Magproblem

7 sep. 2007 12:56
Visningar: 17682
Har bokat resa till Makadi i mars,men är lite orolig för att bli magsjuk då "alla" säger att det får man räkna med i Egypten.Finns det någon som har lite tips!
7 sep. 2007 17:32
Jag var i Egypten nov 2005 och fick samma varningar.
Dock hade jag all inclusive och där går man säker. Men jag dricker inte vattnet och tar inga isbitar i det jag dricker.
Sedan ska du ha våtservetter med samma självklarhet som din egen puls. Det sägs att det är cashen som är den stora smittspridaren. Sälvklart våtservetter på händerna efter toabesök.
Annars är jag knepig i magen och reagerar precis tvärtom och blir förstoppad. När jag inte hade varit på toa en enda gång på flera dagar köpte jag på apoteket laxeringsmedel. Då blev det turistmage kan jag lova. Ha alltid toapapper med dej, och om du är på utflykt även ficklampa, då det kan vara primitiva toaletter i t ex öknen.
Om du blir drabbad av lös magen , kan du ta med dej blåbärspuré i barnmatsburkar hemifrån och äta, det är stoppande.
Var inte heller så orolig- ibland kan ju bara det vara orsak till lös mage.
7 sep. 2007 18:45
Kör me Dukoral..
Jag käkar allt utomlands(inkl. glass od.), men är aldrig dålig...
/Putte
Av Legusta
7 sep. 2007 22:52
Blåbär utan socker är ännu bättre och förstoppande....men tänk på att du fått i dej bakterier som ändå skall ut ! Dukoral är förebyggande och ger bara ett 80 % fullgott skydd.

Om du får en släng av lös mage (diarré), så gäller det ofta att vänta ut magen och låta den friskna till av sig själv (kan ta en tre till fyra dagar). Men du hjälper till på följande sätt: ta det varligt med maten (speciellt kryddstark), vanligt enkelt vitt kokt ris är bra, omelett och rostat bröd (utan smör) likaså. The är en bra dryck och faktiskt även avslagen Coca cola eller Fanta.

Jag kan tipsa om mitt "favo" magmedel som brukar funka för mig: Poo Chai Pills. Det är ett kinesiskt örtmedicin och det hjälper bland annat till vid lös mage. I Kina går det lätt att få tag på och även i många ställen i övriga Asien (prova exempelvis kinesiska apotek). Poo Chai är små runda vinröda piller, som finns i små och smala genomskinliga platsburkar (skulle tippa ungefär 30-40 piller i varje burk). Man tar alla piller ur burken i ett svep och sköjer/dricker ett stort glas (kok)hett vatten. En ny burk skall tas ungefär var fjärde timma och för mig brukar det oftast hjälpa efter ett antal burkar.

Om du åker till länder där temperaturen ligger långt över vad vi är vana vid i Sverige (30-35 grader i skuggan) är det två saker du bör tänka extra mycket på: att dricka mycket för att ersätta vätskeförlust och att sola med måtta. Du måste ersätta förlorad vätska eftersom du svettas ut mycket varje dag, speciellt om du vistas mycket i solen. Det är lätt att dricka för lite och sedan drabbas av uttorkning. Drick mycket, helst vanligt kallt dricksvatten på flaska. Under en dag kan du behöva dricka 4-5 liter, oftast dricker du mer i början av resan. Drick alltid mer än du tycker att du behöver och drick regelbundet även om du inte är alltför törstig. Ett sätt att se om du druckit för lite är om din urin är väldigt gul och då måste du dricka mer.

Kranvatten bör till exempel inte drickas i de flesta länderna i Asien eller Afrika (eller vissa av de sydeuropeiska länderna). I flera länder i Sydamerika och Centralamerika kan det även vara tillrådligt att inte dricka kranvatten. Kranvatten går dock att dricka om det är kokt, eftersom bakterierna dör vid kokning. På de platser där man inte bör dricka kranvatten, finns vanligen buteljerat vatten att köpa (de som bor i landet kan inte heller dricka kranvattnet). När det gäller mat, så är ett grundråd att den skall vara ordentligt kokt/stekt och att den skall vara rykande het när du får den på tallriken.

Vilket skydd ger vaccinet ?

