Vilka är bäst att boka via?

Av Ap65
1 okt. 2014 21:01
Visningar: 1467
Hej,
har förstått att det är minst problem att boka via flygbolagen. Men när resan är billigare med tex MrJet eller Expedia. Vad ska man välja?

Och om man bokar via MrJet fungerar det som vanligt efter bokningen att du själv går in och checkar in, fyller i APIS etc på flygbolagets sida. Har bara tidigare bokat via flygbolaget självt... Om man flyger dit med BA och hem med US Airways (operated by BA) checkar man då in på fler sajter. Kan det ställa till något?

Annat värt att tänka på? Alla tips guld värda.
2 okt. 2014 15:31
Det spelar i princip ingen roll var man köper biljetten så länge allt är som det ska (dvs inga ändrade flygtider osv). Man checkar in på flygbolagets hemsida som vanligt. Eller så gör man det på flygplatsen.
Av Bibby
2 okt. 2014 20:57
Alltid via bolaget säger jag då. OM nåt händer så måste det fixa det.
En resebyrå är kanske inte ens öppen när du står och ska checka in i Långbortistan, då är du körd. Och inte ovanligt att resebyrå och flygbolag skyller på varandra.

Alltså, boka alltid via flygbolaget. Säkrast och inte sällan billigare.
Av Birgere
2 okt. 2014 21:17
Behöver inte alls vara enklare o bättre att boka via flygbolaget speciellt om man flyger med olika bolag och har dessutom mellanlandningar.
Resor med blandade flygbolag är i 99 fall utav 100 dyrare om man bokar direkt med något av bolagen jämfört med vad man tex kan hitta via momondo.
Åker man tex en hel familj så handlar det om åtskilliga tusenlappar som man sparar om man undviker att boka direkt med flygbolagen. Men visst kan man hitta undantag.
Flyger man däremot direktflyg inom Europa tex så är det ofta ett alternativ att boka direkt.
Eg så finns det ingen vettig logik i detta då flygbolagens intäkter minskar med resebyråns provisioner.

btw, bokade resa till USA i helgen. Flyger AirCanada, United och SAS. Direkt med bolagen var mellan 1700 och
3000kr dyrare. Biljetterna hittades via momondo och resfeber som agent. Priset var 900kr billigare med momondo än andra resebyråer och biljetterna gick inte ens att hitta på resfebers egen hemsida om man sökte där. då vi åker 5 pers så är det mycket pengar som vi sparade även denna gång.
6 okt. 2014 13:37
När det gäller Mr jett eller Expedia så kvittar det nog. Huvudsaken är att det är ett etablerat bolag som funnits ett tag.

Sedan tycker jag som Bibby att man i så stor utsträckning som möjligt bör boka direkt med flygbolaget för att minimera problem.

Men det är klart att hittar man biljetter som är mycket billigare och är medveten om eventuella risker, så finns det väl ett värde i det också. Men allt som oftast brukar det enligt min erfarenhet inte vara någon jätteskillnad i pris, alternativt halvtaskiga flygtider/dålig flexibilitet på de biljetterna som är billigare.

Flyger man till USA med något av de stora bolagen, så skall det förvisso till ganska mycket för att man skall få några egentliga problem. Det kan nog vara värre om man flyger runt i Asien där det är större risk att det dessutom blir problem med språket.
Av Birgere
6 okt. 2014 14:21
Detta med riskerna förstår jag inte? Så fort man fått sin biljett och den är genomgående med samma bokningsnummer så ligger man i händerna hos flygbolagen på samma sätt som man hade bokat direkt.
Det man ska göra är att registrera all data, bla telefonnummer så att flygbolaget kan nå en.

I en annan tråd kom det fram att tex bolaget Condor som flyger från Tyskland runt om i världen saknar interline agreement med tex SAS. Vid sådana tillfällen tar resebyrån ett ansvar och här ska man vara lite försiktig.
Men håller man sig till allianserna så ska det inte behöva vara något problem.
6 okt. 2014 16:05
Håller helt och hållet med Birgere här. Inga problem att boka via resebyrå så länge man får tillgång till E-ticketnummer eller Amadeus bokningsnummer, dvs de nummer som flygbolagen själva använder sig av. Då hittar man alltid sin bokning även hos flygbolagen och får samma tillgång till olika tjänster på samma sätt som om man skulle bokat direkt hos flygbolagen.

Exempel. Jag bokade Stockholm-London-Miami-Orlando med Travelpartner. Jag kan använda mina bokningsnummer för att hitta min bokning hos alla tre flygbolagen jag flyger med; BA, American Airlines och Finnair. Jag har även förbokat sittplatser på britishairways.se samt fyllt i APSIS m.m.

Som svar på ursprungsfrågan så har jag bra erfarenhet av Expedia så de är bra.
6 okt. 2014 16:13
I 99 fall av 100 så är det i praktiken ingen skillnad, men det kan ju uppstå situationer där det kan bli problem, t ex vid ombokning om någon skulle bli sjuk etc. Flygbolaget kan då hänvisa en till resebyrån där man köpt biljetten. Det kan också bli strul med själva bokningen som kan se ok ut i resebyråns system men vara felaktig hos flygbolaget.

Om inte särskilda skäl föreligger (vilket naturligtvis en stor prisskillnad kan anses vara) så bör iaf tumregeln vara att försöka boka med flygbolaget i första hand. Sedan kan det ju finnas vissa avtalspriser som bara finns hos resebyråer, och då är det ju inget att göra.
Av Birgere
6 okt. 2014 16:38
Tar vi silverfangs exempel ovan hade den biljetten nog blivit 3-4 ggr så dyr om den bokats via flygbolaget. Sedan så är det bra att ha en resebyrå bakom sig om det blir strul med en resa med flera inblandade flygbolag.

Regeln med att boka med flygbolaget är i princip bara giltig om man flyger med ett o samma bolag hela vägen samt att det inte finns någon prisskillnad.
Vi lärde oss häromdagen (av floridasidan) att flygbolagens prisgarantier är en ren bluff så vill man undvika strul, använd en välrenommerad resebyrå som man kan ringa o prata med.
7 okt. 2014 08:57
Komplexa routings kan mycket väl bli både billigare och enklare att boka viai resebyrå, där håller jag med. Och som jag skrev, i 99 fall av 100 så uppstår inga problem, och då är det egalt vem man bokar med. Men i de lägena där flygtiderna ändras så skulle det kunna uppstå problem, om flygbolaget endast meddelar resebyrån, som i sin tur missar att meddela kunden.

Sedan kan man ju inte räkna med att exakt alla är såpass rutinerade resenärer som många på forumet är. Det kanske är första flygningen utanför Europa (eller någonsin), och många kanske inte har en aning om att man kan komma åt sin bokning direkt hos flygbolaget, utan sköter allt, inkl API via resebyrån.

Sedan beror det så klart också på vilket resemönster man har. Flyger man en gång om året till USA, spelar det nog ingen roll, men är man mycket ute och flänger och kanske behöver boka om då och då på grund av ändrade planer så kan det vara en stor skillnad. Men då är å andra sidan denna sidan kanske inte rätt forum att diskutera sina resor.

Hur som haver, var och en gör som denne behagar, men jag brukar alltid kolla med flygbolaget i första hand.