Ljungdalen - min pärla i Jämtlandsfjällen

Limegreen
Medlem sedan 2012, besökt 30 länder

Du behöver varken vara extremsportare eller sova i klaustrofobiska små tält för att klara en vistelse i fjällen. Här är allting lättillgängligt och det finns något för alla. Reseguidens medlem Maria Westlinder alias "Limegreen" tipsar om den fina fjällvärlden mitt i Sverige.
Publicerad 20 juni 2012

Så fort jag stiger ur bilen lägger jag märke till den – tystnaden. Mina sinnen öppnas och jag blir mottaglig för ljud, ljus, dofter och färger på ett nytt sätt. Milsvid utsikt över fjälltoppar och grönskande dalar. Ljuset och luften är klarare och friskare och all stress är som bortblåst. Här står tiden still och allt känns äkta och enkelt. Jag har varit här vid ett tjugotal tillfällen och varje gång det är dags att åka hem har jag önskat att jag kunde stanna lite längre.

Mitt i Jämtlandsfjällen

Ljungdalen ligger i Härjedalen men tillhör Jämtlands län. Med cirka 150 bofasta invånare är samhället väldigt litet men gemytligt. Det finns en matbutik, turistbyrå med apoteks- och systembolagsombud, bensinmack, tre restauranger, simhall samt flera möjligheter till införskaffning av loppisfynd och genuint hantverk. Med lite planering klarar du dig bra. Charmen ligger lite i att allting inte är öppet dygnet runt.

När ska du resa hit

Fjällvärlden är underbar både sommar och vinter men om du som jag älskar naturens grönska och allt som floran och faunan har att erbjuda så är sommaren den bästa tiden. Men det är stor variation mellan sommarmånaderna. Kring midsommar har naturen exploderat i en lummig grönska och de karaktäristiska krokiga dvärg- och fjällbjörkarna är limegröna och ängarna fyllda med slåtterblommor och orkidéer. Trots detta finns det en hel del snölegor kvar. Vid denna tid är det nästan ljust dygnet runt och då kan du passa på att ta en uppfriskande nattpromenad.

Väljer du att resa hit i augusti – september är färgerna helt annorlunda. Björkar och blåbärsris har förvandlats till ett eldigt hav som skiftar i gul, orange och rött vilket ger en härlig kontrast till den djupblå himlen. Nu är också tiden inne för att fylla korgar med hjortron, blåbär, lingon och svamp. Denna period lockar flest turister men det blir ju aldrig trångt precis. :-)

Aktiviteter

Jag tillhör inte dem som måste ha kalendern fulltecknad med aktiviteter på min semester. För mig kan det räcka med att hänföras av utsikten, begrunda molnens väg över himlavalvet, studera lämlarnas språngmarscher över heden, lyssna till ljungpiparens varningsläten, beundra en fjällsippa, lyssna på en porlande bäck eller Ljungans mäktiga dån eller varför inte bara vara. För den som ändå vill hitta på något så finns det en uppsjö av aktiviteter i Ljungdalen och dess omnejd.

1. Bestiga Helags med Sveriges sydligaste glaciär

Att gå till Helags, Sveriges högsta fjäll söder om polcirkeln, är ett måste när du besöker Ljungdalen. Väl framme vid fjällstationen, som erbjuder övernattning och underbar middag med lokala delikatesser (måste bokas) kan du bestämma om du vill bestiga toppen eller bara beundra den på håll. Om du inte vill ta dig upp till toppen på 1797 meters höjd på egen hand så kan du välja en guidad topptur. Sträckan till toppen är cirka åtta kilometer tur och retur. Om du går så fyll vattenflaskan ordentligt och ha gärna kängor med hårda sulor. Själv hade jag gummistövlar som vek sig runt varje sten.

2. Paddla kanot i Storsjö

Kanoter kan hyras på flera ställen bland annat i Storsjö, cirka en mil från Ljungdalen. De kan hyras för en dag eller en vecka. Du väljer själv om du vill ta dem med dig till andra vattendrag eller om du vill glida ut på det spegelblanka vattnet i Storsjön, sjön med samma namn som orten. Det finns även fiskeutrustning för den som vill hyra det på plats.

3. Gå till Kesudalen och besök Kesubon

För den som inte orkar gå hela vägen till Helags är detta en lämplig tur. Från Kläppen går den fem kilometer långa promenadstigen (t o r) genom den lummiga björkskogen. Terrängen är mycket lättillgänglig. Snart syns Helags torna upp sig och du kommer ner i dalen bland underbara timrade stugor med grästak. Ibland går getter lösa och det finns försäljning av getost. Färden fortsätter längs Kesusjön och slutligen kommer man fram till Kesubons café som har enklare varmrätter och fika.

4. Knallen - Utkiksplats över Ljungdalen

Denna plats är inte så välbesökt men det beror nog på att den är dåligt skyltad. Kör tre kilometer från Ljungdalen mot Flatruet och sväng höger mot Viksjön. Här ska du köra in tills vägen tar slut. Det finns en skylt till ”utkiksplatsen” i motsatt håll från Viksjön. Det är cirka 1500 meter upp till toppen på Södra Ljungdalsberget och backen är ganska brant. Men det är värt mödan att ta sig dit upp för där kan du överblicka hela Ljungdalen. På toppen finns ett vindskydd där du lämpligen kan inta medhavd fika.

