Måndag 25 Februari 2008
Här kommer några grekiska rätter, som jag suktar efter.
TARAMOSALATA
1 hg tarama eller slottskaviar på burk.
4-5 skivor vitt bröd.
2 tekoppar olja.
1-2 citroner.
1 knippa finhackad persilja.
1 ägg
Lägg brödet i vatten en liten stund. Krama ur vattnet. Lägg brödet och kaviaren i en skål och vispa med elvisp. Under tiden tillsätter man oljan och citronsaften. När det börjar likna en kräm, vispa i ägget. Till taramosalatan serverar man svarta oliver och finhackad persilja.
TIROPITA
2 paket djupfryst smördeg.
7 hg grekisk feta.
7 ägg.
2 tekoppar mjölk.
8 msk vetemjöl.
¼ kg smör ell. margarin.
salt och peppar.
Smula osten i en skål. Smält smöret, tillsätt mjölet och den uppvärmda mjölken. Salta, peppra och vispa ordentligt.
Låt såsen kallna och häll den över osten. Rör om. Vispa äggen och häll i dem bland osten. Rör om ordentligt.
Kavla ut smördegen tunt och kläd en ugnseldfast form med hälften av den. Fyll på med ostmassan och lägg resten av degen över. Häll sen lite smält smör över formen.
Skär till sist genom hela formen, så att det blir fyrkantiga bitar. Stänk några vattendroppar över och sätt in i 175-180 grader i ugnen. När pajen fått fin färg är den färdig.
DOLMADES
¼ kilo vinblad (finns i burk eller i lös vikt).
¼ kilo ris.
1 tekopp finhackad persilja.
2-3 finhackade gula lökar.
dill.
2 citroner.
1 tekopp olja
margarin
salt och peppar
Lägg vinbladen i kokande vatten och låt koka i 5-10 minuter.
Tag upp bladen och lägg dem på en ren handduk vid sidan om varandra. Ej på varandra!
Fräs löken i hälften av oljan och margarinet i en kastrull och tillsätt sedan riset, 1-2 tekoppar vatten, dill och persilja. Krydda och koka i ½ timme.
Vira in blandningen i vinbladen, ett i sänder. Lägg dolmarna i en stor kastrull och häll över resten av oljan och salta och peppra lite. Tillsätt saften av citronerna.
Lägg en tallrik över dolmarna för att pressa ner dem och häll vatten i tallriken. Lägg på lock. Låt koka tills vattnet har avdunstat.
Dolmarna kan serveras kalla eller varma, med citronklyftor.
MOUSAKA.
1½ kilo potatis.
7 hg köttfärs.
1 burk tomatkross eller tomatpuré.
1 påse riven ost.
1 msk finhackad persilja.
1 stor finhackad gul lök.
ströbröd.
bechamélsås.
salt och peppar.
Stek potatisen i tunna skivor. Bryn färsen och löken i en stekpanna med margarin eller olja.
Häll i tomaterna eller purén utrörd med lite vatten och persiljan.
Salta och peppra.
Låt allt småkoka tills vattnet dunstat bort.
Tag stekpannan från spisen, häll sen i tredjedelen av den rivna osten och 3-4 msk ströbröd.
Rör om. Smörj och bröa en eldfast form. Lägg först i hälften av den stekta potatisen och strö över riven ost.
Lägg färsen ovanpå och sen ett nytt lager potatis.
Häll över bechamélsåsen. Strö sen över resten av den rivna osten samt ströbröd.
Häll på lite smält margarin.
Låt rätten stå i ugn i 175-200 grader till ytan blir vacker brun. Det tar 30-40 minuter.
KEFTEDES.
1 kg köttfärs.
1 stor finhackad gul lök.
3 msk finklippt persilja.
7-8 skivor vitt bröd.
1 citron.
3 ägg.
1 msk olja.
salt och peppar.
rosmarin.
oregano.
Blötlägg det vita brödet i vatten en stund. Krama sen bort vattnet ordentligt.
Blanda köttfärsen med löken, brödet och alla andra ingredienser.
Forma rätt stora bullar av färsen, rulla dem i vetemjöl och stek dem sen i margarin eller olja.
Recepten kommer med inspiration från boken ”Vi lagar grekiskt” av Hará Ljunggren. Smaklig spis!
1 hg tarama eller slottskaviar på burk.
4-5 skivor vitt bröd.
2 tekoppar olja.
1-2 citroner.
1 knippa finhackad persilja.
