Stöd Ukraina

Flys blogg

Fredag 25 Oktober 2019 - Xi'an
Resealbum: Rundresa i Kina

Snabbtåg till Xian

Idag var det väckning 05,00 och efter frukost var det avfärd från hotellet kl. 06,25. Idag ska vi åka snabbtåg till Xian. Säkerhetskontrollen var som på en flygplats. Har åkt snabbtåg i Japan och detta var ungefär samma. Alla åker i tågets färdriktning och tåget går i 300 km/tim, men det känns inte utan är behagligt och skönt. På resan åker vi igenom miljonstäder som man håller på att bygga upp och där det bara är befolkat till upp mot 40 % än så länge, så de ser rent öde ut. Regimen vill ju att många ska flytta från landsbygden in till städerna för att komma till bukt med fattigdomen. Dock är det samma tråkiga bebyggelse, som miljonprogrammet i Sverige på 60-talet, fast mycket högre hus. Resan tog 6 timmar.
I Xian var det buss som hämtade upp och vi inledde direkt med en aktivitet, och detta var ett besök på deras stadsmur.
Efter detta och en liten rundtur med buss i staden var vi vid hotellet vid 16. Denna gång hade jag tur och fick en svit 😊 Kl. 17,00 var det guidad rundtur i närområdet runt hotellet till fots. Vi gick bl a genom en trevlig bargata, som dock visade sig vara ganska folktom vid 10-tiden på kvällen.
Idag var det middag på egen hand och jag gick på en lokal kinesisk restaurang. Lite svårt då personalen inte kunde engelska så man fick peka på bilder. Fick pinnar och de hade inte bestick så det var också svårt att äta, fick äta med skeden från riset :-D

Kina kallar sig själv för kapitalistisk diktatur, d v s att det numera är OK att tjäna pengar, så länge man är lojal med regimen. Ekonomin har vuxit fort sedan slutet av 80-talet, men bevakningen av medborgarna är rigorös. De har 4 miljoner anställda som bara sitter och bevakar internet och vad som pågår där.

Skolgången i Kina varierar lite utifrån var man bor och vilken samhällsklass man tillhör, men generellt börjar skolgången redan vid 3-4 ärs ålder, och då är det inte lek o lär som är inriktningen, utan det är katederundervisning från första stund. Det är mycket pluggande och ofta tar man extralektioner utanför den vanliga skolgången, istället för som hos oss fritidsaktiviteter. I Kina har inga diagnoser (officiellt) och har man svårt i skolan är det bara att kämpa ännu hårdare. Vissa familjer som upptäcker detta flyttar utomlands för att deras barn ska få en dräglig skolgång. Aga förekommer också i vissa fall i skolan.
Dela med andra:    

Skriv kommentar
Arkivet
Visa alla

Senaste inläggen

Hemfärd
1 år sedan
Långa promenader
1 år sedan
Kvällen var bäst
1 år sedan
Avfärd
1 år sedan
Sista dagen
1 år sedan