Alanya erbjuder fina stränder, massor av shopping och restauranger, ett väldigt intensivt nöjesliv och en hel del historia. Det finns något för alla i Alanya vare sig man är gammal eller ung, åker som barnfamilj eller ett gäng partysugna ungdomar. De flesta som väljer att åka till Alanya gör det för sol, bad och fest vilket man garanterat får om man åker dit. Men Alanya har så mycket mer än bara sol, bad och ett fartfyllt nattliv. Där finns en del historia, utflykter och inhemsk kultur att ta del av.
Lång sommarsäsong
Ska du till Alanya är den bästa säsongen att åka dit från mitten av maj till slutet av september. Högsäsongen är juni-augusti då det regnar minst och är som varmast, upp emot hela 50 grader i skuggan. När jag var i Turkiet i början av september var det 33-36 grader varje dag och inte en regndroppe på hela veckan. På natten var det 25 grader och i havet var det ungefär 26-27 grader. De andra två gångerna jag varit där har det varit i slutet av april. Vädret har varierat men det har varit bra för det mesta, dock får man räkna med några dagar med regn. Temperaturen har då legat på ungefär 20-25 grader under dagen och runt 15 grader på natten.
En vanlig dag i Alanya
Under dagarna i Alanya är stränderna fulla av turister som njuter av den starkt lysande solen och det varma Medelhavet. Då är det ganska lugnt på gatorna runtomkring trots att affärerna är öppna näst intill dygnet runt. Det är när det börjar närma sig kväll som staden kommer till liv på riktigt. Kvällen brukar börja med en god middag på en av de många restaurangerna. Efter middagen är det många som sätter sig på något trevligt ställe för att ta en drink innan det bär av mot hamnen där Alanyas nattliv är som mest intensivt. Kvällen avslutas med en natt full av dans och musik på en av de många och populära nattklubbarna.
De två stränderna
I Alanya finns det två stora stränder, Kleopatrastranden och Östra stranden. Stränderna skiljs åt av den 300 meter höga Alanyaklippan. Kleopatrastranden är den mest populära stranden där de flesta turisterna håller till. Den är dock inte att rekommendera för barnfamiljer då vågorna kan vara ganska höga och vattnet blir djupt fort. Den östra stranden är lite lugnare, långgrund och sanden är finare. Det finns solstolar att hyra på båda stränderna för 4 lira, vilket motsvarar cirka 15-20 kronor. Det finns även olika vattensporter så som jetski, bananbåtar och paraglidning. Denna strand är min personliga favorit!
Shoppingen i Alanya
Att shoppingen i Turkiet och Alanya är utan dess like är ingen nyhet. Det kryllar av affärer som alla säljer märkeskopior av kläder, väskor, skor, jackor och allt du kan tänka dig. För att fynda måste man pruta då priserna har stigit en del de senaste åren. Dock är märkeskopiorna fortfarande mycket billigare än i Skandinavien. När man går in i en affär är det vanligt att säljaren bjuder på en liten kopp te, en gästvänlig gest som inte innebär köptvång. Om man tackar nej kan ibland säljaren bli lite besviken då det är en sed i Turkiet att bjuda sina kunder på något. Så om du har möjlighet tycker jag att du ska tacka ja och sitta ner ett slag för att småprata lite med säljaren. Trots att det finns affärer nästan överallt i Alanya så är den mesta shoppingen belägen i centrum och längs Atatürkgatan som är den största gatan i Alanya. Räkna med att det är bra mycket dyrare på Atatürkgatan. Affärerna brukar vara öppna från 9.00 till 01.00 under högsäsong eller så länge det finns kunder. De har inte direkt fasta tider utan jobbar så länge det behövs. När det gäller valuta rekommenderar jag att handla med turkiska lira, det är lättare att hålla koll på priserna då enligt mig.
Restauranger
Eftersom att det även kryllar av restauranger i Alanya så är det inte svårt att hitta ett trevligt och bra ställe att äta på. Jag personligen uppskattar de restaurangerna som ligger på bakgatorna. Det är oftast bättre priser och maten är supergod. Jag tänkte tipsa om några av mina favoritrestauranger, båda två ligger på Damlatasgatan som ligger parallellt med Atatürkgatan som också är Alanyas huvudgata.
2 restaurangtips
1. Meram Cousin's
Enormt trevlig och rolig personal, bra priser och jättegod mat. Restaurangen är liten, men stämningen härlig.
2. Ottoman House
Ottoman House är en ganska känd restaurang. Personalen är väldigt trevlig och hjälpsam. Uteserveringen här är otroligt fin och ger en lite äldre och finare känsla än många andra restauranger i Alanya. Snäppet dyrare än Meram Cousin's men priserna är fortfarande bra.
