - väl värt ett besök.

Lutherstaden Wittenberg: Reformationens Vagga

Vår sista destination, den här gången, ligger 35 km österut och är Wittenberg, en stad med enorm historisk betydelse. Det var här, den 31 oktober 1517, som Martin Luther spikade upp sina 95 teser på slottskyrkans dörr, vilket markerade början på den protestantiska reformationen. Wittenberg har bevarat mycket av sin medeltida charm och är en plats för andlig och historisk reflektion.

Slottskyrkan, där Luther spikade upp sina teser, är ett måste att besöka. Kyrkan är inte bara ett viktigt religiöst monument, utan också en vacker byggnad med imponerande gotisk arkitektur. Inuti kyrkan kan du se Luthers grav och beundra de många konstverk och minnesmärken som hyllar hans liv och gärning.

Det mesta kretasr runt Luther men Wittenberg erbjuder också pittoreska gator och torg med en stor blanding av mat och cafeer. Vi flanerade runt och njöt av atmosfären i denna historiska stad och åt gott och mättande på bland annat Wittenberger Kartoffelhaus där det förstås var mycket fokus på potatis :).

Läs mer om UNESCOs världsarv i Sachsen-Anhalt.

Vill du upptäcka ännu mer av Tysklands pittoreska städer, mångsidiga kultur och slingrande semestervägar så besök germany.travel för mer inspiration

Sök och boka hotell i Sachsen-Anhalt
Sök och boka hyrbil

Sök och boka flygresan till Berlin och Hannover