Vaccination

Av Cami
13 juli 2007 20:32
Visningar: 562
Hej!
Jag har turen att sitta på en biljett till Thailand i vinter, vilket ska bli helt otroligt skönt efter denna värdelösa sommaren (ganska iaf, än så länge.. men hoppet är det sista som dör..).

Tyvärr innebär detta dock ett orosmoln i min horisont, nämligen tanken på att behöva gå till en läskig mottagning och låta någon sticka in en jättestor, vass nål i min arm och spruta in massa vaccination. Jag är av den uppfattningen att jag redan har perfekt mängd materie innaför min hud och vill inte ha mer, det finns inte plats! ..Jag är spruträdd helt enkelt.

MÅSTE man vaccinera sig, eller beror det kanske på vart i Thailand man ska, och kanske kan jag undvika vissa typer av mat istället e.l.? Vi kommer ju inte trampa runt i junglen..

Hoppas någon med erfarenhet kan svara mig!
Det verkar kanske löjligt, men vet jag att jag har tid för vaccination om två veckor kommer jag typ inte kunna äta eller sova fram tills dess..
Av Legusta
13 juli 2007 21:04
Hej Cami du har kommit till rätt person jag arbetar inom sjukvården och hatar sprutor själv även om jag tycker bättre om att sticka andra.
Jag har skrivit en hel del om Thailand som du kan läsa om senare.

När det gäller sprutor kan jag tipsa dej om följande:

Allmänt kan man säga att när du reser utomlands bör du vara vaccinerad mot Hepatit A (smittsam gulsot), difteri, stelkramp och polio. Och detta gäller även Thailand.

Tänk även på att även skydda dig mot magsjuka och sexuellt överförbara sjukdomar.

Vilket skydd ger vaccinet ?

* Polio: 100 procent, om man har tagit fyra sprutor. Polion är nästan utrotad, riskområden är Indien, Pakistan, Bangladesh och Afrika. Poliovirus sprids främst med förorenat vatten.
* Stelkramp: 100 procent. Orsakas av en bakterie som finns i jord och smittar via öppna sår. Smittar alltså inte mellan människor.
* Difteri (äkta krupp): 90–95 procent. Skyddet avtar med tiden. Efter 20 år bör man förnya vaccineringen. Smittar med saliv, när man t ex dricker ur samma glas som en smittbärare.
* Kolera: 70–80 procents skydd mot kolera, och cirka 50 procents skydd mot turistdiarré. Kolera sprids i förorenat vatten.
* Hepatit A: 100 procent. Orsakas av virus som sprids i förorenat dricksvatten.
* Hepatit B: 95 procent. Virus som sprids sexuellt och med blod.
* Tyfoidfeber: 70 procent. Orsakas av bakterie som sprids med vatten och mat.
* Japansk encefalit: Nästan 100 procent. Svår sjukdom med hög dödlighet, men det är sällsynt att turister drabbas. Sprids av myggor.
* Malaria: Vaccin finns inte. Läkemedel mot malaria skyddar inte från smitta men hindrar sjukdomen från att utvecklas. De ska börja tas innan man åker och måste tas under hela resan och en tid efter hemkomsten. Men även den som tar malariamedel enligt föreskrifterna, och blir smittad, kan bli sjuk när medicineringen upphör.

Vaccination av barn mot difteri, stelkramp och polio infördes i Sverige 1953-55. Om man är osäker på vilka vacciner man har fått, bör man prata med en läkare innan man reser.

Läs mer:
http://www.smittskyddsinstitutet.se

Källor: Bengt Normann, smittskyddsläkare, Mats Wahlberg, professor samt Smittskydds­institutet och Socialstyrelsen.