* Polio: 100 procent, om man har tagit fyra sprutor. Polion är nästan utrotad, riskområden är Indien, Pakistan, Bangladesh och Afrika.
* Poliovirus sprids främst med förorenat vatten.
* Stelkramp: 100 procent. Orsakas av en bakterie som finns i jord och smittar via öppna sår. Smittar alltså inte mellan människor.
* Difteri (äkta krupp): 90–95 procent. Skyddet avtar med tiden. Efter 20 år bör man förnya vaccineringen. Smittar med saliv, när man t ex dricker ur samma glas som en smittbärare.
* Kolera: 70–80 procents skydd mot kolera, och cirka 50 procents skydd mot turistdiarré. Kolera sprids i förorenat vatten.
* Hepatit A: 100 procent. Orsakas av virus som sprids i förorenat dricksvatten.
* Hepatit B: 95 procent. Virus som sprids sexuellt och med blod.
* Tyfoidfeber: 70 procent. Orsakas av bakterie som sprids med vatten och mat.
* Japansk encefalit: Nästan 100 procent. Svår sjukdom med hög dödlighet, men det är sällsynt att turister drabbas. Sprids av myggor.
* Malaria: Vaccin finns inte. Läkemedel mot malaria skyddar inte från smitta men hindrar sjukdomen från att utvecklas. De ska börja tas innan man åker och måste tas under hela resan och en tid efter hemkomsten. Men även den som tar malariamedel enligt föreskrifterna, och blir smittad, kan bli sjuk när medicineringen upphör.

Vaccination av barn mot difteri, stelkramp och polio infördes i Sverige 1953-55. Om man är osäker på vilka vacciner man har fått, bör man prata med en läkare innan man reser.

Allmänt kan man säga att när du reser utomlands bör du vara vaccinerad mot Hepatit A (smittsam gulsot), difteri, stelkramp och polio.

Hjälp att hitta mottagning
Billigast brukar det bli att vaccinera sig på ett sjukhus och då är det oftast dess infektionsklinik som sköter detta. Kontakta ditt närmaste sjukhus för att höra om de utför vaccinering (i Stockholm gör tyvärr inga sjukhus det). Även vårdcentraler brukar ha fördelaktiga priser. Privata vaccinationsmottagningar är i många fall dyrare.

Om du vaccinerar dig genom landstinget, brukar de ofta ta ut en besöksavgift och sedan får du betala en avgift för varje vaccin.
Grundvaccination rekommenderas för stelkramp till alla svenskar. Det består av 3 doser givna inom ett år. Efter 10 år ges en 4:e dos, därefter ges en 5:e dos efter ytterligare 30 år. Man i stort sett räkna med att alla som följt de svenska barnvaccinationsprogrammet har skydd till 40-års åldern, men då behöver en påfyllnadsdos.

Läkemedlen kan bara anskaffas på mottagning och som du behöver för grundskyddet är: Dukoral: 322 kr (Kolera,turistdiareé), Hör efter (Stelkramp, Difteri), Imovax: 108 kr (Polio), Havrix: 288.50 kr, Avaxim: 283.50 kr, Twinrix: 371 kr, (Hepatit A-virus)

När du vet vad dom heter kan du ringa runt för bästa pris.
Priserna är från Fass och bara riktlinjer för mottagningarna att följa.
Av E
8 sep. 2007 01:17
Citerat från peschlan:
Har bokat resa till Makadi i mars,men är lite orolig för att bli magsjuk då "alla" säger att det får man räkna med i Egypten.Finns det någon som har lite tips!
hej! Jag åkte till Egypten för ca ett år sedan, mådde jätte bra hela tiden! När jag skulle äta tvättade jag mina händer med våtservetter, efter jag betalat något( pengar är grymt skitigt!!) likaså. jag hade även med mig steriliseringsgel som finns att köpa på apoteket, kändes fräscht att ta till ibland. åt go glass på hotellet men lät medvetet bli från alla glasstånd i staden, det lönade sig!!

ha en underbar resa! kram
Av Annans
8 sep. 2007 04:19
Jag undviker kyckling, dricksvatten ur kran och glass ur glass stånd. Har alltid kört med Ducoral och kompletterat med typ Travello från apoteket. Har hållit mej frisk, extra god handhygien naturligtvis.
Av Kattens
8 sep. 2007 07:35
Har varit runt om i Egypten massor med gånger. Och aldrig en enda gång blivit dålig i magen. Trots glass, skaldjur, färsk sallad och oskalad frukt, is mm på småa hål i väggen ställen över hela landet. Det enda jag unviker är vatten i kran. I Hurghada kommer vattnet i stora tankbilar eftersom de inte har vattenledningar, Bilarna fyller på vattencicterner som finns på taken. På senare år så har hygienen blivit så mycket bättre. Som någon sa pengarna är största boven. Ta med Alcogel som du använder på händerna innan du äter så är du helt säker, iof har jag aldrig gjort det.
Tex is på hotellen är gjort på flaskvatten. Inte vill hotellen att gästerna ska bli sjuka.
Åk du lugnt ner och bara NJUT! Det är ett så underbart land du ska till. Sverige är som Egypten fast tvärt om.
Av Tima
8 sep. 2007 21:03
Om du brukar bli risig i kistan kan det vara bra att ta något innan du åker.
Vi har kontor i Kairo och reser en hel del ner dit, några av mina kollegor har blivit risiga men aldrig jag själv. Ja, en dukoral kan ju alltid vara bra, surt om du väljer bort och du blir risig under semestern. Har en sambo som oftast drabbast, men som sagt, alla tål olika.

