Trip Advisor och Yelp - suveräna hjälpmedel för att hitta matställen

15 aug. 2012 12:39
Visningar: 214
Innan jag reser lusläser jag omdömen på TA och Yelp.
Naturligtvis om hotellet innan jag bokar men framförallt gillar jag att planera för kulinariska matupplevelser! Efter mina besök lägger jag tid på att själv lämna omdömen om ställena. Inte bara på semestern utan även i min egen stad.

Båda är suveräna i det syftet, men jag går över till att tycka Yelp är bättre vad gäller matställen. Den är snabb och enkel och överskådlig. Incheckningar ger i vissa fall rabatter.

De finns både som vanliga hemsidor på webben men det bästa är apparna till smart phones.

Se det här som ett tips om du själv tycker att äta är en del av semesterupplevelsen och gärna vill dela med dig av dina erfarenheter.

Om du är intresserad av att dela dem med mig på Yelp hör av dig via PM.
Av Hkn
15 aug. 2012 23:38
Jo,

både TripAdvisor och Yelp tillhör absolut standardutrustningen för att kolla matställen.

Dock: I synnerhet för TripAdvisor gäller att filtrera svaren lite. Där är lite väl många road warriors (kostymer ständigt på resande fot) med lite annorlunda kravspec, i synnerhet när det gäller vissa hotelltyper och lite mer ambitiösa restauranger.
Dock gör mängden recensenter att en allmän tendens ofta kan avläsas (en restaurang med många blandade betyg = rejäl varning).

- - - - -

Men... jag brukar inte luta mig enbart på dem.

- För restauranger i London och New York använder jag http://urbanspoon.com/

- För restauranger i USA är http://www.zagat.com/ svårslagen. Något sämre i Europa.

- - - - -

- Dessutom finns det en hel rad med foodies vars bloggar är värda att följa. Jag nöjer mig med att lyfta fram två svenska:

- Zwampen (har stenkoll – jobbat i många år som kock på ett antal bättre ställen): http://zwampen.wordpress.com

- Duåumeå (driver egentligen en delikatessbutik men äter och reser och äter): http://duaumea.blogspot.se/?view=timeslide

- - - - -

Och slutligen min egen sida, där det har blivit en hel del restauranger på sistone, bland andra:

Chef's Table på Restaurang AG: http://www.guidebook.se/archives/2126

Yauatcha, London: http://www.guidebook.se/archives/1006

The Cube, Stockholm med Johan Jureskog: http://www.guidebook.se/archives/2141

- - - - -

Så. Det räcker väl till att börja med...

Best,

:: hkn ::
16 aug. 2012 00:28
Tusen tack hkn för dina tips!

Fördelen med appar som Yelp är ju att man kan söka där man är eller skall bo. Bloggar och den typen av tips, kräver lite mer av en (typ leta rätt på en spec restaurang) och är inte sorterbara ;) Jag vill ha det enkelt och överskådligt.

Precis som du säger så måste man ta t ex trippan med en nypa salt. Jag tycker det är lätt att filtrera bort de "felriktade". Men en krog som t ex enligt totalbetyget är topprankad i området är intressant i alla fall för mig att besöka.

Det jag personligen går efter är recensioner som beskriver vad som t ex ingår i en frukost eller hur kötiderna ser ut i kombination med "korven var den godaste jag någonsin ätit" eller tips om vad som är ställets specialitet. Tilltalar det mig så sätter jag ett bokmärke :D
Av Annl
19 aug. 2012 12:56
Även om det är mycket med appar m.m. och böcker anses mer och mer antikt så vill jag ändå slå ett slag för den lilla röda Guide Michelin - den gillar jag skarpt och där finns både fina ställen och bra budgetställen som rekommenderas.
Av Hkn
19 aug. 2012 15:19
Citerat från annl:
Även om det är mycket med appar m.m. och böcker anses mer och mer antikt så vill jag ändå slå ett slag för den lilla röda Guide Michelin - den gillar jag skarpt och där finns både fina ställen och bra budgetställen som rekommenderas.
Håller med. De flesta böcker är bättre än appar.

Bokförfattare tänker vanligen efter innan de skickar böckerna till tryck. För appar (och programvaror) gäller vanligen strategin "green banana" – man skickar ut något som inte mognat klart och låter kunder och läsare sköta buggfix och korrekturläsning.

För att röra till det ytterligare: Den röda guiden har funnits som app i ett par år nu:

http://itunes.apple.com/us/app/europe-michelin-guide-2012/id514538222?mt=8

(den uppdaterades 4 augusti 2012 – men räkna inte med några nya stjärnor, de offentliggörs vanligen i mitten av mars).

Å tredje sidan så håller jag sällan med Guide Michelins recensenter (att Frankrike har 26 trestjärniga krogar, 77 tvåstjärniga och 455 enstjärniga... tja, det säger väl det mesta).
Allt pekar på att det tar emot att lyfta upp Norden på samma nivå som Gamla Världens finkrogar. Ännu konstigare är det att man inte orkar ge sig ut ur tätorterna (Sverige betygsätts t ex i publikationen Main Cities of Europe, vilket betyder att vare sig Daniel Berlin eller Fäviken kommer att få de stjärnor de förtjänar).

End of rant.

:: h ::
Diskussionen är stängd för nya svar