Här är Medelhavets 10 farligaste djur

Khaki
Reseguiden, besökt 25 länder

Foto: iStock
Foto: Thinkstock
Foto: Thinkstock
Foto: Thinkstock
Foto: Thinkstock
Foto: Thinkstock
Foto: Thinkstock
Foto: Thinkstock
Foto: Thinkstock
Foto: Thinkstock
Foto: Per-Anders Olsson/Wikipedia
Medelhavet består inte bara av vackra sandstränder, mysigas hotell och en ständigt lysande sol. Här finns också massor av mycket farliga spindlar, hajar och ormar. Vi har letat upp Medelhavets 10 farligaste djur.
Publicerad 12 juni 2013

När du letar efter solresor till Medelhavet så är resebolagens broschyrer och sajter fyllda med bilder på pooler, hotell och vackra stränder. Vad du inte ser är bilder på spindlar, hajar, muränor, rockor, ormar, skorpioner och björnar. Men alla de här djuren finns i de stora charterländerna vid Medelhavet. Vi har letat upp ett litet urval av de farligaste djuren du kan träffa på när du åker på solsemester i sommar.

Muräna

Utbredning vid Medelhavet: Grekland, Turkiet.
Muränor finns framför allt kring sydligare breddgrader där vattnet är varmt. De här fiskarna kan bli 3-4 meter långa och håller sig ofta gömda hålor och klippskrevor i väntan på byte. Muränor har extremt vassa tänder och mycket starkt bett. Många dykare har blivit av med fingrar när de försökt mata muränor. När fisken väl bitit sig fast så kan den inte släppa taget ens om den dör, käkarna måste ofta bändas loss med en tång.

Charter till Medelhavet


Fjärsing

Utbredning vid Medelhavet: Frankrike, Spanien, Italien, Kroatien och Grekland.
Det finns flera arter inom fjärsing-familjen och de förekommer framför allt kring Atlanten men också i norra Medelhavet. Det som gör fjärsingen farlig är att den har en gifttag på ryggen och att den gillar att ligga gömd i sanden nära strandkanten. Tusentals turister trampar av misstag på fjärsingar varje år och många uppsöker också sjukhus. Stinget innehåller ett gift som orsakar smärta och svullnad och har i några enstaka fall orsakat dödsfall.

Portugisisk örlogsman

Utbredning vid Medelhavet: Förekommer i hela Medelhavet.
Trots att portugisisk örlogsman egentligen heter blåsmanet så är det inte ett manetdjur utan en koloni av mindre nässeldjur som samarbetar. Portugisiska örlogsman förekommer i världens alla varma oceaner och färdas ofta i mycket stora flockar med 100-tals djur. Precis som med många maneter så är det de långa trådarna som orsakar problem men här handlar det om tentakler som ofta är mellan 10–50 meter långa. Om tentakeln kommer i kontakt med din hud så orsakar giftet inte bara smärtsamma blåsor utan offren får oftast också feber. I sällsynta fall störs hjärta och lungor så kraftigt av giftet att den drabbade personen dör.

Brunbjörn

Utbredning vid Medelhavet: Grekland, Spanien, Kroatien, Turkiet och Italien.
Det finns många björnar i populära länder som Spanien, Grekland och Kroatien. Men björnarna håller oftast till i mycket bergiga och skogiga områden, mycket långt från de soliga stränderna. Björnar är mycket farliga om du råkar överraska dem men det dödas fler människor av björn här i norr än vid Medelhavet.

Rockor

Utbredning vid Medelhavet: Vanlig i hela Medelhavet.
Rockor av flera olika arter är vanliga i hela Medelhavet och har en eller två skarpa spetsar på sin stjärtfena. De här spetsarna använder rockorna när de känner sig hotade och kan orsaka mycket svåra skador eller dödsfall. Spetsen innehåller inte bara ett gift som orsakar stark smärta och svullnad utan den går ofta av och fastnar i kroppen. Rockorna varierar i längd från 1–5 meter och är som farligast när de ligger gömda i sanden på grunt vatten eftersom det då är lätt för turister att råka trampa på dem.

Svarta änkan

Utbredning vid Medelhavet: Spanien, Tunisien, Turkiet och norra Afrika.
Det finns flera olika arter av spindlar som är kända under namnet svarta änkan. De svarta änkor som finns runt Medelhavet ger ett mycket smärtsamt bett men det är oftast inte dödligt. Spindeln är oftast bara 1 cm stor och trots att giftet är farligt så blir mängden väldigt liten. I många länder kring Medelhavet finns också den farligare fiolspindeln vars gift gör att hud och muskler ”smälter”, men spindeln är extremt skygg och antalet bett är mycket få.

Egyptisk kobra

Utbredning vid Medelhavet: Tunisien, Egypten och hela norra Afrika.
Det här är en av de största och farligaste ormarna i Afrika. Den egyptiska kobran kan bli 2,5 meter lång och finns oftast i vildmarken men tar sig då och då in till städer i både Tunisien och Egypten. Blir du biten av en egyptisk kobra är det viktigt att du snabbt får motgift men det är inte säkert att det hjälper, giftet är så farligt att många dör efter så kort tid som 10 minuter.

Malariamygga

Utbredning vid Medelhavet: Turkiet, Tunisien, Egypten och norra Afrika.
Det finns dussintals olika typer av myggor som kan sprida den mycket farliga sjukdomen malaria. Risken är mycket liten att myggor vid större charterorter vid Medelhavet sprider malaria. Men om du reser ut på landsbygden så finns det en risk att du träffar på malariamyggor.

Vithaj

Utbredning vid Medelhavet: Spanien, Italien, Malta och Frankrike.
Den stora vithajen är kanske det mest skrämmande av alla rovdjur och det finns ett litet antal av de här stora hajarna i nordvästra Medelhavet. Ett 20-tal personer har dödats av vithajar i Medelhavet sedan 1907 och de syns regelbundet utanför den spanska medelhavskusten. Antalet vithajar i Medelhavet är dock så få att de klassats som utrotningshotade.

Svart tjocksvansskorpion

Utbredning vid Medelhavet: Egypten, Tunisien, Turkiet och hela norra Afrika.
Den här svarta skorpionen blir ungefär en decimeter lång och är en av världens farligaste skorpioner. Det är ingen slump att dess latinska namn, ”androctonus”, betyder ”människodödare” eftersom den har ett mycket starkt gift. Flera personer dödas varje år vid Medelhavet men den finns oftast bara i ökenliknande områden.

Klicka här för att se våra erbjudanden på aktiva resor >>