Jag har haft en önskan att besöka Istanbul sedan jag var barn eftersom Istanbul för mig symboliserar mysticism och orienten precis som boken ”Tusen och en natt”. Jag har besökt staden både med mina barn (10 och 11 år) på höstlovet och med mina 80-åriga föräldrar på våren och vi blev alla lika fascinerade och ”förälskade” i staden. Temperaturmässigt var det behagligt både vår och höst, det kan dock vara skönt att ta med sig någon typ av huvudbonad som skydd mot solen mitt på dagen och ett paraply.
Istanbul är kontrasternas stad, du kan möta en ortodox muslimsk kvinna klädd i sin svarta burka bredvid en modern turkisk kvinna med kort kjol och högklackade skor, fattiga tiggande barn bland rika turister, den moderna spårvagnen i den gamla stadsdelen och motsatsen den gamla spårvagnen ”Nostaliik Tramway” från början av 1900-talet som trafikerar den stora shoppinggatan Istiklal Caddesi. Biljetter till den köper du i kiosker vid ändstationerna.
Direkt när du landar på Atatürks flygplats och kommer ut från ankomsthallen möts du av ett gytter av män med skyltar fulla med namn för skjuts till olika hotell. Detta är ett smidigt sätt, att boka transfer genom hotellet istället för att stå i kö till taxi. Du vet då vad du betalar och någon står med en skylt med ditt namn och väntar på flygplatsen. Du får även på flygplatsen en försmak av det livfulla Istanbul. När du sedan sitter i transporten mot ditt hotell ser du genast siluetterna av moskéer och minareter bland både gamla och nya moderna hus.
När du går på gatorna kan du känna dofterna från antingen fisk eller kött som grillas och doften från baklava-bagerier. Istanbul är även en gastronomisk stad, du behöver aldrig gå hungrig. Du kan hitta billiga ”döner” i små matkiosker, välsmakande turkiska måltider på mysiga restauranger och bakverk på konfektyrcaféer. Döner är motsvarigheten till vår kebab och kebab är grillspett, båda väldigt goda. Jag kan även rekommendera köfte (kryddiga ”köttbullar”) eller aubergine fylld med lammfärs. Baklava är ett bakverk bestående av filodeg fylld med honung och nötter. Det finns ett väldigt bra café (Hazif Mustafa 1864) med utsikt över Sirkeci-stationen vid ”Orientexpressens” tågstation. Passa även på att prova te istället för kaffe, till exempel elma-cay (äppel-te). På nedre våningen av Galatabron kan du njuta av fiskrätter eller en kall öl samtidigt som du ser hur någon av de otaliga fiskarna som står uppe på bron drar upp sin fångst. Sätt dig gärna där på kvällen och se solen gå ned bakom siluetten av Istanbul, otroligt vackert. Längst med kajen ligger små båtar där små fiskar grillas och du kan där till en låg kostnad njuta av en ”Balik Ekmet” (bröd fylld med grillad fisk och grönsaker).
Det finns ett flertal sevärdheter att besöka i Istanbul. För att förenkla besöket kan jag rekommendera att välja ett boende i den historiska delen med gångavstånd till de främsta sevärdheterna. Du har då bland annat nära till Hagia Sofia och kan ställa dig i kö innan de öppnar, det är alltid en ringlande kö dit. Om du besöker Topkapi-palatset finns det biljettautomater till vänster om biljettluckorna där du kan köpa entrébiljetter med kontanter ifall det är långa köer. Det är otroligt vackert där på våren när tulpanerna blommar. Ska du besöka ett hamam (turkiskt bad) så rekommenderar jag badritualen där du först ligger på en varm platta, sedan tvättas med skrubbvantar, täcks med olivtvålskum och sedan blir masserad. Vill du gå med din partner eller familj kan jag rekommendera Süleymaniye hamami som inte har avskilda herr- och damavdelningar. Den byggdes på 1500-talet och ligger på en gata nedanför Süleymaniyemoskén. Du får låna ”badkläder” där. När du ligger på den varma marmorplattan, tittar upp i taket, ser solen skina in genom glaskupolen och hör sövande droppar från vattenkranar kan du få känslan av att föras tillbaka till sultantiden. Det finns inget bättre än att sakta vandra ifrån ett hamam med en väldoftande, mjuk och avslappnad känsla i hela kroppen. Själva moskén är också värd ett besök. Inte lika mycket folk som nere vid blå moskén och du har en vacker utsikt över Istanbul från trädgården.
7 bra Istanbul-tips
1. Ha alltid med dig småpengar för toalettbesök. Det finns toaletter nästan överallt. Oftast finns en västerländsk variant, annars får du nöja dig med ett hål i golvet.
2. Ta med din egen sjal att ha över håret vid moskébesök, använd långkjol eller byxor och täck dina axlar. Du vet inte vem som haft sjalen eller kjolen du får låna innan dig.
3. Om du är törstig är nypressad granatäpplejuice eller Ayran (salt, vatten, yogurtdryck) ett tips.
4. Alla restauranger serverar inte alkohol. Vill du ha öl eller vin till maten ska du fråga innan du sätter dig till bords.
5. En del sevärdheter är stängda en dag i veckan. Kontrollera detta innan du planerar ditt Istanbulbesök, så slipper du stå besviken framför en stängd port sista dagen.
6. En bra lagom reseguide är Istanbul, Miniguide & Karta, Första klass reseguider, Streiffert förlag.
7. För att ge besöket en annan dimension, läs en bok som utspelar sig i Istanbul. Jag rekommenderar: Bastarden från Istanbul av Elif Shafak eller Kristallburen av Barbara Nadel.
Flyg till Istanbul