Indalvsälvens förlovade land

Klingisen
Medlem sedan 2012, besökt 6 länder

Foto: klingisen, medlem sedan 2012
Foto: klingisen, medlem sedan 2012
Efter att Reseguidens medlem Bodil Halvarsson, alias "Klingisen", varit borta från sin hembygd en längre period började hon uppskatta de vyer som tidigare varit vardagliga och tråkiga. Här tipsar hon om sina smultronställen längs älven.
Publicerad 20 juni 2012

Det går inte att beskriva Ragundadalen och samtidigt utelämna vägen som tar dig dit. Du hinner bara sätta ner foten på perrongen i Sundsvall så har det börjat. Färden fortsätter därifrån med bil eller buss. Det går fort att komma ut ur Sundsvall och snart åker du på snålt trafikerade vägar. Indalsälven som ligger blank där ner till vänster glimmar som om den vore gjord av miljoner små diamanter. Få platser kan göra hösten rättvisa som denna delen av Indalsleden, då lövens färger som lyses upp och återspeglas i den till synes stilla älven får utsikten att likna en oljemålning. Alla fält i olika nyanser, ligger likt små rutor långt, långt bort. Små stugor ligger på andra sidan älven och barrträden sträcker på sig på berget och skuggas svarta av solen som lyser bakom dem.

Ståtliga berg och öde byar längs Indalsleden

Från andra hållet, från Östersund, får du ett annat perspektiv då du snarare häpnas över bergen ståtliga silhuetter bortom älven som är alldeles intill dig. En vinterkväll med en fullmåne ovanför bergstopparna som skapar sin egen silverväg längs vattnet mot dig, ger dig en känsla av att ha fått tillträde till något heligt, en naturens hemlighet som ingen människa skulle fått ta del av. Tills två par extra starka strålkastare på en mötande Volvo tar dig ur mystiken. Längs vägen kommer du säkerligen se en del djur. Först en räv, och längre fram en älg. På vintern kan man tydligt se djurspåren i de väldiga drivorna på sidorna av vägen. Snön från hovarna som trillat av i stegen och lagt sig som avtryck mitt på vägen. Alla små ensliga byar som lyser upp i mörkret. Ett perfekt vinterland med ett tjockt lager med snö på alla träd och tak. Skorstenar som ryker lätt får det att lukta eld och brasa. Väl framme hittar du på varsin sida älven de slumrande, krympande byarna Hammarstrand och Bispgården, som några eldsjälar försöker hålla liv i. Byarna som kan se helt öde ut, men som vaknar till liv när det är midsommarfirande, cruising eller marknad. Men övriga 362 dagar kan det som sagt se öde ut.

Döda Fallet

Mellan byarna, på norra sidan älven, saktar du in och kör in på en liten väg som tar dig till en vacker plats: Döda fallet, som är fyllt med historia, kultur och ekon från tidigare besökares skratt och applåder. Vi tar en promenad på botten av det som en gång var Storforsen, undersöker stenar som blivit till ”grytor” när Ragundasjön och Storforsen tömdes under loppet av fyra timmar en juninatt år 1796. I grytorna ligger mindre stenar och pockar på uppmärksamhet, och visst blir man imponerad av de små stenar som format de stora, vattenfyllda, groparna, som de nu ligger och badar i. Om man ser ut över bottnen kan man se vart forsen en gång dragit fram. Nu har unga björkar och andra växter fattat tycke för platsen och bosatt sig där. Sedan 20 år tillbaka hittar du även en unik vridläktare vid Döda Fallet, vilket låter dig uppleva en utomhusteater där landskapet som omger dig utgör kulisserna.

Thailändska Paviljongen

På snirkliga vägar nära stadsforsen reste en gång en thailänds kung. Kung Chulalongkorn. Han fick således en väg uppkallad efter sig. Om du färdas på Kung Chalalongkorns väg mot den Jämtländska björkskogen kommer du snart få se en av Sveriges klart vackraste byggnader. Nämligen en thailändsk paviljong. Med sin vita fasad och med en ståtlig spira i guld, som skjuter upp mot himlen, är den verkligen ett i sitt slag. Den är öppen för besökare mellan maj och september, men du kan när som helst på året ta en tur förbi och beundra denna vackra byggnad, komplett med trädgård och broar.

Ragunda gamla kyrka

På norra sidan älven, då du åkt en bit längs en ödslig grusväg som tar dig till den lilla byn Pålgård, finner du Ragunda gamla kyrka i sten och röd Ragundagranit. Kyrkan som byggdes på sent 1400-tal är med sin medeltida fasad och sin betydligt senare inredning i renässans och barock en originell upplevelse för dig med intresse för konst, historia eller religion.

Ragundadalen

I Hammarstrand, byn på älvens södra sida, tar du vägen upp mot slalombacken. Passa på att se rodelbanan där ett flertal VM och EM hållits och ta en titt förbi älghägnet på väg upp. Du kanske får chans att mata några nyfikna älgar. Väl uppe på slalombackens topp kan du blicka ut över Ragundadalen, en vy värd att beundra. Indalsälven som slingrar sig igenom som en blank spegel. De gröna fälten och de små hemtrevliga gårdarna. Kossor, små som myror, som betar i hagarna. Bergen som ligger mörka likt en skyddande mur. Allt det blandat med frisk luft, doften av träd och blommor och tystnaden. Det är svårslaget. Det, är poesi. Det är ett smultronställe och det är hemma.

Mitt smultronställe kan vara vad du vill, en naturupplevelse, kulturupplevelse, en historielektion eller bara ett underbart tillfälle att andas, rensa sina tankar och njuta av utsikten.


Hotell i Sundsvall



Hotell i Östersund


Planera din hemester på Reseguiden

Jämför alla hotell i Sverige
Weekendpaket och andra erbjudanden i Sverige
Läs mer tips & guider om Sverige


Bra erbjudanden i Sverige