Torsdagen den 24 mars 2011 befann vi oss, jag och min sambo Fredrik, på ett plan på Arlanda flygplats på väg mot Broarnas stad – den tjeckiska pärlan Prag. Det var vår första riktiga resa ihop, så det kändes väldigt speciellt. Jag har tidigare varit på charterresa med familjen och även bott i England en period på egen hand, men detta kändes som sagt väldigt spännande. Vi valde att boka en långweekend, torsdag-måndag. Anledningen till det är att det helt enkelt var billigare jämfört med den traditionella weekendresan som brukar ligga över helgen. Vi valde Prag som vårt resmål eftersom det verkade vara en vacker stad som inte kräver så stor reskassa, dessutom hade staden fått varma rekommendationer av min syster som varit där något år tidigare.
Här bor du
Vi bodde i den gamla delen av staden och in till centrum hade vi kanske 10-15 min att gå, så det var alldeles lagom.
Mat och dryck
Middagarna vi åt, om de var typiskt tjeckiska restauranger vi besökte, kunde bestå av en mustig gryta, potatiskaka som tillbehör (knödeln) och en god sås. Väldigt enkelt men ack så smaskigt! Till det dricker man givetvis tjeckiskt öl, eller gör som jag som inte gillar öl, välj tjeckiskt vin – underbart gott och rekommenderas starkt men tyvärr är det lite svårt att få tag i i Sverige när man sen kommer hem. Vi läste oss till, och detta stämde även i praktiken, att när man satt på puben och var redo att beställa skulle man lägga fram ett ölunderlägg på sin plats - och vips så kom servitrisen springandes! Inget mera visslande på personalen alltså.
Bra promenadskor ett måste
Eftersom Prag är en stad där man har gångavstånd till de mesta rekommenderas att man har bekväma skor på sig. Det finns även spårvagnar i staden, det var inte något vi använde oss av, men möjligheten finns när man blir trött i fötterna. Ett annat tips är också att göra en sån här resa på senvintern/tidig vår – då är det kyligt i Sverige men underbar vår-värme i Prag! Det var oerhört härligt att kunna slänga av sig vinterjackan och gå i vårjacka eller varm tröja – vilken frihet efter den långa vintern!
Lära sig tjeckiska?
Ett minus för invånarna i Prag var att det på vissa ställen inte förekom något vidare servicebemötande, tyvärr. Detta varierade förstås och vägdes upp av stadens charmiga broar och vackra arkitektur. En annan sak som försvårade resan var språkkunskaperna i Prag. Inte alla kunde engelska, men på restauranger och muséer kunde man göra sig förstådd utan problem. Det var när man hamnade ”off the beaten track” som man kunde stöta på lite svårigheter att göra sig förstådd, men på något sätt löser det sig alltid!
Fyra fina förslag
1. Fotografera
Regel nummer ett: fota mycket! Det är skoj att fota, skoj att ha när man kommer hem och skoj att göra ett fotalbum/scrapbook av korten man tagit. Fota mycket helt enkelt, kompaktkamera eller systemkamera – vilket som funkar!
2. Ät och drick gott
Bege dig till ett av de många mikrobryggerierna, vi var på U Fleku. Där dricks det mörkt öl, eller för den som inte dricker öl så finns det som sagt alldeles underbart gott vin i Tjeckien. Kommer man till U Fleku så bjuds man på en shot innehållandes Becherovka. När kyparen kommer fram med brickan så accepterar han inte ett ”nej tack”, utan förbered dig vackert på att smaka på denna pepparkaksdryck (och betala för den för den är inte gratis)! Till pubens försvar kan jag säga att det är väldigt skoj att ha smakat på denna sprit som är typisk tjeckisk. På detta mikrobryggeri finns det mer än bara kolsvart öl – det finns också en meny med förrätt, varmrätt och dessert. En återkommande ingrediens på den tjeckiska tallriken är pepparroten, passa dig för den - den är väldigt stark!
3. Karlsbron
Vill man ha underhållning i form av street performers? Ja, då ska man utan tvekan bege sig till Karlsbron, Prags mest kända bro. Här finner man nämligen gatumusikanter, underhållare och dylikt men också en rad olika konstnärer som säljer sina alster. Det kan vara allt från karikatyr-tecknare till smycken.
4. En tjeckisk sensation
Nästa tjeckiska sensation är Trdelnik. Försvinnande goda är dessa små dessert-tunnbröd! Tillverkades förr på en slags cylindrar över öppen eld, i modern tid tillagas de över värmeelement – inte lika charmigt men ack så gott. Går att få med fyllning, vad sägs om choklad eller rullade i socker, nötter och kanel? Rekommenderas starkt!
Så tar du dig hit
Enklast tar man sig till Prag via någon av de stora flygplatserna, flygtiden ligger på cirka två timmar med direktflyg. Vi tyckte det var knepigt att hitta prisvärda flyg som inte mellanlandade någonstans, så det kan vara ett alternativ att välja ett lite billigare flyg och byta plan i till exempel Frankfurt (en varning utfärdas dock – Frankfurt är en av Europa största flygplatser men har dock väldigt trevlig och hjälpsam personal om man skulle tappa bort sig) om man har tiden på sin sida.
Flyg till Prag