Redan i tidig ålder hade jag en fascination för Rom. Jag minns hur jag satt klistrad framför tv-serien “Jag, Claudius”. Jag lärde mig dialoger utantill. Jag höll för ögonen när de slogs som mest. Jag fascinerades av språket. Jag var upprymd. Jag bestämde mig för att åka dit när jag blev stor. Och nu är jag stor och har hunnit besökt denna underbara stad åtskilliga gånger. Förhoppningsvis kommer jag att få återkomma flera gånger till.
Flygplatsen Fiumicino ligger strax utanför Rom. Jag kommer fram på eftermiddagen och jag har bestämt mig för att ta tåget in till stan. Det är både enkelt och billigt. Tåget stannar på Termini, det vill säga centralstationen. Jag har bokat rum på Radisson Blu, som ligger rakt över gatan från stationen. Jag tycker om att bo här. Det är enkelt att ta sig fram och tillbaka från flygplatsen, det är nära till tunnelbanestationen Vittorio Emanuele och det bästa av allt är att det är en pool på hotelltaket, vilken kommer väl till pass under stekheta sommardagar.
Dag 1 – Det antika och kristna Rom
Börja med Forum Romanum, själva hjärtat av Rom. Vandra omkring bland ruinerna och upplev historien. Här samlades romarna för att diskutera politik och för att sluta affärer. Stanna upp och blunda, lyssna och låt dig kastas tillbaka i tiden. Visst kan du höra hur romarna diskuterar vilt? Visst kan du höra hur hästarna frustar? Visst kan du känna att detta är platsen där romarrikets framtid bestämdes?
Colosseum, är också en symbol för Roms hela historia. Denna fantastiska amfiteater byggdes år 72 e.Kr. Jag vet inte vad det är, men jag tröttnar aldrig på att besöka denna pampiga och mäktiga byggnad. Här kan kön till inträdet vara lång, så besök gärna Colosseum tidigt på förmiddagen. Gå med på en av de guidade turerna och låt dig svepas med när guiden berättar om de blodiga striderna på arenan. Om hur djur släpptes in för att göra konster. Och gladiatorer som kämpade för sina liv. Tummen upp från publiken och gladiatorn blev skonad.
Inte långt från Colosseum ligger Palatinen. Sägnen säger att det var här Romulus och Remus föddes upp av en varginna i en grotta. Gå ett varv innan det är dags för lunch. Du kommer in på samma biljett till Palatinen, som till Colosseum.
Några få minuters gång från Colosseum ligger en mysig restaurang som heter Taverna dei Quaranta. Här kan man få god lunch och fantastisk Tiramisu. Passa på att äta lunch här och välj en av de goda pastarätterna.
Ta sedan bussen vidare till Peterskyrkan. Aldrig har en kyrka imponerat så mycket på mig, som Peterskyrkan har gjort. Det är svårt att inte bli besviken när man kommer in. Michelangelos kupol är fantastisk och kyrkan har lockat till sig många pilgrimer från hela världen. Kyrkan är dessutom gratis att gå in i.
Vatikanmuseerna är ett museikomplex i Vatikanstaten. Här finns en av världens finaste konstsamlingar. Även den som inte gillar konst kommer att häpnas över dessa fantastiska målningar. Gå gärna med på en av de guidade turerna. De tar cirka tre timmar och man får mycket historia och anekdoter berättade. Glöm naturligtvis inte att skicka en kort från postkontoret i Vatikanen.
Avsluta dagen med ett besök på den traditionella kvarterskrogen Da Vincenzo. Restaurangen är enkel, men det är inte deras deras mat, den är inte enkel… den är fantastisk. De har fisk som specialitet, prova gärna deras tonfiskcanelloni. Efter middagen har du nära hem till hotellet, vilket är skönt efter en hektiskt dag i historiens tecken.
Dag 2 – Shopping och fotboll
Börja dagen med en marknad. Porta Portese är en känd och mycket stor marknad. Du tar dig lätt dit med buss 75 från Termini. Var försiktig, ficktjuvarna härjar överallt.
Ta bussen tillbaka och gör dig redo för “riktig shopping”. Shoppingen börjar nedanför Spanska trappan, på Via Condotti. Sätt dig på ett av trappstegen först, samla energi och bege dig sedan ut på Via Condotti, som är shoppingens Rolls Royces. Här ligger Gucci, Louis Vuitton och flera andra exklusiva butiker på rad. Modemedvetna italienare med fina kostymer och designade dräkter blandas vilt med turister i shorts och flip-flops. Ta en paus och uppsök Antico Caffe Greco, en av de äldsta barerna/caféerna i Rom. Här har berömda personer som Mark Twain, Henric Ibsen och till och med Casanova suttit med sin kopp.
