Polen - för en ultimat weekend

Mirreli
Reseguiden, besökt 34 länder

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Är Polen ditt nästa favoritresmål? Polen har allt: stränder, spa, nattliv, fantastiska matupplevelser, shopping i överflöd och en rik historia som väntar på att utforskas. Och som en extra bonus är resan både enkel och plånboksvänlig. Flyg, paketresor och boende – här får du mycket för pengarna.
Publicerad 30 september 2024

Prisvärt och vackert

Polen är inte bara vackert, utan också skonsamt mot plånboken. Enligt Forex storstadsindex hamnar städer som Warszawa, Gdansk och Krakow på index 64, jämfört med Sveriges 100. Vad betyder det? Jo, att det är ungefär 36% billigare att turista här!

Några exempel:

Mat: En trerätters middag på en finare restaurang kostar runt 400 kr. Vill du testa lokal mat bortom turiststråken? Då får du fantastiska rätter till ännu bättre priser.

Shopping Kläder, både från kända märken och lokala designers, finns till betydligt lägre priser än i Sverige. Lokala marknader och småbutiker gömmer dessutom riktiga fynd.

Boende Femstjärniga hotell utan att spränga budgeten – ja, tack! I städer som Warszawa, Krakow och Gdansk kan du bo lyxigt för så lite som 750 kr/natt. Många hotell erbjuder dessutom spa-upplevelser där en massage startar från 400 kr.

Kraków - ett kulturellt paradis

Krakow är kulturen personifierad; här hittar du 25% av Polens museer. Staden bjuder också på ett rikt utbud av klubbar, barer och annan underhållning. Besök Jagiellonska universitetet – en av Europa äldsta högskolor, grundad 1364. Missa inte Stortorget, Europas största medeltida plats, och Klädeshallen (Sukiennice), en saluhall med anor från 1100-talet. Handla allt från polskt hantverk till smycken här. Och för en historisk utflykt som berör, är en dagstur till Auschwitz-Birkenau ett måste.

Alla paketresor till Krakow

Warszawa - storstadsenergi och historia

Huvudstaden Warszawa sjuder av liv och ungdomlig energi. Trots att staden nästan jämnades med marken under andra världskriget, är den idag ett kulturellt och historiskt centrum som lyckats återuppstå som en mix av gammalt och nytt. Strosa genom Gamla stan, besök museer, shoppa, njut av god mat och dansa till gryningen. Här finns allt du behöver för en komplett storstadsupplevelse.
Alla paketresor till Warszawa

Wroclaw - broarnas och flodernas stad

Wroclaw, en av Polens äldsta och vackraste städer, breder ut sig över 12 öar i floden Odra, sammanlänkade av mer än 100 broar. Här möts du av en unik blandning av arkitektur och historia, tack vare att staden tidigare tillhört flera olika länder. Besök Wrocław stadshus och marknadsplatsen Rynek för färgsprakande vyer. Missa inte Ostrów Tumski och ön Piasek, ett medeltida bostadsområde som idag är ett historiskt monument.
Alla paketresor till Wroclaw

Sopot - strandlivet när det är som bäst

Sopot bjuder på sol, sand och fest. Mitt på stranden hittar du Europas längsta träpir (511,5 m), perfekt för promenader och gatufester. Teleskopkikarna på piren ger en fantastisk utsikt över havet, båtarna och Gdanskbukten. Och för en paus från stranden, ta en sväng längs ul. Bohaterów Monte Cassino – en av Polens trevligaste gågator, fylld med pubar, klubbar och det ikoniska sneda huset.
Alla paketresor till Sopot

Gdynia - pulserande hamnstad med strand

Gdynia är en modern, livlig hamnstad som överraskar med sina fina sandstränder. Här kan du både shoppa loss och ta ett dopp – utan att lämna stadskärnan. Huvudstranden Gdynia Orlowo bjuder dessutom på teater under bar himmel. Naturälskare kan besöka Kepa Redlowska och Klif Orlowski, ett naturreservat där du kan njuta av havsutsikten från klipporna.
Alla paketresor till Gdynia

Gdansk - weekendstad nummer ett

Gdansk är den ultimata destinationen för en kortweekend. Charmiga kullerstensgator, uteserveringar och vackra byggnader sätter stämningen. Kungsvägen, Långgatan och Långa Torget är fyllda med kulturminnen, som de rikt dekorerade borgarhusen. Här ligger också S:ta Mariakyrkan – Europas största tegelkyrka. Staden är färgad av sin närhet till havet, här finns en segelbåtsmarina som ligger nära centrum och härifrån kan du utgå för att kryssa till Hel eller uppleva Gdansk-bukten från en båt. Och när du tröttnat på sightseeing? Slappna av på stadens vita sandstränder som sträcker sig hela vägen till Sopot. En livlig stad dag som natt och ett resmål du gärna återvänder till.
Alla paketresor till Gdansk


Njut av en weekend till Polen