Camilla och hennes man har tillsammans rest i över 19 länder, men aldrig varit iväg längre än fem veckor. När familjen växte såg de en möjlighet att åka iväg på en riktigt långresa allihop. I dag sätter Erik, 9 månader, kurs mot Asien för sin första långresa. Under de närmaste två månaderna ska han få smaka på bland annat Kina, Kambodja och Vietnam. För att den första långflygningen ska bli så behaglig som möjligt är första delmålet Istanbul, drygt tre timmar bort. De kommer att blogga under hela resan, så vi har chansen att hänga med! Vi har fått en pratstund med mamma Camilla om planering, förväntningar och allt det praktiska kring en luff med unga deltagare.
Var det en självklarhet att åka?
Vi älskar att resa så redan när vår lille Erik låg i magen började vi drömma om att kunna åka iväg alla tre. Att vara föräldraledig ger ju en fantastisk möjlighet att kunna ta ledigt från jobbet under en längre period vilket vi självklart ville utnyttja. Innan Erik var född vågade vi inte planera för mycket, men när han väl kommit till världen tvekade vi aldrig! Däremot har vi en öppen biljett och skulle Erik tycka det blir för jobbigt får vi åka hem tidigare. Han är ju trots allt kungen, som hans mormor brukar säga.
Hur har ni förberett er?
Jag har googlat en hel del, sökt bland de olika diskussionstrådarna här på Reseguiden och även fått tips från en gammal arbetskollega som själv varit ute och rest med sin bebis.
Har det varit svårt att packa?
Det som upptagit funderingar är själva packningen till Erik. Med utgångpunkten: ”det finns barn i hela världen” tar vi till exempel bara med oss blöjor och mat för knappt två veckor. På så vis hinner vi förhoppningsvis landa i livet på resande fot innan utmaningen med att se till att hitta mat som Erik tycker om och kan äta börjar – min enda riktiga noja! Det viktigaste för alla, men speciellt barn, är ju att man får i sig tillräckligt med vätska och därför har vi låtit Eriks mellanmål förbli ersättning (som går att köpa i hela världen till skillnad från välling).
Vad har bebisen behövt för vaccinationer?
Det bara Hepatit A som han behövt utöver det som han fått via BVC. Sedan har han även fått MPR (mässling, påssjuka och röda hund) vilket man med läkares godkännande kan få från nio månader.
Vad tror du kommer att bli den största utmaningen/ fördelen?
Den största utmaningen tror vi kommer att bli att balansera aktiviteterna så att alla blir nöjda och att planera mer tid på alla ställen än vad vi brukar. En stor fördel med att resa med barn tror jag är man mycket lättare kommer lokalbefolkningen nära och det ser vi fram emot!
Har resan någon planerad höjdpunkt?
Något som vi ser extra mycket fram emot är att överlämna de pengar som jag tillsammans med en av mina bästa väninnor samlat in till hjälporganisationen ”Help the Cambodian Children”. Vi kommer tillsammans med min väninnas familj överlämna pengarna på plats i Sihanoukville, Kambodja. Det känns så roligt att kunna hjälpa till och veta att alla pengarna når fram utan mellanhänder.
Tips!
Tänk på att dubbelkolla med barnavårdscentralen eller läkare innan du bokar in en långresa med småbarn – rekommendationerna varierar beroende på vilka länder ni ska besöka.
Gå till Camilla “Cingelssons” egen sida på Reseguiden.
Flyg till Asien