72 timmar i Bryssel med EU-puls och chokladfrossa

Aniika
Medlem sedan 2010, besökt 63 länder

Foto: aniika, medlem sedan 2010
Foto: aniika, medlem sedan 2010
Foto: aniika, medlem sedan 2010
Foto: aniika, medlem sedan 2010
Bryssel är en stad med puls och makt som fascinerar och inspirerar. Det tycker vår medlem Annika, alias "Aniika". Här guidar hon oss till 72 timmar i Belgiens fantastiska huvudstad.
Publicerad 16 januari 2019

Bryssel är staden med pulsen, makten, besluten och politiken. Detta är en stad som fascinerar och inspirerar vilken storstadsälskare som helst, mig inkluderad. Att Bryssel dessutom kan krönas som chokladens Mecka gör att staden har en speciell plats i mitt hjärta. Det lär behövas långt över 72 timmar för att till fullo komma underfund med Europa huvudstad, men tre dygn är en bra början.

EU

Det går inte att prata om Bryssel utan att i samma andetag nämna EU. Hela staden genomsyras av denna storslagna apparat, överallt finns skyltar och påminnelser om att det är här det händer. På gatorna hör jag spanska, franska, danska, ja, i stort sett de flesta språk som talas i Europa. Är du i Bryssel bör du definitivt göra en närmare bekantskap med en av stadens alla EU-byggnader. Europeiska kommissionens besökscentrum anordnar allmänna studiebesök för enskilda personer varje torsdag klockan 12.30, detta bör dock bokas via kommissionens hemsida minst 10 veckor i förväg. Glöm inte att ta med pass eller id-kort!

Historia & sevärdheter

Grand Place, det välkända torget, bjuder på historia och ett gäng sevärdheter. På torget imponeras jag mest av Bryssels stadshus, en stenbyggnad från 1400-talet som andas storslagenhet. Bara ett stenkast från Grand Place ser jag en stor folksamling och har mina aningar om vad som gömmer sig bakom alla turister. Jo, visst är det Manneken Pis. Att en kissande liten staty (61 centimeter, mycket mindre än vad jag hade trott) har lyckats bli välkänd är fortfarande en gåta, men ett besök bör göras, om inte för att se en skymt av alla statyns 500 (!) kostymer som hittills har sytts upp. Mindre känd är Manneken Pis kvinnliga motsvarighet, Jeanneke Pis, som du hittar vid Impasse de la Fidelité.

Chokladen

Ja, chokladen förtjänar såklart en egen rubrik! Belgisk choklad anses vara den bästa chokladen i världen. Kakaobönorna är väl utvalda och chokladen innehåller socker av högsta kvalitet. Jag skulle helst av allt velat bosätta mig i ett av alla chokladbutikernas vackra skyltfönster och äta choklad hela dagarna, men hejdar mig och väljer till slut att göra (ett av) mina inköp i en av chokladkedjan Leonidas butiker. Det tålmodiga butiksbiträdet ger villigt tips om sina favoriter. En lång stund senare går jag därifrån med en vacker guldask omslagen i kornblått papper och vita sidenband. Min alldeles egen skattkista gömmer jag långt ner i resväskan, långt från mina barns små fingrar som väntar hemma i Sverige. Andra chokladbutiker som är värda ett besök är Pierre Marcolini, förmodligen de högst ansedda chokladbutikerna i Bryssel, samt kedjorna Neuhaus och Godiva.

Äta och bo

Och maten då? För man kan väl inte leva på choklad, eller? (Den frågan låter jag vara obesvarad.) Själv lockas jag av de himmelska ångorna från de tjocka belgiska våfflorna som tycks gräddas i varenda gatuhörn. Tröttnar man på sockerchock går det istället att äta en snabb, billig och nyttig lunch på den fräscha matkedjan The Foodmaker. Matmässigt är annars pommes frites något alla belgare älskar att äta, gärna i sällskap av en rejäl klick majonäs. Nationalrätten? Musslor, eller ”moules” som belgarna själva säger. Dessa äts helst tillsammans med pommes frites – ”moules frites” är belgarnas egen nationalrätt. Efter en sådan måltid sitter en smoothie bra, mina favoriter hittar jag på smoothiekedjan Helixir. Smoothies intas med fördel på en filt i en av Bryssels alla gröna parker, missa inte lokalbefolkningens egen favoritpark Bois de la Cambre.

Är du beredd att lägga en extra slant på matintaget har Bryssel flera restauranger som belönats med stjärnor från Guide Michelin, bland annat Sea Grill och Comme Chez Soi.

När det kommer till boende vimlar Bryssel av hotell och vandrarhem i alla prisklasser. Med tanke på att en stor del av Europas befolkning pendlar hit kan det vara klurigt att hitta boende om man inte är ute i god tid. Jag kan varmt rekommendera The Phileas Fogg, ett bed & breakfast på Van Bemmelstraat som har en inbjudande atmosfär och personligt inredda rum. Efter att hotellets ägarinna serverat en rykande kopp te och en croissant sätter hon sig gärna en stund vid det stora frukostbordet för en pratstund. Vill du lyxa till det rejält rekommenderas hotellet Be Manos, utsedd till ett av de 65 mest lyxiga och trendiga hotellen i världen.

Ta dig hit

SAS direktflyg till Bryssel flyger både från Arlanda och Köpenhamn. Det går också att hitta prisvärda flygbiljetter med Brussels Airlines som flyger direkt från Bromma och Landvetter. Både SAS och Brussels Airlines landar på flygplatsen Brussels Airport, därifrån tar man sig vidare till centrum med tåget Airport City Express eller flygbuss. Även Ryanair flyger till Bryssel, men då till flygplatsen Charleroi som ligger cirka fyra mil utanför Bryssel för vidare färd mot centrum med flygbuss. Restiden Stockholm - Bryssel är cirka tre timmar.

Att tänka på

- Belgien är uppdelat i en flamländsk, holländsktalande och en vallonsk, fransktalande, del. I Bryssel talas det till övervägande del franska, men även flamländska. Som turist klarar man sig dock utmärkt även på engelska så länge man håller sig i innerstaden.
- Det finns mycket kullersten i Bryssel! Lämna högklackat hemma, eller ha i vart fall med dig bekväma skor att ta på dig när fotdynorna börjar värka.
- Med tanke på hur mycket ”viktigt” folk som är i omlopp i staden kan det stundtals vara svårt att få tag i taxi. Ring gärna och boka i förväg.
- Gillar du att shoppa? Ta dig till Rue Neuve/Nieuwstraat och bered dig på många timmars shoppinglycka.
- Sist, men inte minst. Missa för all del inte de vita chokladpralinerna med jordgubbsmousse på Leonidas. Oj. Så. Goda.


Flygbiljetter till Bryssel



Prisvärda hotell i Bryssel