Varför bokar ni via en resebyrå?

Av Bibby
9 okt. 2015 17:09
Visningar: 9144
Jag har alltid förespråkat att man köper flygbiljetter direkt av flygbolagen, vilket jag själv gjort sen den dagen de erbjöd den tjänsten via nätet.

Jag kan inte se en enda fördel med att boka via en resebyrå, därav min fråga varför så många gör det.

I min värld så är fördelarna att
- man har bara en (mot)part, som dessutom har den faktiska makten och viljan att ändra en flygbiljett om nåt går fel
- det oftast är billigare
- det är alltid enklare att boka

När man letar resor på en sökmotor så betyder det ju inte att man måste boka via deras förslag, utan man ska få en indikation på priser och sen boka direkt via flygbolagen.

Vi läser just nu hur flera har råkat illa ut av dessa resebyråers inkompetens och ovilja att hjälpa till, dessutom många fall innan dessa senaste exempel.
Tror aldrig jag läst om nån som råkat illa ut som bokat direkt av ett seriöst (läs ej lågpris) flygbolag.
Av Fidde25
9 okt. 2015 17:54
Att det är oftast är billigare att boka via flygbolagen stämmer ju inte. Anledningen att folk använder sökmotorer och går via resebyråer är ju att det är mycket billigare.
Av Sierra
9 okt. 2015 18:05
Jag håller med Bibby.

Boka direkt med flygbolagen så får ni bättre service om det blir ev ändringar eller om ni själva vill ändra något. Om den specifika flighten är något dyrare än de olika nätoperatörerna är det värt varje krona.
Av Fidde25
9 okt. 2015 18:32
Citerat från Sierra:
Jag håller med Bibby.

Boka direkt med flygbolagen så får ni bättre service om det blir ev ändringar eller om ni själva vill ändra något. Om den specifika flighten är något dyrare än de olika nätoperatörerna är det värt varje krona.
Ja, såklart det känns säkrare och tryggare men svaret på frågan om varför man inte bokar direkt med flygbolagen är ju pga att det nästan alltid är mycket dyrare. Visst, har man råd att betala är det ju lugnt men är man en familj på fem personer som ska till Thailand och det är 1500kr billigare per person att gå via resebyrå så tar ju de flesta det istället.
Av Pelle77
9 okt. 2015 19:20
Citerat från Sierra:
Jag håller med Bibby.

Boka direkt med flygbolagen så får ni bättre service om det blir ev ändringar eller om ni själva vill ändra något. Om den specifika flighten är något dyrare än de olika nätoperatörerna är det värt varje krona.
Jag håller med er bägge. Handlar det bara om hundralappar per biljett så finns det ingen anledning att boka via någon nätresebyrå. Så fort det blir en ändring i flygrutten eller om man själv vill ändra något blir det oftast kalla handen från resebyrån eller så tar de ockerpris.
Av Birgere
9 okt. 2015 19:33
Priset är ju en viktig faktor dessutom är utbudet så otroligt mycket större.

Senast för en månad sedan var vi på en långweekend i NYC.
Flög SAS+Virgin Atlantic. Det var 10.000kr (100 st hundralappar) billigare än om vi hade bokat med tex SAS direkt.
Kombon SAS/Virgin går inte ens att boka via Virgin eller SAS sidor.

Väljer man däremot ett direktflyg eller kan hålla sig inom samma bolag med max ett stopp så kan kanske 1 utav 10ggr det vara billigare att boka med flygbolaget.

Men man ska ALLTID kolla flygbolagen innan man trycker på beställknappen.
Har även bokat riktigt udda codeshares via resebyråer som det inte finns en chans i världen jag skulle kunna hittat via flygbolagen. (tex Thai mellan CPH och MAN)
9 okt. 2015 21:09
Håller med Birgere här angående pris och utbud.

Jag kanske låter lite hård här men jag tycker att oftast när det har hänt något så är det ens eget fel (läs skrivit fel namn vid bokningar m.m.)

Är man bara noggrann när man bokar och ser till att hitta sitt e-ticket nummer och flygbolagens egna bokningskod vilket man nästan alltid får även vid bokning på resebyrå så är det lugnt. Sedan finns det ju en mängd verktyg att använda sig av för att hålla koll på sina bokningar när det gäller tidsändringar m.m. exempelvis Check my trip appen.

Det enda jag använder resebyrån till är att boka själva biljetten. Resten sköter jag via flygbolagens egna hemsidor (förboka platser, mat, hålla koll på tidsändringar) samt appar till telefonen.
10 okt. 2015 20:18
Ja jag håller också med här då vi bokade en resa till en vän som åkte till Goa. Istället för att boka hela resan med Apollo så blev det billigare med Qatar Airways och sedan bokade vi rummet själva på Apollos hotell ändå.
Så visst finns det billigare resor om man bokar direkt med flygbolagen och direkt med hotellen.
Så numera bokar jag alltid direkt med flygbolagen och hotellen om inget annat händer.
Mvh
Av Yessie
10 okt. 2015 22:40
Jag kollar alltid momondo först sen när jag väl valt mitt flyg går jag in på deras egen sida för att se skillnaden och i 99% av fallen så är det billigare genom resebyrån. Jag har bokat med alla möjliga konstiga bolag och det har aldrig blivit något strul. De fallen jag inte bokar genom resebyrå är när jag flyger med airasia, norwegian och Ryan air då de nästan alltid är billigare på deras egna sida.
Och det är som ni skriver att ett bra pris kommer ofta ut av att man kombinerar olika flygbolag med varandra vilket inte är möjligt att boka på tex SAS egna sida.
Sen åker jag aldrig charter då jag hatar att stå i kön för att få sitt boende, få åka transfer som alla andra svenskar snällt gör. Det kan hända att charter bolagen har bra priser på endast flyg så innan ni bokar ospec som charterbolagen tjänar mest pengar på kolla tex booking.com först och endast flyg. Då vet man vart man hamnar!
Sist när vi åkte till kos förra veckan så bokade vi flygstol på Fritidsresor för 2500:- var och hittade ett kanon bra billigt boende på booking.com. 1200:- för en vecka i kefalos, lägenhet med pool. Jag sorterar alltid på betyg när alla alternativen kommer upp. Så en v för 3100:- med kanonbra boende istället för 3599:- för ospec blev helt klart ett bättre alternativ!