Nya Zeeland kan nog bli livets absoluta reseminne för vem som helst. När vår engelske granne på vårt vinterboende i Hua Hin fick höra att jag skulle åka till Nya Zeeland sa han ”NZ is so diverse, it´s like visiting the whole world". Och jag förstår honom nu trots att jag bara hunnit med sydön. Först var intrycken en kombination av ett storslaget Norge och australisk regnskog med lite stänk av Skottland och Island. Sen har man upplevt Yorkshires böljande kullar, Österlen, Bretagnes dramatiska kust, de schweiziska alperna, lite Provence och stänk av Toscana och vingårdar med fantastiska provningar där man kunde ha turen att få träffa vinmakaren själv. Långa stycken vilda västern-känsla med gamla guldgrävarstäder och så förstås Sagan om Ringens overkliga natur. Dunedin var backigare än San Fransisco och synen av albatrossernas glidflygningar ute vid spetsen av Otagohalvön tog andan ur en. Mackenzie Country med bara 4000 invånare i ett av NZ största distrikt såg ut som Wyoming eller Montana men hade fantastiska turkosfärgade sjöar och i fonden av dessa tronade Mount Cook. Jag önskar att jag även hade hunnit med valsafari i Kaikoura och en tur längst söderut till Invercargill och Oban.
Fem tips
Abel Tasman
Abel Tasman på norra delen av sydön är Nya Zeelands minsta och mest besökta nationalpark. Det är ett paradis för naturälskare som vill vandra i den unika naturen, paddla kajak i de blågröna vattnen eller njuta av de gyllene stränderna. Helst bör man stanna några dagar men man kan också ta en halvdags- eller heldagskryssning från Kaiteriteri eller Marahau om man har ett späckat program.
Västkusten och Glacier country
Att köra längs västkusten på sydön väcker ungefär samma storslagna känsla som att köra Highway 1 från San Fransisco till Los Angeles. På ena sidan en spektakulär kust med Tasmanska sjön som rullar in, på den andra sidan mäktiga bergsformationer med regnskogsvegetation. Paparoa National Park och Pancake rocks är några av de mest kända sevärdheterna. Längre söderut når man Glacier Country med Nya Zeelands två mest spektakulära glaciärer Fox och Franz Josef. Glaciärerna kan besökas till fots men helikopterturer är också populära. I byn Fox Glacier ligger den lilla sjön Lake Matheson där Nya Zeelands kanske mest kända vykortsvy - speglingen av Mount Cook och Mount Tasman i Lake Matheson - kan upplevas.
Queenstown och Milford Sound
Queenstown som ligger naturskönt vid Lake Wakatipu omgiven av bergskedjor anses vara världens äventyrsmecka. I den lilla staden råder en alpin och nästan febrig äventyrsstämning. Det var vid Kawarau Bridge som bungy-jump i sin moderna tappning föddes men på menyn står också paraglide flygning, forsränning, klättring, vandring, kajakpaddling, alpin skidåkning och mycket mer beroende på årstid. Den som söker lite lugnare aktiviteter väljer vinprovning på de utsökta vingårdarna i Otago eller att utforska Sagan om Ringens natur. Någon mil från Queenstown ligger pittoreska Arrowtown där man kan uppleva en fläkt från svunna tider. Queenstown är också en bra utgångspunkt för en tur till sydöns naturpärla Milford Sound, en plats som av Rudyard Kipling beskrevs som världens vackraste. Glöm inte att tanka fullt i Te Anau. Det finns inga mackar längre ut i fjordlandskapet. Boka övernattning lång tid i förväg. Både solnedgång och soluppgång i fjordlandskapet är en oförglömlig upplevelse.
Dunedin och Otagohalvön
Dunedin betyder ”Edinburgh” på gaeliska och är en universitetsstad på den södra delen av ostkusten som grundlades av skotska invandrare på 1800-talet. Staden är backigare än San Francisco och jag insåg vid incheckningen till mitt B&B att min väska skulle rulla en kilometer om jag tappade taget. Världens brantaste gata Baldwin Street är ett av stadens populäraste turistmål. Dunedin verkade vara en mysig stad med viktoriansk och edwardiansk arkitektur samt många spännande restauranter. Den största upplevelsen var att åka ut till spetsen Otagohalvön och se världens enda fastlandskoloni av albatrosser. Naturupplevelsen på vägen dit och tillbaka var också enastående.
Mackenzie country
Mackenzie country är Nya Zeelands mest glesbefolkade distrikt. Böljande gula grässlätter och två fantastiska turkosfärgade sjöar Lake Pukaki och Lake Tekapo med Mount Cook i fonden karakteriserar naturen. Både Twizel och Lake Tekapo är lämpliga som bas för att upptäcka området. En tur upp till Mount John erbjuder hänförande utsikt och här finns också ett astronomiskt observatorium som har visningar kvällstid. Luften i Mackenzie country är den renaste i hela Nya Zeeland vilket gör sikten särskilt klar. Många bröllopspar kommer till Lake Tekapo för att gifta sig i den lilla idylliska stenkyrkan vid sjön. Den främsta sevärdheten är dock Mount Cook/ Aoraki National park. Vid foten av Mount Cook står Sir Edmund Hillary staty och här finns ett alpinistmuseum till hans ära.
Så tar du dig till och runt på sydön
Flyg till Christchurch. Hyrbil rekommenderas för att ta sig runt på ön. Skaffa internationellt körkort innan avresa. Nya Zeeland är ett glesbefolkat land och det är inte bara lätt utan ett rent nöje att köra på sydön. Några miljoner får och kor kommer dock att följa din resa. Enda problemet är att man får lust att stanna hela tiden då det är hänförande vackert nästan överallt. Tio dagar är nog minimum för sydön och ska man se båda öarna behöver man minst tre veckor. Boka boende i god tid.
Flyg till Christchurch