“Det sollysta havet, den fria rymden, klitterna, ängen med den blommande bäcken, allt detta hör mig ännu till och är mitt bröd och vin i senhöstens tid.”
Fritjof Nilsson Piraten om Österlen
En omedelbar frihetskänsla infinner sig och här är naturen nära, man står stadigt med fötterna på Moder Jord och känner tacksamhet. Här är livet lite enklare.
Vad räknas till Österlen
Österlen på ostkusten i Skåne län innefattar Simrishamn kommun, som är den största orten och Tomelilla kommun. Gränsen för vart Österlen börjar och slutar är inte exakt men för mig ligger porten till paradiset när du passerar genom Brösarps backar och närmar dig Ravlunda skjutfält. Ett stopp vid Haväng är obligatoriskt då det ligger i Verkaåns naturreservat. Här bör man också besöka Havängsdösen, en stenkammargrav från stenåldern. Här vilar något mystiskt och heligt i atmosfären men ta på en tjock tröja för här blåser friska vindar över det hedliknande landskapet. Österlen sträcker sig förbi Simrishamn ner mot Brantevik och Skillinge, två charmiga fiskelägen, vidare mot Kåseberga och Ale Stenar ner mot Ystad och norröver mot Agusa men det finns som sagt var ingen tydlig gräns.
Naturen och omgivningarna
Medan du kör genom böljande hav av rapsfält och äppelodlingar duggar de små byarna tätt. Att köra här ger en svindlande känsla, naturen är kuperad och havet skymtar alltid därute någonstans. De gamla fiskelägena och sandstränderna däremellan samsas med jordbruk och äppelodlingar och de många konstnärsateljéerna och gallerierna är otaliga. Naturen är så påtaglig och medveten här och gör sitt yttersta för att blända dig. Här fullkomligt kryllar av Bed & Breakfast, små krogar och gårdsbutiker med förkärlek till det närproducerade. Här vimlar av loppisar och second hand butiker med personlig touch. Många är de som flyttat till Österlen för att samsas med bönder, fiskare och hantverkare med drömmen om ett liv härnere. För det är lite enklare, mer avslappnat och tillåtande. Det finns många likheter med Provence som man ofta säger. En kreativ miljö. Så många konstnärssjälar som fötts ur denna trakt.
Tips på byar, evenemang, boende och mat
Det finns mycket att utforska och jag rekommenderar att ta sig hit med bil och försöka undvika den största turistinvasionen i juli. Det är svårt att ta sig fram och trångt på vägar och restauranger. En tur på våren i maj när det börjar blomma eller höstkanten då luften fylls av doften från äppelskördarna är att föredra. Det anordnas en hel del evenemang i form av matrundor, äppelmarknad och konstevenemang dessa perioder. Den stora konstrundan under påskveckan är en bra utgångspunkt för att utforska byarna och landskapet. Den utgår från Baskemölla och Tjörnedalagården där ÖSKG har sin verksamhet. Där finns all information samlad och kartor att tillgå så man kan pricka in sin väg.
På Baskemölla
Baskemölla är även en av mina favoritbyar med sin strandpromenad där Stenshuvud tornar upp sig som en fondtapet mot himlen. Här finns de undersköna Tjörnedala backar att vandra omkring i och som Linne´uttryckte det ”en av de skönaste lundar jag sett i riket”. Här anordnas varje år i mitten på juli en festival under två dagar, Backafestivalen med folk- och världsmusik, dans, workshops, berättartält med estradpoeter, föreläsningar och även mycket aktiviteter för barn. Ekologisk och närproducerad mat och temat kring festivalen är musik, mat och miljö med en unik stämning. Datum för årets upplaga är 13-14 juli. Det finns ett Bed & Breakfast med café i byn och ett STF Vandrarhem för övernattning. Många stugor och hus finns för uthyrning på hela Österlen. Baskemölla IF tillhandahåller även en mindre naturcamping precis vid havet som går att boka i mån av plats, men främst för säsongsuthyrning. Dock ingen el men duschrum och toalett finns och även en tennisbana. I Baskemölla har man även byggt en Ekoby som är värd ett besök, här finns en hel del spännande hus och alternativa lösningar, en yogastudio Mudita finns också här med drop-in-klasser under sommarmånaderna och retreater. Det är oftast från Baskemölla jag själv utgår när jag besöker Österlen men det finns så många fina byar och samhällen och snart hittar man sin favorit.