5. Samestugorna i Ljungris

Du kan gå från Ljungdalen men du kan också köra bil upp till Nyvallen. Därifrån fortsätter du till fots upp mot Ljungris. Väl uppe kan du vandra mellan samestugorna i björkskogen. Om du fortsätter stigen upp på kalfjället kan du skåda utsikten över Helags och Sylarna.

6. Helikoptertur

Att överblicka fjällvärlden från en helikopter är en hissnande upplevelse. Det är ganska kostsamt men det är ett effektivt och spännande sätt att ta sig fram på. Vi rustade oss med tält, spritkök, skavsårsplåster och knäckebröd och bad om att få bli avsläppta vid Ekorrdörren, i Sylmassivet, nära norska gränsen. Helikopterfärden tog tio minuter, det tog fyra dagar att gå tillbaka…

Bo och fjällvandra på tre olika sätt

För att fjällvandra behöver du varken vara atletisk eller köpa in en massa utrustning. Det finns alternativ som passar de flesta. Antingen kan du tälta, eller bo på fjällstationer om du inte föredrar att hyra en stuga och göra dagsturer därifrån.

Enkel

Du kan köra bil upp till Kläppen, vilket är slutdestinationen för biltrafik och ligger sex kilometer från Ljungdalen. Där kan du långtidsparkera bilen och börja din vandring. Om du har tältutrustning med dig och därmed är självförsörjande kan du ta dagen som den kommer och övernatta där du finner det lämpligt.

Medel

Den som däremot inte vill tälta kan övernatta på någon av fjällstationerna, varav Helags är den närmaste, cirka 12 kilometer från parkeringen. Då klarar du dig med en mindre ryggsäck med fika, vattenflaska och regnkläder. Vandringen till Helags tar ungefär fem timmar i lugn takt och terrängen är lätt och passar de flesta. Därifrån kan du fortsätta till Sylarnas fjällstation eller Gåsen stugan. Alla dessa tre stationer kan erbjuda kost och logi.

Lyx

Den som är lite mer bekväm av sig kan antingen hyra en stuga av någon av de många privata uthyrare som finns i Ljungdalen eller via turistbyrån. Dessutom finns Ljungdalens Camping, Lägenhetshotellet, Vandrarhemmet Dunsjögården samt Pensionat Helags. Ett annat alternativ är att bo på Fjällhornet, en liten stugby som ligger på Postvallen, i närheten av Kläppen. Närmare fjällvärlden än så kan du inte bo och här ifrån kan du ta precis så långa turer du själv vill. När du blir trött är det bara att återvända till stugan för att korka upp vinet, grilla öringen och steka svampen.

Så tar du dig hit

Det går visserligen buss och taxi till Ljungdalen från Funäsdalen och Östersund men då måste du bära all din packning och du blir väldigt begränsad eftersom du måste förflytta dig till fots överallt. Därför rekommenderar jag bil. Från väg E45 finns det två sätt att nå Ljungdalen, antingen från Åsarna eller via Sveg. Om du väljer väg 535 via Åsarna väntar en naturskön sträcka, kantad av vackra sjöar. Ju närmare målet du kommer desto högre tornar fjällen upp sig. Väljer du väg 84 från Sveg, via Funäsdalen, kör du över Flatruet. Längs denna väg, som är Sveriges högst belägna allmänna väg, 975 meter över havet, har du god chans att se renar på nära håll. Från Stockholm tar bilresan åtta – nio timmar inklusive nödvändiga pauser, beroende på vilken väg du väljer.


Psst! Fem saker som är bra att ha med sig


  • Karta – En karta är alltid användbart oavsett om du tar dig fram med bil eller till fots. Vandrar du så finns det markerade leder men kanske vill du ta en avstickare och då är kartan ett bra hjälpmedel.
  • Myggmedel – Förekomsten av mygg varierar från år till år men ska du fiska, tälta nära vattendrag eller sitta ute på kvällen så är myggmedel ofta nödvändigt.
  • Bekväma skor – Både stövlar och kängor lämpar sig för vandring, huvudsaken är att de är bekväma. I början av sommaren är marken oftast blötare och du kan bli tvungen att vada över små vattendrag. I augusti – september är markerna mycket torrare.
  • Vind- och regntät jacka – Att vara blöt och kall förstör humöret för de flesta. Vädret kan vända snabbt och vinden kan vara hård på kalfjället.
  • Kikare – Upplevelserna blir fler med en kikare för då kan du lättare artbestämma fåglar eller räkna antalet renar som spatserar på branterna.


Planera din hemester på Reseguiden

Jämför alla hotell i Sverige
Weekendpaket och andra erbjudanden i Sverige
Läs mer tips & guider om Sverige

Bra erbjudanden i Sverige