Ytterligare råd för god hälsa på resande fot
När du väl har klarat av vaccineringen och är på plats på ditt resmål, betyder det inte att du är helt immun mot allt och att du kan äta och dricka allting utan att tänka dig för. Kranvatten bör till exempel inte drickas i de flesta länderna i Asien eller Afrika (eller vissa av de sydeuropeiska länderna). I flera länder i Sydamerika och Centralamerika kan det även vara tillrådligt att inte dricka kranvatten.
Kranvatten går dock att dricka om det är kokt, eftersom bakterierna dör vid kokning. På de platser där man inte bör dricka kranvatten, finns vanligen buteljerat vatten att köpa (de som bor i landet kan inte heller dricka kranvattnet). Vattnet säljs då vanligen i enliters plastflaskor och kostar till exempel i Asien ungefär 1-2 kronor per flaska.
Däremot behöver du inte nämnvärt oroa dig för att borsta dina tänder i kranvatten eller för att ha is i groggen. Risken för att du skall bli sjuk på grund av detta är väldigt liten.
När det gäller mat, så är ett grundråd att den skall vara ordentligt kokt/stekt och att den skall vara rykande het när du får den på tallriken. Således kan du även med god aptit äta mat från gatustånd, där de tillagar maten direkt till dig och du får den rykande het (ett välbesökt gatustånd betyder vanligen att maten är bra).

Hjälp att hitta mottagning
Billigast brukar det bli att vaccinera sig på ett sjukhus och då är det oftast dess infektionsklinik som sköter detta. Kontakta ditt närmaste sjukhus för att höra om de utför vaccinering (i Stockholm gör tyvärr inga sjukhus det). Även vårdcentraler brukar ha fördelaktiga priser. Privata vaccinationsmottagningar är i många fall dyrare.
Om du vaccinerar dig genom landstinget, brukar de ofta ta ut en besöksavgift och sedan får du betala en avgift för varje vaccin.
Grundvaccination rekommenderas för stelkramp till alla svenskar. Det består av 3 doser givna inom ett år. Efter 10 år ges en 4:e dos, därefter ges en 5:e dos efter ytterligare 30 år. Man i stort sett räkna med att alla som följt de svenska barnvaccinationsprogrammet har skydd till 40-års åldern, men då behöver en påfyllnadsdos.

Läkemedlen kan bara anskaffas på mottagning och som du behöver för grundskyddet är: Dukoral: 322 kr (Kolera,turistdiareé), Hör efter (Stelkramp, Difteri), Imovax: 108 kr (Polio), Havrix: 288.50 kr, Avaxim: 283.50 kr, Twinrix: 371 kr, (Hepatit A-virus)

När du vet vad dom heter kan du ringa runt för bästa pris.
Priserna är från Fass och bara riktlinjer för mottagningarna att följa.

MVH Leif
Av Mizan
13 juli 2007 21:27
Hellre en spruta i armen än ligga på sjukhus i veckor ..*smile*.. så brukar jag tänka o så sa jag till min rädda dotter sist hon skulle få spruta.. vaccin e ju medicin för värre sjukdomar o värre sjukdomar medför fler sprutor.. lova dej själv en glass om du inte gråter..:))
Lycka till o du låt en kompis/man ordna tiden o allt runt omkring så kan du ju få reda på det samma dag o slipper oroa dej..
Av Heidi
14 juli 2007 02:23
Hej, nyfiken, läste er tråd angående vaccinationer! Tog första booster dosen Epaxal (samma som Havrix) i september förra året, ska till Thailand igen i september. Det står luddigt i FASS angående påfyllnadsdosen, står att man helst ska ta den minom 6mån - 1 år efter första men att den även kan ges upp till 4 år eftråt och ge fullgott skydd.?

Mvh Heidi
Av Maddie
15 juli 2007 21:13
Hej
Jag är själv ute i djungeln för att finna vilka vaccinationer jag ska ha för min resa i Asien. Fann en sida som heter www.reseledaren.nu
(klicka på bilden....). Här står det väldigt överskådligt vilka vaccin man bör ta för att resa i olika delar av välden. Man vill ju inte direkt ta en spruta för mycket.... :o) Maddie