Semestra i Sverige i sommar - Världsarvsfavoriter

13 apr. 2009 15:42
Visningar: 1290
Nu har vi sommaren framför oss och Sverige är väl ett land som verkligen är fantastiskt att semestra i. I Sverige har vi hela 14 världsarv (Riksantikvarieämbetets beskrivning nedan). De flesta är väl värda ett besök. Har du någon eller några favoriter? Dela gärna med dig av dina erfarenheter.

1) Laponia; En av Västeuropas sista stora vildmarker med så gott som orörd natur och samiskt kulturlandskap.

2) Struves meridianbåge; 265 mätpunkter genom tio länder hjälpte till att bestämma jordklotets form och storlek på 1800-talet.

3) Gammelstads kyrkstad; Unik miljö med bebyggelse från 1300-talet, enastående exempel på traditionell kyrkstad i norra Skandinavien.

4) Höga kusten; Område med en av de största landhöjningarna i världen som särpräglat naturen och människornas verksamhet.

5) Falun och kopparbergslagen; Ett unikt kulturlandskap präglat av seklers kopparutvinning.

6) Engelsbergs bruk; Ett av världens mest framgångsrika järnbruk under 1700-talet där både byggnader och teknisk utrustning är intakta.

7) Birka och Hovgården; En av de bäst bevarade vikingatida handelsplatserna från åren 700-900, ovanligt många och värdefulla lämningar.

8) Drottningholm; Kungligt residens från 1700-talet och en för Europa tidstypisk arkitektur inspirerad av franska Versailles.

9) Skogskyrkogården; Arkitektur och formgivet kulturlandskap i stilbildande samspel och ett av den moderna arkitekturens viktigaste bidrag.

10) Hällristningsområdet i Tanum; Enastående exempel på bronsålderskonst av högsta kvalitet omgiven av ett landskap med obruten bosättning under 8000 år.

11) Hansestaden Visby; Typisk nordeuropeisk hansestad med mycket värdefull bebyggelse från medeltiden och ett väl bevarat gatunät.

12) Radiostationen i Grimeton; Unik långvågssändare som spelat en viktig roll för transatlantiska förbindelser i den trådlösa kommunikationens barndom.

13) Södra Ölands odlingslandskap; Kulturlandskap präglat av såväl naturliga förutsättningarna som människors nyttjande under årtusenden.

14) Örlogsstaden Karlskrona; Den mest kompletta av de europeiska örlogsstäderna från 1700-talet med marin verksamhet fram till våra dagar
Av Fdp
14 apr. 2009 15:54
Att försöka beta av de svenska världsarven kan vara ett bra upplägg för semester på hemmaplan. Alla med undantag för Grimeton, som bara kan intressera personer med specialintresse, är värda ett besök. En del kan man klara av på några timmar medan andra, som Laponia, kräver en eller flera dagar. Ursprungligen var världsarven rätt begränsade objekt, men efter några år hamnade hela städer på listan. Utomlands har jag besök Willemstadt på Curacao och det är givetvis intressant att göra jämförelser med t.ex. Visby.
Ett av de första svenska världsarven var Engelsbergs bruk. Hade man kommit på listan några år senare hade förmodligen hela Ängelsberg klassats som ett världsarv. Ha detta i minne om ni besöker Ängelsberg - det är inte bara bruket att titta på - och ta till minst en heldag. Trots allt som finns att titta på där är avstånden korta och man "gör byn" enklast till fots.
15 apr. 2009 15:17 (redigerad)
Fdp, tack för påpekandet att avsätta tid för att se hela byn Ängelsberg. Själv har jag bara sett världsarven söder därom. Intrycken är olika och det 300 m långa repslageriet i Karlskrona var en höjdare. Och vad kan vara bättre än en heldagsutflykt till Birka en vacker sommardag. Björkö är dessutom en fantastiskt vacker ö i Mälaren och båtturen en skön upplevelse.

Men hällristningarna i Tanum hade en oväntad inverkan på mig, så stark att jag återvände året därpå. Bronsålderskonst av högsta kvalitet, en sällsam upplevelse att få liv för nästan 4000 år sedan berättat på stenhällar i naturen. Vissa bilder starkare än andra, brudpar, spjutgud 2 meter hög. Det finns ett mycket bra och pedagogiskt informationscentrum i Vitlycke (med fri entré).
16 apr. 2009 13:47 (redigerad)
Jag slår gärna ett slag för Skogskyrkogården i Stockholm. Det är en helt unik 100 hektar stor begravningsplats formgiven av arkitekterna Gunnar Asplund och Sigurd Lewerentz. De kapell och övriga byggnader som de har ritat, har de också placerat i samklang med landskapet på ett fullständigt harmoniskt sätt.

Ta riktigt lång tid på dig för en vandring på Skogskyrkogården. Den är stor. Allting, byggnader och landskap, är så in i detalj väl genomtänkt. Både kapellen och de övriga byggnaderna är öppna för besökare. Allt är en lisa för själen.
Av Bengtar
16 apr. 2009 21:56
Ett spännande uppslag!
Det som är obekant för mig är Struves meridianbåge.
Svindlande ide som jag bara måste läsa in mig på.
2010 före midsommar avser jag kolla björn i Finland, och då kan det ju vara nära att se närmare på någon bestämningsort i denna fantasieggande forskningskedja.
Så mycket det finns i Sverige!
18 apr. 2009 11:01
Bengtar; Vi får se hur intressant tråden blir. Struves meridianbåge och tringelmätning med sådan precision för nästan 200 år sedan, jag hade ingen aning innan jag tog upp tråden.

Frej; Jag kände detsamma för Skogskyrkogården, besökte den för ett 10-tal år sedan. Idag är upplevelsedesign hett, en upplevelse ska vara designad. Enligt Skogskyrkogårdens hemsida är den ett lysande exempel på just upplevelsedesign. Kan bara hålla med. Skogskyrkogården skapades för 70-80 år sedan. Vilka arkitekter!
Av Jesper2
19 apr. 2009 09:12
Ett tips för er som tänker besöka alla dessa världarv i Sverige :-) och söker privatboende i närheten kan kolla in på http://www.stugsidan.se där kan man hitta massor med stugor, b&b m.m.