Det sprudlande nattlivet
Alanya är känt för att ha ett väldigt intensivt och sprakande nattliv. Om man är ute efter fartfyllda nätter är Alanya det perfekta stället att bege sig till. De flesta nattklubbar och barer finner du längs hamnen som ligger i centrum. Här kryllar det av olika klubbar och barer, neonfärgade ljus och hög partymusik. Det hela drar igång ordentligt runt 23.00 och då är det dans och happy hour för hela slanten. Några av de största nattklubbarna är Robin Hood, James Dean, Bistro Bellman och Havanna Club, alla dessa ligger i hamnen. Jag tänkte tipsa om några av mina egna favoriter nedan.
3 klubbtips
1. Robin Hood
Robin Hood är den största nattklubben av dem alla och ligger i hamnen. Den har tre våningar med olika musik på varje våningsplan. På den tredje våningen, som även kallas Latino Club, är det en stor del som är beläget utomhus vilket är väldigt skönt i och med att det är så varmt där inne. Det gör även den tredje våningen till min favorit.
2. Casablanca
Detta är en väldigt liten bar som ligger mitt emot Robin Hood. Trots att den är så liten är det en av mina absoluta favoriter. Atmosfären där är mysig, men samtidigt väldigt festlig. Personalen är engagerade och drinkarna kommer i enorma glas.
3. Havanna Club
Jag skulle vilja säga att åldern på gästerna som kommer till Havanna är lite bredare än de två ovanstående. Men stämningen är härlig, man får en gratis drink när man kommer dit och det finns en enorm fläkt som blåser över dansgolvet vilket är väldigt skönt på grund av värmen. Det är ganska stort och även denna nattklubb ligger i hamnen.
Alanyas historia
Alanya hette från början Coracesium och var en väldigt liten stad med få invånare. År 1226 erövrade Alaadin Keykubat staden efter hela fem års strid. Det dåvarande namnet Coracesium byttes ut mot Alaiye som ungefär betyder Alaadin's stad. Alaadin var den som gjorde klart borgen som är belägen på den 300 meter höga klippan som reser sig upp från staden och lät bygga det Röda tornet som var till för att skydda det viktiga skeppsvarvet. Dagens namn på staden blev till först när den dåvarande presidenten Mustafa Kemal Atatürk kom till staden 1934. Han döpte om Alaiye till Alanya eftersom att han påstås ha ogilla namnet.
2 platser värda ett besök
1. Borgen
300 meter över havet uppe på den stora klippan ligger Alanyas kända borg. Borgens uppgift var att skydda staden från fiender. Runt om borgen slingrar sig en 6 km lång mur som har 140 vakttorn. På kvällarna är muren upplyst vilket jag tycker är väldigt vackert. Jag personligen tycker att man ska besöka borgen när man är i Alanya. Jag själv har gjort det tre gånger och blir lika överväldigad varje gång. Utsikten är helt fantastisk. Då jag har tagit mig upp till borgen har jag tagit taxi. Jag rekommenderar starkt att promenera ner, det finns så mycket små gatustånd, små restauranger och kultur där som man inte får missa. Jag rekommenderar också att se till att vara där strax innan solnedgången, då det är väldigt vackert.
2. Historiska museet
Det historiska museet invigdes år 1967. I museet finns de mest bevarade fynden från hela området kring Alanya. I utgrävningar hittas det hela tiden nya fynd som placeras på museet som består av två avdelningar, en etnografisk och en arkeologisk.
3. Röda tornet
Det Röda Tornet blev färdigbyggt år 1226 och är en av de mest kända stadssymbolerna i Turkiet. Det finns fem våningar och är hela 33 meter högt. På den första våningen är det ofta olika utställningar, bland annat historiska samlingar av tyger, vapen och annat som kommer från den seljukska perioden. Det var som sagt Alaaddin Keykubat som lät bygga det Röda tornet efter att han tagit över staden. Det är fin utsikt ut över hamnområdet och de fina träbåtarna som ligger i hamn.
Så tar du dig hit
Eftersom Alanya inte har en egen flygplats så landar du troligen två timmars bussresa västerut, i Antalaya. Det tar cirka 3-4 timmar med charterflyg från Sverige till Antalaya. Åker du med reguljärflyg flyger du oftast först till Istanbul och byter sen till inrikesflyg. Om du åker charter är det värt att boka en transferbuss, alternativet är att du åker lokalbuss till Antalaya centrum och byter till Alanya-buss där. I Alanya kommer du troligen inte att behöva åka buss eller hyrbil – det är promenader som gäller. Allt du vill göra ligger troligen inom gångavstånd från ditt hotell.
Charter till Alanya