Hanoi, Vietnam
Lat N 21° 01,89', Long E 105° 51,13'
Idag: 16 °C (60.8 °F)
Den här kobran bor numera i våra magar. Ett ställe strax nordöst om Hanoi är känt för sina ormrestauranger. Även om vi båda tycker att orm är lite läskigt, så går det ju bara inte att missa chansen att äta väl tillagad orm på en bra restaurang. Vi beställde en avsmakningsmeny bestående av tio ormrätter och två snapsar – med orminslag så klart.
När vi väl bestämt oss för vad vi ville äta, var det dags att välja vilken av kobrorna vi ville ha på tallriken. Kocken visade upp ett par stycken som han lät kräla på golvet medan han höll fast dem så de inte kunde smita. Vi valde den minsta kobran, 1,60 meter lång. Den skulle göra oss ordentligt mätta på lovade de.
Innan vi viste ordet av det hade de snittat upp den. Tömt kobran på blod, galla samt tagit ut det fortfarande pulserande hjärtat. Hjärtat fortsätter bulta i tio minuter efter det tagits ut ur kroppen. Först därefter högg de huvudet av ormen. Känns lite barbariskt!
Därefter gick vi en trappa upp för att sätta oss till bords. Det första som serverades var snapsarna. Nummer ett var ”Bile in alkohol”, dvs dårligt hemkört blandat med en gul sörja som förmodligen var galla. Bert fick en liten extra krydda i sin snaps - ormens fortfarande bultande hjärta . När vi tittar ner i glaset ligger hjärtat där och bultar så det går vågor i snapsen. Han svepte i sig hela skiten och svalde snabbt. Modigt!
Nästa snaps var ytterligare dåligt hemkört, men den här gången blandat med ormblod. Såg inte så fräscht ut. Men smaka måste man ju bara göra. En sak är säker, tacka vet jag ”Skåne” och ”OP”.
Därefter var det dags att hugga in på menyn. Varenda liten del av ormen tillreddes. Menyn bestod av följande rätter: ” Snake in brown fat ”, ” Fried snake ”, ” Snake roll ”, ” Dry pancake ”, ” Grilled snake ”, ” Fried rice in snake fat ”, ” Crispy fried snakeskin ”, ” Flower coated snake ”, ” Snake liver omelet ” och ” Snake soup ”. Det som smakade bäst var ”Grilled Snake”, ”Snake roll” samt ”Crispy fried snakeskin”, som smakade som en blandning av knaperstekt fläsksvål och chips.
Efter middagen kände vi oss som sådana där svullotyper som äter utrotningshotade djur. Lite äckelvarning. Dessutom har vi båda lite svårt för det här att välja ut ett levande djur och säga att dig ska vi äta upp. Det känns lite makabert. Det känns bättre att köpa på ICA.
Men orm är ansett som en delikatess i dessa trakter, vilket också syns på priset. Vi betalde 250 Skr för denna måltid. Och visst, det var kul att prova. Inget som vi skulle längta efter att äta varje dag, men kan nog tänka oss att äta det igen - vid rätt tillfälle.
Idag: 16 °C (60.8 °F)
Den här kobran bor numera i våra magar. Ett ställe strax nordöst om Hanoi är känt för sina ormrestauranger. Även om vi båda tycker att orm är lite läskigt, så går det ju bara inte att missa chansen att äta väl tillagad orm på en bra restaurang. Vi beställde en avsmakningsmeny bestående av tio ormrätter och två snapsar – med orminslag så klart.
När vi väl bestämt oss för vad vi ville äta, var det dags att välja vilken av kobrorna vi ville ha på tallriken. Kocken visade upp ett par stycken som han lät kräla på golvet medan han höll fast dem så de inte kunde smita. Vi valde den minsta kobran, 1,60 meter lång. Den skulle göra oss ordentligt mätta på lovade de.
Innan vi viste ordet av det hade de snittat upp den. Tömt kobran på blod, galla samt tagit ut det fortfarande pulserande hjärtat. Hjärtat fortsätter bulta i tio minuter efter det tagits ut ur kroppen. Först därefter högg de huvudet av ormen. Känns lite barbariskt!
Därefter gick vi en trappa upp för att sätta oss till bords. Det första som serverades var snapsarna. Nummer ett var ”Bile in alkohol”, dvs dårligt hemkört blandat med en gul sörja som förmodligen var galla. Bert fick en liten extra krydda i sin snaps - ormens fortfarande bultande hjärta . När vi tittar ner i glaset ligger hjärtat där och bultar så det går vågor i snapsen. Han svepte i sig hela skiten och svalde snabbt. Modigt!
Nästa snaps var ytterligare dåligt hemkört, men den här gången blandat med ormblod. Såg inte så fräscht ut. Men smaka måste man ju bara göra. En sak är säker, tacka vet jag ”Skåne” och ”OP”.
Därefter var det dags att hugga in på menyn. Varenda liten del av ormen tillreddes. Menyn bestod av följande rätter: ” Snake in brown fat ”, ” Fried snake ”, ” Snake roll ”, ” Dry pancake ”, ” Grilled snake ”, ” Fried rice in snake fat ”, ” Crispy fried snakeskin ”, ” Flower coated snake ”, ” Snake liver omelet ” och ” Snake soup ”. Det som smakade bäst var ”Grilled Snake”, ”Snake roll” samt ”Crispy fried snakeskin”, som smakade som en blandning av knaperstekt fläsksvål och chips.
Efter middagen kände vi oss som sådana där svullotyper som äter utrotningshotade djur. Lite äckelvarning. Dessutom har vi båda lite svårt för det här att välja ut ett levande djur och säga att dig ska vi äta upp. Det känns lite makabert. Det känns bättre att köpa på ICA.
Men orm är ansett som en delikatess i dessa trakter, vilket också syns på priset. Vi betalde 250 Skr för denna måltid. Och visst, det var kul att prova. Inget som vi skulle längta efter att äta varje dag, men kan nog tänka oss att äta det igen - vid rätt tillfälle.
Skriv kommentar