På sommaren kan det vara olidligt varmt i Rom och jag kommer på att det är pool på hotellet och bestämmer mig för att göra som romarna. Jag åker tillbaka till hotellet och tar en välbehövlig siesta vid poolen. Gör det du också.
Försök att få tag i fotbollsbiljetter. Fotboll och Rom går hand i hand. Derby Capitolino, det vill säga Romderbyt är den största av alla matcher. Detta är inte vilket match som helst, inte vilket derby som helst, utan detta är ett derby som innefattar långt mycket mer känslor är man någonsin kan föreställa sig. Det är derbyt mellan SS Lazio och AC Roma. Som den romanista jag är (förlåt Svennis), tar jag på mig matchtröjan och gör mig klar, gör det du också. Man är spänd av förväntan. Stämningen är på topp och förhoppningsvis blir det ett lugnt avslut på matchen och även på kvällen. Man är euforisk, trött och hungrig. Ett trevligt avslut på kvällen är att bege sig till mitt favoritområde, Trastevere. Här träffas man på kvällen. Gå runt bland gränderna och njut av atmosfären. Man passerar gäng av ungdomar som står och pratar, små utomhusteatrar, konstnärer som målar, turister och man kan inte annat än att känna sig hemma. Bege er till min absoluta favoritrestaurang, Taverna Trilussa. På sommaren kan man sitta ute i deras fantastiska, gröna, trädgård och bara njuta. Buffalomozzarellan är utomjordiskt god och balsamvinägern rinner långsamt som sirap. Njut. Är man flera som äter tillsammans, så får den sista i sällskapet äta direkt ur kastrullen.
Dag 3 – Hemresa
Avnjut en god frukost på hotellet. Lyxa till det och ta ett glas kallt prosecco. Idag är det hemresa. Idag återstår bara en sak att göra. Jag packar och gör mig klar, beger mig iväg till det viktigaste i Rom; Fontana di Trevi. Det är en viktig plats för mig, eftersom sägnen säger att om man kastar ett mynt över axeln i fontänen så försäkrar man sig att man får komma tillbaka till Rom och jag vägrar att ta risken att inte få göra det. Därför står jag nu tillsammans med andra turister och kastar mynt över axeln, undrar om Anita Ekberg också kastade i ett mynt när hon badade där i Fellinis film La Dolce Vita. Känner ett vemod skölja över mig, vill inte lämna Rom, men eftersom jag kastat i mynt känner jag mig säker på att jag kommer tillbaka. Så jag säger inte hej då till Rom, utan istället säger jag: “På återseende älskade Rom, vi ses snart igen”.
Ta dig hit
Det är lätt att ta sig till Rom. Det går direktflyg med både SAS och Norwegian från både Stockholm och Köpenhamn. Väljer man att flyga med mellanlandning, kan man också komma ännu billigare undan.
Värdefulla tips
• Ha med en långärmad tröja eller scarf i väskan. För att få komma in i kyrkorna måste man ha täckta axlar och knän.
• Be om taxameter när du åker taxi eller bestäm ett fast pris innan du stiger in i bilen.
• Tar du tåget från flygplatsen till Termini, glöm då inte att stämpla biljetten i den gula automaten innan du går på tåget.
• Spara kvitto på allt du köper. Enligt italiensk lag måste du kunna uppvisa kvitto på allt du har köpt.
• Rom kan bli mycket varmt på sommaren, så glöm inte vattenflaskan.
Se alla resor till Rom.
Historien bakom Roms namn
Två oönskade barn sätts ut i en korg i Tibern. En varginna finner barnen och börjar att amma dem. En herde tar sig sedan an pojkarna och de växer upp ute på fälten. När pojkarna blir äldre, bestämmer de sig för att grundlägga en stad i trakten där de har växt upp. Pojkarna blir osams och det hela slutar med att den ena brodern, Romulus, dräper sin tvillingbror Remus. Romulus grundar sedan staden själv, staden som jag har kommit att älska, staden som är döpt efter den ena tvillingbrodern, staden som heter Rom.
Flygbiljetter till Rom