1 ägg
Lägg brödet i vatten en liten stund. Krama ur vattnet. Lägg brödet och kaviaren i en skål och vispa med elvisp. Under tiden tillsätter man oljan och citronsaften. När det börjar likna en kräm, vispa i ägget. Till taramosalatan serverar man svarta oliver och finhackad persilja.
TIROPITA
2 paket djupfryst smördeg.
7 hg grekisk feta.
7 ägg.
2 tekoppar mjölk.
8 msk vetemjöl.
¼ kg smör ell. margarin.
salt och peppar.
Smula osten i en skål. Smält smöret, tillsätt mjölet och den uppvärmda mjölken. Salta, peppra och vispa ordentligt.
Låt såsen kallna och häll den över osten. Rör om. Vispa äggen och häll i dem bland osten. Rör om ordentligt.
Kavla ut smördegen tunt och kläd en ugnseldfast form med hälften av den. Fyll på med ostmassan och lägg resten av degen över. Häll sen lite smält smör över formen.
Skär till sist genom hela formen, så att det blir fyrkantiga bitar. Stänk några vattendroppar över och sätt in i 175-180 grader i ugnen. När pajen fått fin färg är den färdig.
DOLMADES
¼ kilo vinblad (finns i burk eller i lös vikt).
¼ kilo ris.
1 tekopp finhackad persilja.
2-3 finhackade gula lökar.
dill.
2 citroner.
1 tekopp olja
margarin
salt och peppar
Lägg vinbladen i kokande vatten och låt koka i 5-10 minuter.
Tag upp bladen och lägg dem på en ren handduk vid sidan om varandra. Ej på varandra!
Fräs löken i hälften av oljan och margarinet i en kastrull och tillsätt sedan riset, 1-2 tekoppar vatten, dill och persilja. Krydda och koka i ½ timme.
Vira in blandningen i vinbladen, ett i sänder. Lägg dolmarna i en stor kastrull och häll över resten av oljan och salta och peppra lite. Tillsätt saften av citronerna.
Lägg en tallrik över dolmarna för att pressa ner dem och häll vatten i tallriken. Lägg på lock. Låt koka tills vattnet har avdunstat.
Dolmarna kan serveras kalla eller varma, med citronklyftor.
MOUSAKA.
1½ kilo potatis.
7 hg köttfärs.
1 burk tomatkross eller tomatpuré.
1 påse riven ost.
1 msk finhackad persilja.
1 stor finhackad gul lök.
ströbröd.
bechamélsås.
salt och peppar.
Stek potatisen i tunna skivor. Bryn färsen och löken i en stekpanna med margarin eller olja.
Häll i tomaterna eller purén utrörd med lite vatten och persiljan.
Salta och peppra.
Låt allt småkoka tills vattnet dunstat bort.
Tag stekpannan från spisen, häll sen i tredjedelen av den rivna osten och 3-4 msk ströbröd.
Rör om. Smörj och bröa en eldfast form. Lägg först i hälften av den stekta potatisen och strö över riven ost.
Lägg färsen ovanpå och sen ett nytt lager potatis.
Häll över bechamélsåsen. Strö sen över resten av den rivna osten samt ströbröd.
Häll på lite smält margarin.
Låt rätten stå i ugn i 175-200 grader till ytan blir vacker brun. Det tar 30-40 minuter.
KEFTEDES.
1 kg köttfärs.
1 stor finhackad gul lök.
3 msk finklippt persilja.
7-8 skivor vitt bröd.
1 citron.
3 ägg.
1 msk olja.
salt och peppar.
rosmarin.
oregano.
Blötlägg det vita brödet i vatten en stund. Krama sen bort vattnet ordentligt.
Blanda köttfärsen med löken, brödet och alla andra ingredienser.
Forma rätt stora bullar av färsen, rulla dem i vetemjöl och stek dem sen i margarin eller olja.
Recepten kommer med inspiration från boken ”Vi lagar grekiskt” av Hará Ljunggren. Smaklig spis!
Skriv kommentar
Visa alla
Senaste inläggen
God Jul och Gott Nytt År. 11 år sedan |
Sköldpaddor som gör sköldpaddor. 12 år sedan |
Musik och dans på Scalini. 13 år sedan |
Rundresa genom Skåne och Halland. Utflykt i det blå. 13 år sedan |
Nytt rekord i besöksantalet. 13 år sedan |
Men görs moussakan på potatis i Grekland, jag trodde det var på aubergin...? Men allt låter så gott!