Kivik och Stenshuvuds nationalpark
Kanske är det Vitemölla du fastnar för eller Kivik som är ett lite större samhälle och med sin fiskrestaurang- och butik Buhre´s nere i hamnen där man lätt förköper sig av de olika delikatesserna. Här ligger även Kiviks musteri och andra musterier. Ett besök som jag kan rekommendera när du är i Kivik är Äsperöds Herrgård och dess berömda Arboretum. Det är en samling av exotiska och ovanliga träd som anlades 1922 med en rad olika och häpnadsväckande Magnoliaträd samt en ek från 1500-talet. Vad man inte bör missa i dessa trakter ligger precis ovanför Kivik. Du kör upp på höjden och ser ut över nejden där Södra Mellby klocktorn avbildar sig mot himlen, fortsätter genom lilla charmiga Svinaberga by eller Karrékullen som den kallas i folkmun. Inom detta område hittar du en mängd Bed & Breakfast och restauranger, bland annat Allé som drivs av Eva Thuresson. De tillhandahåller massor av godsaker och fixar de flesta arrangemang efter önskemål, vill du beställa marinerat kött och tillbehör till grillkvällen ordnas det med ett leende. För övernattning i närheten rekommendera jag Ekenäs Gård eller Stenrosgården. Varma och välkomnade ställen där de gör allt för att du ska trivas. Sen är det dags att utforska Stenshuvuds Nationalpark med sin rika flora och fauna, sina magnifika bergstoppar, sin milslånga sandtrand, ströva på vandringslederna som finns i olika etapper. Ett par riktiga vandringsskor och en vattenflaska är nödvändigt för att klara av strapatserna i parken men det finns även handikappsanpassade stigar och ett Naturum med information. Ströva omkring i parken, kanske möter du Ulf Lundell på vägen som har sin gård alldeles i närheten och brukar promenera här, ta din picknick i parken, beskåda havet och vyerna från utsiktsplatserna.
Södra Mellby
I närheten längs med väg 9 ligger också södra Mellby gamla skola med ett café. Konstnärsgruppen KAOS har sin butik här i byn om du är sugen på lite personlig shopping av smycken och kläder tillverkade av duktiga hantverkare och designers.
Simrishamn
För folkliv och lite mer butiker så tar du dig till Simrishamn, tar något gott att äta och dricka på till exempel Bella´s Bistro på den lilla gågatan eller provar Maritims utsökta fisksoppa eller kanske bara en sillsmörgås i hamnen. Här tar du dig lätt över till Bornholm med färja och vid klara dagar ser man även över till ön. Ett litet besök på Medelhavsträdgården kan passas på medans man ändå är i Simrishamn. Det är en liten stad men här hittar du bankomater och annan service vilket kan vara svårt att hitta annars.
Gårdsbutiker
Längs kustvägen väljer du vilka avstickare du vill ta, jag vill rekommendera mina favoriter där du kan botanisera i närproducerad mat och ekologiska varor. Gröna butiken på Orelund med sin fantastiska tomatodling och vilken smak sedan, de tillhandahåller även en mängd andra grönsaker och bland annat egenproducerad Gazpacho och potatissallad. En del ostar från Vilhelmsdals gårdsmejeri och nybakat surdegsbröd från Olof Viktors i Glemminge. Jag brukar svänga av upp mot St Olof också och besöka Rasakarums fjäderfarm och köpa deras härliga kyckling eller Raskarumstupp. Vad jag heller aldrig missar är att handla upp mig på ekologist surdegsbröd från bageriet KIN i Östra Vemmerlöv, en riktig pärla och charmigt ställe som ligger i ett gammalt bränneri. En hel familj som bakar bröd och kakor med ett leende på läpparna och mycket kärlek. En kopp kaffe och en kanelbulle i deras egensinniga trädgård gör en varm om hjärtat. Du tar dig hit från Baskemölla och kör genom Gladsax och Karlaby och sen är du framme. Lite svårt att hitta men skorstenen på bränneriet är ett bra riktmärke. Det här är en liten del av mitt Österlen, hoppas det kan väcka dina sinnen och blir du sugen på att utforska mer på egen hand så kan jag lova att du inte blir besviken. Leta upp ditt eget lilla smultronställe eller favoritgårdskrog och var öppen för nya intryck. Saker och ting är inte så tillrättalagda här men otroligt charmiga. Ett ställe som inte ser mycket ut för världen kan bjuda på oanade överraskningar.
Att ta sig hit
Du tar dig lättast till- och runt i Österlen med bil. Ett alternativ är att ta buss från till exempel Ystad, eller tåg från Malmö. För att ta dig runt i området utan bil gör du det lättast med någon utav regionbussarna.
Planera din hemester på Reseguiden
Jämför alla hotell i Sverige
Weekendpaket och andra erbjudanden i Sverige
Läs mer tips & guider om Sverige
Bra erbjudanden i Sverige