Roadtrip i ❤️ av Tyskland (del 1)

Reseguiden
Reseguiden

Mellan Berlin och Hannover ligger regionen Sachsen-Anhalt. Ett område väl värt att upptäcka. Stanna till här på vägen ner till Medelhavet eller ta en långhelg med hyrbil. Låt oss ta dig med på en oförglömlig roadtrip genom hjärtat av Tyskland.
Publicerad 22 juli 2024

Vår resa börjar i den charmiga staden Wernigerode, fortsätter genom den medeltida pärlan Quedlinburg, passerar universitetsstaden Halle och avslutas i det pittoreska vinområdet Saale-Unstrut.

Wernigerode: Den färgglada porten till Harz

Wernigerode, ofta kallad “den färgglada staden vid Harz”, är en perfekt startpunkt för vår resa. Denna lilla stad, belägen vid foten av Harzbergen, är känd för sina färgglada korsvirkeshus och sitt sagolika slott, Wernigerode Schloss. Slottet, som tronar över staden, erbjuder en fantastisk utsikt över det omgivande landskapet och ger en inblick i medeltida arkitektur och adligt liv.

En promenad genom Altstadt (gamla stan) är ett måste. Här kan du strosa längs kullerstensgator, beundra de vackra husen och besöka stadens imponerande rådhus, som är en av de mest fotograferade byggnaderna i Tyskland. Missa inte heller att ta en tur med Harzer Schmalspurbahn som är en historisk smalspårig järnväg som tar dig uppför berget Brocken.

Quedlinburg: En tidsresa till Medeltiden

En kort bilresa från Wernigerode tar oss till Quedlinburg, en stad som är som en levande tidskapsel från medeltiden. Quedlinburgs gamla stadskärna, som är upptagen på UNESCOs världsarvslista, är hem för över 2000 korsvirkeshus, vilket gör den till en av de största och bäst bevarade medeltida stadskärnorna i Europa.

Här bör du besöka Quedlinburgs slott och stiftkyrka, som tronar på en klippa över staden. Slottet rymmer ett museum som berättar om stadens rika historia och klostret är en av de äldsta religiösa byggnaderna i Tyskland. Promenera längs de smala gatorna, besök de små butikerna och caféerna, och låt dig föras tillbaka i tiden.

Halle: En modern universitetsstad med historisk charm

Vår resa fortsätter till Halle, en livlig universitetsstad med en rik historia. Halle är hem för ett av Tysklands äldsta universitet, Martin Luther University, grundat 1694. Universitetets historiska byggnader ger staden en akademisk atmosfär, medan de många studenterna bidrar till ett pulserande stadsliv.

En av Halles mest kända sevärdheter är Marktkirche, där den berömda kompositören Georg Friedrich Händel döptes. Händels hus är nu ett museum som hyllar hans liv och verk. Stadens centrala torg, Marktplatz, domineras av Roter Turm, ett imponerande klocktorn som är ett landmärke i Halle.

För konstälskare är ett besök på Kunstmuseum Moritzburg ett måste. Museet, beläget i ett gammalt slott, rymmer en imponerande samling konstverk från medeltiden till nutid.

Saale-Unstrut: Vinodlingar och vackra landskap

Vår sista anhalt på denna roadtrip Naumburg och det idylliska vinområdet Saale-Unstrut. Knappt 8 mil söder om Halle och längs floden Saale ligger flera pittoreska vingårdar som är kända för sina högkvalitativa viner. Här kan du besöka lokala vingårdar, smaka på olika viner och njuta av den vackra naturen.

En av de mest kända vingårdarna är Kloster Pforta, en historisk vingård som grundades av cisterciensermunkar på 1100-talet. Klostret och dess omgivningar erbjuder en rofylld atmosfär och är perfekt för avkoppling efter en dags bilresa.

För den som är intresserad av historia och kultur erbjuder regionen också många medeltida slott, borgar och kyrkor att utforska. Ett viktigt kulturminne är Naumburger katedralen som utsågs till ett världsarv av UNESCO 2018.

Fortsättning på vår Roadtrip hittar du här.

Läs mer om UNESCOs världsarv i Sachsen-Anhalt.

Vill du upptäcka ännu mer av Tysklands pittoreska städer, mångsidiga kultur och slingrande semestervägar så besök germany.travel för mer inspiration

Sök och boka hotell i Sachsen-Anhalt
Sök och boka hyrbil

Sök och boka flygresan till Berlin eller Hannover