Lycka till!
Mvh
Tima
Av Jossy
8 sep. 2007 23:38
Som några andra har sagt - alcogel. Finns att köpa på apoteket, lätt att använda. Man ska dock vara lite försiktig, ibland kan man få bestående fläckar på textil.
-Jossan
18 nov. 2007 03:58
Jag har blivit dålig ett par gånger, både i Egypten och på andra ställen inklusive Sverige. Det där med att tycka att man ska kunna äta vad som helst och hoppas på det bästa tycker jag inte verkar vara en sån lysande ide - det liknar mest ett lotteri med hälsan eller resan som insats. Hygienen är viktig, men när man reser till en annan plats långt borta är risken att stöta på en helt annan bakterieflora storre än hemma, och god egenhygienen räcker inte alltid... Så här kommer lite tips (som du säkert redan känner till);
- Buffémat är ingen bra idé, för det första för att det är mycket folk som kommer åt den, och folk är ju i regel själva bärare av diverse ...bakterier. Och för det andra är buffematen inte alltid en bra ide eftersom man inte vet hur längen maten legat framme - ju längre den ligger framme i rums-eller varmare temperatur, är risken att mindre hälsosamma bakterier börjar frodas. Som med julmaten i Sverige alltså.
- Ät bara frukt du kan skala.
- Vatten från kranen är inte heller en lysande ide, men det vet ju de flesta. men viss mat kan ha tillagats med kranvatten...jag fick lära mig laga mat på marknaden i Oaxaca i Mexiko och där var damen noga med att hon sålde vatten på flaska till sina kunder, men vattnet hon hällde i salsan var direkt från kranen... Och salladsblad sköljer man ju som sagt i kranvatten, så det är inte en sån bra ide att äta salladsblad och annan mat som kan ha legat eller sköljts i vatten som inte kokats... så ens valmöjligheter krymper onekligen en del när det kommer till att beställa mat, men ju längre tid man tillbringat i landet desto bättre går det att anpassa sig.
- Egen hygien: tvätta händerna innan du äter och ...bit inte på naglarna ;) det är ingen anledning att oroa sig över om man ska bli sjuk eller ej
- Ta med medicin om det får dig att känna dig lugnare! Annars brukar den lokala varianten fungera nog så bra om inte bättre. Om du dessutom åker med en researrangör, har de alltid information om någon läkare man kan vända sig om man blir sjuk. Jag har lyckats med bedriften att åka ambulans i New York, två gånger, röntga en sprucken tå i Italien, få hjärnhinneinflammation i Paris, med hjälp av ett ankägg läka ett brustet hjärta i Mexiko , och nu senast träffa en mycket vänlig egyptisk läkare när jag hade magproblem. Han klappade mig på kinden, log och sa att "nu går det över". Vilket det gjorde.
18 nov. 2007 22:48
Tror nog att handhygienen är extremt viktig i just Egypten tycker trots allt att det är allmänt skitigt och lortaktigt när man kommer utanför de stora turistkomplexen, men vad är det som säger att det är bättre att äta maten på dessa turistgetton för de som jobbar där är ju utifrån den "riktiga" värden utanför hotellområdet och de sköljer ju troligen också maten i kranvatten som inte alltid är så trevligt ur smittosynpunkt för en ovan turist,och det är troligen så att om man sköter sin egen handhygien så kommer man ju i kontakt med så mycket olika människor och i Egypten framför allt skitiga pengar under en resa dit så risken att bli smittad finns ju naturligtvis alltid men så går det ju inte att tänka jämt för då kan man ju inte resa alls.

Tycker det är konstigt när någon frågar här att det sällan är någon som blivit dålig när de varit till Egypten alla jag känner som vart dit har blivit mer eller mindre knal i magen inklusive jag och min fru jag brukar ju ha plåtmage men blev ganska kass då jag var dit och det tog nog en månad innan jag blev ok efter den persen så jag drar ju mig för att åka dit igen, (är av princip emot att äta läkemedel i förebyggande syfte men ibland kan det säkert vara motiverat personligen så vill jag hellst åka dit där det är såpass fräsht att det inte behövs) , jag trivdes förvisso inte där heller så att det finns suveräna sevärdheter räcker nog inte för att jag ska dit igen men det är en helt annan historia.
hoppas i vart fall att du får en fin semester
mvh. Bosse.
Av Catina
19 nov. 2007 13:00
Hej!
Jag har alltid blivit magsjuk när jag har varit till Egypten och Turkiet. Köpte en kur som heter Reflor i Turkiet
och som hjälper på en gång. Medicinen är mot obalans i tarmfloran.
Hittade inte Reflor i Egypten, det kanske heter nåt annat där. Jag brukar be en kompis ta med hem några burkar Reflor från Turkiet ifall jag reser ut i världen så jag vet att jag har med nåt som hjälper (kostar ca:50kr/burk med 9 -10tabletter) Det finns en liknande medicin i Sverige som heter Precosa men som tydligen är receptbelagd.
19 nov. 2007 23:12
Av två familjer på 40-årsresa till Egypten (10 pers) var 3 ok på födelsedagen... Läkaren kom med sin assistent till hotellet och ville sätta dropp, men inga egyptiska kanyler i mina armar tack... Hotellet fantastiskt men aldrig mer Hurghada och faktiskt inte Egypten, men det är vår smak.
Ni kommer säkert och förhoppningsvis att få en härlig semester, strunta i olyckskorpar som mig!
19 nov. 2007 23:17
Ps. Har rest mycket men aldrig tidigare blivit magsjuk av dessa mått, lite spring nån gång i början av reskarriären men aldrig helt sänkt som nu. Hade dessutom tagit Dukoral, precis som resten av familjen som ju också fick känningar.
Just Egypten, Mexiko & Turkiet är ju länder som är kända för att orsaka dallrig mage på oss turistande européer då bakteriefloran är så annorlunda.
20 nov. 2007 13:40
Har bokat resa till Makadi i mars,men är lite orolig för att bli magsjuk då "alla" säger att det får man räkna med i Egypten.Finns det någon som har lite tips!

Jadå, sunt förnuft o rena händer.
Sen finns det salmonella, men det kan du få vart du än är.
Jag har bara blivit dålig i magen en gång av alla gånger jag varit iväg.
Sen finns det dom som alltid blir sjuka. Men så är det med "vanliga" förkylningar också,
alla är vi olika motagliga.
16 jan. 2009 17:04
sunt förnuft o rena händer...

Ja det kommer man långt med. Ingen risk att överdriva magsjukeproblemen i Egypten. Jag har sett väldigt lite av detta under mina år i Egypten då jag rest runt med turistgrupper. Visst händer det, vi är ju lite olika känsliga. Men om olyckan skulle vara framme så finns omedelbar hjälp att få (se min sida)

Men som sagt, sunt förnuft och våtservetter - och se till att buffé maten inte legat på "värme" för länge så går det med all sannolikhet toppen. (egypten skulle aldrik ha kunnat bli favorit destination för så många om man inte åtgärdat detta med mathygien på hotellen)

Falaffel (taameiya) skall man dock vara försiktig med om den inte kommer direkt ur fritösen!

http://egyptenguiden.wordpress.com/magsjuka-i-egypten/

mvh

Johannes
Av Peter62
16 jan. 2009 20:47
När jag var i Egypten, Okt -08
så körde jag med en huskur "typ" ...

10 hela vitpepparkorn varje morrn svalde ner med vatten, och så hade jag alcogelFinns på apoteket) med mig och gjorde rent händerna ofta, hade inge problem alls med magen..funkade perfekt.

mvh Peter
Av Elgona
16 jan. 2009 20:56
jag ha varit sjuk under många vistelser i detta land..är antagligen vid de här laget imunicerad..dom senaste
fem gångerna har jag klarat mej,,handsprit är räddningen .
o förståss minimera risken att få hepatit a genome vacin..
det är pengarna som för över den värsta smittan o nära man hälsar på människor o då tar varann i hand..
om olycka skulle vara framme,gå till apoteket direkt o beskriv problemet..så får du medicine som hjälper.
att ta med med härifrån är meningslöst då bakterierna i egypten är recistenta mot den medicin som vi använder..
s mitt tipps till dej är att alltid ha en flaska alcogel till hands,finns i apoteket i små förpackningar..

ha en underbar resa..
16 jan. 2009 21:15
Helt klart att folk överdriver chansen att bli sjuk, var i Egypten i ca 6 veckor och blev bara sjuk de sista dagarna innan jag åkte över till Jordanien. Äter bara på de billigare ställena, sallad osv. Tvättar mig inte överdrivet mycket med alcogel heller.

Mvh Daniel
Av Sun
16 jan. 2009 21:45
Dukoral är fin fint innan resan. Drickvaccin som tas två resp en v innan resan.
Var i Egypten nu i julas, blev inte dålig. -bra att veta att det finns ett par stycken av den sorten oså.
Däremot mötte vi ett par som var väldigt försiktiga när de gäller allt, de låg sjuka länge.
Tror att extrem försiktighet inte är bra, gå o oroa sig hela tiden o tvätta m alcogel. tror inte på det!
Drick inte vattnet ur kranen, en självklarhet.
Välj tillagad mat framför rå.
Vegetarisk mat är alltid bra på resor.
Ät på restauranger där det sitter folk.
Lycka till o glöm inte av att njuta av semestern!
sun
16 jan. 2009 21:59
För att minimera risken med magsjuka i Egypten så hade vi all inclusive.
I övrigt så har alla andra skrivit ungefär det jag skulle rekommendera.
Jag utvecklade en sorts bacillskräck när vi var där. Undvik tex att ta i ledstänger! Våtservetter är ett måste.
Nu finns det att köpa alcogel, jag skulle aldrig tveka att ta med det. Undvik dressingar och såser som kan ha stått framme ett tag. Vi klarade oss fint eftersom vi bara åt på hotellet.
Dimor eller Imodium är bra att ha om magsjukan sätter in precis när ni ska åka hem. Annars är det bättre att låta det "elaka" komma ut.

Undvik isen förstås! Ha en trevlig resa.
17 jan. 2009 10:15
Hej!

Jag tycker inte att All inclusive är ett absosolut alternativ för att klara sig från magsjuka, tvärtom! All mat klarar inte att stå framme som buffer i många timmar. Bra handhygien, sunt förnuft (is i drinkar, glass o.sv.), tror inte man ska avstå allt men välja ställen som ser hyfsade ut. I Egypten är pengarna fruktansvärd smutsiga och då kan allcogel vara bra men vi äter ju knappast med händerna!
Vi har varit i Egypten flera gånger och ingen av oss har ens haft känningar av magsjuka. Om du drabbas gå till apoteket, egyptisk medicin mot egyptiska bakterier är som överallt annars bästa alternativet tror jag.

Njut av din resa!
Gunilla o Claes
Av Myzzo
18 jan. 2009 10:50
Vi åkte till Hurgada, All in clusive 2007. ALLA 6 blev magsjuka!! Vi tog dukoral innan vi åkte, använde alcogel hela tiden (blev en ritual) å drack mkt vatten, som rekomenderat men... Det enda som hjälpte va deras egen medicin. Dom som hade åkt med samma flyg som oss hade skyttetrafik till toaletterna.
20 jan. 2009 16:03
Hej..!!

Jag och en vän va i hurghada förra året
vi bodde bara på ett 2stjärnigt hotell och vi åt ute jämt och åt även glass en gång
men vi blev aldrig sjuka eller ont i magen så va inte allt för rädd för det man måste ju kunna njuta av mat mm!!

Tips:
Drick bara vatten på flaska
Undvik sallader & kalla såser
Köp med handsprit att smörja händer med (pengar är smutsiga)
Och skulle du ändå åka på magproblem kontakta personal i reception så hjälper dom dig..!!

Hoppas du får en härlig resa =)
9 feb. 2009 21:57
Jag har uppdaterat lite information om "magsjuka i egypten" på min sida egyptenguiden.

Det viktigaste tillägget är att ta det riktigt lugnt med air cond. när temperaturerna är över 30 grader - drick mycket och knapra ständigt på något salt (jordnötter tex) Du kanske inte tycker att det är så varmt, men i egyptens torra klimat känner du inte hur mycket du svettas" Drick mycket och kaffe räknas inte!!! du skall försöka få i dig 2-3 liter vatten om dagen (över 30 grader), så se till att du alltid har en vattenflaska i handen!

FLYG till Kairo från Hurghada !

Det går också att flyga till Kairo från hurghada - 40 minuter och så slipper man sitta i en varm buss vilket aldrig är skoj oavsett standard. Flyget till kairo tar 40 minuter!

Mer information hittar du på min guidesida

www. egyptenguiden.wordpress.com

Allt gott

Johannes